Review iPad Mini Retina – După 1 an de utilizare!

Publicat pe 24 iun. 2015 - 8:45 de Mîrzac Iulian
NOTĂ
 • Design
 • Ecran
 • Performanțe
 • Sunet
 • Camera foto
 • Autonomie

iPad Mini Retina Review - 06

Acum 1 an și ceva mi-am cumpărat un iPad Mini Retina la câteva luni de la lansare, versiunea de 16GB și WiFi. Testasem în trecut iPad, iPad 2, iPad Mini, Google Nexus, Google Nexus 2014, LG G Pad și multe altele, dar le-am enumerat doar pe cele la care m-am gândit vreodată sa le cumpăr. Știam că iPad-ul se va apropia cel mai mult de ceea ce consideram eu o tabletă bună. A trecut tot acest timp și sunt convins că am făcut cea mai bună alegere și am să vă spun în cele ce urmează cum a fost experiența mea de utilizare timp de 1 An cu iPad Mini Retina (sau iPad Mini 2 dacă este mai ușor de reținut).

Despre conținutul cutiei nu știu dacă are rost să vă mai povestesc, include doar cablul USB și încărcătorul de 10W Apple (plus niște mici cărticele, una cu un ghid de utilizare, alta cu un certificat). A fost unul din puținele produse la care am fost entuziasmat să îl despachetez, nu știu exact de ce, poate pentru că știam că va fi un produs pe care-l voi păstra și nu-l voi returna după review, poate și pentru că știam că mă așteaptă un produs extraordinar.

La prima bootare îmi amintesc că mi-a cerut sa ma conectez la WiFi și să mă loghez cu contul de iCloud. Imediat m-am trezit în interfața iOS 7, nu a durat 1 minut.

Cum a rezistat în timp?

Aici este cel mai interesant subiect dacă stau să mă gândesc prin ce a trecut. A „suferit” 3 accidente în timp, dar a scăpat aproape intactă.

Prima la câteva luni de la achiziție, stătea pe un pervaz când era conectată la încărcător și cineva a dat peste cablu. A căzut cu muchia de sus de la 1.5 metri înălțime. Surprinzător nu a avut nimic, nici până acum nu am simțit ceva în neregulă la ea.

A doua după 6-7 luni de utilizare. I-am cumpărat acel smart cover, care se prinde cu magneți de muchia stângă a tabletei, a căzut de pe o masă mică de cafea de la o înălțime de 40-50 cm. De data asta a căzut pe spate unde cred că au apărut niște foarte mici zgârieturi care abia se văd.

Al treilea moment a fost chiar recent. În pat stăteam și am vrut să o pun pe scaun. Dacă îmi aduc bine aminte tot din cauza smart coverului a avut loc „accidentul” pentru că magnetul s-a desprins de muchia tabletei și nu o țineam foarte bine. Acest moment nu a fost foarte fericit, de data asta au apărut mai multe zgârieturi 3-4, dar iarăși greu vizibile. Dar cred că a rezistat bine mai ales că pe jos sunt și particule mai abrazive, nu vreau sa-mi amintesc cum s-a zgâriat un telefon de-al meu în urma unui accident similar acum 2 ani.

În timp am mai zgâriat-o pe muchii ușor din cauză că ba s-a atins de fermoarul de la haină (metalic), ba am atins-o de diferite obiecte dure. Muchia pare cea mai sensibilă zonă. Deci ca să concluzionăm, iPad Mini Retina este mai rezistent decât majoritatea gadget-urilor testate de mine. Protecția ecranului dar și carcasa din metal au rezistat cu brio la lovituri accidentale, căzături, mai puțin muchia care se vede zgâriată.

Mai jos aveți fotografiile făcute acum după mai mult de un an de utilizare hardcore. Ecranul are zgârieturi superficiale, s-a zgâriat logoul, ecranul țin să spun că mai este protejat de smart cover în timpul transportului.

 

iOS

Viteza este unul dintre cele mai mari atu-uri ale produselor Apple, iar iPad Mini Retina nu a ieșit din acest tipar. Sistemul de operare este unul din motivele pentru care iPad-ul a devenit rapid un produs de succes. Este capabil să economisească bateria, funcționează foarte bine chiar și pe device-uri mai vechi am văzut chiar luna aceasta cum este iOS 8.1.3 pe iPhone 4S și am rămas impresionat, și este normal pentru că sunt puține dispozitive pentru care este dezvoltat sistemul de operare. Sunt ca niște console de jocuri pe care le dai să ruleze jocuri făcute special pentru ele.

Vrei sa intri pe o pagină web, ai scris pagina ai dat enter și s-a deschis (evident trebuie să ai și Internet capabil de viteză). Vrei sa schimbi aplicațiile între ele: folosești patru degete pe ecran și miști în stânga sau dreapta pentru a te muta pe o aplicație deschisă anterior. iOS 9 deja a fost anunțat și lansat pentru dezvoltatori, pe iPad vei putea și împărți ecranul în două pentru ca să poți utiliza două aplicații în același timp. Calendarul și email-ul să spunem, sau Hărți și Messenger, etc. Va ajuta mult în anumite situații.

