Am ocazia sa testez pentru prima oara un laptop de gaming adevarat, si recent lansat. Asus ROG G74Sx se afla pe biroul meu si nu stiu cu ce sa incep mai intai, cu care test sa incep, sau ce joc sa incerc. Este unul din modelele noi de laptopuri lansate care are integrat procesorul grafic NVIDIA GeForce GTX 560M unul dintre cele mai performante procesoare grafice pentru laptopuri.
Designul lui Asus G74SX 3D m-a marcat de la inceput si fara sa vad reclama acestuia m-a dus cu gandul automat la un avion stealth fighter F-117 (invizibil pentru radar), cunoscut pentru design-ul neobisnuit cu suprafata plina de unghiuri drepte. Si pe langa asta in spatele laptopului imediat sub balamaua puternica se afla evacuarea aerului cald de la cele doua radiatoare de la procesor si gpu printr-o fanta imensa care s-ar asemana cu motorul avionului.
Totusi sa va arat ce am aflat despre el:
Design
Pe langa forma neobisnuita la Asus G74SX 3D veti observa imediat ce veti vedea carcasa si apoi dupa ce o veti atinge, plasticul fin si mat aproape ca de catifea care elimina orice disconfort in timp ce va jucati ore in sir. Tot legat de confort suprafata tastaturii este inclinata in spre utilizator cu 5 grade pentru ca mainile sa se aseze pe o linie continua de pe suprafata mesei pe tastatura.
Tastatura are butoanele mult mai aerisite este de tip chiclet, au avut loc unde sa introduca si butoanele directionale si numeric pad-ul. Calitatea butoanelor se simte imediat ce incepi sa tastezi, felul in care se apasa este incredibil de sigur si de lin, si sunt foarte silentioase. Fiind un laptop destinat gamerilor Asus G74SX 3D are integrate sub fiecare tastatura mici led-uri pentru a lumina noaptea tastatura pentru ca orice gamer stie cat de rau este sa te joci pe tastatura pe intuneric.
Ecranul de 17.3 inci este de o calitate mai rar intalnita la laptopuri, este FullHD (1080p) si foarte important atinge o rata de refresh de 120Hz ceea ce se traduce in animatii mult mai fluente in jocuri si miscari „in timp mai real” in filmele pe care le vezi. Pentru ca unii gameri s-ar putea juca si in zone mai luminate (langa geam) Asus a incercat sa ofere si un grad de reflexie cat mai scazut cu ajutorul acestui ecran mat, care elimina mare parte din reflexiile care s-ar vedea in mod obisnuit pe un ecran glossy.
Sigla Republic of Gamers este prezenta pe laptop aproape pe orice suprafata il intorci, pe eticheta lui, pe spate, pe balamaua laptopului. Balamaua acestui laptop a fost creata sa rezista unor socuri puternice, este dintr-0 bucata.
Si pentru ca gamerilor impatimiti le place sa aiba ultimile componente in sistem, Asus s-a gandit sa faca accesul la principalele componenete upgradabile mai usor, astfel pentru a schimba unul dintre cele doua hard-disk-uri sau una dintre cele 4 memorii RAM nu trebuie decat sa desfiletati surubul de pe fundul laptopului si apoi sa scoateti capacul.
Bateria lui Asus G74SX 3D mi s-a parut extrem de mica ca si volum daca ne gindim ca totusi este de 8 celule.
Performante
Procesorul Intel Core i7-2630QM este Sandy Bridge generatia a doua tactat la 2Ghz, primul procesor de acest gen pe care il testez. Este un quad-core care integreaza tehnologia Hyper Threading, astfel se dubleaza numarul de threaduri disponibile pentru procesare si ajunge la 8. Cu ajutorul tehnologiei Turbo Boost procesorul poate ajunge la 2.9Ghz atunci cand ruleaza aplicatii optimizate pentru procesoarele single-core.
Procesorul impreuna cu memoria RAM de 16GB DDR3 sunt instalate pe chipsetul HM65. Sunt patru sloturi SODIMM si 2 locuri pentru atasarea hard-disk-urilor cu o capacitate combinata maxima de 1.5 TB. Cantitatea de memorie RAM din punctul meu de vedere este enorma. Ce joc poate sa consume atata memorie RAM ? Poate sa rulezi si niste programe „greoaie” pe fundal si sa le tina si pe alea in carca dar, 16GB sunt suficienti si pentru programe de editare video FullHD sau pentru creare de efecte speciale in Adobe After Effects.
Placa video NVIDIA GeForce GTX 560M este una dintre cele mai bune disponibile pentru laptopuri in acest moment. Ofera 3GB DDR5 si o latime de banda de 192 biti care sunt mai mult decat suficienti pentru jocuri. In modul 2D orice joc functioneaza la rezolutie FullHD la un numar de cadre pe secunda rezonabil indiferent de joc, in schimb atunci cand se activeaza modul 3D jocurile precum Crysis 2, Metro 2033 si chiar si NFS Hot Pursuit 2 la rezolutie FullHD intampina mari dificultati. Se recomanda rezolutii mai mici si dezactivarea anti-aliasing-ului pentru o fluenta mai buna.
Hard-disk-ul nr.2 cel de 750GB a obtinut o viteza maxima de 113MB/s in benchmark-ul HD Tune Pro insa acesta a avut si momente cand a copiat un fisier mare de 2.3 Gb in 6 secunde.
Bateria laptopului de 5200mAh tine daca il „forjezi” maximum 1h, cam asa e la toate laptopurile de gaming. Iar in mod power saving cu luminozitatea ecranului la 50% maximum 3h, cu wireless-ul dezactivat.
Rezultate teste
Asta este prima data cand voi efectua benchmarkuri pe un produs in teste, am rulat testele care mi s-au parut mai utile si am incercat sa restrang cat mai mult lista de programe. Asadar avem:
Cinebench CPU si GPU
3D Mark Vantage 1.02 (link test)
3D Studio Max Design 2012 64bit – Scena Underwater – Randare in: 6min. si 12sec.
HD Tune Pro – Teste de citire – 113 MB/s Maximum
Crysis 2 1366×768, setari Gamer, cu efect 3D Dezactivat
Crysis 2 1366×768, setari Gamer, cu efect 3D Activat
Crysis 2 FullHD, setari Hardcore, cu efect 3D Dezactivat
Crysis 2 FullHD, setari Hardcore, cu efect 3D Dezactivat
Need for Speed 2, FullHD, setari maxime, 3D Activat
Concluzia este ca jocurile in modul 3D merg aproape la jumatate ca si cadre pe secunda.
Specificatii speciale pentru acest sample ASUS G74SX 3D:
- Procesor – Intel® Core™ i7-2630QM 2.0Ghz
- Chipset – Intel® HM65 Express Chipset
- Memorie – DDR3 1333 MHz SDRAM, 4 x SO-DIMM, 16 GB SDRAM (Quad Core)
- Ecran – 17.3 inci 16:9 Full HD 3D 1920×1080 120Hz
- Grafica – NVIDIA® GeForce® GTX 560M cu 3GB GDDR5 VRAM
- Stocare – 2.5″ SATA 500GB+750GB 5400rpm/7200rpm
- Suport pentru Dual HDD*1
- Unitate optica – Combo Blu-ray DVD 2X,
- Cititor carduri – 3-in-1 (SDXC/ MS/ MMC)
- Camera Cameră web HD
- Comunicare – 802.11 b/g/n, Bluetooth™ V3.0 (Opțional), 10/100/1000 TBase
- Conectica – mic si jack casti de 3.5mm, 1 port USB 3.0 si 3 porturi
- USB 2.0 si un port HDMI
- Tehnologii audio – EAX Advanced HD 5.0 si THX TruStudio
- Baterie – 5200 mAh 7.4 ore
- Alimentare – 19 V DC, 6.3 A, 150 W
- Dimensiuni – 32.5 x 42.0 x 2.09~6.20 cm (WxDxH)
- Greutate – 4.28 kg (cu baterie cu 8 celule)
Concluzie
Asus G74SX 3D este un super laptop de gaming. Chiar daca in jocurile de top laptopul nu merge perfect la setari maxime se mai pot regla un anisotropic filternig si se mai poate scade o treapta mai jos rezolutia pentru a obtine performantele maxime. Este alegerea perfecta pentru oricine isi doreste un desktop replacement pentru gaming, si chiar pentru editare foto/video sau lucru in aplicatii 3D.
Imi place noul design cu balamaua dintr-o bucata, pozitionata in spate, impreuna cu cele doua iesiri ale coolerelor de la CPU si GPU. Mi-a placut ca este extrem de silentios chiar daca are coolere marisoare si ferestre de evacuare largi. Tehnologia 3D Vision a fost „cireasa de pe tort” a lui Asus G74SX 3D, chiar daca reduce performantele si chiar daca este o tehnologie imperfecta, este interesant sa joci sau sa vezi filme in 3D stereoscopic.
Nu-mi place ca are o placa de sunet 2.1 cred ca e singurul lucru care-i lipseste, mai ales pentru ca este laptop pentru gameri si tot legat de partea de sunet, are volumul totusi cam redus.
Se gaseste la: evoMAG
Imagini
[nggallery id=69]
3 comentarii
Pingback: MSI GT683R-421NL – Review - Laptopuri Gaming | Laptopuri Gaming
Probabil o sa coste o caruta de bani daca stam sa ne gandim la ce poate sa faca laptopul asta. :D
Cam 8.000 Lei :D