Am reusit sa obtin si un iPad Mini pentru test. Ar putea sa fie un mare hit pe piata de tablete acest model de iPad, am aflat saptamana trecuta ca Apple nu face fata la comenzile pentru tableta astaptandu-se ca un numar de 13 milioane de tablete iPad Mini sa plece catre clienti in primul sfert al lui 2013. Cand am spus un mare hit ma refer ca ar putea deveni cea mai bine vanduta tableta a lor de pana acum insa deocamdata putem doar specula privind vanzarile realizate pana astazi. iPad Mini a fost lanstat pe 23 Octombrie ca si competitor pentru Google Nexus 7 pe care am avut deja ocazia sa o testam si pentru Amazon Fire.
Am ramas foarte placut impresionat de tableta (cum des mi se intampla cu produsele Apple) insa nu am uitat-o pe Nexus 7 care are cateva puncte forte destul de importante.
Sa va arat ce am aflat despre ea.
Unboxing
Prezentarea lui iPad Mini este cat se poate de „Apple style”. O cutie alba invelita in plastic, care se scoate destul de greu pentru ca este aproape etansa, inauntru iPad Mini-ul deasupra invelit in plastic, iar dedesubt gasesti cateva materiale printate, incarcatorul cu stecher de Marea Britanie si cablul USB – Lightning (care merge introdus in portul sau pe orice fata daca nu ati aflat pana acum).
Design
iPad Mini este un iPad 2 mai mic si se aseamana in mai multe aspecte iar aici e inclusa si configuratia, dar si designul. Tableta nu mai are un format 4/3 ca iPad 2 ci s-a ales un format mai wide, ecranul are dimensiunea de 7.9 inch si asta ii aduce un plus de latime fata de Nexus 7 care este de 7 inch si mai wide ca iPad Mini. Inca nu stiu pe care l-as alege cand este vorba de ecran. iPad Mini are suprafata mai mare si e mai lat, dar Nexus 7 are 1280×800 pixeli in comparatie cu ecranul cu 1024×768 pixeli. Probabil as merge pe iPad Mini pentru ca personal prefer o suprafata mai mare in detrimentul celor 256 pixeli in plus pe lungime insa multi dintre voi poate preferati totusi ecranul de 7 inch cu densitatea pixelilor mai mare. Pentru fata s-a ales sticla Corning Gorilla 2 ca material de protectie (versiune imbunatatita fata de Corning Gorilla) care pare sa reziste mai bine ca Nexus 7.
Marginea ecranului se apropie de marginea carcasei destul de mult cam 1cm insa destul de mare distanta cat sa nu fie probleme cu atingerea ecranului din greseala (cred ca si softul detecteaza atunci cand intri din greseala cu mana pe marginea ecranului si anuleaza eventualele comenzi, am incercat sa ating cu podul palmei intentionat dar nu reactiona la atingere decat atunci cand insistam).
Fata lui iPad Mini deci este aceeasi ca si la celelalte tablete Apple: butonul de Home/Task Manager/Exit pozitionat la baza ecranului, iar sus camera foto frontala de 1.2Megapixeli pentru apeluri video. Spatele este construit tot din des utilizatul material: aluminiu care-l transforma intr-un produs foarte bine inchegat si solid care aproape ca nu se deformeaza.
Carcasa are in comparatie cu modelele vechi marginea unde se imbina sticla cu aluminiu taiat la 45 de grade pentru ca atunci cand tii tableta in mana un timp mai indelungat sa nu simti cum marginea iti intra in mana. Acelasi lucru l-au facut si cu carcasa de la iPhone 5 daca ati stat sa o studiati. Finisaje specifice Apple de la o generatie la alta pentru a imbunatati experienta utilizatorului.
Ce mai este de zis despre carcasa lui iPad Mini este ca marginea care se continua pe spate nu incearca ca la iPad 2 / iPad 3 sa fie o curba lina si lunga este mult mai aprubta cum veti gasi la iPod-urile Nano generatia 3, iPod Touch generatia 5, iPod Classic. Pe spate gasiti logoul Apple si camera iSight de 5Megapixeli in coltul stanga sus.
Lateralele curate ca de obicei si avem controalele si elementele esentiale precum: butonul on/off, microfonul si jack-ul audio sus. Pe laterala din dreapta butoanele de volum plus butonul la care puteti alege din setari functia de: mute/blocarea rotirii ecranului. Pe laterala de jos iPad Mini nu are decat portul Lightning in centru langa care se afla de-o parte si de alta cele doua difuzoare (care tin sa mentionez de acum ca se aud exceptional).
Designul deci ramane in „limitele” Apple dar care mai fura si din competitie (formatul usor wide), dimensiunea ecranului diferita de restul tabletelor pentru a iesi in evidenta. Merita aplauze pentru finisajele exceptionale, mai ales cand vorbim de butoanele (microintrerupatoarele) de o calitate foarte buna nu doar pentru ca sunt din aluminiu, ma refer la modul cum se apasa, calitate care s-a pastrat la iPod-ul personal din 2007 pana acum (iti lasa senzatia de buton indestructibil sau mai exact de longevitate).
Performanta
iPad Mini este destul de ieftina, are o configuratie pe care o gasesti si pe iPad 2 (versiunea 2012) care se descurca extraordinar in tot ceea ce ai nevoie la o utilizare obisnuita, si totusi cand lumea discuta de tabletele Apple sau de telefoanele Apple nu-i auzi de ce procesor puternic are, de ce memorie RAM are sau de ce procesor grafic foloseste.
Specificatiile sunt cele de pe un iPad 2 doar o mica parte dintre ele fiind schimbate, asadar: Procesorul Cortex A8 de generatie noua cu memoria RAM aparent mica de 512 MB, 16GB (se gaseste si cu 32GB sau 64GB), WiFi a/b/g/n/, 2.4Ghz si 5Ghz, Bluetooth 4.0, exista versiune cu conexiune 4G LTE. Senzor de lumina, giroscop, accelerometru, conector Lightning, ecran IPS LCD de 7.9″ cu rezolutie 1024×768 pixeli.
Am facut un benchmark pentru a compara cu viitoarele tablete de la Apple insa ce pot sa va spun este ca are performantele unei tablete iPad 2 generatia 2012. A doua imagine este pentru a afisa detaliile despre ce device am testat alaturi de versiunea sistemului de operare, rezolutia ecranului, procesorul, memoria RAM ramasa.
Sistemul de operare
Nu o sa iau totul de la zero despre iOS 6 insa o sa va mentionez lucrurile care mi s-au parut ca au o importanta mare in utilizarea unei tablete in comparatie cu un Android. Sistemul de operare iOS a fost considerat multa vreme lipsit de functii banale chiar si inca se mai spune ca nu ofera destul de multe functii ca si Android. Am utilizat tableta cam doua saptamani destul de intens si nu am simtit lipsa vreunei functii sau aplicatii.
Imi plac mai mult functiile de baza din iOS 6 decat din Android 4.1 Jelly Bean. Cand spun functii de baza ma refer la modul cum iesi din aplicatii: e inca nevoie de un buton fizic; pentru iesire din aplicatii, altfel in Jelly Bean daca se blocheaza intr-o aplicatie ramai cu asteptarea pana merg butoanele capacitive. Gesturile cu 4-5 degete pentru afisarea Task Managerului, strangerea ecranului cu 4-5 degete pentru a iesi din aplicatie, bara de notificare de unde poti trimite update-uri pe Twitter / Facebook (pe care o tragi de sus ca la Android cu un deget), butonul fizic extern de deasupra butoanelor de volum care poate fi setat fie ca buton pentru oprirea sunetelor ori pentru blocarea rotirii automate a ecranului.
Daca este sa vorbim putin si despre aplicatiile pentru iPad si aici multe lucruri de bine. Am gasit mai multe aplicatii speciale pentru iPad decat am gasit pentru Nexus 7. Trebuie sa stiti ca toate aplicatiile pentru iOS functioneaza mai rapid ca pe Android Jelly Bean.
Aplicatia pentru Facebook: update-ul la News Feed este mai rapid, Pages Manager care este aplicatia speciala pentru cei care au Pagini de Facebook in administrare este foarte utila pentru publicarea rapida a noilor informatii / linkuri / poze / videoclipuri.
Safari randeaza mai rapid paginile web ca pe calculatorul meu puternic cu Core i5 conectat la acelasi router prin Internet. Banuiesc ca pagina este incarcata mai „rapid” pentru ca sunt afisate elementele grafice pe masura ce sunt downloadate, dar foarte mult conteaza ca iPad Mini include suport wireless 5Ghz nu doar vechiul 2.4Ghz (Nexus 7 are doar 2.4Ghz).
Daca citesti un blog/ziar online sau alte site-uri cu articole in momentul cand intri pe articol poti apasa in capatul barei cu link pe butonul Reader care va transforma site-ul intr-un articol de ziar cu un font usor de citit cu dimensiune reglabila si pastreaza imaginile si linkurile. Daca vrei sa ajungi la inceputul paginii web pe care tot ai derulat-o nu trebuie decat sa apesi cu degetul la inceputul paginii si aceasta se deruleaza.
Am realizat si un apel Skype care l-am efectuat foarte usor si rapid. Am mai instalat aplicatiile Pinterest, Flipboard, Tumblr, WordPress, Youtube, Soundcloud, TuneIn Radio, 500px, Y!Messenger, Fancy, Cinemagia, niste aplicatii de Flickr, si o multime de jocuri printre care si cateva 3D, toate au functionat fara erori, cu o fluenta in meniuri impecabila, aproape toate fiind special optimizate pentru tableta.
Totusi am intampinat si probleme, cand a venit avea iOS 6 si tableta se bloca daca dadeam sa zicem 3-4 instalari de aplicatii din AppStore una dupa alta. Ei bine in urma unor buguri Apple scosese deja iOS 6.0.1 insa chiar in ziua in care a aparut acest bug iOS 6.0.2 era deja disponibil pentru update. Dupa update aceasta problema a disparut.
Am facut si niste experimente de usability dand tableta mai multor persoane care nu au folosit niciodata o tableta (parinti, bunici, s.a.) si s-au descurcat singure sa utilizeze iPad Mini-ul doar mici indicatii fiind necesare. Au stiut sa deblocheze ecranul pentru ca ti se sugereaza sa faci miscarea de swype, au invatat usor ca aplicatiile pot fi mutate cand tii apasat cu degetul pe iconuri, au stiut sa iasa din aplicatii prin strangerea ecranului cu toate degetele, la fel si cu iesirea din aplicatii cu singurul buton fizic de pe tableta, aproape toate functiile de baza le-au descoperit singure. Despre asta e vorba cand folosesti un produs Apple.
Sunetul de pe iPad Mini merita scos in evidenta. Cele doua difuzoare sunt unul din plusurile pe care le are in fata lui Nexus 7 tableta reusind sa ofere o experienta placuta atunci cand te uiti la un videoclip sau film. Am ramas foarte placut impresionat, sunt ca doua difuzoare mici HiFi, acopera inaltele, mediile si joasele destul de bine.
Camera foto este ok, se descurca binisor cei 5 Megapixeli si posibilitatea FullHD sunt caracteristici indeajuns de bune pentru fotografii facute la exterior la o calitate decenta. Rezultatele sunt acceptabile problemele apar atunci cand te apuci sa faci fotografii in interior unde lumina de obicei este mai proasta si imaginile vor iesi cu zgomot de imagine si sterse intotdeauna. Testul in Skype cu camera foto frontala de 1.2Mp a fost ok, camera se vede binisor pentru rezolutia pe care o ofera.
Autonomia lui iPad Mini este ireprosabila poate functiona si 11h fortat in conditii de utilizare speciala (lumina la 50%, navigare pe Internet, citire documente, vazut poze sau alte activitati mai putin consumatoare de energie). In rest daca luam in considerare o utilizare normala tableta rezista 8-9 ore fara nici o problema chiar vazand filme, doar in jocurile 3D ar rezista cam 4-5 ore.
Screenshotul de mai sus este singura imagine pe care o am ca dovada ca iPad Mini poate duce timp indelungat.
Nu-mi place
- ecranul care putea avea o rezolutie mai buna
- lipsa unui slot de memorie externa
- Maps inutil in Romania
Imi place
- autonomia mare de 10h
- constructia tabletei
- viteza mare a conexiunii wireless
- simplitatea cu care se utilizeaza si experienta pe care o ofera utilizatorului din toate punctele de vedere
- noul port Lightning (foarte rapid)
Concluzie
Daca ma intrebati pe mine as merge pe iPad Mini in detrimentul lui Nexus 7 pentru latimea mai mare a ecranului, luminozitatea lui, viteza wireless mai mare, constructia mai buna, si chiar si sistemul de operare. Nexus 7 ar avea rezolutia ecranului si pretul semnificativ mai redus. Veti aprecia viteza de utilizare/navigare pe Internet, sunetul, aplicatiile optimizate pentru ea. Daca este sa aleg din prisma pretului aleg Nexus 7, daca am cateva milioane in plus merg pe iPad Mini.
iPad-uri în magazine
Imagini
Video
Doua mostre video ce am reusit sa le creez dupa Review. Efecte adaugate de Action Movie.
3 comentarii
Pingback: Lista noilor gadgeturi lansate de Apple !
Pingback: Samsung Galaxy Note 8.0 disponibil in Marea Britanie !
Pingback: Samsung Galaxy Note 8.0 disponibil in Marea Britanie ! - ITnewz