Utilizarea tabletei nu a fost lipsită de probleme. Trecerea de la iOS 7 la iOS 8 a venit și cu buguri, dar care au fost rezolvate rapid, lucru care nu se întâmplă pe Android decât la smartphone-urile și tabletele de top. Nu cred că au trecut 2 săptămâni de la apariția unui bug până la rezolvarea lui. Mă refer la cele vizibile sau deranjante, și cele pe care le-am depistat eu, pentru că sigur au fost mult mai multe decât am sesizat eu. La fel și dezvoltatorii de aplicații, dacă au fost buguri nu a durat mult până să le rezolve. Nivelul de calitate al aplicațiilor este unul din lucrurile care mă atrag foarte mult în acest ecosistem. Am cumpărat aproximativ 10-15 aplicații și jocuri de când folosesc iPad-ul. Chiar mă gândeam zilele astea cum ar fi să folosesc și un desktop Apple, însă aș vrea să pot testa cum se lucrează pe un Mac înainte să-l cumpăr.

Tips pentru iPad Mini

 • smart cover-ul este util pentru că mai protejează ecranul de zgârieturi, deblochează tableta când descoperi ecranul, poate fi folosit ca stativ înalt sau josș
 • este foarte bun pentru a lua notițe la evenimente, curs, workshop, etc. Poți formata textul, adăuga imagini și aparent cu iOS 9 vor veni funcții și mai avansate
 • poate fi folosit foarte bine ca GPS de mașină datorită ecranului mare în combinație cu un telefon dacă ai versiune WiFi sau independent dacă ai versiune cu 3G/4G
 • poți întreba rapid pe Siri despre cum va fi vremea astăzi, ori să setezi un reminder, ori întâlnire în calendar. Este mult mai rapid și înțelege mai ușor decât Google Now de pe Android.

Gaming

Produsele Apple mă gândesc că sunt ultimele produse la care vă gândiți că sunt produse de gaming, și într-adevăr nu sunt cele mai tari produse de gaming, dar de când Apple a introdus Metal au apărut jocuri cu o grafică asemănătoare consolelor de jocuri. Grafică impecabilă pur și simplu. Am să amintesc câteva dintre cele pe care le-am jucat cu grafică buna: Modern Combat 5: Blackout (Joc făcut în România), Asphalt 8: Airborne, Sky Gamblers: Storm Raiders, Brothers in Arm 3: Sons of War, Godfire: Rise of Prometheus, BioShock, etc.

iPad Mini Retina - Autonomie

Autonomie

Am vrut să vă arăt special cât am obținut într-un test de-al meu de autonomie. Mai sus este screenshot-ul după ce am finalizat testul. Nu știu dacă voi sunteți surprinși însă eu am fost surprins să obțin 15 ore de utilizare și 8 zile și jumătate de standby utilizând în mare aplicațiile de mai sus. După cum vedeți sunt aplicații cunoscute ca fiind consumatoare de baterie: YouTube, Messenger, Vine, TV Assist (rulezi materiale multimedia pe TV din diferite surse), Facebook. Lumina ecranului a fost ținută sub 80%. Deci se poate și așa, nu-mi amintesc dacă am dezactivat WiFi-ul vreun pic, însă ținând cont de cum știu că utilizez eu tableta, și aplicațiile folosite nu cred că a fost dezactivat vreun pic.

Totuși timpul mediu de utilizare este 7-8 ore cu WiFi pornit și lumina dată aproape la maximum. Asta când nu-ți pasă cum o utilizezi și folosești aplicații mixte pe el, te uiți la filme, asculți muzică. Pe jocuri ține 4-5 ore dacă îmi amintesc bine, dar nu cred că este relevant.

Nu-mi place

 • muchia se poate zgâria ușor (de fermoar sau alte obiecte metalice)
 • sistemul închis creat de Apple poate crea probleme câteodată
 • accesoriile originale cam scumpe (noroc că sunt alți producători)

Îmi place

 • că este foarte compact (aluminiu)
 • că merge bine. este foarte rapid
 • update-urile vin rapid și exact când ai nevoie de ele; se downloadează rapid, nu s-a întâmplat să apară probleme de server
 • aplicații gratuite gârlă pe iOS în ciuda articolelor împotriva sistemului de operare; iar cele cu plată sunt foarte utile
 • ecranul nu s-a zgâriat utilizând-o fără husă;
 • ține bateria în medie 7-8 ore pe încărcare fiind utilizată mixt, sau maximum 15 ore în condiții speciale (fără Background App Refresh, luminăp sub 80%, utilizare ușăoară).

Concluzie

Din punctul meu de vedere nu aș fi putut face o alegere mai bună. iPad-ul în general este o tabletă bună, fie că este Mini sau Air vei obține aceeași calitate. Viteză mai mare evident pe tabeletele noi.

iPad Mini, orice versiune pe acest format este exact ca un carnet de notițe A3. Poate fi utilizat într-o mână dacă ai mâinile mari și poți citi foarte ușor știrile în tranzit.

O recomand cu drag în cazul în care dorești o tabletă de încredere, aparent rezistentă la șocuri, cu timp de răspuns bun, cu soft-ul updatat la zi, bună să te joci pe ea jocuri cu grafică superbă și chiar pentru anumite task-uri mai grele. Eu mai fac chiar și editarea video a anumitor materiale video personale într-o aplicație iOS de editare video care le randează mult mai repede și care are efecte sau animații ușor de aplicat, dar care nici nu încarcă prea mult montajul. Materialele video sunt trimise wireless pe tabletă cu o aplicație fie din telefon, fie din PC.

iPad Mini Retina la eMAG!

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: