Recent Apple a lansat o versiune nouă a celebrei serii MacBook Pro. Au adus dimensiuni mai mici, specificații mai bune, chiar și o bandă touch inovatoare care va include butoane ori benzi slide în funcție de aplicația pornită.
Butoanele fizice tot erau mai utile pentru că deveneau și intuitive însă așa vei avea un toolbar pregătit să răspundă la cele mai importante comenzi chiar și atunci când editezi video/fotografii, nu va fi limitată ca o tastatură fizică la o singură aplicație.
Ce i-au supărat pe unii fani Apple și i-au determinat pe fanii Windows PC să se amuze a fost înlocuirea porturilor USB standard cu cele USB-C.
Ce trebuie sa înțelegem fiecare este că porturile USB-C integrate pe noile MacBook Pro folosesc interfața Thundebolt 3, cea mai rapidă conexiune de input / output disponibilă acum. Ar fi fost și mai rapidă dacă se păstra și portul original folosit de interfața Thunderbolt 3, dar cred că ar fi ieșit o revoltă în rândul clienților.
Prin această strategie Apple împăcă și performanța și asigură și un viitor stabil pentru că în 1-2 ani USB-C va deveni standard în industrie.
Avantajele portului USB-C dotat cu interfața Thunderbolt 3 în spate
- USB-C este la fel de mic ca și un port micro USB dar mai rezistent în timp și permit laptopurilor (sau altor dispozitive) să devină și mai mici;
- Este mult mai rapidă conexiunea USB-C realizată cu ajutorul interfeței Thunderbolt 3. 40Gbps comparativ USB-A. Ar permite viteze reale de transfer de 1.4 Gbps. Imaginați-vă în câțiva ani să puteți transfera de pe un SSD pe alt SSD extern cu o viteză atât de mare;
- Nu doar că viteza de transfer este foarte mare dar va funcționa și la dus și la întors simultan cu aceeași viteză. Nu vei mai fi limitat până acum doar la scriere sau citire de date. Evident că aici contează să fie și restul dispozitivelor rapide, nu doar această interfață rapidă, deci în practică vitezele de transfer posibil să fie mai mici;
- Este reversibil – adică nu contează pe ce parte conectezi cablul în port;
- Poți încărca laptopul la oricare dintre cele patru porturi de pe laptop;
- Poți conecta un dispozitiv audio pentru o calitate audio superioară față de aproape orice alt port disponibil pe piață;
- Pentru că ai o bandă atât de largă poți conecta aproape orice dispozitiv extern complex. Și aici pot enumera monitoare (două 5K) , hub-uri la care poți conecta alte dispozitive în cazul în care vrei să te joci pentru că există chiar posibilitatea să pui o placă video externă mult mai capabilă decât cea de pe laptop;
Imaginea de mai jos este sugestivă.
Dezavantajul major este că tehnologia este la început și nu avem aproape nici un accesoriu cu acest port. Așadar o perioadă de tranziție vom funcționa pe bază de adaptoare. Și vor fi multe adaptoare dacă ai multe gadget-uri, fiecare cu portul lui. Mai ai nevoie de adaptor pentru LAN.
Ah și să nu uit de lipsa slotului pentru carduri SD chiar e nasoală dacă ești vlogger sau mai știu eu ce persoană care lucrează mult cu filmări / imagini. Dar probabil că tot cablul USB-C va veni în ajutor.
Pentru că laptopul îl ții chiar și 5 ani de zile atunci schimbarea este bine-venită acum în 2016 când tranziția pe USB-C a început ca anul următor deja să te bucuri de disponibilitatea lor și noile accesorii ce vor fi disponibile.
La anul îți iei un nou smartphone nu ? Va avea USB-C. Ghici unde îl vei încărca ? Și să nu mai spunem că această formă USB-C va rămâne mult timp de acum încolo urmând ca doar interfața de conectare să mai evolueze rapid și să permită viteze și mai mari de transfer.
De final vă las cu așa și cu așa ceva:
Un dispozitiv care include toate porturile lipsă, pentru ca tranziția să fie mai ușoară.