Apple WWDC este cel mai important eveniment Apple al anului pentru dezvoltatori. Anul acesta a fost ținut online ca și multe alte companii, și asta le-a permis să creeze un super conținut video care a fost ca de obicei foarte bine realizat poate chiar în colaborare cu studiouri din Hollywood la cât de bine a fot gândit aproape ca un material video dintr-un singur cadru.
A fost un eveniment interesant care a anunțat lucruri interesante pentru viitorul Apple și al sistemelor de operare pe care le gestionează.
iOS 14
- App Clips – Sunt aplicații rapide și mici pe care le folosești rapid și temporar ( un fel de progressive apps ?). În demo erau folosite pentru: vouchere în magazin, achitare parcare; Vor putea fi folosite de la iPhone 6S în sus.
- Widget-urile s-au schimbat acum și dacă privim atent ecranele rapide pe care ni le-au arătat acum widget-urile vor putea fi adăugate alături de aplicații în Home Screen.
- Apple Maps a fost îmbunătățit cu diferite funcții noi pentru navigație: vei putea găsi trasee pentru bicicletă sau tot pe un trend verde, să îți faci traseul cu opriri pe la stațiile electrice de încărcare dacă folosești o mașină electrică.
- Dictarea de text se va face direct pe telefon fără ca informația audio să fie trimisă către servere externe.
- Siri: această parte primește câteva modificări importante care mi-au atras atenția și interesul:
- Vei putea lansa aplicații sau efectua diferite acțiuni simple prin Siri fără să mai schimbi ecranul. Pur și simplu va executa comanda. De exemplu dacă vrei să obții informații despre vreme vei primi informația în partea de sus a ecranului nu se va mai muta pe un ecran separat;
- Un nou mod de a traduce conversații întregi va fi din toamnă disponibil pe noul iOS 14 și dacă întorci ecranul în modul landscape vei putea. Și această funcție au spus că nu va necesita conexiune Internet, dar sună cam science fiction. Bănuiesc că nu va recunoaște întreg dicționarul, dar vom afla în toamnă.
- Picture-in-Picture pentru iPhone. În sfârșit.
- Mai multe opțiuni pentru siguranța datelor. În App Store vei putea vedea ce date îți cer și ce date împărtășesc cu alte companii aplicațiile.
- Messages: va suporta grupuri acum.
- Find My: primește suport pentru dispozitive a terțelor părți. Deci în viitor vei putea găsi tot din acest loc gadget-uri pe care le-ai pierdut, cu condiția ca dezvoltatorul să facă update la această funcție.
- App Library: Este o funcție prezentă pe Home Screen prin care telefonul va organiza automat aplicațiile instalate pe telefon pe categorii (probabil categoriile din AppStore).
- Vei putea folosi telefonul pentru deblocarea prin apropiere a mașinii în viitor.
iPadOS 14
- Widget-uri refăcute la fel ca și pe iOS 13;
- Photos: are imaginile afișate într-o interfață nouă. Acum ai și un sidebar (cumva similar cu cel de pe iCloud Photos);
- Vei putea seta altă aplicație de Email;
- Tot felul de îmbunătățiri de UX: când ești apelat nu se mai acoperă tot ecranul ci apare un pop-up din partea de sus;
- Universal Search: pare search bar-ul preluat din MacOS. Acum poti cauta direct in search orice îți trece prin cap: fișiere, aplicații, imagini, texte din aplicații, literalmente orice crezi că tableta conține sau poate găsi pe Internet.
Apple Pencil
- Scribble: textul de mână poate fi transformat automat în text digital.
WatchOS 7
- Au adăugat modul ”Dance” în sistemul de operare, deci îți vei putea înregistra sesiunile de dans și cu ajutorul Apple Watch;
- Fețele de ceas pot fi împărtășite;
- Mai multe opțiuni de personalizare a ceasului;
- Handwash: detectează dacă te speli pe mâini și îți numără cele 20 de secunde necesare pentru o curățare eficientă;
- Sleep Mode: târziu dar vine și modul prin care înregistrezi calitatea somnului.
