Am observat un oarecare interes din partea voastra legat de laptopurile lansate anul acesta de Google in luna mai in parteneriat cu Samsung si Acer. Cel mai probabil sunteti cei care cauta un dispozitiv mobil special pentru Internet, dar care nu vor sa renunte la tastatura si vor o autonomie cat mai mare si un ecran rezonabil de mare, facilitati pe care putine tablete reusesc sa le aiba. Asa ca am reusit sa obtin un Samsung Chromebook cu WiFi sa va scriu aici cum este un astfel de laptop.
Chromebookurile, pentru cei care nu ati mai intalnit aceasta denumire, au fost create pentru a-si diferentia propriile laptopuri cu sistemul de operare Chrome OS de laptopurile normale cu Windows, Mac OS sau Linux. Sunt laptopuri mici cu functii limitate, care se concentreaza pe Internet browsing si pe stocare in cloud. Sa va arat ce am aflat despre Samsung Chromebook, cum arata, cat de util este si cum se comporta in utilizarea de zi cu zi ca si instrument de browsing.
Unboxing
Cutia lui Samsung Chromebook este de dimensiunea unei cutii de pizza mare doar ca este mai groasa (se mai si desface ca o cutie de pizza). Inauntru inainte sa dati de laptop gasiti o protectie de burete, si dedesubtul ei laptopul intr-un plastic alb opac. Dedesubtul laptopului niste ghiduri de utilizare, pliante si termeni si conditii de utilizare. Intr-o cutie alungita asezata in interior se afla incarcatorul care este cu stecher standard de America si un adaptor de la portul mini-VGA to VGA. La prima vedere laptopul impresioneaza cu aluminiu folosit la o mare parte din carcasa (partea cu tastatura), si o tastatura care in mare parte a fost modificata special pentru sistemul de operare.
Design
Samsung Chromebook este in primul rand un laptop cu ecran de 12″ cu rezolutie de 1280×800 pixeli si cu luminozitate buna de 300nit si foarte important: are suprafata mata. Toate astea ne arata ca este un candidat perfect pentru utilizarea afara pentru ca nu reflecta lumina si ofera lumina puternica pentru a putea vedea fiecare detaliu de pe ecran chiar si in bataia soarelui. Langa webcam se afla un senzor de lumina si un microfon.
Carcasa lui este dupa cum spuneam in partea de jos a laptopului din aluminiu si asta ofera o protectie mai buna in caz de accident, si daca ne gindim ca hdd-ul este si mSATA ar putea fi considerat un laptop rezistent in comparatie cu laptopurile comune de pe piata.
Muchia carcasei nu este taiata cum este la majoritatea laptopurilor ci este rotunjita in profil „U”. Cele patru picioare de cauciuc ofera aderenta pe birou si o usoara distantare fata de suprafata pe care il asezi. Samsung Chromebook are pe muchia stanga un port de alimentare, fanta de evacuare a aerului, un port mini VGA si unul USB 2.0 cu protectie de plastic si imediat langa el un port audio pentru casti simple sau cu microfon.
Pe muchia din fata are doar slotul pentru carduri de memorie 4 in 1, iar pe muchia dreapta se afla un port USB 2.0 si tot protejate un microintrerupator care schimba modul de utilizare din Standard Mode in Developer Mode care pentru utilizatorul obisnuit este inutil si un slot care ar fi trebuit sa fie pentru SIM insa acest model are doar WiFi nu si modem 3G. Pe muchia din spate nu are nimic.
Tastatura lui Samsung Chromebook este minunata. Are butoanele spatiate perfect pentru a scrie rapid, m-am simtit mai bine decat pe tastatura laptopului meu tot tip chiclet. De mentionat este ca butoanele functionale (F1,…,F12) nu mai exista, au fost schimbate cu butoane de back, forward, refresh, fullscreen, luminozitate si volum audio. Caps Lock este acum un buton de search, adica te trimite intr-o noua fereastra pentru a cauta ceva pe Internet. Butoanele directionale pentru sus si jos sunt turtite. Tastele sunt dintr-un material aderent care iarasi mi-a placut.
Touchpadul este un material mat, are o suprafata foarte mare care ajuta pentru o precizie mai buna iar butoanele click stanga si dreapta se apasa in colturile de jos corespunzatoare touchpadului. Aici am intampinat o dificultate: cand vroiam sa fac drag and drop, adica in acelasi timp atingeam cu doua degete suprafata touchpadului, cursorul ramanea blocat, probabil nu stia de care deget sa tina cont, insa mi se parea normal sa ignore degetul care facea click. Poate intr-un viitor update se rezolva acest bug (nu am reusit sa ma obisnuiesc pana acum cu asta). Tot cu ajutorul touchpadului puteti derula pagina in jos tinand pe touchpad doua degete si tragand in jos sau sus, aici am inteles de ce nici nu au mai integrat butoane de PageUp si PageDown.
Pe spatele carcasei lui Samsung Chromebook are doua butoane ascunse neobisnuite pentru un laptop: unul pentru Recovery si al doilea pentru Emergency. Sunt accesibile doar cu ajutorul unui ac sau ceva asemanator. Recovery are functia de a comuta bootarea de pe SSD pe un USB stick cu o imagine Chrome OS, iar Emergency taie alimentarea la baterie si dar se utilizeaza doar in cazuri extreme la recomandarea Google.
Performante
Samsung Chromebook nu este foarte bine echipat daca ne uitam la configuratie, asta este clar. Defapt este o configuratie de netbook cu usoare modificari. Procesorul este un Intel Atom N570 la 1.6 Ghz, memoria RAM 2GB DDR3, procesorul grafic este un Intel GMA 3150, HDD-ul un mSATA de 16 GB. Cu toate astea laptopul nu o sa te faca sa astepti niciodata mai mult de cateva secunde in majoritatea cazurilor, exceptand instalarile si downloadarile de pe Internet.
Am incercat sa si fortam mai multe pagini deodata insa doar cand am ajuns la 13 videoclipuri pe Youtube simultan a inceput sa aiba probleme, pana la 10 s-a descurcat bine cu ele ruland fara sa sacadeze.
Chrome OS
Sistemul de operare al lui Samsung Chromebook este foarte rudimentar, este la inceput dar bineinteles ca si intentia Google a fost de a-l crea cat mai simplu pentru a fi usor de utilizat, sa nu consume resurse care intr-un final aducea si o autonomie mai scazuta. Bootarea chiar se face in 8 secunde, adica porneste fulgerator de repede, iar iesirea din santdby este bineinteles si mai rapida aproape instant.
Interfata grafica este exact ca a browserului de Internet Google Chrome, cu exceptia ca mai contine cateva module utile pentru managementul sistemului. Veti avea notificari care apar din partea de jos a ecranului, fie ca sunt downloadari, fie atunci cand conectezi un device extern acestea vor sari ca un pop-up de jos si le veti putea ascunde. Iar in Settings veti gasi mai multe optiuni precum: Internet unde veti gasi modalitatile de conectare precum si posibilitatea de a face setari avansate retelei respective.
Va intrebati probabil ce programe folositi pentru Samsung Chromebook asta daca are un nou sistem de operare. Din Chrome Web Store asemenea Android Market sau App Store de la Apple veti putea downloada aplicatii gratuite sau platite dintr-o foarte mare varietate de categorii. De la aplicatii educative la aplicatii utilitare si de la jocuri la aplicatii pentru social media, toate le veti putea gasi acolo si instala in cateva minute.
Acumulatorul
Impresionant sau nu a tinut peste 8 ore bune, dar nu utilizat intens, am mai facut si pauze l-am mai folosit si pe al meu dar nu cu pauze mai lungi de cateva minute. Deci poate fi utilizat cu brio fara alimentare la priza o zi de munca. De retinut ca si Chrome OS ajuta la un consum redus de resurse.
Concluzie
Samsung Chromebook este unealta perfecta pentru cei care stau mai mult pe Internet. Iti va fi util daca utilizezi aplicatii web, siteuri sau iti desfasori pur si simplu toata activitatea online, fie pentru uz personal fie pentru ca jobul tau se desfasoara online in mare parte. NU va fi util gamerilor asta e clar, decat celor carora le plac jocurile mici si simple care le vor putea accesa din Chrome Web Store.
Imi place
- cel mai mult ca booteaza in 8 secunde si iese din standby instant
- sistemul de operare gandit pentru cloud
- ce faci pe laptop se sincronizeaza in cloud si poate fi accesat de pe alt calculator
- este simplu si intuitiv de cele mai multe ori; daca ai folosit Google Chrome inainte, atunci Chrome OS nu-ti va crea probleme
- rezista destul de mult timp acumulatorul
- designul foarte placut si cu materiale de calitate foarte buna, se simte foarte solid
- nu consuma acumulatorul cand inchizi lidul si la deschiderea lui este gata de utilizare instant
Nu-mi place
- nu este perfect mai are chichitele lui
- Chrome OS are limitarile lui iar pentru unii ar putea fi frustrant
- incompatibil cu un stick 3G (RDS), probabil compatibil cu alte modemuri
- este in mare parte dependent de conexiunea la Internet fie ea WiFi sau 3G
Se gaseste la QuickMobile.ro varianta cu 3G sau doar cu WiFi
Imagini
Toate imaginile disponibile pe SkyDrive.
4 comentarii
Pingback: PIXEL – Un nou Google Chromebook !!!
Pingback: PIXEL - Un nou Google Chromebook !!! - ITnewz
Pingback: Samsung Chromebook va aparea si in varianta 3G
Pingback: Viitoarele Chromebookuri ar putea folosi Ivy Bridge | ITnewz