Ca tot e perioada vacantelor, am in fata un aparat foto mai ieftin, de familie, de vacanta cum s-ar spune. Destinat persoanelor care nu vor sa se complice cu setarile manuale disponibile la aparatele foto mai scumpe. Sony W530 stie sa detecteze setarile necesare intr-o anumita situatie fara sa fie nevoie decat de setarea lui in modul automat. Are functii de baza precum stabilizator de imagine, noul mod Sweep Panorma disponibil la mai multe camere Sony prin care poti face o fotografie panoramica doar miscand aparatul de la stanga la dreapta, lentile Carl Zeiss si 14 Megapixeli.
Cu toate astea sa vedem mai in detaliu ce poate sa faca cu adevarat, si unde nu poate multumi indeajuns.
Design
Pe partea de design Sony W530 dezamageste doar prin materialele folosite dar nu si ca design-ul propriu-zis. Sau ca sa zic altfel e un produs de constructie cinezeasca dar cu un design foarte bun. Am simtit un mic joc al obiectivului care iarasi mi-a displacut. O parte din carcasa, fata in primul rand este din aluminiu care a ajutat mult la design si care merge foarte bine cu inelele argintii ale obiectivului.
Ecranul aparatului foto este de 2.7” si scoate o rezolutie de 230.000 puncte. Langa ecran se afla obisnuitele butoane de zoom legate intre ele. Dedesubt un buton pentru vizualizarea pozelor. In dreapta pe muchia camerei este un buton slide de setarea a modurilor: Fotografie, Panoramic si Filmare.
Ceva diferit se poate observa la functiile duble butoanelor directionale. In stanga a fost inlocuit butonul de macro cu butonul de fotografiere in modul Smile Shutter. Oricrum modul Macro se activeaza automat la nevoie in modul Automat. Restul de 2 butoane ramase sunt butonul de meniu si de stergere.
Butonul de pornire/oprire al lui Sony W530 este introdus prea mult in carcasa, ar fi fost bun mai in relief, cat despre butonul de fotografiere, pare ca nici nu e acolo daca nu te uiti pe carcasa atunci cand tii degetul pe buton si lasa senzatia ca apesi in carcasa. Nici calitatea lui nu a fost satisfacatoare, ar fi fost bine sa se simta mai clar cand focalizez si cand trag.
Performante
Sony W530 este un aparat foto ieftin si totusi vine cu destul de multe puncte forte cat sa ai multumeasca si pe cei mai exigenti fotografi incepatori. Primul punct forte si cel mai important la un aparat foto este lentila. Lentila este branduita Carl Zeiss precum toate aparatele foto Sony, are un unghi de deschidere printre cele mai largi care se gasesc la aparatele foto compacte ieftine si anume 26 mm.
Ce poti face cu lentile cu deschidere larga ? Destul de multe in comparatie cu compactele mai vechi care nu au astfel de lentile. Poti fotografia un peisaj mult mai usor realizand o fotografie sau doua care sa le lipiti, sau sa folositi modul Sweep Panorama care creaza o fotografie panoramica printr-o miscare orizontala dintr-o parte intr-alta. Sau vreti sa faceti o fotografie de grup si nu aveti loc in spate unde sa va duceti mai mult, aceasta camera foto va incadra toate persoanele, in comparatie cu o camera cu 30-35 mm. Acelasi scenariu se aplica cand fotografiati in interior si nu aveti loc sa va dati in spate sa incadrati totul. Deci e foarte practica.
Si daca totusi veti fi nevoiti sa incadrati fata cuiva sau pur si simplu doriti un unghi mai restrans aveti disponibil zoom-ul optic de 4X.
Rezolutia senzorului este conform producatorului 14 Megapixeli, dar care dupa cum stiti majoritatea aceasta nu este rezolutia reala pe care senzorul o poate reproduce ci doar o intrecere intre producatori pentru marketing. Rezolutia reala ar fi cam de 8 Megapixeli. Senzorul este un CCD Super HAD. Fotografiile dupa cum veti vedea si in mostre sunt foarte bune. Pentru o compacta si pentru pretul asta sunt foarte bune.
Deschiderea diafragmei la Sony W530 este de f/2.7-5.7 care este normala la o camera compacta, si la fel si viteza obturatorului care este de 1 – 1/1.600 secunde, nimic iesit din comun aici.
Modul Automat s-a descurcat ok, contra luminii deobicei detecta scena ca fiind backlight si declansa blitz-ul de multe ori in aceste conditii pentru a elimina umbrele care apar pe subiecti. In modul Steady Shot aparatul incearca prin metode software, nu mecanice sa obtina o imagine cat mai clara prin stabilizarea imaginii.
Zgomotul de imagine al fotografiilor in conditii proaste de lumina a fost destul de ok, chiar pentru o camera compacta ieftina s-a descurcat minunat aici. Cred totusi ca foloseste softul intern pentru a face imaginile soft si a mai corecta din zgomot, pentru ca ies foarte fine (netede) imaginile.
Concluzii
Se incadreaza perfect in categoria utilizatorului de vacanta, de ocazie (zi de nastere, concediu, eveniment, etc.), utilizatorilor nepretentios si care nu au prea multe asteptari de la aparatul foto. Cuprinde un pachet de baza de caracteristici si optiuni pe care sa le puteti folosi la nevoie. De la Modul de fotografiere Auto Inteligent la Scene specifice, in modul Program si Steady Shot.
Imi place ca ai optiuni destule din care sa alegi, are acumulator propriu, este foarte usoara si are focalizare in 9 puncte cu detectie a fetei, se deschide foarte rapid, gen o secunda…
Nu-mi plac butoanele cam de proasta calitate, afisarea live a imaginilor pe ecran destul de inceata.
Se gaseste la:
SigmaNet – 520 Lei (disponibila in 2 culori)
Imagini
[nggallery id=66]
2 comentarii
Multumesc pentru review si pentru atentia acordata fiecarui detaliu al aparatului in filmulet.
Am o rugaminte: puneti daca se poate si imagini facute in conditii de iluminare mai proaste – stradal noaptea de exemplu.
Urmaresc cu placere acest site, e singura imbunatatire adusa review-urilor aparatelor foto pe care mi-as dori-o.
Voi lua in considerare acest lucru la urmatoarele review-uri la camere foto. Imaginile facute la lumina slaba chiar pot utile.