Tocmai ce a avut loc evenimentul World Wide Developers Conference 2022 (WWDC 2022) organizat în fiecare an de Apple pentru a prezenta noile oportunități din zona de tehnologie pentru dezvoltatorii care produc software.
Anul acesta a fost un an puțin mai atipic și au prezentat chiar și 3 lucruri hardware noi: Noul Apple M2 (generația a doua a SoC-ul de succes lansat în toamna anului 2020 în Noiembrie). Au mai prezentat și MacBook Air și MacBook Pro primele modele care vor integra Apple M2.
Saltul tehnologic nu a fost la fel de mare precum între procesoarele Intel spre cele Apple dar era de așteptat. Dar în continuare va oferi în medie peste 18% viteză comparativ cu Apple M1.
Au prezentat o mulțime de funcții noi care în toamnă vor ajunge în dispozitivele tale Apple. Citește mai jos care sunt funcțiile care mi-au atras atenția cel mai mult în această seară!
iOS 16
- Lockscreen – primește un update gigant am putea spune. Apple nu obișnuiește să aducă modificări mari in interfața sistemului de operare. Pare că au adus mai multe funcții care erau prezente pe WatchOS:
- Animații de fundal
- Vremea animată pe fundalul ecranului blocat.
- Widgeturi direct pe lockscreen
- Live Activities (Activități Live) – dezvoltatorii vor putea aduce informații live pe Lockscreen ce țin de: meciuri în timp real, vreme, feedback în timpul activităților sportive, timpul până ajunge taxi / autobuzul, etc.
- Focus – primește un update astfel încât lockscreen-ul să reflecte Profilul în care folosești telefonul la un moment din zi. Cumva exista ceva de genul că nu mai vedeai notificări și îți sugera aplicații pe care să le pornești în modul „Sleep”, acum trece la un nou nivel.
- Messages – Va primi mai multe modificări in Septembrie:
- Vei putea edita mesajele
- Vei putea șterge mesajele trimise si de la cei care le-au primit
- Shared With You API – va permite dezvoltatorilor sa categorisească conținutul împărtășit prin mesagerie, iar tu ca utilizator să-l găsești în arhiva mesajelor trimise cu o persoană / grup.
- SharePlay – devine funcțional în Messages nu doar în FaceTime :D (să vedem câte servicii de streaming va suporta funcționalitatea însă în 2022-2023 pentru că până acum lucrurile nu au decurs foarte bine sunt doar o mână de aplicații care oferă funcția.
- Dictarea – Abia așteptam un update la modulul de dictare. Vei putea trece de la dictare la tastare fără efort pentru că în modul dictare nu mai dispare tastatura. Vei putea face corecții cu vocea și pe lângă asta va putea singur să adauge semnele de punctuație singur.
- Live Text – Primește mai multe îmbunătățiri în Septembrie 2022. Vei putea decupa obiecte din imagini și le vei putea lipi în mesaje. Iar acum vei putea pune pauză la un videoclip și vei putea prelua textul și din astfel de materiale media. Vei putea traduce mai ușor textele din imagini apăsând un singur buton. Sau vei putea converti valuta!
- Wallet – Au lucrat și la aplicația care îți ține cardurile gata de plata, biletele
- În continuare îmbunătățesc pentru America funcția de împărtășire a ID-ului sau carnetului de conducere. Nici la ei nu sunt multe state care au adoptat integrarea cu Wallet. Mai avem de așteptat.
- Mai mulți furnizori de chei digitale și-au făcut integrarea cu Apple Wallet pentru a deschide casa / mașina / altele.
- Au simțit oportunitate și au adăugat la fel ca mulți furnizori de plăți plata în patru rate egale pentru plățile cu Apple Pay. Nu este clar dacă va funcționa și în România.
- Tap to Pay – a fost și el lansat în America pentru comercianți să poată încasa plăți doar cu telefonul pe post de terminal de plăți contactless.
- Maps – și aici vin în Septembrie 2022 mai multe adăugiri și update-uri nu de prea mare impact (la prima vedere):
- Adaugă o serie de noi țări cu hărți 3D detaliate și orașe. Fără România în cazul în care sperai la așa ceva.
- Vei putea adăuga până la 15 opriri.
- În America vei primi notificare în Maps dacă ai adăugat un card de transport public care rămâne fără credit astfel încât să poți realimenta rapid.
- Fitness – Aplicația Fitness va fi disponibilă pentru iPhone și o vei putea folosi chiar dacă nu ai un Apple Watch.
- Apple News – Acel serviciu de care nu prea ai auzit pentru că nu este disponibil în România.
- Va oferi conținut bogat despre echipele tale sportive preferate: știri, transmisii video, înregistrări, imagini, etc.
- Control Parental – Sunt adăugate noi metode mai simple de a seta un dispozitiv iPhone / iPad pentru copii. Cu filtre pentru aplicații / tip de conținut. Vei putea adăuga timp suplimentar copilului direct din propriul telefon.
- Photos
- iCloud Shared Photo Library – O funcție nouă prin care vei putea sincroniza pozele automat într-un loc comun cu alte persoane. Asta sună a fi cea mai utilă funcționalitate față de celelalte. Vei putea selecta ce poze să se sincronizeze și să limitezi sincronizarea pozelor mai vechi.
- Safety Check – o funcționalitate nouă prin care ca victimă de abuz domestic vei putea schimba parole pe care le utiliza, oprește împărtășirea locației și vei putea verifica ce aplicații oferă locația ta plus alte funcții prin care vei putea respinge mai ușor un partener abuziv.
- Home – Aplicația prin care poți controla dispozitivele Smart Home are și ea ceva noutăți pregătite pentru toamnă:
- Au anunțat și aici participarea la standardul internațional „Matter” prin care accesoriile Smart Home se vor putea conecta între ele și la sistemul de operare iOS. Asta ar însemna în viitor să fie mai puține probleme dacă folosești mai multe branduri de dispozitive smart home într-o casă.
- Aplicația este mai bine organizată pe categorii afișate sus, iar când derulezi în jos vezi camerele în care ai dispozitive smart instalate pe care le poți controla sau poți interacționa.
- Car Play
- Update mare al designului interfeței afișate în mașinile care suportă Car Play. Îmi place foarte mult noua interfață care acum nu mai pare a fi o interfață iPad ci chiar o interfață adaptată pentru mașină. Totul pare organizat frumos, scos în evidență atât cât ar trebui. Dar aici este un preview. Să așteptăm anunțul din toamnă.
- Quick Note – va fi adăugat pe iOS 16. Funcție prin care poți nota rapid ceva în telefon precum pe iPad OS.
Watch OS 9
Noutățile pe care Watch OS 9 le va aduce sunt și ele foarte interesante pentru cei care pun accentul pe sport și sănătate.
- Interfața WatchOS – a fost modificată în variate locuri din sistemul de operare: Fețele WatchOS au fost perfecționate.
- Aplicația Workout – Va oferi 4 noi metrici în timpul alergării: Timpul de contact cu solul, Oscilația Verticală (astfel încât să știi dacă pierzi energie sărind prea mult), Lungimea Pasului și Forța / Puterea.
Vei putea seta alerte prin care ceasul te avertizează dacă ești în targetul de bătăi pe minut, sau poți seta intervale de alergare intensa și recuperare astfel încât anternamentul să fie cât mai aproape de țintă.
Va fi capabil să măsoare și sesiuni sportive variate de tip Triathlon. - Sleep – Îmbunătățirile pentru înregistrarea somnului sunt acum pe stagiile somnului. Interfața din ceas și Health (iOS) va afișa mai ușor datele. Vei putea chiar să participi în studii în masă privind somnul, stagiile somnului și cine mai știe ce date vor să mai înregistreze.
- Îți va afișa și timpul în care inima ta dă semne de desincronizare (fibrilație atrială) astfel încât alarmele false să fie evitate mai ușor sau în caz contrar să poți oferi doctorului un raport mai complex privind timpul în care inima nu este bine sincronizată.
- Vei putea adăuga alerte pentru administrarea medicamentelor.
- Apple ne-a reamintit cât de importantă este siguranța datelor tale personale privind sănătatea și că nu pot fi extrase fără acordul tău din ceas.
Apple Silicon M2
Au anunțat conform zvonurilor Apple M2! – Noua generație a procesoarelor (SoC) bazate pe arhitectura ARM! Procesorul încearcă maximizarea performanței păstrând un consum de energie foarte mic în continuare.
- până la 24 GB memorie Unificata (RAM)
- 4 nuclee pentru eficiență – 4 nuclee de performanță
- 18% mai mare performanța comparativ cu M1
- Anul acesta procesorul nu mai este la egalitate cu procesoarele cele mai bune de pe laptopurile cu Windows ci la 87% comparativ cu cel mai bun CPU de PC.
- GPU-ul însă este de 2.3x mai rapid comparativ cu cel mai bun GPU de PC – În practică am văzut că depinde mult de aplicații. Dar anul acesta este mai evident ca până acum că softul este și mai bine optimizat pentru noua arhitectură.
- Suportă Encodare / Decodare hardware 8K pentru codecul H.264