Ne-am jucat în lumea virtuală la Gateway VR

Publicat pe 16 oct. 2016 - 9:35 de Mîrzac Iulian

gateway-vr-2

Aseară am fost invitat alături de Andrei să încercăm o parte dintre jocurile VR pe care le au cei de la Gateway VR.
Gateway VR este o sală de jocuri – dacă îi pot spune așa – deschisă de aproximativ o lună în curtea clubului Fabrica. Au 3 dispozitive de realitate virtuală HTC Vive conectate la niște super-computere. Decorul interior mi-a plăcut foarte mult, te simți chiar ca într-un mediu virtual  imediat ce intri în încăpere printre poligoane și „vertecși”.

Nu am avut ocazia până acum să văd cum este să folosesc acest sistem VR și am acceptat invitația lor fără să mai stau pe gânduri. Voiam să văd cum te simți într-un mediu virtual. Vezi filmul Tron.

Sistemul de realitate virtuală este format din casca HTC Vive care proiectează imaginile în fața ochilor, doua controlere care arată ca în imaginile de mai jos, și mai sunt niște căsti audio.

gateway-vr-7

Prima aplicație pe care am încercat-o a fost de acomodare. Este esențial la inceput să reglezi puțin imaginea mai ales dacă în mod normal porți ochelari și trebuie să înveți cum se folosesc controlerele și ce funcții au butoanele de pe ele.

Partea interesantă cu controlerele este că sunt construite astfel încât să se potrivească cât mai bine cu multe tipuri de obiecte pe care le-ai putea ține în mână. Am simulat trasul cu arcul, am ținut o lanternă în mână, apoi am fost într-un joc de acțiune unde scoteai pistoalele din teacă strângând de controlere și ridicând mâinile imitând realitatea.

Am aflat că sistemul folosește doi senzori plasați pe diagonală în colțurile de sus din sala de joc cu ajutorul cărora sistemul știe când casca ori cele două controlere se mișcă. A mai dat ceva erori în timp ce mă jucam. Mai sărea controlerul în mediul virtual de colo colo dacă senzorii din cameră nu vedeau controlerele. Nu s-a întâmplat des.

Nu am simțit un lag între mișcările făcute în timpul jocurilor. După aproape o ora și jumătate de joc la final abia dacă am simțit o ușoară amețeală.

Ce fel de jocuri am jucat:

Primul a fost un fel de simulator sub apă. Vedeai o bogată lume acvatică plină de pești corali, și alte vietăți subacvatice. A fost interesant când a trecut o balenă și s-a oprit cu ochiul exact în dreptul meu ca să mă studieze. Mai târziu au apărut niște meduze care am început să le ating sau să le împung cu lanterna.

Al doilea joc a fost unul prin care îți alegeai o melodie de pe youtube și aveai în mână un fel de scuturi. Exact ca la Guitar Hero trebuia pe ritmul muzicii să „dansezi” pe ritm lovind cu scuturile niște bile colorate.

Al treilea joc era cu tras cu arcul. Trebuia să lovesc niște cuburi care dacă nu le nimeream trăgeau în mine și trebuia să mă feresc. Realismul consta în gesturile pe care trebuia să le faci ca să tragi cu arcul. Cu controlerul drept țineai săgeata și trebuia să o așezi în arc, și să întinzi arcul, iar după ce trăgeai făceai un gest cu mâna dreaptă ca și cum ai fi scos o nouă săgeată din tolba din spate. A fost unul dintre jocurile interesante pentru că trebuia chiar să depui efort și să te ferești la timp.

Am mai jucat și Fruite Ninja varianta pentru HTC Vive și te făcea să te simți un adevărat ninja. Aveai practic două săbii ninja în mâini. Săreau tot felul de fructe în aer ca tu să le tai pentru a câștiga puncte, însă partea de realism apare în momentul în care trebuia să tai nuci de cocos. Loviturile trebuiau să fie mult mai puternice pentru a putea tăia acele fructe comparativ cu pepenele sau merele. Mai conta chiar și ca lama să vină perpendicular pe fruct. Dacă nu țineai „săbiile” bine în mână tăiai doar mici bucăți din fruct.

La final cei de la Gateway VR ne-au păstrat unul dintre jocurile cele mai interesante. Se juca „în rețea” dacă îi putem spune așa. Trebuia să distrugi niște roboți într-un fel de laborator / navă spațială. Aceștia veneau în valuri cu roboți și drone din ce în ce mai sofisticate care te puneau la încercare. A fost cel mai interactiv joc din acea seară deoarece trebuia să lucrez și cu Andrei în echipă pentru a supraviețui numărului mare de roboți ce urmau să ne atace.

Experiența a fost extraordinară și nu este de ratat, nu v-aș recomanda să jucați direct jocurile complicate dacă vreți să înțelegeți cât mai mult din aceste jocuri și să vă folosiți de fiecare funcție disponibilă în joc.

Mi-au spus că au și ceva joc cu zombie care te atacă din toate părțile și trebuie să-i omori dar am zis că poate voi încerca data viitoare.

Îi găsiți cu datele de contact de mai jos:

Telefon: 0774 607 784 , Site, Facebook

Imagini Gateway VR

Cam așa a fost experiența noastră VR:

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: