Continuam seria de review-uri cu telefoane Nokia cu modelul Nokia C5-03, urmasul lui Nokia C5, un model destul de cautat. Nokia C5-03 este unul dintre telefoanele touchscreen cu pret mic, care iti aduc un minim de caracteristici de care nu te poti descotorosi in lumea tehnologica din ziua de azi. S-au eliminat cat mai multe dintre caracteristicile mai putin folositoare pentru a reduce costurile. Nu are un senzor de proximitate, are un touchscreen rezistiv, lipseste lentila Carl Zeiss obisnuita la camerele integrate in telefoanele Nokia. Si totusi ofera Symbian v9.4 (S60), are un procesor 600 Mhz, ecranul de 3.2 inci, memoria RAM 128MB, iar pe partea de conectivitate telefonul sta chiar bine cu Wi-Fi, HSPA de 10 Mbps si GPS. Eu as spune ca este un best buy in materie de telefoane Nokia. Acum sa vedem mai in detaliu ce am mai aflat despre Nokia C5-03.
Design
Nokia C5-03 are un design chiar foarte placut, are o forma foarte rotunjita pe spate, si ofera o aderenta foarte buna chiar daca are o carcasa lucioasa de plastic. As putea spune ca are un design ergonomic. Tot la prima atingere aflu si ca este foarte usor, are doar 93 de grame. Am crezut ca nu avea bateria inauntru in prima faza, si totusi in cutie nu era de gasit.
Nokia C5-03 este un telefon cu design simplu. Sub ecranul rezistiv de 3.2” sunt asezate trei butoane obisnuite, doua laterale cu functii duble, de apelare/registru apel pentru cel stang si de inchidere apel/home pentru cel drept, iar in mijloc butonul pentru accesarea meniului/ accesarea task managerului. Ecranul rezistiv a fost incredibil de precis, iar eu chiar sunt pretentios la ecranele touch. Extrem de rar am gresit butoanele sau tastele de pe ecran, am fost foarte multumit la acest capitol.
Pe laterale gasim deasemenea foarte putine butoane sau porturi. Jos se afla doar portul de alimentare, pe laterala dreapta avem butoanele de volum si un buton pentru blocarea/deblocarea ecranului, deasupra se afla portul audio 3.5mm si un port micro USB. Laterala stanga a fost lasata libera.
Corpul lucios din plastic al lui Nokia C5-03 pare a vea un mic joc prima impresie nu a fost foarte buna, dupa o utilizare indelungata impresia mea despre acesta s-a schimbat, cand scoti capacul poti sa observi ca nu este chiar atat de subred precum pare, oricum nu va rezista la socuri foarte violente cum mai rezistau telefoanele ieftine din ultimul timp gen Nokia 1100.
Sim-ul se introduce sub baterie dupa sistemul obisnuit se face slide la suportul pentru sim, si apoi se ridica in sus pentru a-l putea introduce. Cat despre capacul carcasei, acesta se indeparteaza tragand cu doua degete de marginile laterale.
Performante
Nokia C5-03 mi s-a parut oarecum rapid, are un procesor ARM11 tactat la 600 Mhz si 128MB RAM, blocarea/deblocarea se facea foarte rapid, raspundea instant la majoritatea taskurilor pe care i le-am dat, doar aplicatiile Symbian mai exigente se incarcau greoi. Ecranul sau de 3.2” are o rezolutie de 360×640 pixeli, cu 16 milioane de culori este dupa cum am mai mentionat de tip vechi, rezistiv, insa foarte precis. 3.2” pentru un ecran de smartphone este cam mic, dar inca odata ne aducem aminte ca este un telefon pentru bugete mai mici.
Partea de conectica este plina de optiuni: ofera conectivitate 3G, HSPA, Wi-Fi, Bluetooth, suporta toate tipurile de retele de telefonie mobila din Romania. Convorbirile telefonice le-am efectuat fara probleme. Volumul a fost destul de mare, semnalul ok.
In sfarsit si un lucru mai putin bun la acest Nokia C5-03, camera de 5 megapixeli nu este una cu care sa te lauzi si cu care sa poti face fotografii cu usurinta. Cred ca rezolutia reala a senzorului nu este de 5 megapixeli acesta este mai slab in realitate, si marimea fotografiilor este obtinuta prin interpolare, la care se mai adauga si lentila mai slaba fata de camerele telefoanelor cu lentile Carl Zeiss. Am observat si un usor efect bloom in fotografii in special atunci cand era o zona mai luminata, sa zicem cand fotografiai in spre geam/usa. Deci este de preferat sa faceti fotografiile in conditii bune de lumina, afara cu lumina din spate.
Internet browsingul a fost mediocru. Conectarea se face fara probleme, scanarea punctelor de acces wireless se face rapid insa ce nu mi-a placut a fost viteza cu care se incarcau paginile sau cu care puteai sa explorezi paginile web.
Bateria de 1000 mAh rezista cat de cat binisor, 3-4 zile cu o utilizare normala, numai ca trebuie sa ai grija cat utilizezi GPS-ul sau alti consumatori de energie precum Wi-Fi, 3G, pentru ca altfel se duce in doar cateva ore acumulatorul (obisnuit la orice telefon smartphone ).
Aplicatiile cu care vine sunt dintre cele mai variate, ai aplicatii pentru social media, office – Quick Office – , Ovi Maps pentru GPS, Real Player, si multe altele. GPS-ul ca tot am adus vorba de el, s-a comportat ok, se conecta destul de usor la sateliti si raspunde rapid la schimbarile de pe “teren”.
Concluzii
Nokia C5-03 este un telefon de buget de care nu vei fi dezamagit pentru banii pe care i-ai dat. Dimensiunile destul de reduse impreuna cu greutatea extrem de mica 93 de grame il recomanda oricarui utilizator. Fanii Android probabil nici nu or sa se uite la un telefon cu sistem de operare Symbian insa pentru fanii Nokia, C5-03 va fi o alegere buna ca raport calitate/pret.
Imi place ca are greutate mica de 93 grame, si design ergonomic, face aproape la fel de multe lucruri cat fac si telefoanele mai scumpe la aproximativ 1100 Lei, ca are GPS si ca ecranul rezistiv de generatie mai veche nu m-a dezamagit deloc ba chiar a fost foarte precis deci il trec la punctele pozitive.
Nu-mi place ca are o camera destul de slaba si nu are blit, iar browsingul nu a fost foarte simplu, miscandu-se greoi in web browserul preinstalat.
Se gaseste la
eMAG – 719 Lei
evoMAG – 739 Lei
13 comentarii
Salut, ce poate fi si ce pot sa fac daca telefonul meu nu mai reactioneaza la atingere, se porneste ca deobicei..am incercat sa-l deconectez reconectez si nimic…..straniu. Ma puteti ajuta? Va multumesc anticipat.
Buna, Cel mai probabil este ecranul stricat si nu se mai poate face nimic in afara sa schimbi ecranul. Asta asa fara sa il pot verifica. Exista posibilitatea sa fie de la software insa sansele sunt mici. La un service iti vor putea da un raspuns concret.
Din pacate mai mult decat sa incerci sa-l incarci nu prea ai ce-i face.
Ai grija daca zici ca e descarcata complet, foloseste incarcatorul telefonului nu cablul USB pentru incarcare, sunt telefoane care nu pot porni decat cu incarcatorul daca e complet descarcat.
da,este originala dar a venit descacarta si nustiu ce sa fac,ma puteti ajuta?
salut.miam comandat o baterie noua de pe internet pentru nokia c5-03 si am bagato in telefon dar nu se aprinde ceea ce trebuia sa aibe putin curent dinc ate stiu eu,si lam pus la incarcat de la 23 seara pana a doua zi la 11 si tot nu se aprinde telefonul cu bateria noua numa cu cea veche.Ce este de facut ca sa fac sa mearga bateria cea noua?ast rasp urgent.Mersii!
Cel mai probabil e defecta.
A fost cumparata originala ?
il am de 3 luni si nu am avut probleme cu el..sa blocat butonul de deblocare si nu il pot debloca:| se poate face..??va rog ajutati-ma..multumesc
singurul lucru ar fi sa mergi la un service autorizat daca este in garantie. daca nu este in garantie la un butic care sa-l poata curata rapid.
Mi se blocheaza telefonul,nu mai merge deblocat,nu se mai roteste imaginea.Primesc mesaje si nu-mi aapre pe ecran mesaj nou ci doar in casuta.
Se restarteaza constant.Mi se blocheaza si trebuie sa scot bateria.
Ce trebuie sa fac,mentionez ca nu a suferit niciun fel de soc si-l am de 2 luni.
Astept un raspuns urgent va rog.
hm….asta inseamna ca tre sa l bag in service…o costa mult? ms de comeback
daca nu trebuie inlocuit nimic, ar trebui sa coste destul de putin. pentru o inlocuire pretul poate varia destul de mult deci nu pot sa estimez in nici un fel.
Salut….azi am constatat o problema la el aparut din senin.Mi s-a blocat butonul lateral care blocheaza telefonul.Mentionez ca nu l am trantit..nu l am scapat…A mai patit cineva asta? vreo idee sau metoda de reparare?
Multumesc
foarte probabil ca microintrerupatorul a cedat si a ramas blocat, va trebui desfacut de cineva autorizat.