Urmatorul produs luat pentru test este telefonul mobil Nokia E7 care a fost lansat oficial in Romania pe 5 aprilie si pe care l-am primit ca deobicei de la evoMAG. Nokia E7 se incadreaza in categoria telefoanelor business si este urmasul lui Nokia N900 Communicator cu care Nokia incearca sa mentina vie aceasta „legenda”. Este telefonul care mi-a creat cea mai mare senzatie de siguranta, datorita carcasei de aluminiu si a constructiei compacte, dar si pentru ca avea o multime de optiuni de securitate. E7 mi-a creat o impresie buna si cred ca Nokia a facut un pas bun pe piata de smartphone-uri cu acest model impreuna cu al sau nou sistem de operare Symbian 3.
Design
E7 este destul de marisor dar nu este prea greu de utilizat folosind doar o mana si atingand ecranul touchscreen cu degetul mare. Ecranul este de tip AMOLED cu diagonala de 4″ si o rezolutie de 640×360 pixeli care daca ma intrebi pe mine este indeajuns de mare pentru orice faci pe el poate mai putin pentru citit textele mici. Tot legat de ecran Nokia E7 este foarte sensibil la atingeri si s-a intamplat ca sa apas din greseala butoanele de pe marginea telefonului doar pentru ca apropiam degetele de margine. Asta poate fi un lucru rau la inceput, dar eu m-am obisnuit cu el cat l-am avut pentru test. Culisarea telefonului se face simplu si foarte ferm (carcasa metalica te duce cu gandul la o masinarie… Robocop).
Utilizarea tastaturii QWERTY este usoara si nu mi-a creat deloc probleme, nu am gresit nici o tasta de cate ori a trebuit sa introduc texte sau parole. Atingi viteze mari care pe un touchscreen sau tastatura normala de telefon nu le-ai fi putut ajunge.
Singurul buton fizic de pe fata este butonul -deja „stadard”- home care apasat indelung te duce in meniul task manager, cu ajutorul caruia poti scapa de aplicatiile ce ruleaza pe fundal, dar util si cand umbli dintr-o aplicatie in alta. Pe laterala stanga exista un buton, care blocheaza deblocheaza telefonul, dar care in comparatie cu slide lock-ul obisnuit al smartphone-urilor se poate dezactiva din greseala. Laterala dreapta a telefonului are butonul de fotografiere, si mai sus butonul de volum si sertarul pentru SIM (util pentru schimbarea rapida a cartelei). Pe laterala de sus pentru incarcare si transfer de date a fost asezat portul micro USB, langa acesta portul HDMI pentru a putea conecta telefonul mobil la un televizor sau proiector, urmat de butonul on/off si portul audio 3.5 mm. Portul HDMI este acoperit de o bucata de plastic care atarna intr-un fir cauciucat, si nu stiu la cat de multe manipulari va rezista. Difuzorul telefonului impreuna cu camera foto sunt asezate pe spatele telefonului.
Performante
Nokia E7 nu se lauda cu un procesor foarte puternic. Are un ARM la 680Mhz si nici cu memoria RAM nu sta prea bine 256MB, insa se descurca de minune cu ceea ce are. Sa nu-l comparam cu ultimele telefoane scoase pe piata cu procesoare dual-core. Am rulat filme de pe Youtube direct, suporta Flash Lite 4.0 si se incarcau rapid, iar derularea se facea cu usurinta. Asemenea telefoanelor cu Android Symbian 3 are animatii de tranzitie intre meniuri, trei meniuri derulante personalizabile cu ce aplicatii doresti. Fluenta meniurilor si aplicatiilor nu este intrerupta decat de multitudinea de programe ce ruleaza pe fundal. Cred ca fluenta in rularea filmelor si aplicatiilor grafice este si ajutata de procesorul dedicat OpenGL 2.0.
Camera foto de 8 Megapixeli cu autofocus scoate fotografiile destul de bune, concurand cu o buna parte din camerele de mobil. Memoria interna de 16GB este indeajuns de mare cat sa satisfaca marea majoritate de utilizatori business dupa parerea mea lipsa slotului microSD fiind greu simtita. Alte caracteristici importante pentru un smartphone sunt: senzorul de orientare, senzorul de proximitate, busola electronica, si senzorul pentru lumina ambientala care regleaza intensitatea luminii pe taste si ecran in functie de lumina dimprejur pentru a economisi energie.
Functia de GPS este ajutata de softul Ovi Maps care are posibilitatea de a downloada si voci de ghidare vocala in mai multe limbi de pe internet. La inceput am avut probleme cu conectarea la sateliti insa si-a revenit a doua zi, nu-mi explic ce nu a mers.
Pentru ca este un telefon destinat clientilor business Nokia E7 a fost dotat cu nenumarat programe de comunicare, aplicatii office si elemente de siguranta. Suport pentru mesagerie instant, vizulizarea si editarea documenteleor Office, client de e-mail pentru Yahoo, Gmail, Windows Live, Hotmail si altele servicii POP/IMAP populare, Mail for Exchange, F-Secure Anti-theft for Mobile cu care stergi datele din telefon in cazul in care ti se fura, sau encriptarea datelor care sunt transmise din telefon, utilizarea de VPN-uri, si multe alte avantaje.
Ca si telefon poate fi folosit ok, nu are volumul exagerat de tare insa poate fi folosit si la semafor. Bateria de 1200 mAh, a rezistat in mainile mele cam 5h, in timp ce am folosit telefonul pentru internet Wi-Fi, wap (da ati citit bine… wap), m-am jucat putin si cu GPS-ul, video streaming, si prin meniurile intortocheate deci un timp bun zic eu.
Concluzia
Nokia E7 este un telefon mult mai recomandat utilizatorului business in detrimentul vastei varietati de telefoane mobile smartphone Android. Mi-a placut ca este super rapid, are un design frumos la care s-au adaugat materiale rezistente pentru robustete si faptul ca ai afacerea proprie in mana: poti configura VPN, Microsoft Exchange , poti face prezentari, rapid in utilizare si securitate maxima. Nu mi-a placut la Nokia E7 faptul ca bateria nu poate fi reinlocuita de catre utilizator si astfel telefonul va trebui sa ajunga intr-un service in cazul in care are probleme cu bateria, ceea ce nu stiu carui business man i-ar placea sa i se intample.
Poate fi cumparat de la:
evoMAG – 1.569 Lei
eMAG – 1.579 Lei
Imagini
[nggallery id=52]
7 comentarii
Pingback: Mobile Marketing Conference 2011 Live ! | ITnewz
Pingback: Nokia N8 – Review | ITnewz
Pingback: Mobile Marketing Conference 2011 Live !
Pingback: Nokia N8 – Review | ITnewz
in italia e 350 euro. plec peste o luna si mi-l iau de acolo. veniti cu o oferta mai buna?? :))
Da am gasit la 317 Euro la linkul de jos ;) Poti economisi si drumul de dus/intors… Si chiar daca-l iei la 1.700 cat mai e acum in magazinele noastre tot iesi mai in castig decat sa te duci in Italia.
Pingback: Nokia E5 – Review