Home
- Îți sugerează automatizări imediat ce ai adăugat un accesoriu nou;
- Adaptive Lighting – va seta luminile din casă în cel mai plăcut mod posibil: dimineața te trezește cu o lumină caldă similară cu cea a soarelui, în timpul serviciului cu o lumină rece care te face mai alerg, iar seara iarăși cu o lumină caldă care te pregătește pentru somn;
- Camerele conectate la Home vor putea: sa recunoască fețele celor care intră în cadru, să te avertizeze atunci când detectează mișcare doar într-o anumită zonă din cadru
Apple TV
- primește compatibilitate cu controlerele XBOX 360;
- Poate accesa accesoriile conectate la Home precum: camerele de supraveghere.
MacOS – Big Sur
- Redesign în interfață în mai multe zone: are un nou Control Center. Inspirat din iOS și iPadOS îmi pare, dar fain organizat și minimalist ca de obicei;
- Safari: Primește o funcție de securitate a datelor care va permite accesul extensiilor doar pentru o scurtă perioadă sau doar la anumite date. Poți vedea și un raport privind securitatea datelor al site-ului pe care-l vizitezi;
- Messages: primește și el noi funcții. Efecte pe mesaje la fel ca pe iOS. Poți adăuga emoji-uri. Include un selector de imagini care te ajută rapid să trimiți imagini sau gif-uri.
Apple își va construi Propriile Procesoare
Apple a confirmat zvonurile din ultimele luni care spuneau că pregătesc o schimbare importantă. Aceea de a migra de pe procesoarele Intel pe o arhitectură proprie. Tranziția va dura 2 ani aproximativ, și vor exista produse cu procesoare Intel și Apple în paralel.
Prin această decizie vor avea și mai mult control în construirea unor produse care reușesc o performanță per watt și mai bună și vor fi mai eficiente în general.
”Secretul” Apple este că softul și hardware-ul este gândit de către aceeași companie și asta le face să lucreze foarte eficient împreună. La alte produse din industria mobile, personal computing softul este produs de o companie, iar partea hardware (fizică) este construită de altă companie și asta duce la bug-uri, la performanțe nu întotdeauna bune, autonomie slabă, inconsistențe în utilizare, probleme de compatibilitate și așa mai departe (lista este foarte lungă).
Deja Microsoft și Adobe au colaborat cu Apple pentru adaptarea aplicațiilor din pachetele Office și Creative Cloud pentru noua arhitectură. În demo au arătat cât de bine funcționează pe un procesor A12Z (da! procesorul de pe iPad Pro 2020) noile aplicații. Apoi au demonstrat inclusiv Final Cut Pro care poate rula 3 materiale video 4K ProRes simultan în aceeași fereastră pe MacOS.
Cu ajutorul Rosetta 2 sistemul de operare va putea rula oricum aplicațiile încă netranspuse pe noua arhitectură, probabil însă că vor mai fi probleme nefiind native, rămâne de văzut asta.
Dacă ești programator te poți înscrie pe site-ul Apple pentru a primi o unitate pentru a dezvolta aplicații Mac pe viitoarea arhitectură. Kit-ul Costă 500$.
Final
Mă bucură unele noi funcții anunțate. Pe iOS 14 Siri care va funcționa și din Home Screen, funcția Picture-in-Picture pentru apeluri și videoclipuri și pe iPhone nu doar pe iPad, Apple Clips, dar cel mai mult viitorul Mac pe noua arhitectură.
Din păcate sunt informații care nu sunt finale, iar funcțiile prezentate pot prezenta modificări. Toate informațiile sunt dedicate dezvoltatorilor software și poate hardware (dacă fac accesorii pentru Home sau pentru produsele Apple). Tot în perioada lunii Septembrie când și noile iPhone vor fi lansate împreună cu iOS 14 vom afla toate funcțiile finale, și cine știe poate și lucruri noi pentru România (pentru care sunt zvonuri).
Bonus:
La minutul 44:50 din prezentare apare și o româncă cel mai probabil născută în America: Mary-Ann Ionascu. Senior Engineer care se ocupă de softul prezent pe AirPods.
Un comentariu
Pingback: Despre procesorul Apple M1! | ITnewz