La WWDC-ul care a început luni, și la care a fost prezentat și iOS 6 Apple a lansat un nou produs revoluționar: MacBook Pro Retina Display. Rezoluția în noul display de 15,4-inch este de 2880×1800 pixeli, ceea ce constituie 5,2 milioane de pixeli, de patru ori mai mulți decît generațiile precedente MacBook Pro. De asemenea are o extraordinară densitate de pixeli de 220 ppi.
Acesta a devenit și mai subțire. Noul MacBook Pro are o grosime de 1,8 cm și este cu 25% mai subțire decît generația trecută. Grosimea acestuia se apropie de cea a unui MacBook Air, dar oricum, Air-ul este mai subțire.
Notebook-ul vine echipat cu procesoare din noua generația Ivy Brigde, adică Intel Core i7 quad-core, cantitatea maximă de RAM este de 16GB, folosește grafică Nvidia GeForce 650 GT pe arhitectura ultimei generații Kepler. În loc de HDD se folosește SSD care poate fi configurat pînă la 768GB. De asemenea este echipat cu Thunderbolt, USB 3.0 și port HDMI, pe care precedenta generație nu le avea. Durata bateriei este de 7 ore sau pînă la 30 zile în așteptare. MacBook Pro cintareste putin peste 2 kg și nu are unitate optică.
Costul noului MacBook Pro Retina Display în versiunea de baza ce include un procesor Intel Core i7 cu o frecvență 2,3 Ghz Quad-Core, 8GB RAM și un SSD de 256 GB va cost 2199$. Pentru versiunea maximală cu procesor Intel Core i7 2.6GHz quad-core (cu Turbo Boost pînă la 3.6GHz), 16GB RAM, SSD de 768GB va costa 2799$ în SUA și Apple Store-urile din Europa. Stocurile din magazine au fost demult epuizate chiar în ziua lansării.
Potrivit lui Frank Gillett, analist la Forrester Research, Apple a reusit sa-si intreaca concurentii cu citiva ani datorita laptop-urilor MacBook Pro cu display Retina. “Orice companie poate cumpara un procesor Intel, dar chiar si trackpad-urile acestor companii ne se pot compara cu cele oferite de Apple “- a declarat Gillett.
Potrivit lui, Apple favorabil se diferentiaza de concurenti prin disciplina si controlul asupra fiecarui aspect, ce tine de MacBook Pro. “De aceea baietii de la Windows vor trebui sa munceasca din greu pentru a concura la nivelul necesar” – a concluzionat expertul.
Aici puteți vedea un video de prezentare a MacBook Pro Retina Display, care pe mine m-a impresionat.
[youtube width=”640 ” height=”360″]Neff9scaCCI[/youtube]
Dacă nu v-ați lăsat convinși de Retina Display, și credeți ca nu este ceva revoluționar, mai jos puteți vedea diferențele între un display obișnuit și Retina Display de pe MacBook Pro.
În imagini puteți vedea deosebiri pe care cu ochiul liber le-ați putea vedea mult mai greu.
5 comentarii
Sunt pe hârtie în principiu.
Apple cam forțează cu aceste rezoluții (iPad și MacBook, posibil iMac și mai mult).
Însă în viitor s-ar putea impune standardul 4K la „slabele” produse „Windows”. Sub ce formă, greu de spus. Momentan există 4096×2160 și 3840×2160, dar și este DAR de fapt, la niște dimensiuni care să și facă utilizabilă această rezoluție. Desigur Apple și aici a scos din burtă rezoluție utilă nu știu cui, 5120×2880 (pentru iMac, care oricum avea pe hârtie ceva non-standard), dar care să vină peste 4k. Să sperăm că sunt doar zvonuri și că vor adopta 4K.
Pentru Apple totul este marketing, ar trebui să citim puțin și despre HiDPI și la ce rezoluție reală funcționează de fapt produsele. Știrea în sine e senzațională, produsul inutil.
E greșit după părerea mea să zicem notebook-urile Windows, deoarece practic toate rulează Windows, în afară de cele de la Apple. Pentru a face un notebook cu Windows, există două lucruri de bază: hardware și software. De exemplu: Asus și Windows. Fiecare își face partea sa de lucru. Asus face notebook-ul, iar Microsoft livrează software-ul. Sunt total aparte. Nu colaborează strîns pentru a face un produs superior celor existente. Ele doar își fac treaba. Nu atrag atenție la detalii. Pentru a vedea un progres evident al display-urilor, e nevoie de o abordare holistă, pe care o are doar Apple. Desigur, display-urile concurente vor progresa, dar ceva mai lent, și tot datorită Apple. Apple dă un impuls, o motivație concurenților pentru a le face mai bune. La fel merge treaba și în display-urile mobile. E nevoie de cîțiva ani, ca să vedem un progres evident în acest domeniu.
Ai dreptate, nu ma astept sa vad densitate similara de pixeli pe notebook-uri Windows, cel putin nu prea curand. Dar mi-as dori ca display-urile sa fie cat de cat decente in privinta redarii culorilor, a contrastului si a unghiurilor de vizibilitate. Din pacate pe majoritatea notebook-urilor Windows, chiar si cele cu specificatii High End, display-urile sunt mediocre. Parca toti producatorii s-au pus de acord ca notebook-ul Windows tipic trebuie sa aiba cel mai prost display posibil. Telefoanele si tabletele sunt deja construite cu ecrane de calitate, dar notebook-urile nu. Sper ca macar o parte din producatori sa-si schimbe aceasta strategie.
Asa e, MBP si MBA sunt mult in fata oricaror competitori si daca ceva ce merita cu adevarat apreciat este calitatea display-urilor Apple. Sa speram ca odata cu trecerea la aceasta densitate de pixeli impresionanta si ceilalti producatori isi vor da seama cat de mult sunt in urma, si poate vom vedea si in lumea notebook-urilor Windows display-uri mai de calitate!
Nu cred că vom vedea așa ceva prea curînd. Există foarte multe aplicații care ar trebui modificate pentru acele rezoluții, practic toate care funcționează pentru Windows. Adică trebuie pregătit soft-ul. Nu doar display-ul este demn de remarcat dar și sistemul lor de operare și alte componente hardware. Ei au reușit să facă aceste progrese în mare parte datorită ”dezvoltării holiste a produsului” despre care vorbea Steve Jobs. Ceilalți concurenți merg pe alte principii, și nu cred că vom vedea pre curînd un astfel de progres, ca pe acel pe care l-a înregistrat Apple!