iPhone SE și iPad Pro 9.7 – Ce trebuie să știți despre ele și alte noutăți Apple

Publicat pe 22 mart. 2016 - 8:37 de Mîrzac Iulian

Aseară a fost organizat un eveniment Apple de prezentare a ultimelor noutăți care vor fi aduse pe piață dar și pentru comunicarea altor informații interesante. Precum presa de specialitate deja știa de ceva vreme urma o relansare a telefonului de 4 inch iPhone 5S vândut într-un număr foarte mare, și al iPad Pro de 12.9 inch care a fost îmbunătățită și redusă la dimensiunea standard de 9.7 inch.

iPhone SE

iPhone SE

Dacă la exterior arată ca și un iPhone 5S telefonul este în interior un iPhone 6S, cu excepția câtorva lucruri mai puțin importante.

Specificațiile telefonului includ ecranul de 4 inch de 1136 x 640 pixeli, va fi disponibil în versiuni de 16GB și 64GB, camera foto principală este de 12 MP, iar camera foto secundară este de 1.2 MP (nu 5MP ca la iPhone 6S). Telefonul va avea și NFC pentru Apple Pay, iar senzorul Touch ID va fi o versiune mai veche (probabil cea de pe iPhone 5S) nu va fi ultimul introdus și pe iPhone 6S.

Chiar dacă design-ul este identic cu iPhone 5S acum telefonul folosește materiale mai bune pentru exterior care ar trebui să se comporte mai bine comparativ cu cele de pe iPhone 5S care după 1 an de utilizare arăta cam uzat (se exfolia materialul de pe muchie, iar carcasa se zgâria).

iPhone SE nu are 3D Touch. În rest sunt multe lucruri identice cu iPhone 6S, de la procesor, la aceeași viteză WiFi, LTE, filmare 4K și cele menționate mai sus. Configurația completă o găsiți pe site-ul Apple.

Avantajul mare al telefonului este prețul de pornire de 399 dolari în SUA pentru varianta de 16GB, comparativ cu iPhone 6S de 649 dolari. Au declarat că iPhone SE este cel mai ieftin telefon Apple lansat, deci eu te sfătuiesc să pregătești o sumă de bani de rezervă dacă ești în căutarea unui telefon de calitate de dimensiuni mici.

iPad Pro 9.7

iPad Pro 9.7

Această tabletă cu toate că este mai mică și poate vă gândiți că specificațiile sunt mai slabe este defapt invers. iPad Pro cel mic de 9.7 inch are o configurație mai puternică însă constatăm că și neajunsuri. Apple comunică iPad Pro-ul ca fiind viitorul PC-ului. La fel cum Microsoft încearcă să facă cu Surface. iPad Pro poate folosi iPen și tastaturi wireless pentru a deveni mai simplu, mai complet exact cum ți-ai dori să fie un PC: mic, cu tastatură, funcții avansate.

Specificațiile tabletei pe scurst sunt: ecran de 9.7″ cu rezoluție de 2048 x 1536 pixeli, chipsetul rapid A9X, are variante de stocare de 32 GB, 128 GB sau 256 GB, conectivitate Wi-Fi, 3G şi 4G, greutatea este de 435 grame și grosimea de 6.1 mm. Tableta va include un eSIM sau SIM integrat în paralel oferind în continuare suport și pentru Nano-SIM.

Vei putea de acum să întrebi vocal pe Siri orice indiferent dacă este conectată sau nu la încărcător, aceleași patru difuzoare care oferă o calitate audio foarte bună și care compensează volumul în funcție de poziția în care este ținută.

Ecranul include o tehnologie interesantă True Tone care va folosi senzorii de lumină pentru a afișa imaginile în concordanță cu temperatura de culoare (gradele Kelvin a luminii ambientale), din cameră. Asta ajută să afișeze fidel culorile imaginilor și videoclipurilor, funcție foarte utilă fotografilor și nu numai.

 

Un neajuns este portul utilizat pe iPad Pro 9.7 care oferă viteze mai mici față de cel de pe varianta de 12.9 inch. Avem viteze de transfer asemănătoare cu USB 2.0 pe varianta de 9.7 inch în timp ce varianta de 12.9 inch oferă viteze de transfer comparabile USB 3.0.  Asta ar însemna 25-35 MB/s versus maximum 625 MB/s care vor fluctua în funcție de PC-ul la care este conectat.

Tableta va avea și ea un Smart Keyboard de 9.7-inch cu Smart Connector. Preturile vor porni de la 149$ pentru acest accesoriu util.

Tableta va fi mai ieftină ca și varianta mai mare. Cea mai ieftină variantă se va vinde în SUA la 599$ – 32GB, WiFi.

Specificațiile comparate între tabletele Apple le găsiți aici.

Odată cu lansarea iPad Pro de 9.7 inch a venit și o nouă versiune cu capacitate mare de 256GB spațiu de stocare pentru iPad Pro 12.9 inch. Va costa în SUA 1079$ varianta WiFI și 1229$ varianta cu conexiune mobilă de date 4G.

CareKit

Ce a mai lansat Apple ieri?

Care Kit

Este o platformă open-source care ajută dezvoltatorii să creeze aplicații care să ajută la evidența tratamentului pe care un pacient îl urmează. Aplicațiile vor permite ca informațiile să fie disponibile și doctorului de la distanță.

Prima aplicație a fost dezvoltată pentru pacienții cu Parkinson. În urma tratamentului pacienții realizau simple exerciții cu telefonul pentru a vedea ce influență au asupra lor. Datele de la un număr cât mai mare de pacienți ajută mult în evoluția medicinei și descoperirea celor mai bune tratamente.

Ce a făcut Research Kit până acum pentru medicină este impresionant însă rămâne de văzut ce face Apple cu datele biometrice culese de la utilizatori.

https://www.youtube.com/watch?v=lYC6riNxmis

Întreg evenimentul Apple poate fi văzut înregistrat pe această pagina: http://www.apple.com/apple-events/march-2016/

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

3 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

Postează un comentariu: