O noua camera isi ia locul onorabil in categoria de review-uri pe ITnewz.ro si este una dintre cele pe care le-am testat cel mai mult timp, cred ca s-au facut doua luni de cand o butonez. Asta inseamna numai lucruri bune: am reusit sa aflu ce face fiecare setare din aparat, am vazut cum se descurca in orice conditii (mai putin fotografierea sub-acvatica :) ), am facut materiale foto/video mai variate, per total mi-am facut o idee mai buna despre aparat. Aparatul de fapt l-am cumparat pentru fotografiile de produs si pentru filmari si am fost surprins sa aflu nenumarate lucruri noi despre el dupa ce l-am cumparat. Am sa incerc sa acopar toate minusurile si toate plusurile pe care le-am descoperit la acest aparat foto mirrorless.
Unboxing
Continutul cutiei este unul obisnuit, printre accesorii gasiti: Obiectiv-ul 14-42mm M. Zuiko, blit-ul extern, cablul de date, cablul video compozit, curea de umar si un CD cu manualul complet de utilizare.
Design
Facand parte din seria PEN Lite E-PL3 are un body aproape cat o „sapuniera” dar obiectivul mare din fata il da de gol. Body-ul este construit din aluminiu si cu toate ca in imaginile de presa sau cele de prezentare nu arata ca si cum ar avea un body metalic cand il tii in mana simti temperatura scazuta si greutatea camerei pe care aluminiul i-l da.
Foloseste o montura Micro 4/3 folosita si pe aparatele mirrorless Panasonic asadar veti putea folosi obiective micro 4/3 de la Olympus, Panasonic si alti producatori de obiective Micro 4/3. Filetul pentru trepied se afla in centru, unele persoane au o problema cu asta pentru ca nu pot scoate cardul/bateria cand este asezat in trepied, pe mine nu ma deranjeaza chestia asta, plus ca stand in centru este mai bine echilibrat.
Portita cu acces la card si acumulator pare putin fragila, are un mic joc la balama, plus ca la un moment dat am crezut ca am rupt-o insa de fapt ea poate fi scoasa si pusa la loc cu usurinta cel mai probabil pentru acces rapid la cele doua accesorii ori pentru expunerea in showroom mai usoara.
Olympus E-PL3 are panoul din spate relativ simplu nu este plin de butoane ca un DSLR, majoritatea setarilor manuale facandu-se din meniul de acces rapid. Marginea de sus este ocupata de butonul Play, Erase, Function, Manual Focus Zoom, Rec., iar pe marginea dreapta Info (care e pe post de buton de Help si pentru setari speciale), butonul cu patru directii si ok care are si functie de rotire, iar mai jos Meniu.
Deasupra camera foto are asezate cele doua microfoane pentru inregistrare stereo, difuzorul, suportul Hot Shoe cu port AP-2 pentru blitz-uri si alte accesorii din portofoliul Olympus, Rotita pentru schimbarea modului de fotografiere, butonul de fotografiere si in final butonul On/Off. Fata e cat se poate de simpla pe care nu se vede decat butonul de schimbare obiectiv si led-ul rosu pentru focalizare in conditii proaste de lumina. Pe laterala dreapta se afla porturile micro HDMI tip D si portul cu functii multiple pentru conectarea la USB, Televizor sau alte accesorii (eu folosesc pe el si un declansator pentru expuneri lungi, pe langa cablul USB).
Nu exista un blit integrat asta cel mai probabil pentru a economisi spatiu, pentru a oferi un body cat mai compact si pentru asta producatorul a pus in cutie un blit extern care se ridica si coboara manual, dar este foarte compact. Pe mine nu ma deranjeaza prea mult blitul extern chiar daca asta presupune sa-l car cu mine atunci cand trag noaptea.
Sunt multumit per total de cum este construit aparatul, s-a folosit mult metal si are o dimensiune de 109.5 x 63.7 x 37.3 mm iar greutatea body-ului este de 313 g cu baterie si fara obiectiv. Nu lasa amprente body-ul doar ecranul trebuie sters cam des. Ce-mi place la Olympus E-PL3 este designul care te duce cu gandul la un aparat foto SLR clasic cu film. Butoanele par foarte rezistente nu cred ca se vor strica cat timp o voi folosi.
Nu exista un grip si ar putea prezenta un disconfort pentru cei care folosesc DSLR-uri dar vor si un mirrorless insa mie mi se pare chiar lejer de tinut in mana cel putin cu obiectivul kit 14-42mm. Probabil dificultatile apar atunci cand pui ceva mare pe el.
Performanta
Aparatul foto se comporta extraordinar mai ales daca ne gandim ca a fost lansat acum un an si ceva. A castigat si Premiul TIPA Awards – Camera CSC Entry-Level a Anului in 2012.
Sa incep cu pornirea aparatului. Nu dureaza mai mult de o secunda pana sa incepi sa tragi este chiar foarte rapid in cazul in care ai aparatul oprit si vrei sa-l pornesti brusc si sa fotografiezi. In schimb dupa ce tragi 5 cadre consecutiv trebuie sa astepti 2-3 secunde probabil ca imaginile sa fie scrise pe card. Dupa cam 9-10 cadre trase la 5fps viteza de fotografiere scade cam la 1-2 fps.
Cand vorbim de autofocus rapid si precis ne gandim la Phase Detection si la cat mai multe puncte de focalizare. Ei bine E-PL3 are doar 32 de puncte de focalizare (un numar rezonabil zic eu) si pentru focalizare un sistem de detectie a contrastului care pot sa va zic ca este aproape la fel de rapid ca Phase Detection la aparatul asta. Mai jos poti vedea una din fotografiile facute din masina pe obiectele pe langa care treceam. Focalizarea este aproape perfecta.
Legat tot de focalizare, noaptea sau pe lumina slaba focalizarea este o mare problema trebuie sa incerci de mai multe ori pana sa nimereasca aparatul unde trebuie sa focalizeze fiind setat pe un singur punct de focalizare acolo unde doresti. Asta se rezolva cu Single AutoFocus + Manual Focus sau doar Manual Focus, in meniu exista si o setare Reset Lens care ar reseta la infinit focalizarea insa nu am inteles cum se foloseste.
Meniul avansat este plin de setari pe care le poti face categorisite pe submeniuri notate cu litere de la A la J deci sunt 10 submeniuri unde puteti face toate setarile necesare fotografierii. De la formatul fotografiei, pana la prioritatea pentru fata subiectului, cum interactioneaza butonul declansator in diferitele moduri de fotografiere, asistenta la focalizarea manuala, personalizarea butoanelor, personalizarea balansului de alb fie fotografiind o suprafata alba fie stabilind in grade Kelvin temperatura de culoare, setarea modului de evaluare a expunerii, etc. Sunt extraordinar de multe setari si o sa va ia putin timp sa le invatati dar la final merita.
Sensibilitatea ISO de 12.800 nu stiu de ce a mai fost integrata pentru ca nu are rost sa fie folosita, obtii imagini mult prea puricoase pentru a fi folosite chiar si pentru uz personal. Limita maxima ar fi la 3200 ISO, sau 1600 daca vrei detalii cat de cat acceptabile.
Rotita pentru schimbarea modului de fotografiere este asezata numai bine langa butonul declansator pentru ca daca invarti de rotita cu dreapta in acel moment tii numai bine de body si obiectiv deodata doar cu mana stanga. Pe rotita se afla modurile obisnuite de fotografiere Intelligent Auto, P, A, S, M, Filmare, Scene si modul specific Olympus: ART. Le stiti pe fiecare ce fac, asa ca o sa va spun ce a iesit in evidenta dintre aceste moduri de fotografiere.
In mod Intelligent Auto cred ca era necesara o setare care sa permita limitarea ISO, altfel imaginile care le faci pe Auto pe lumina proasta risti sa fie facute cu 4000, 6400 sau poate un mai mare ISO. Eu am trecut de pe un Panasonic pe acest aparat si mi s-a parut utila functia de limitare ISO chiar daca in acel caz va trebui sa tii aparatul si mai bine nemiscat.
Exista in modul ART 6 filtre foto digitale, cum mai sunt ele numite, si cu care puteti crea materiale foto / video la mare cautare acum pe Internet.
Pop Art – creeaza imagini foarte colorate atunci cand vrei sa scoti in evidenta cat mai mult culorile scenei pe care o fotografiezi (la evenimente, concerte, obiecte colorate, scene cu copii, etc.
Soft Focus – se va folosi in cazul in care vrei sa obtii imagini luminate mai puternic cu detaliile estompate de o blurare.
Grainy Film – este un efect putin mai avansat decat alb-negru la care i se adauga putin noise, iar nuantele de gri sunt exagerate putin.
Pin Hole – este acel efect de film vintage in care marginea cadrelor trase este un negru difuz, care inainte era dat de obiectivele aparatelor foto.
Diorama – sau efectul de miniaturizare (miniature effect) se aplica atunci cand vrei sa obtii imagini care par sa fie dintr-o lume in miniatura, ca si cum te-ai uita la o macheta cu scena pe care tu ai fotografiat-o in realitate.
Dramatic Tone – reprezinta simularea in camera a imaginilor HDR care in mod normal se obtin prin suprapunerea a minim doua imagini cu expunere diferita pentru a obtine detalii si din zone sub-expuse cat si din zonele supra-expuse.
Filmarea se realizeaza la calitate 1080i si 60fps insa bitrate-ul nu depaseste 17 Mbps asa ca materialele video nu sunt inregistrate cu detalii prea mari, am impresia ca este mai degraba un 720p interpolat si faptul ca este interlaced pentru unii s-ar putea sa fie decisiv in alegerea camerei. Daca va consoleaza cu ceva poate filma 720p la 30fps asa ca daca nu conteaza prea mult rezolutia este capabila si de „filmare progresiva”. Nu lipseste efectul de shutter, mai exact imaginile sunt usor indoite daca miscati camera brusc sau apare in cadru miscare rapida, vedeti mai exact la finalul articolului un videoclip demonstrativ.
Stabilizatorul de imagine mai mult strica treaba decat ajuta. Daca ai stabilizatorul de imagine activat se obtin imagini asemanatoare cu cele care au fost stabilizate in prealabil pe Youtube prin editorul de pe site. Mai exact imaginile vibreaza si sunt flexibile. Daca ai maini mai stabile e posibil sa nu fie asa vizibila aceasta problema, dar de regula stabilizatorul optic de imagine nu are efecte adverse.
Autonomia acumulatorului este mai mare decat spune producatorul. Probabil ei au testat in conditii mai grele aparatul. Eu pentru timelapse-uri cu ecranul inchis am tras timp de 6 ore continuu cadre la 4 secunde. Iar pentru evenimente am reusit si 400 de cadre plus videoclipuri mici vreo 10 bucati de cate 1-5 minute, toate cu ecranul pornit. Deci sta destul de bine la autonomie daca ma intrebati pe mine.
Nu-mi place
- senzorul de imagine are foarte multi hotpixeli la expunere de cateva secunde si ISO maximum 400 (e posibil sa fie si o problema la al meu)
- stabilizatorul de imagine digital ineficient (efect elastic si vibratii, exact ca si cum ai da Stabilize pe Youtube Video Editor)
- obiective cam scumpe, doar 2-3 obiective sub 1.000 lei (tinand cont ca este entry-level)
- calitatea video destul de mediocra, as recomanda alte aparate mirrorless pentru inregistrari video
Imi place
- patru butoane customizabile cu functii specifice DSLR-urilor
- ecran rabatabil
- focalizare rapida (asemanatoare Phase Detection Autofocus)
- fotografiere in rafala 5fps la rezolutie si calitate maxima chiar si in format RAW
- accesorii foarte multe din care poti sa alegi
- constructie solida
- are sistem Supersonic Wave Filter pentru eliminarea prafului de pe senzor
Concluzie
Este mirrorless-ul perfect pentru o persoana care cauta un aparat cu obiective interschimbabile, cu accesorii cat mai multe si la care cauta versatilitate. Spun versatilitate pentru ca poti atasa si obiective 4/3 si obiective de la DSLR-urile Olympus, are ecranul rabatabil care te ajuta sa fotografiezi/filmezi peste multime care pe mine m-a ajutat enorm, si nu in ultimul rand poti personaliza 4 butoane pe camera cu functiile care le doresti. Personalizarea a fost dusa la extrem si prin introducerea a 4 profile de setari diferite pentru fotografiere cu setarile pe care le vrei in 4 conditii diferite.
Este o camera care cu toate ca are un meniu extraordinar de complex pentru segmentul ei (intrece un DSLR entry-level la complexitate) poate fi utilizat si intr-un mod user-friendly in care nu trebuie sa faci setari pentru a fotografia.
Nu as recomanda Olympus E-PL3 pentru fotografiere noaptea (are noise destul de mare la ISO mic) sau pentru filmare tinand cont ca foloseste o codare video interlaced iar bitrate-ul maxim este de 17Mbps, sunt camere mai bune la aceste doua capitole daca asta urmariti.
3 comentarii
Pingback: Oferta Saptamanii [22-09-2013] | ITnewz
Pingback: Oferta Saptamanii [14-09-2013] | ITnewz
Pingback: Oferta Saptamanii - Editie Speciala de Craciun 2013 | ITnewz