Doriti un Windows 7 mai rapid ?

Publicat pe 30 iun. 2010 - 9:48 de Mîrzac Iulian

Microsoft Windows 7 a fost construit pentru a functiona la viteza mai mare decat a predecesorilor sai. In orice caz, pe timp ce trece, laptopul sau  PC-ul tau, are tendinta de a incetini din viteza. Acest lucru nu-i este datorat neaparat sistemului de operare. De fapt este o problema comuna cu care se confrunta fiecare sistem de operare.

Motivele pentru care PC-ul ar putea rula incet sunt: acumularea de fisiere neimportante in sistem, sau un hard-disk supraincarcat, ori care ruleaza servicii si programe inutile. Aici va propunem cateva sfaturi esentiale care va pot ajuta sa cresteti viteza sistemului vostru de operare Windows 7. Sper sa va ajute !

Setari legate de sunete si efecte vizuale

1. Folosirea de Efecte Vizuale cat mai putine

Dezactivarea unor efecte vizuale pot creste garantat performanta. Eu fac asta tot timpul pentru ca nu am o placa video buna. Pentru dezactivarea efectelor vizuale, faceti aceste lucruri:

 1. Apasati tasta Windows si in acest timp apasati si tasta Pause/Break.
 2. In fereastra nou aparuta apasati Advanced system settings in partea din stanga.
 3. In tab-ul Advanced la secitunea Performance, apasati butonul Settings
 4. In fereastra Performance Options (cea din imagine) sub tabul Visual Effects dezactivati orice optiune de care nu aveti nevoie. Sau mai simplu selectand Adjust for best performance care va dezactiva aproape toate optiunile.
 5. Dupa dezactivarea optiunilor apasati Apply si apoi OK.

Facand acest lucru ar putea sa va faca interfata mult mai putin atractiva (Interfata de culoare gri specifica Windows 98, Milenium, 2000). Insa performanta va creste cu siguranta.optiuni pentru performanta

2. Nu mai folositi sunetele din sistem

Pentru dezactivarea efectelor sonore din Windows 7 faceti urmatorul lucru:

  1. Apasati Start. In casuta de cautare scrieti mmsys.cpl si apasati Enter
  2. In fereastra Sound (ca si in imagine) apasati pe tabul Sounds
  3. Setati profilul(tematica) de la  Sounds scheme cu  No Sounds din lista.
  4. Ar trebuie sa setezi doar sunetele esentiale in Program Events, daca este nevoie, selectand fiecare actiune in parte si selectand sunetul dorit din sistem.
  5. Poti deasemenea sa dezavtivezi sunteul de pornire al sistemului specific Windows 7 debifand la casuta  „Play Windows Startup sound„.
  6. Dupa ce ati facut setarile apasati Apply si OK.

Sunete

Setari legate de Servicii si Programe

1. Folositi un program Anti-Virus de incredere

Asigurati-va ca aveti un program anti-virus bun instalat pe laptop/pc. Acest lucru va va asigura protectie cat mai mare impotriva virusilor de tip malware si spyware. Fara o asemenea protectie, sunt sanse destul de mari ca diferiti virusi sa se instaleze in sistemul dumneavoastra provocand erori de sistem, umplerea hard-diskului, sau disparitia de fisiere.

2. Instalati doar programele necesare

Daca instalati programe de tip trial si observati ca nu va foloseste cu adevarat dezinstalati-l imediat. Altfel va ocupa spatiul degeaba, si in unele cazuri chiar memorie RAM si puterea procesorului. Daca ati instalat un program de care nu puteti scapa acum, si care ingreuneaza sistemul dumneavoastra, atunci s-ar putea sa trebuiasca sa folositi programe de stergere fortata a programelor, sau in unele cazuri mai grave, sa formatati sistemul. Fiti constienti ca formatarea hard-diskului va sterge datele irecuperabil.

3.  Dezactivati sau activati modul manual la serviciile neimportante

Unele procese si servicii, care s-ar putea sa nu va fie de folos sunt activate pentru a porni in mod automat de Windows 7. Vor consuma memorie RAM la fel ca si putere de calcul, tragand in jos aplicatiile care va intereseaza sa ruleze. Asa ca puteti sa le dezactivati urmarind acesti pasi:

Va avertizez insa ca dezactivarea unor servicii care sunt necesare sistemului pot duce la oprirea unor aplicatii, a internetului, anularea unor capacitati de performanta necesare sistemului !!!

  1. Apasati Start. In casuta de cautare tastati services.msc si apasati Enter
  2. Duceti-va la Services & Applications > Services. Veti vedea fereastra Services (vedeti imaginea).
  3. Inainte verificati daca un serviciu este oprit uitandu-va in tabel la Status. Daca este Started puteti sa apasati click dreapta si sa apasati Stop.
  4. Odata ce serviciul a fost oprit, mai apasati odata click dreapta si selectati Properties.
  5. La tipul de Startup, puteti seta servicul in modul Manual, daca vreti sa porneasca mai tarziu cand sistemul o cere, sau puteti alege Disable pentru a-l dezactiva de tot.
  6. Odata ce ati facut acest lucru puteti sa inchideti fereastra.

Servicii

4. Dezactivarea programelor ce pornesc odata cu pornirea PC-ului

Unele programe sunt setate sa porneasca la pornirea Windows-ului. Acest lucru ar putea incetini procesul de pornire al pc-ului. Programele care nu doriti sa ruleze inca de la inceput-ul pornirii sistemului le puteti dezactiva facand asa:

  1. Apasati Start. In casuta de cautare tastati msconfig si apasati Enter.
  2. In fereastra System Configuration (ca si in imagine), duceti-va la Startup.
  3. Debifeaza oricare aplicatie credeti ca nu aveti nevoie sa ruleze de la pornire.
  4. Odata debifate apasati Apply si OK.

Configurarea sistemului

Setari pentru Hard-disk

1. Curatati hard-diskul

Stergeti fisierele care nu au folos precum fisierele temporare, programe downloadate care le-ati instalat, fisiere din Recycle Bin, etc. Pentru aceasta cel mai simplu este sa folositi Disk Cleanup dupa cum urmeaza:

  1. Apasati Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup
  2. Mai intai sistemul va calcula cat spatiu poate fi eliberat prin aceasta modalitate. In fereastra Disk Cleanup (din imagine), selectati categoriile de fisiere care nu va trebuiesc.
  3. Pentru a sterge fisierele din ‘System Restore‘ si ‘Shadow copy‘, apasati „Clean up system files” si apoi „More Options„.
  4. Intr-un final apasati OK. Va va adresa o ultima intrebare de siguranta inainte de a executa comanda. Apasati Yes.

Curatarea hard-diskului

2. Activati Write caching pentru hard-disk

Aceasta este o optiune care permite sitemului de operare sa inlocuiasca rapid datele din buffer in timpul copierii. Mai precis atunci cand copiezi date, informatia va trece prin memoria RAM si acolo va astepta pana cand hard-diskul va putea sa scrie datele (hard-disk-ul este mult mai incet decat memoria RAM).  Pentru a activa aceasta optiune faceti asa:

  1. Apasati tasta Windows si in acelasi timp apasati si tasta Pause/Break.
  2. In fereastra ce apare apasati pe Device Manager in partea dreapta.
  3. In fereastra urmatoare extindeti categoria Disk drives.
  4. In lista veti gasi hard-disk-ul. Apasati click dreapta pe el si Properties.
  5. Apasati pe tab-ul Policies din fereastra Device Properties (ca si in imagine).
  6. Bifati „Enable write caching on the device
  7. Puteti bifa deasemenea si „Turn off Windows write-cache buffer flushing on the device” dar este recomandata celor care au laptop, sau PC cu sursa de energie impotriva caderilor de tensiune pentru a evita pierderile de date in timpul copierii. Apasati OK.

Write cache

 

3. Defragmentati hard-disk-ul

Cand la copiere nu este spatiul pe hard-disk  intr-un anumit sector, sistemul de operare il imparte in doua sau cate parti sunt necesare si le stocheaza in diferite zone de pe hard-disk. Defragmentarea permite tuturor acestor parti sa fie stocate intr-un mod compact pe disc, alaturi de restul datelor. Practic defragmentarea va elimina fuga capului de citire a hard-diskului pe suprafata platanelor. Acest lucru ajuta si la reducerea uzurii hard-diskului. Pentru a face defragmentarea urmati acesti simpli pasi:

  1. Apasati Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter
  2. In fereastra ce v-a aparut (ca si in imagine), apasati pe partitia / hard-diskul pe care doriti sa-l defragmentati si apoi apasati Analyze disk.
  3. Va estima timpul necesar pentru terminarea procesului. Candva termina de analizat hard-diskul apasati Defragment disk.
  4. Odata terminat procesul puteti ori sa vizualizati raportul apasand View Report ori sa apasati Close.

Defragmentarea hard-disk-urilor

Cam astea sunt lucrurile mici pe care le puteti face, pentru a imbunatati performanta sistemului vostru de operare Windows 7. Daca aveti si voi alte modalitati pe care le-ati incercat in mod personal si v-a crescut viteza sistemului de operare, trimiteti-ne pe email.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

3 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. soso 08/03/2013 at 20:48 - Reply

  Dupa parerea mea pt.w7 este mai ok sa fie instalat minim 3g de ram in sistem pe 32biti ,deoarece w7 consuma in idle 700mb.
  Recomand programele de optimizare ,defragmentare si curatare: ccleaner, Wise Care 365 si Auslogics Disk Defrag care imbunatatesc vizibil performanta calculatorului.

  • Mîrzac Iulian 08/03/2013 at 21:18 -

   Da sunt programe pe care le-as recomanda si eu. sunt numai bune pentru taskurile respective.
   Si pentru Windows 7 da 3GB ar fi un minim pentru o rulare optima a sistemului de operare.

 2. andrei 07/07/2010 at 17:31 - Reply

  ms de clues!!!

Postează un comentariu: