A ajuns un prim ultrabook pe mainile mele, defapt am mai butonat un Asus Zenbook UX31 foarte rapid la o intalnire cu „geeksi” insa acest Acer Aspire S3 este aici pentru test, si deja l-am intors pe toate fetele, l-am pus sa stea in toate felurile posibile si concluzia este ca am nevoie de unul. Pe scurt, ca sa le fac si celor mai putin cunoscatori introducerea, ultrabookul este un laptop de mici dimensiuni cu putere mare de calcul si integreaza tehnologii precum „quick boot” sau „Instant ON” in cazul de fata. Presupun ca nu trebuie sa mai spun ca arata ca un MacBook Air.
Sa va arat cu ce se lauda ultrabookul cel mai ieftin de pe piata in articolul ce urmeaza:
Unboxing
Mi-a placut cum este trimis ultrabookul clientului final, nu este ceva foarte special, acesta este invelit intr-o husa sa-i zicem de microfibra alba sau ceva asemanator, stransa pe carcasa pentru a sublinia grosimea foarte redusa a carcasei. Laptopul este foarte bine fixat in suportul cu burete si carton, la fel si incarcatorul, deci si ambalajul arata foarte bine. Puteti vedea mai jos despachetarea ultrabookului Acer Aspire S3.
Design
Acer Aspire S3 dupa cum ziceam este o copie destul de fidela a lui MacBook Air, insa acesta a si fost scopul introducerii acestei categorii de laptopuri pe piata, pentru a combate acest produs inovativ care exista pe piata deja. Asemenea ultimului MacBook Air, Aspire S3 este in spate mai gros (la balama) si se subtiaza pe masura ce avanseaza spre touchpad. Pana si culoarea ultrabookului este gri. In orice caz sunt multe diferente dar voi puncta cele mai importante elemente de design.
Aspire S3 are un ecran de 13.3″ cu panel LCD LED si care suporta o rezolutie de 1366×768 pixeli, luminozitatea acestuia este obisnuita, nu au fortat la acest capitol (probabil pentru a economisi energie). 13″ pare perfect echilibrat avand un panel destul de mare in acelasi timp vei putea lucra relativ usor pe el, dar ai si portabilitate mare (nu te cari cu 17″-ul dupa tine pentru ca are 4 Kg). Unghiurile de vizibilitate sunt grozave mai putin atunci cand privesti de sus ecranul.
Carcasa lui Acer Aspire S3 este construita foarte bine este solida, la manipulare se simte aproape ca si un Mac sau Asus Zenbook. Lidul este foarte bine prins de balama. Imi place ca s-a utilizat metalul tocmai pentru ca il face mai compact. In punctul lui cel mai subtire ultrabookul atinge 13 mm grosime. Inchis si privit din spate se vede in acest ultrabook designul vechi dar usor modificat al unui laptop Acer.
Metalul a fost utilizat pentru spatele ecranului, si are un finisaj de calitate foarte buna, este ca si cum ar fi polizat din stanga in dreapta, iar sigla Acer se integreaza perfect pe capac. In rest laptopul este din plastic, un plastic interesant care pare dur, este mat si nu lasa urme pe el, plus ca are si o aderenta neobisnuita deci sanse mai mici sa-l scapati din mana.
Designul lui Acer Aspire S3 este curat poate inspirat tot de la MacBook Air poate asa au vrut, ce conteaza este ca lipsa porturilor in general si lipsa porturilor USB este destul de frustranta. Singurele porturi sunt 2xUSB 2.0 in spate si un port HDMI, in rest doar portul de alimentare si de casti pe stanga. Si aceste patru porturi sunt toate asezate in spate destul de apropiate. Deci cred ca toata lumea va duce lipsa porturilor de orice fel. In spate mai exista pe stanga si fanta prin care iese aerul cald, si dupa cum spune producatorul aerul este tras prin tastatura, pentru a o mentine rece.
Ce se mai poate observa pe laterala stanga este portul audio de 3.5mm iar pe dreapta avem slotul pentru carduri de memorie. In rest totul lasat liber pe laterale, ce-i drept in fata nici nu este loc. Sunetul cu tehnologia Dolby Home Theater este asigurat de doua difuzoare asezate dedesubtul carcasei care se aud extraordinar.
La dimensiunile si greutatea pe care o are Acer Aspire S3 ii cam sufla in ceafa la MacBook Air si mai mult de atat este si printre cele mai mici si mai usoare ultrabookuri de 13.3″ (sa nu mai mentionez si diferenta de pret).
Tastatura este usor diferita de ce am mai intalnit pana acum. Este de tip chiclet, tastele sunt mai mici fata de ce am mai vazut si testat, parca preferam taste mai mari. Mi se pare ca ma intind destul de mult dupa taste cand scriu. Mai mult de atat, au o cursa scurta la apasare. Acum ca scriu si reviewul la ea incep sa ma obisnuiesc mai mult cu ea, ce e clar este ca-i facuta pentru tastare rapida. Am uitat sa mentionez, butoanele directionale sunt chiar mici, adica cele trei degete pe care le asezi pe butoane stau lipite unul de altul, nu stiu de ce au ajuns sa le ignore atat de mult.
Acer Aspire S3 are butonul de on/off interesant pozitionat pe balama astfel cand il tineti pe picioare de balama degetul mare exact pe butonul de deschidere se va afla.
Touchpadul lui Acer Aspire S3 este mijlociu ca dimensiuni, nu este nici mare ca al unui MacBook nici ca al unui netbook, si imi place textura folosita pe suprafata lui pentru ca il poti utiliza si daca ai mana putin transpirata. Suporta slide pe marginea dreapta si „pinch to zoom” si se dezactiveaza daca il atingi cu palma pentru a nu apasa din greseala in timp ce tastezi ceva. Singurul lucru care nu mi-a placut a fost modul in care efectuezi click. Butoanele se afla in colturile de jos, insa daca sa zicem ca trebuie sa mergi cu degetul spre zona in care dai click si folosesti doua degete unul pentru click unul pentru cursor, la un moment dat pentru ca este prea slab arcul cedeaza si apesi din greseala. Cu o mana nu ai probleme.
Performanta
Noile ultrabookuri elimina gindul ca acestea au putere de calcul redusa si ca nu sunt practice. Acer Aspire S3 foloseste un Intel Core i5-2467M tactat la 1.6 Ghz si 4GB DDR3 memorie RAM. Procesorul este foarte puternic, am incercat sa dezarhivez diferite chestii de pe Internet: arhive trimise prin Transfer.ro cu poze spre exemplu, au fost dezarhivate in 4-5 secunde (este vorba de o arhiva de 300 MB). Dupa cum se poate vedea in Windows Experience Index, punctajul minim este de 4.5 si este obtinut la placa video Intel HD 3000, care este cunoscuta de pe multe din laptopurile care se vand la ora asta. Ofera performante decente, poti rula filme FullHD sau sa te joci pe jocuri noi lansate cu cerinte mai mici la grafica. Totusi Procesorul si Memoria RAM nu sunt foarte departe de punctajul maxim de 7.9 care se poate obtine in acest sistem de notare al Windows 7.
Pentru stocare Acer a optat la Aspire S3 pentru un HDD hibrid adica are 20GB memorie pe care se va instala sistemul de operare la inceput, iar restul de spatiu va fi valabil pe platane. Alegerea este facuta pentru a oferi un pret competitiv pentru ultrabook, si acest lucru se simte in performante. De exemplu pornirea unui Photoshop sau al unui 3D Studio Max sau cine stie ce programe mai complexe se va face in ritm normal.
Booteaza intr-un minut, deci nu chiar cum ne asteptam la 40 de secunde sau mai putin cum ar functiona cu un SSD nativ, inchiderea lui dureaza 40 de secunde, iar dupa cum o sa vedeti in videoclipul facut de mine intrarea in standby va dura 2 secunde iar iesirea din standby 1 maximum 2 secunde (Ajutat de tehnologia Instant ON).
Acum cel mai mult mi-a placut modul Standby pe care nu l-am mai testat pe un laptop pana acum si anume Deep Sleep. Daca dupa 8 ore sau 2 ore (la alegere din setari) nu il mai deschideti, Acer Aspire S3 va intra in Deep Sleep si se va comporta ca si cum va fi inchis, adica nu va consuma deloc energie (Nu este Hibernate, pentru ca nu stocheaza informatia din RAM pe HDD) si va iesi din Deep Sleep in 6-7 secunde conform testului nostru. Incredibil sau nu exista aceasta tehnologie si ultrabookul va putea fi mentinut in aceasta stare maximum 50 de zile conform producatorului, Intel care a dezvoltat aceasta tehnologie spune maximum 30 de zile, nu am avut cum sa testam din pacate. Pentru mai multe informatii accesati linkul Intel Rapid Start Technology sau cautati despre aceasta tehnologie pe Internet.
Ideea este clara, veti putea sa mentineti in Deep Sleep ultrabookul si sa reveniti in 6-7 secunde ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
Sunetul lui Acer Aspire S3 este de o calitate mai buna decat ce am mai vazut pe laptopuri ultra portabile pana acum. Nu mai bun ca pe un Asus Zenbook, cu sunet Bang & Olufsen, dar nu prea ai cum sa-i intreci la capitolul asta. Aspire S3 foloseste niste difuzoare ajutate de tehnologia Dolby Sound care sunt dupa cum spuneam mai sus sub carcasa. Sunetul este placut si in acelasi timp ciudat, cred ca are aplicat efecte Surround sau 3D pentru ca iti dadea senzatia ca sunetul vine din toate directiile. Stiu, pare ciudat insa aceasta era senzatia.
Ultrabookurile si ultraportabilele sunt cunoscute ca fiind lipsite de multe elemente de conectica asta si datorita carcasei foarte subtiri, pe care spre exemplu nu ar incapea un port LAN sau VGA, pe lateral, si totusi o solutie cu adaptor, inca un port USB 3.0 pe langa cele doua 2.0 sau alta modalitate de conectare trebuia integrata.
Acumulatorul este una din „piesele de rezistenta” care compun Acer Aspire S3. Am obtinut 3h 30 min (trei ore si jumatate) pur si simplu navigand pe Internet scriind acest review cu putine aplicatii „usoare” in background de genul messenger, niste aplicatii instalate automat cand s-a instalat Windows 7 prima oara legate de sunet, display, etc. toate astea in modul „Balanced”. Cu toate astea timpul maxim ce poate fi obtinut este de 5h cu luminozitatea data la jumate si setat in modul „Power Saver” pentru ca procesorul sa ramana la un nivel cat mai redus de energie.
Concluzie
Decat sa platim cu 1700 lei mai mult pentru un Apple MacBook Air, varianta Windows ramane cea mai buna alegere. Nu ai calitatea designului asupra caruia Apple insista foarte mult, dar vei avea si sunet Dolby Digital si un sistem de operare mai popular si nu te vei simti prins intr-un mediu inchis. Deci este un inlocuitor viabil pentru MacBook Air acesta fiind si scopul ultrabookurilor. Abia asteptam „ultrabookuri” cu AMD care vor costa si mai putin.
Imi place
- tastatura de calitate buna
- acumulatorul rezista bine pe un procesor destul de puternic
- designul metalic
- performanta buna cu toate ca este un procesor ULV
Nu-mi place
- porturi putine
- touchpadul te poate pune in dificultate avand click-ul cam sensibil
Un comentariu
Pingback: HP Folio [Imagini]