Noile procesoare INTEL

Publicat pe 18 mart. 2008 - 18:41 de Ioan Laurentiu

intelinside.jpgIntel confirma zvonurile aparute la inceputul anului si totodata si temerile celor de la AMD dezvaluind o parte din secretele noilor procesoare ce urmeaza a fi lansate in 2008-2009 , noile procesoare se numesc Tukwila, Larrabee, Dunnington si Nehalem.

Tukwila si Dunnington

Tukwila va fi un procesor quad-core cu 30 MB cache, va include si tehnologia Intel QPI (Quick Path Interconnect) si va avea integrat si 2 controlere de memorie, intele estimeaza ca acest tip de procesor va fi de aproximativ 2 ori m ai bun decat dual-core Itanium 9100-series processor.

Dunnington va fi six-core cu 16 MB L3 cache , reprezentantii intel spun ca acest procesor ofera varianta optima intre memorie cache si numarul de nuclee la o dimensiune rezsonabila.

Nehalem si Larrabee

Nehalemin este adevarata”bijuterie” a celor de la Intel respectiv produsul cu care cei de la Intel au consumat cele mai multe resurse financiare si umane , Nehalem este un qaud-core capabil sa functioneze intre 2 pana la 4 nuclee , probabil un octal-core Nehalem va include doua mprocesoare Nehalemin oglinda , procesoarele vor avea o memorie cache L2 de 256 kb pentru fiecare nucleu iar cele 4 nuclee vor avea acces la o memori de 3 Mb l3 cache. Nehalem va fi de altfel primul tip de procesor de la P4 care va folosi tehnologia SMT ( symmetric multi-threading ) pentru toate cele 4 nuclee , Intel considera implementarea acestei tehnologii foarte importana imbunatatind performanta procesorului cand va fi activata aceasta functie.

Larrabee intel crede despre el ca multitudinea de nuclee va fi raspunsul dat gamerilor creind astfel noua generatie de mediu de lucru preluand o parte din procesele placii grafice ca triangularea si creiarea primitivelor grafice care vor fi redate in timp real astfel procesorul grafic va lucra mai usor cu aceste date. Intel planuieste sa lanseze cu aceasta ocazie si un nou vector de instructiuni numit AVX (Advanced Vector Extension) pentru a eficientiza imbunatatirile, , precum si o noua arhitectura cache pentru Larrabee. Alte informatii nu se cunosc despre acest tip de procesor si nici data cand va fi disponibil se estimeaza doar ca este posibil la sfarsitul lui 2009 inceputul lui 2010.

Despre Autor

Postează un comentariu: