Cum poti reduce incarcarea memoriei RAM din Firefox fara pluginuri ?

Publicat pe 13 sept. 2013 - 13:54 de Mîrzac Iulian

firefox13-1

Problema consumului de memorie RAM in randul browserelor este o poveste lunga cu nabadai. Programatorii au incercat de-a lungul timpului diferite metode de economisire, de limitare a memoriei RAM, in special pentru cazurile in care explorezi pagini de tip Flash sau HTML 5. Apoi au incercat sa ruleze procese separate pentru plugin-ul Flash. Acum Mozilla Firefox integreaza o zona mai ascunsa in care poti administra memoria RAM, deci nu ai nevoie de un plugin. Zona de administrare poate fi accesata de la Firefox 22 in sus dupa cum urmeaza:

 1. Scrie in Firefox in casuta unde scrii in mod normal pagina web about:memory
 2. In pagina nou deschisa trebuie sa apesi pe butonul: Minimize Memory Usage (daca tii mouse-ul deasupra sa primesti informatii despre ce face exact). Goleste informatiile din memoria cache care nu a fost accesata de mult timp, si alte informatii tinute in memoria RAM care nu sunt necesare in acel moment.

firefox minimize memory

Va aparea mesajul urmator dupa ce actiunea este completa: “Memory minimization completed”

Atat trebuie sa faci !

Nota: Efectul reducerii necesarului de memorie nu se simte daca abia ai deschis cateva pagini web. Este mai degraba util daca ati avut multe taburi deschise mai mult timp si acum simtiti cum browserul se misca din ce in ce mai greu.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

2 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. Marian 22/09/2013 at 10:48 - Reply

  Din ce am observat eu Firefox ocupa cam 0.7 dintr-un ram, nu e mare lucru de fel, insa daca avem deschis si chrome se simte o oarecare diferenta daca avem un pc slab.
  Motiv pentru care e un tutorial fain, multumim frumos!

  • Mîrzac Iulian 22/09/2013 at 12:36 -

   Asteptam si cerinte de tutoriale :)

Postează un comentariu: