Am primit de la Oppo pentru o perioadă modelul Reno13 F 5G si a ieșit acest review. Acest smartphone se plasează ca preț alături de alte modele populare din aceeași categorie, precum Samsung Galaxy A36, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ și Motorola Edge 50 5G, iar de la Oppo printre: Reno13, Reno13 Pro și Reno13 FS.
Reno13 F 5G (acest model) = echilibrul preț-calitate, cu capabilități de flagship în anumite aspecte. Reno13 5G (non-F) = ceva mai sus ca poziționare, cu procesor mai puternic (MediaTek Dimensity 8350) și încărcare mai rapidă (80W) și opțiuni cu 16GB RAM. Reno13 Pro 5G = vârf de gamă, include încărcare wireless, cameră selfie 50MP etc.
Citește mai departe ca să afli detalii despre Reno 13F 5G și cum se comportă în utilizarea de zi cu zi.
Specificații Oppo Reno13 F 5G
- OS: ColorOS 15.0 bazat pe Android 15
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 (4 nm)
- Memorie RAM: 8 GB (pentru varianta de 12GB și 512GB caută Reno 13 FS 5G)
- Stocare internă: 128 GB, 256 GB sau 512 GB
- Ecran: AMOLED de 6,67″ cu rată de refresh de 120 Hz
- Camera frontală: 32MP f/2.4
- Cameră spate principală: 50 MP, f/1.8, AF, OIS, 4K@30fps sau 1080p@60fps (dacă se folosește stabilizarea de imagine)
- Cameră spate ultra-wide: 8MP, f/2.2, EIS
- Cameră spate macro: 2MP, f/2.4
- Conectivitate: Bluetooth 5.1, WiFi ac, NFC, USB-C
- Baterie: 5800 mAh cu încărcare rapidă de 45W
- Rezistență la apă și praf: Certificare IP68, IP69, rezistent și la stropire cu apă la 80 grade (deci dacă gătești poți fi mai împăcat că nu pățește nimic în bucătărie)
- Specificații complete Reno 13 F 5G

Design
Reno13 F 5G este un smartphone care aduce odată cu un preț bun și un design foarte plăcut. Este un design minimalist putem spune, cu o carcasă care nu are prea multe butoane, un cadru metalic care pe spate este acoperit de un strat de sticlă semi-opac care se mai folosește și pe alte telefoane și care îi dă un aspect plăcut și care nu se umple de amprente ușor.

Camera frontală este integrată în ecran ca pinhole. Deasupra camerei se află și o fantă pentru difuzorul folosit în apeluri. Muchia de sus ocupă microfoane pentru anularea zgomotului de fundal, muchia de jos portul USB-C, microfoane pentru apeluri și difuzorul care are fantele puțin mai mari decât sunt pe alte telefoane, și slotul SIM care poate ține doua SIM-uri sau un SIM și un microSD.



Pe muchia dreaptă găsim doar butoanele de volum și power – o alegere care păstrează designul curat, deși unii utilizatori ar putea aprecia butoane suplimentare pentru personalizare.
Pe spate sunt 3 camere, doar două fiind proeminente, dar așezate toate 3 pe un modul dedicat camerelor foto alături de bliț la fel ca pe multe dintre telefoane.

Am apreciat mult designul care este și simplu și plăcut estetic și nu permite amprentelor să iasă în evidență pe suprafața carcasei. Așezat direct pe o suprafață plană, fără husă, telefonul este ușor instabil – însă majoritatea dintre voi folosiți oricum carcase.
Performanță
Din specificații Reno13 F 5G vine cu un procesor de generație mai veche: Snapdragon 6 Gen 1 cu 8 nuclee și GPU Adreno 710 și 8GB RAM. Deși poate în aplicații și jocuri care cer CPU sau GPU mai bun telefonul va procesa mai mult timp sau va descărca un pic mai greu per total experiența de utilizare nu a suferit mult. Vei putea rula jocuri cu grafică 3D bună.
Dacă pui în balanță viteza de utilizare și prețul la care se vinde atunci lucrurile stau foarte bine. Pe lângă asta din setări poți bloca telefonul la 120Hz și dezactiva animațiile care sunt un pic prea lungi după gustul meu și atunci telefonul chiar se va simți foarte rapid.
Prin Geekbench telefonul obține în testele sintetice un scor de 927 Single Core (pe lângă Samsung Galaxy S20 FE 5G) și 2590 Multi Core (aproape de Xiaomi Poco X3 Pro) în cazul în care mai vrei și un astfel de punct de referință când compari cu alte telefoane, deși eu nu recomand să te bazezi pe astfel de scoruri când compari performanța telefoanelor.
Ecran
Am fost foarte mulțumit de performanța ecranului. La prețul la care se vinde telefonul poate sunt și alte telefoane care oferă lumină mai puternică, dar acest ecran la cei 1080 x 2400 pixeli, 120Hz variabil sau fix pe un panel AMOLED nu dezamăgește.
Pe soare puternic cei 1200 nits maxim te ajută să citești ecranul, chiar dacă mai scade intensitatea când se încălzește de la camera foto sau alte activități. Nu zic că vei citi ușor ecranul. Pe soare puternic până și cele mai scumpe telefoane se chinuie să păstreze ecranul la intensitate maximă datorită căldurii care mai reduce din intensitatea ecranelor.
Unde este utilă luminozitatea cu adevărat la un telefon este pe o zi însorită într-o zonă umbrită / semi-umbrită unde deși este umbră lumina ambientală crează reflexii puternice pe ecran și Reno 13 F 5G se va descurca să compenseze.




Camere foto
Telefonul vine cu trei camere pe spate și una frontală. Nu sunt cele mai bune camere pe care le-ai folosit. Se vede că nu au fost focusul în dezvoltarea telefonului însă sunt camere cu care îți poți face treaba în condiții de utilizare normale.











Camera va mai avea culori incorecte pe ici pe colo în funcție de condițiile de lumină sau nu va reuși să facă fotografii de noapte extraordinare, dar la lumină exterioară vei obține imagini decente.




Dar de departe ce mi-a displăcut cel mai mult sunt: lipsa de rezoluție sau altfel spus că imaginea iese difuză, și un alt aspect destul de deranjant: obiectele în mișcare apar clonate în imagine (vezi prima din setul de sus). Obiectele în mișcare pot apărea de două-trei ori în imagine, deoarece telefonul – ca multe altele – combină automat mai multe cadre pentru o fotografie finală. Doar că este prima dată când văd asta în rezultatul final.


Pe fotografii Macro lucrurile stau cam la fel, la un nivel mediocru. Rezoluția mică dar și lipsa detaliilor fac imaginile macro utilizabile cel mult pentru social media.


Mai sus sunt două fotografii portret făcute una cu camera frontală, iar a doua cu cea principală. Rezultatul iarăși dezamăgește ușor. Imaginile deși făcute într-o lumină destul de puternică sunt mișcate deși eram așezat. Detaliile destul de slabe în imagine. Sper că se mai corectează cu un update viitor pentru că este loc de îmbunătățire. Partea bună este că expunerea este corectă și văd că folosește și procesare HDR pentru a surprinde detalii la exterior prin fereastră.
Smartphone-ul reușește să facă filmări decente dacă nu ceri ceva extraordinar. Are o stabilizare a imaginii suficientă cât să poți obține o filmare decentă în special dacă ești static. Dar din nou voi menționa faptul că telefonul din nou nu performează la capitolul camere foto.




Software
Pe partea de software Reno 13 F 5G include mai multe aplicații și jocuri terțe preinstalate care pot fi dezinstalate. Mai sunt aplicațiile și funcțiile integrate de Oppo în Android 15 pe Color OS 15 printre care scurtăturile care pot fi declanșate trăgând dintr-un anumit loc al muchiei ecranului și care în funcție de ce faci se schimbă. Spre exemplu în timpul unui joc am trecut telefonul în modul Gaming și jocul a început să ruleze mai lin pentru că resursele telefonului sunt concentrate pe joc în acel mod.
Notează și faptul că Oppo promite 5 ani de update-uri pentru sistemul de operare și 6 ani de patch-uri de securitate.



Dar mulți oameni sunt interesați și de funcțiile AI în prezent și prin urmare vor dori și telefonul să integreze câteva funcții de acest gen.
Telefonul nu duce lipsă de funcții AI. Cea nativă și gratuită din Android este Google Gemini, asistentul virtual care îți poate răspunde la orice întrebare și mai mult după cum sper că știi deja că poate analiza date, compune email-uri, analiza fișiere, sintetiza date, etc. doar să știi ce să îi ceri.
Dintre funcțiile integrate de Oppo în telefon sunt câteva pe care le poți găsi în modul de editare a fotografiilor în Photos:


- poți elimina obiecte sau persoane din fotografie: din testele mele, funcția lasă de dorit: locul unde a fost subiectul devine peticit (difuz), se pierd detalii, și se poate vedea ușor pe un ecran mare că a fost editată.


- poți elimina reflexii din fotografii: dacă ai făcut o fotografie cu un geam în față de multe ori vei avea o reflexie. Dacă nu s-a dorit intenționat acea reflexie Reno13 F 5G include o funcție de eliminare a reflexiei. Din păcate nu dispare complet reflexia ci doar este mult estompată. Editarea este un pic mai bună comparativ cu restul, dar tot merită îmbunătățită funcția.
- Enhance Clarity: funcție AI de editare care permite creșterea clarității imaginii. Am testat funcția și se cunoaște o îmbunătățire a clarității imaginii, dar nu știu dacă aș considera utilă așa o funcție pentru că tot se cunoaște că este forțată imaginea.
- Unblur: mod pentru adăugarea de claritate pentru imagini cu subiecți „mișcați”. Nu am reușit să obțin un rezultat bun.
Sunet
Aici lucrurile stau destul de bine. În apeluri vocea este destul de bine procesată chiar dacă este zgomot de fundal. Se ridică în general la standardele din telefoanele midrange.
Iar dacă vrei să asculți ceva materiale nu te va dezamăgi nici difuzorul. Mi-a făcut plăcere să ascult melodii de pe Spotify / Youtube sau să ascult cărți audio având un sunet relativ echilibrat.
Autonomie
Reno13 F 5G stă bine pe autonomie reușind să te ducă două zile timp în care utilizezi telefonul în mod normal fără să execuți prea multe activități consumatoare de baterie, dar nici să fii prea temperat în a te juca, sau a face fotografii sau poate să faci streaming pe diferite aplicații precum Youtube, Instagram. Și dacă chiar reușești să consumi bateria, în 30 de minute poți obține 50% deci te mai ține încă o zi de utilizare.
Nu-mi place
- nu are încărcare wireless
- procesor de generație veche care se simte și în utilizare
- plin de jocuri preinstalate. dar pot fi dezinstalate.
Îmi place
- autonomie bună cu ajutorul acumulatorului de 5800 mAh
- rezistență la apă și praf IP69
- design premium și se simte ușor pentru dimensiune
- refresh rate 120Hz
- funcții software extra utile adăugate de Oppo la OS-ul de bază Android.
Concluzii
Oppo Reno13 F 5G este un smartphone pe care-l cumperi lejer atunci când preferi un telefon cu ecran mărișor cu 120Hz, design plăcut, autonomie bună, ușor pentru dimensiunea lui, cu ceva funcții și capabilități interesante. Și probabil îl vei evita dacă ești în căutarea unui telefon foarte rapid sau foarte bun pe parte de fotografiere și filmare. Folosește un procesor de generație mai veche și camere care lasă loc de îmbunătățiri, dar rămâne competitiv în segmentul lui de preț.
Chiar și în condițiile astea cu un procesor mai vechi, încetiniri apar mai degrabă pentru aplicații care necesită resurse mai mari precum jocurile care cer specificații mai bune, sau acolo unde procesorul chiar este împins la maxim. Rata de refresh de 120Hz ajută la senzația de viteză de lucru.
În funcție de buget și de preferințe poți alege și acest model fără probleme, dar dacă vei dori o interfață care răspunde mai rapid la comenzi sau dacă îți dorești încărcare wireless ori poate camere mai bune și cu zoom, atunci te poți uita spre alte modele din gama aceasta de preț.
Verifică prețul
-
Design
-
Ecran
-
Performanță
-
Camera Foto
-
Sunet
-
Autonomie
-
Calitate / Preț