SuperFibra in casele englezilor

Publicat pe 23 ian. 2008 - 16:22 de Mîrzac Iulian

Super fibra Primul „oras super-fibra”din UK ar trebui sa functioneze din toamna, avand viteze de aproximativ 100 Mbps (viteza reala nu banda).  Firma care realizeaza proiectul „H2O” va trebui sa aleaga unde va instala prima oara super-fibra intre Bournemouth, Northampton sau Dundee iar fibra va fi instalata prin canalizare. Proiectul va fi realizat cu ajutoru altor companii precum Virgin Media.

Guvernul isi face griji ca populatia nu va adopta cu usurinta noua generatie de fibra-optica. Noua generatie de internet super-rapid ar putea duce la dezvoltarea de noi aplicatii incluzand servicii High-Definition TV, DVD la cerere, filme care s-ar downloada in minute (adica un film HD de 15 Gb), mesagerie video cu rezolutii inalte, supraveghere video CCTV de calitate si  servicii HD de gaming.

Saptamana trecuta BT a anuntat ca serviciul propriu de super-fibra va intra in functiune in august acest an pentru proba in orasul Ebbsfleet in Kent. Acest serviciu va fi limitat initial la 600 de case. Dezvoltarea lui va duce eventual la 10.000 de case conectate prin fibra cu viteze de pana la 100 Mbs dar proiectul va fi terminat abia in 2020.

Infrastructura curenta de telecomunicatii nu a fost creata pentru a transporta acest volum de date si multi au cerut un upgrade. BT a zis ca pentru acest proiect costurile s-ar ridica la 15 £ miliarde, iar guvernul i-a asigurat ca investitia lor v-a fi recuperata.

Virgin Media care acum distribuie internet in 50 % dintre casele din UK a anuntat ca isi va upgrada intreaga retea de cabluri pentru a putea atinge viteze de 50 Mbs si asta ar urma sa incepa la sfarsitul acestui an si sa se termine in 2009.

Avertismente

Antony Walker directorul al Broadband Stakeholder Group din UK i-a atentionat pe cei de la H20 ca planul lor s-ar putea sa esueze.

„Sunt beneficii clare in acest mod de instalare a cablurilor prin canalizare dar asta e doar o mica parte din acest puzzle,” a spus.

Inflorirea pietei de fibra optica va fi una foarte dura pentru provideri, dupa cum spune Ian Fogg, un analist al JupiterResearch.
„O imagine optimistica a acestui proiect ar fi ca providerii sa aiba o ratElfed Thomasa de penetrare de 15-20 % a uzului casnic intr-o zona anume”, a spus.

Dl. Thomas al H2O este increzator ca serviciul sau ultra-rapid va avea succes si ca este incantat ca va fi primul care va oferi viteze asa mari.  „Vorbim aici de viteza de fibra optica; nu de acel cuvant nenorocit broadband”, a spus.

Serviciul va fi distribuit in case prin intermediul unei cutii de 4 inci. Pentru ca se va profita de canalizare de conducte, inseamna ca nu va fi nevoie de sapaturi scumpe facand astfel acest serviciu mai ieftin de distribuit si mai rapid.

„Pentru a amplasa 2 Km de fibra traditionala vor trebui 6 – 12 luni de planificare. Noi o putem face in 4 h „ , a spus Dl. Thomas.

Dl. Thomas spera ca in urmatorii 5 ani 14 orase sa dispuna de acest serviciu.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: