Inca un telefon din seria Asha de la Nokia a venit la noi in teste, este vorba despre modelul 302 care este sa zicem cel mai tare din parcarea in care se mai afla modelele 200, 201, si 300. Acum vreo doua saptamani am facut review la Asha 201 un telefon cu aproximativ acelasi design ca si 302 dar despre care nu pot sa zic ca a impresionat, atuul sau cel mai important fiind pretul mic pentru un model QWERTY. Cu Asha 302 se schimba povestea acest telefon mi-a placut inca de cand l-am scos din cutiuta lui albastra. Design-ul, culoarea, finisajele si mai apoi performantele m-au facut sa testez acest terminal cu placere.
Aflandu-se in segmentul de pret 400-500 lei Asha 302 ofera pentru acesti bani urmatoarele: 3G, Wi-Fi, Bluetooth, camera foto 3.2 mpx, 128 ram/256 rom, tastatura QWERTY fizica si cireasa de pe tort, procesor single core de 1 Ghz. Eu zic ca merita banii din plin, ii merita pentru dotari cel putin sa vedem daca ii merita si pentru performante.
Design
Dupa cum spuneam are aproximativ aceleasi dimensiuni cu Asha 201, design-ul este si el asemanator insa cu cateva exceptii, Asha 302 are parte de finisaje metalice nu este numai plastic cum este modelul 201. Mi-a placut muchia metalica ce inconjoara telefonul de culoare argintie, da impresia de eleganta pe langa cea de rezistenta. Cand am scos capacul telefonului sa bag bateria, am avut impresia ca este facut din plastic si mi se parea foarte fragil, dar la o inspectie mai atenta am observat ca este dintr-un aliaj de aluminiu.
Accesul la cartela se face scotand bateria si vreau sa mentionez ca mecanismul de blocare al cartelei mi se pare fragil, daca schimbati cartelele e posibil sa intampinati probleme, mai ales daca nu sunteti atenti, mie mi sa parut ca se poate rupe foarte usor.Sa incepem cu partea din fata a telefonului, aici gasim display-ul TFT de 2.4 inci cu rezolutia de 240 x 320 pixeli si 256 k culori si tastatura QWERTY asezata pe patru randuri, un pic cam inghesuite mi s-au parut butoanele, Asha 201 are un pic de spatiu intre randuri, mi-ar fi placut sa fie asa si pe modelul asta, da nu poti sa le ai pe toate.
Pe spate avem in partea de sus centru camera foto de 3.2 mpx si un pic mai in dreapta camerei avem difuzorul. In partea de sus a telefonului se afla toti conectorii, cel pentru incarcare, jack-ul de 3.5 mm si portul microUSB, o mica paranteza, spre deosebire de 201, 302 permite incarcarea si cu ajutorul USB-ului. In stanga avem slotul de card microSD care suporta pana la 32 Gb iar pe partea dreapta nu avem nimic, de fapt avem si aici un orificiu despre care am crezut la inceput ca e microfon, dar de acolo puteti agata o curelusa de mana, accesul la aceasta se face indepartand capacul telefonului.
Performanta
Nu am avut parte de navigarea greoaie prin meniu sau pe Internet, Asha 302 se mica foarte bine datorita procesorului de 1 Ghz incorporat si faptului ca nici interfata S40 nu consuma resurse multe. Inca doua aditii foarte importante pe care acest model le are incorporate sunt Wi-Fi-ul si 3G -ul, puteti sta pe retele de socializare fara grija, puteti scrie mesaje si naviga rapid pe net fara sa umflati factura la telefon, daca utilizati internetul intensiv acest terminal vi se potriveste.
In meniul Home avem calendarul, aplicatia Social (acces la Facebook, Twitter, Orkut, Flicker) si widget-uri pentru diferite aplicatii, dar oricum acest meniu poate fi configurat dupa bunul plac. Asha 302 are preinstalate cateva joculete demo si cateva aplicatii folositoare precum : ceas universal, convertor, convertor marimi, la acestea putand fi adaugate si altele din Market.
Tastatura QWERTY raspunde bine la comenzi, m-am obisnuit repede cu ea, sub display avem butoanele pentru selectie, pentru apelare sau respingere, pe stanga si pe dreapta doua butoane argintii programabile iar in centru troneaza tasta D-pad cu 5 functii care pot fi si ele programate.
Camera foto de 3.2 mpx scoate poze acceptabile in conditii de lumina naturala si filmeaza VGA cu 15 cadre pe secunda, nu exceleaza la nici un capitol, este o camera de buget numai buna pentru cei fara prea mari pretentii. Mi-a placut difuzorul se aude tare cu toate ca la maxim se observa distorsiuni minore ale sunetului. Castile din pachet isi fac si ele treaba bine. Pe un ascultator obisnuit partea audio ar trebui sa il multumeasca. Bateria de 1320 mAh tine cam 1-2 zile de utilizare intensiva as putea spune, 1 zi daca rupeti internetul si 2-3 zile de utilizare normala poate chiar mai mult.
Imi place
- procesorul de 1 Ghz
- tastatura QWERTY
- Wi-Fi, 3G
- design-ul si finisajele metalice
- durata de viata a bateriei
- pretul
Nu-mi place
- OS-ul invechit
- fara flash/autofocus
- clapita unde bagi cartela este fragila
Concluzie
Am ajuns si la vremea concluziei, aici spun direct Best-Buy fara doar si poate, constructie solida, conectivitate premium pentru acest segment de pret ( 3G, Wi-Fi, Bluetooth, microUSB ), procesorul face navigarea foarte placuta si usoara fara intreruperi sau lag. Tastatura QWERTY este si ea bine pusa la punct si usor de stapanit. Nokia Asha 302 este un telefon elegant si puternic care zic eu ca merita toti banii.