WWDC 2024 a fost pe măsura așteptărilor generate de zvonurile din ultima vreme despre Apple și noile îmbunătățiri pe care le vor primi sistemele de operare și produsele Apple cele mai cunoscute.
Versiunile noi de software vor fi disponibile deja pentru dezvoltatori. În luna iulie vor fi disponibile, precum în ultimii ani, versiuni de testare pentru public, iar în septembrie, odată cu o nouă versiune de iPhone, va veni și lansarea oficială a iOS 18 cu majoritatea noutăților deja anunțate aseară.
Citește în continuare ca să vezi la ce a mai lucrat Apple între timp.
Apple Intelligence
De departe anunțul care a captivat cel mai mult publicul a fost Apple Intelligence, un sistem care va fi disponibil pe iOS, iPadOS și MacOS și care va lucra împreună cu Siri astfel încât să dai comenzi sau să pui întrebări mai complexe, iar dispozitivul tău Apple să le înțeleagă și să le execute mai natural decât până acum.
Practic toate sistemele de operare Apple aveau deja funcții AI care rulau local sau prin intermediul serverelor Apple pentru a categorisi imagini, executa comenzi vocale, procesa imagini, etc. Doar că nu au fost aduse sub umbrela unui singur nume, iar acum vor fi aduse toate sub numele de Apple Intelligence în loc de Artificial Intelligence :).
Apple a demonstrat o multitudine de situații în care Apple Intelligence va ști aproape tot ce se întâmplă în telefon sau tabletă și te va ajuta să găsești imagini folosing o descriere mai precisă, să execute acțiuni mai complexe prin comenzi vocale, să sorteze notificări sau email-uri după prioritate, ori să te ajute să scrii un email / orice text.
La fel precum telefoanele Google Pixel fac deja asta și Photos va avea opțiune de „Clean up” care va putea elimina rapid persoane sau elemente din fundal care strică imaginea pentru cel care a făcut-o.
În zona de emoji-uri Apple plusează și mai mult (după Memoji și alte invenții anii anteriori) cu GenMoji. Cu alte cuvinte vei putea să îți generezi un emoji după o cerință sub formă de text introdusă în telefon.
Siri va deveni mai bun. Și nu doar că va înțelege mai bine contextul din ce este pe ecran, sau va ști ce mai ai prin telefon, dar va putea să și lanseze comenzi prin aplicațiile native și pentru dezvoltatorii de aplicații va fi disponibil un API prin care să poată crea acțiuni care să se poată face și în aplicațiile lor. Samsung a mai avut Bixby care făcea tot felul de acțiuni consecutive după indicațiile utilizatorului.
ChatGPT va fi și el prezent pe iOS 18 :D. Va fi ca ultim nivel de request. Primul va fi mai simplu bazat pe funcții deja existente pe iOS, al doilea cu ce au reușit să aducă ca și complexitate mai mare pentru Siri, și noi metode de a genera text, corecta sau edita fotografii și ultimul nivel, dacă Siri nu știe să răspundă la o întrebare a ta va apela la serverele ChatGPT și vei primi un răspuns prin intermediul lor. Sistemul de operare însă te va întreba dacă vrei să apelezi la acest serviciu atunci când detectează o cerință mai complexă.
Vestea mai nasoală pentru unii utilizatori este că dacă nu ai cel putin un iPhone 15 Pro sau Pro Max nu vei putea folosi aceste funcții AI mai avansate care vor veni pe iOS 18. Iar pentru macOS și iPad OS vei avea nevoie de cel puțin un procesor M1. Vor fi oameni dezamăgiți dar bănuiesc că vor avea nevoie de specificații bune astfel încât local să poată executa aplicații și sisteme AI atât de complexe și care cer memorie RAM și putere de procesare mare.
iOS 18
- vei putea organiza oriunde icon-urile pe Home Screen, vei putea să le colorezi în ce tematică de culori vrei + o funcție de a le colora în funcție de imaginea de fundal.
- Vei putea perzonaliza și mai mult Lock Screen înlocuind butoanele rapide.
- vei putea personaliza Control Center și va avea mai multe pagini inclusiv una dedicată Home (pentru controlarea Smart Home).
- Vei putea ascunde aplicații pe iOS 18.
- Mesagerie: vei putea seta să trimită mesajul pe care-l scrii mai tarziu sau într-o altă zi. Vei putea formata textul, să trimiți emoticoane custom, sau să trimiți mesaje prin satelit (SUA) chiar și unde nu ai acoperire pentru telefonia mobilă și să nu uit să menționez suport RCS. Android și iOS ar trebui să interpreteze mai ușor conținutul din mesajele primite de pe un OS pe altul.
- Game Mode: Scade latența pe conexiunea Bluetooth pentru controllerele de gaming și unele aplicații și servicii care rulează în fundal vor avea prioritate mai mică la procesare.
- Aplicația Photos a primit o schimbare de interfață. Pare mai minimalistă din prezentare.
- Mail va primi o funcție de categorisirea automată a tipului de email primit.
- Aplicație nouă Password. Va stoca parolele ca și până acum. Practic este scoasă din Settings unde stătea până acum și i s-a dat o interfață nouă. Probabil în viitorul apropiat va deveni un înlocuitor bun pentru aplicațiile de management a parolelor.
- Vei putea da înregistrare audio în timpul unei convorbiri sau în Notes și vei putea transcrie ce spune interlocutorul.
- Apple Maps primește un update foarte fain. Dacă îți place să mergi în drumeții pe munte. Doar că nu merge decât în SUA și Japonia. Vei putea descărca offline trasee turistice inclusiv direcții vocale și harta topografică, toate disponibile offline.
- Home primește suport pentru: Aspiratoare robot, Dispozitive de măsurat consumul electric, vei putea oferi acces persoanelor care mai folosesc iOS la uși care pot fi deschise electronic prin Home și vor introduce și funcția de auto-deschidere a încuietorilor accesibile prin Home atunci când te apropii de ele cu telefonul la tine.
iPadOS
- vei putea prin intermediul unui iPad să accesezi de la distanță (*cu acordul utilizatorului) un alt iPad pentru a-i ajuta cu orice este nevoie.
- Math Notes: vei putea cu ajutorului Apple Pen să scrii ecuații matematice pe ecran, iar acesta le va rezolva pentru tine. Poți ajusta datele problemei și rezultatul se va schimba imediat. Nu doar asta dar va putea genera grafice dacă ai calcule de trigonometrie pe ecran. Pare foarte interactiv din demonstrație.
AirPods Pro 2
- primește o funcție nouă de izolare a zgomotului în timpul convorbirilor. Te vor auzi ceilalți mai bine.
- O funcție faină este să poți accepta sau anula un apel sau altă întrebare cu răspuns da sau nu din partea iOS făcând din cap un gest de DA sau NU (pare ca la fel ca în România. Va fi interesant dacă în India va suporta gestul să fie făcut invers :) ).
macOS Sequoia
- în sfârșiiiit vor introduce un sistem de snapping a ferestrelor în colțurile ecranului, precum pe Windows.
- iPhone Mirroring. Funcție prin care vei putea să folosești telefonul pe Mac fără să îl atingi. Probabil va fi necesar să fie pe aceeași rețea Wireless, dar nu va trebui să îl deschizi dacă este conectat la acelasi cont bineînțeles. Vei putea face drag and drop de fișiere între Mac și iPhone-ul deschis într-o fereastră.
- Notificarile de pe iPhoen le poți activa să vină și pe macOS.
- Pentru webcam poți adăuga acum fundaluri.
- Aplicație nouă Password.
- multe dintre funcțiile universale iOS vor veni și pe iPad OS.
watchOS
Pentru sistemul de operare folosit pe Apple Watch compania a anunțat un nou mod de „Antrenament” sau Training Mode care îți va spune antrenamentul pe care l-ai făcut dacă a fost ușor, moderat, dificil în baza a datelor înregistrate anterior.
Vei putea pune pauză inelelor de activitate de pe ceas dacă te-ai accidentat sau din alt motiv nu poți face activitate sportivă.
Ceasul va avea un loc dedicat metricilor generali pe care ceasul îi urmărește: Nivelul de O2 în sânge, ritmul cardiac, cât ai dormit, temperatura corpului, respirație. Va agrega datele acolo și vor fi mai ușor accesibile pentru utilizator.
WatchOS va mai primi și modul vâslire de antrenament.
visionOS 2
- Vei putea genera Imagini care dau senzația de 3D din imagini obișnuite stocate în telefon.
- Au adus Travel Mode pentru călătorii cu Trenul. (senzorii de mișscare pe versiunea veche vor detecta mișcarea și ți-ar fi mutat toate elementele virtuale după locația unde erai când trenul era nemișcat).
- Rezoluția crește (se dublează) pentru transmiterea ecranului de pe un MacBook. Foarte util pentru lucru pe Vision Pro și pentru editare foto / video, sau lucru cu documente mari.
- Vei putea vedea bateria mai ușor folosind un simplu gest din încheietură.
- Apple Immersive Video – un nou mod de vizualizare materiale video în care aparent te vei simți ca și cum erai unde a fost filmat.
- primește suport pentru conexiunea cu mouse-ul. Nu e clar dacă doar Magic Mouse.
- Au lansat 3 noi API-uri care vor permite dezvoltatorilor să creeze mai ușor aplicații pentru Vision Pro care folosesc realitatea augmentată (AR). Volumetric API, TabletopKit, Enterprise API.
tvOS
- swipe în jos pe telecomandă în timp ce te uiți la un film îți va arăta informații precum actorii sau ce melodie se aude ca și coloană sonoră.
- vocea va putea fi scoasă în evidență.
- primește suport pentru formatul video 21:9 doar pe Apple TV 4K sau mai noi.
- Screensavere noi
Eu mi-aș dori Siri în limba română drept să spun :). Ce ți-a plăcut cel mai mult dintre cele anunțate de Apple aseară?
Întregul eveniment înregistrat îl poți vedea aici: