Notă Review
-
Calitate sunet
-
Design
-
Accesorii
-
Funcționalitate
-
ANC
-
Conectivitate
Sony este cunoscut la nivel mondial pentru o mulțime de produse electronice de o foarte bună calitate și pe partea aceasta de căști wireless cu izolare activă de zgomot sunt lideri la nivel mondial de câțiva ani buni. Doar ei au făcut posibilă muzica portabilă în anii ’80 cu Walkman (casetofon portabil – sau aparat cu casete cu bandă magnetică).
Versiunea despre care îți povestesc astăzi (WH-1000XM3) a fost lansată în 2018 și a fost un bun avans tehnologic de la versiunea 2 astfel că aceste căști încă oferă un raport calitate / preț foarte bun deși tocmai a fost lansată a 5-a versiune (WH-1000XM5).
În 2019-2020 EISA a oferit premiul pentru cele mai bune căști Wireless ANC pentru acest model.
Personal am decis să apelez la căști cu anulare de zgomot pentru că apartamentul închiriat în București este la marginea unui bulevard și zgomotul din trafic de claxoane devine infernal la anumite ore (probleme de oameni de peste 30 de ani :) ). Și al doilea motiv: sunt lăudate pentru anularea zgomotului în tranzit: avion, tren, autobuz, etc. sau aproape oriunde este un sunet constant.
Dar să nu o mai lungesc, să luam fiecare lucru pe rând și să îți arăt unde se descurcă de minune și unde nu.
Ce găsești în cutie?
În cutie găsești un cablu USB-C, cablul audio 3.5 mm la 3.5 mm și un adaptor pentru laptop / PC / sau alte dispozitive care au în continuare porturile 3.5 mm separate pentru microfon și sunet.
Design
Sony creează de multe ori produse cu un design plăcut. Depinde de categoria de electronice despre care vorbim și de publicul țintă. De multe ori designul este minimalist, dar de calitate și practic.
Pentru aceste căști lucrurile sunt pe aceeași notă: culoarea poate fi albă, neagră sau bleu-marin, iar cupele și designul per total este minimalist. Suprafețe netede cu puține elemente pe cupe doar cu 2 butoane, 2 leduri și două porturi disponibile în rest controlul fiind posibil cu ajutorul suprafeței touch de pe casca dreapta.
În mare parte căștile sunt construite dintr-un plastic care mie îmi lasă impresia de calitate și suplimentar pentru banda care ține căștile pe cap este și o parte metalică pentru a oferi rezistență mai mare și longevitate. Pentru partea superioară care stă pe cap au optat tot pentru un fel de piele ecologică în care se află un burete, dar mai slabă calitativ comparativ cu cea de pe cupe.
Eu am urechile mai mari, și deși aceste căști sunt mai mult pentru urechi medii spre mari nu acoperă în totalitate urechile. Asta de regulă reprezintă o problemă pentru confortul urechilor și purtatul multe ore în șir însă cu aceste căști purtatul nu este foarte obositor. Oricum sunt recomandate mici pauze de la ascultat muzică cu căști pentru relaxarea urechii interne. Astfel micul disconfort pe care poate îl ai dacă și tu ai urechi mai mari dispare cu o pauză de 3 minute.
Cupele sunt foarte moi la atingere și se mulează foarte delicat pe urechi și nu doar pielea ci și interiorul cupelor au acea plasă de protecție cu un interior moale. Au făcut o treabă extraordinară la capitolul confort. Dacă ai urechi medii sau mici atunci poți fi sigur că vei avea confortul garantat cu aceste căști. Atenție însă să folosești tot timpul corect căștile pe urechi conform semnelor (L pe stânga și R pe dreapta) pentru un confort mai bun și pentru găsirea rapidă a comenzilor.
Bonus din partea Sony: o mică proeminență de pe casca stângă îți va permite să știi cum să le pui pe cap fără să te mai uiți pe eticheta L / R. Sau simți direct butoanele de la bază. Apreciez astfel de lucruri mici.
Cupele se pot roti 45 de grade în față sau 90 de grade în spate pentru transport ușor, apoi suportul se îndoaie și el la rândul lui pentru transport. Mai oferă i o rotire pe înălțime și o reglare pe înălțime. Astea sunt lucruri relativ standard pentru căști astfel încât să se poată mula cât mai bine pe cap și urechi.
Căștile vin cu o husă dură nici foarte compactă nici foarte mare care va fi foarte utilă pentru transportul în siguranță în bagaj.
Eram foarte curios cât de bine rezistă în timp și se pare că cei care le folosesc de peste 1 an nu au probleme cu dezintegrarea materialelor sau altfel de uzură de genul.
Funcționalitate
Sony WH-1000XM3 sunt căști care mi se par relativ ușor de utilizat și oferă butoane sau funcții foarte utile pentru 95% dintre situațiile care pot apărea în timpul utilizării.
Cele două butoane de pe casca stângă sunt:
- De pornire / oprire: însă dacă apeși odată simplu îți va spune în engleză câtă baterie mai ai disponibilă. Sau dacă apeși lung de la bun început intră în modul de conectare Bluetooth.
- Cel de schimbare a modului de anulare zgomot: ANC activat, Sunet Ambiental (preia prin microfon și îți distribuie sunetele în căști, Sunet Ambiental oprit (căștile vor funcționa ca niște căști obișnuite – sau cu anulare de zgomot pasivă cum s-ar mai spune).
Toate acțiunile din butoanele fizice determină și o confirmare vocală în engleză lucru care pe mine mă ajută să-mi dau seama mai clar daca o funcție a fost activată sau nu.
Tot pe casca stângă se află senzorul NFC pentru conectare rapidă și un led care indică daca pornesc căștile sau daca e în modul de conectare Bluetooth și portul audio 3.5 mm care îți permite să le folosești ca și niște căști obișnuite fără să consume baterie.
De partea dreaptă însă tot ce vei putea vedea pe exteriorul căștii este doar portul USB-C cu care poți încărca căștile și ledul care confirmă că se încarcă. Important de știut este că nu poți încărca căștile în timp ce le utilizezi (cel puțin pe modul wireless).
Mai ascunsă este suprafața touch de pe exteriorul cupei drepte. Fără instrucțiuni nu știi că se află acolo sau ce gesturi are încorporate:
- Swipe centru spre sus sau jos controlează volumul;
- Swipe dreapta sau stânga schimbă piesa înainte sau înapoi, dar poți să și derulezi melodia dacă te ții degetul după ce faci swipe;
- Mai ai și dublu tap pentru oprire / pornire muzică sau videoclip și răspuns / închis apel;
- Dacă ții pe centru degetul 2-3 secunde activezi Siri sau Google Assistant sau ce alt asistent virtual ai.
Oricât de complicat pare după ce ai citit instrucțiunile și ai făcut de 2-3 ori gestul rămâne în minte. Pe lângă asta mi se pare că gesturile sunt relativ bine detectate. Poate prea bine. Câteodată se mai apasă din greșeală. Înțeleg că noile versiuni sunt în extrema cealaltă (detectează mai greu comenzile).
De departe cea mai utilă funcție este însă să pui palma pe casca dreapta pentru a auzi ce-ți spune cineva pentru că ANC-ul este atât de puternic încât ori nu auzi ce spune, ori este foarte greu să auzi ce spune persoana respectivă. Evident că funcția poate fi folosită în varii situații în care trebuie să fii atent la ce se întâmplă împrejurul tău.
Îmi place că te avertizează cu un mesaj vocal în căști când mai ai 10% baterie astfel că nu riști să rămâi aiurea fără baterie dacă trebuie să pleci undeva.
Sunet
Calitatea sunetului pe aceste căști wireless este superbă. Este principala funcție până la urmă. Dacă nu ofereau sunet de calitate dar ofereau ANC și mai bun cu siguranță nu mai aveau același succes. Nu de puține ori am fost interesat să experimentez un sunet de cea mai bună calitate. Am ascultat de pe pickup, de pe sisteme audio HiFi și deși căștile acestea nu sunt la nivelul celei mai bune experiențe audio cu siguranță în categoria căști wireless cu ANC se încadrează pe locurile fruntașe.
Ce pot spune cu siguranță este că predomină bass-ul pe aceste căști la fel precum Sony practică pe mai multe dintre căștile lor. Dacă vrei direct din căști un sunet cât mai plat atunci poți folosi și egalizatorul din aplicația „Headphones„. Evident că este și o chestie de preferințe. Mie nu mi se pare că bubuie urechile cu bass-ul dar cu siguranță nu sunt recomandate pentru cei care fac muzică pe computer.
Apelare
Apelarea telefonică cu căștile Sony WH-1000XM3 este slabă. Aproape la fel ca pe orice căști bluetooth. Dacă te aștepți ca cel care cu care vorbești să te audă la fel ca și atunci când folosești direct telefonul află că încă nu se poate. Sunt căști mult mai scumpe care ar fi mai bune pentru apelare însă aceste căști wireless Sony oferă un nivel de calitate scăzut.
Vocea ta se va auzi ușor înfundată și vor mai apărea sunete de fundal la interlocutor.
Aici depinde foarte mult de condiții. Spre exemplu comportamentul pe zgomot de fundal unde sunt multe voci și sunete de veselă sau altele de genul (sunete dintr-un pub) calitatea anulării zgomotului pentru apeluri este mediocră. La fel și dacă ești afară pe un bulevard aglomerat sau dacă bate vântul mai tare este preluat zgomotul produs de vânt în apel.
ANC
Sony WH-1000XM3 este fenomenal pe partea de anulare a zgomotului în timp ce asculți muzică / te uiți la un film. Pentru situații unde zgomotul ambiental este cu sunete mai constante și cu frecvențe medii, ușor înalte se va descurca să anuleze.
Dacă ești în tren / avion unde este un zgomot constant de fundal produs de roți / motoare 80% din zgomot dacă nu mai mult este anulat. Totul se duce undeva în fundal foarte fad (dacă se mai aude). Nu va anula orice zgomot din exterior. Dar uite un exemplu bun: sunetele de bormașină sunt și ele estompate bine, mai ales dacă asculți și niște muzică și nu doar folosești funcția ANC fără să asculți ceva în căști.
O chestie care am simțit-o este că presiunea creată de ANC în urechi poate crea disconfort dacă nu asculți ceva în căști. Nu este un disconfort foarte mare și se pare că nu toată lumea simte acea „presiune” în timpane.
Software
Softul disponibil pentru iOS și Android „Sony Headphones Connect” este plin de funcții (prea multe funcții în opinia mea).
Printre cele mai utile funcții se numără:
- Egalizatorul – pe iOS ai funcție de reglare a frecvențelor sunetelor însă este mai ascunsă în setări. Această funcționalitate ajută pentru acest reglaj mai fin.
- Calibrarea sunetului în funcție de forma urechii – aici nu îmi dau seama dacă chiar ajută cu ceva. Eu n-am simțit diferențe după recalibrare însă este foarte probabil ca pe unii dintre voi să vă ajute funcția. S-ar putea să funcționeze doar pentru anumite servicii de streaming de genul: TIDAL
- Optimizare în funcție de presiunea atmosferică – pentru ca ANC-ul funcționează înregistrând cu microfoane externe sunetele ambientale și crearea acelorași sunete dar negative (inversate) căștile creează o ușoară presiune în urechi. Prin urmare dacă presiunea atmosferică diferă puțin (în special în avion), vei putea reanaliza presiunea atmosferică pentru ca experiența folosirii căștilor să fie cât mai bună în orice condiții. Poți face reanalizarea și din butonul de NC dacă ții apăsat.
- Modificarea direcției din care vine sunetul – poți face asta. Eu nu știu la ce poate fi cel mai util. Poate ți-ai dori să simulezi o încăpere în care folosești boxe. Cumva să îți dea impresia că sunetul vine din fața ta. Dar pentru sunet din stânga sau dreapta sau din spate nu aș ști la ce mi-ar putea fi utilă funcția.
- Efecte speciale – poți adăuga melodiei un efect de sală de concert sau stadion, sau alte cazuri de acest gen dacă îți place așa ceva. Pe mine nu mă pasionează.
- Activity – Îți permite să vezi cât de multe ai utilizat căștile pe telefon. Mie nu prea îmi înregistra corect numărul de ore.
- Adaptive Sound Control – în funcție de locația unde le folosești se vor activa setări diferite precum: dacă mergi pe afară să ai sunetul ambiental activat astfel încât să fii conștient de ce se întâmplă împrejur.
- Update software – evident că tot cu ajutorul acestei aplicații dacă apare un nou firmware îl vei putea instala (deși nu cred că va mai primi vreun alt update).
Autonomie
Căștile wireless Sony WH-1000XM3 au declarate 30h autonomie în specificații și este versiunea care s-ar apropia cel mai mult de această specificație dintre XM3 și XM4.
Eu am obținut 23h de autonomie. Și le-am folosit aproximativ 5 zile în timpul programului de lucru 9-18 fără să le încarc cu ANC activat și conectat pe Bluetooth la telefon. Volumul aproximativ la jumătate sau chiar mai jos. Apoi după program mai foloseam căștile cu cablul audio 3.5 mm furnizat în cutie. Pe cablu nu funcționează și ANC. Sunt ca niște căști obișnuite cu fir.
Dacă mă întrebați pe mine autonomia acestor căști este suficientă pentru tot felul de cazuri: tranzit în oraș sau pe trasee lungi, muncă la birou, poate gaming pe fir sau chiar editare video dacă vrei căști multifuncționale.
Nu-mi place
- folosește Bluetooth 4.2 (și odată cu asta lipsește conectarea la două dispozitive simultan)
- interlocutorul te aude prost într-un apel
- lipsește codecul LDAC (pentru audiofilii care au și un smartphone Android)
Îmi place
- anularea activă a zgomotului foarte bună (comparativă și cu cea de pe XM4)
- calitate audio foarte bună
- controlul touch ușor de folosit
- conectare prin NFC și port USB-C
- suport AptX
- oferă un confort bun chiar pentru urechi mari. Le poți lăsa cu orele pe cap.
- designul și cupele audio rabatabile pentru transportare mai ușoară
- oferă software destul de avansat pentru calibrarea sunetului și activarea / dezactivarea unor funcții
Concluzie
Motivul pentru care Sony WH-1000XM3 sunt încă niște căști wireless audio cu ANC care merită cumpărate în 2022 este o combinație bună între: confort, rezistență materiale, design, calitate audio pentru ascultat muzică, performanță ANC, funcționalitate și preț (le-am văzut și pe la 800 lei la resigilate).
Deci per total este un pachet oarecum complet dacă nu ai niște nevoi mai speciale pentru noile tale căști wireless. Poate vrei conectare simultană cu două dispozitive (laptop și smartphone). Poate îți dorești neapărat căști care suportă codecul LDAC sau să aibă cine mai știe ce funcții.
Sunt confortabile și îți asigură 4-5h de ascultat timp de 5 zile, au un sunet foarte bun și te vor impresiona pentru anularea zgomotului de fundal. Apelarea telefonică prin ele nu este cea mai plăcută experiență pentru cel cu care vorbești. Va auzi multe din sunetele din împrejur, iar vocea ta va suna „înfundat”, dar căștile nu sunt construite pentru apeluri telefonice.
Comparând cu ce alternative mai sunt pe piață doar Sony WH-1000XM4 mai pot fi luate în considerare ca cel mai bun pachet de funcții la un preț bun (din sfera căștilor premium wireless cu ANC).
Vezi ultimul preț (atenție și la resigilate!)
Alternative
Sunt câteva alternative de căști wireless cu ANC de la branduri renumite care sunt apropiate ca raport calitate preț însă nu m-au încântat anumite lucruri la ele:
- Dacă bugetul nu este o problemă atunci bineînțeles voi recomanda: Sony WH-1000XM4 sau Sony WH-1000XM5. Sunt versiunile care au venit dupa XM3 cu ANC mai bun în special, dar și cu unele funcții lipsă.
- Sennheiser PXC 550 II wireless – control touch mai slab, sunet însă mai bun.
- Sennheiser Momentum 3 Wireless – nu sunt la fel de confortabile precum Sony, ANC-ul este mai slab.
- Bose QuietComfort 35 II / QC35 II Wireless 2018 – bateria mai slabă, oferă o aplicație mai săracă în funcții, sunet bun.
- Bose 700 – ANC bun, nu foarte reglabile, și cu probleme de conectare raportate de utilizatori.
Un comentariu
Pingback: Review AirPods Pro 2 - super căști wireless in-ear! - ITnewz