HDD – 7 mituri despre recuperarea de date

Publicat pe 30 mai 2012 - 23:55 de Tita Mihai

Probabil ca destul de multi dintre voi v-ati lovit de aceasta problema, cedarea HDD-ului, de cele mai multe ori aceasta componenta este cam prima care cedeaza dintr-un PC. Acesta componenta se poate schimba destul de usor, fara sa fie nevoie sa aveti cunostinte bogate de IT. Dar ce ne facem in momentul in care HDD-ul care tocmai a cedat a luat cu el si datele, pozele, filmele sau muzica noastra?

Uneori datele stocate pe hard disk sunt mai valoroase decat aceasta din punct de vedere material, ce este de facut in acest caz cand trebuie sa recuperam datele cu orice pret? Apelam la vecinul din scara, mergem magazinul second hand unde se repara de toate sau apelam la o firma specializata in recuperari de date ? Printr-o coincidenta si eu ma aflu acum in aceasi situatie, in momentul in care scriu acest articol HDD-ul meu este „in piuneze” ma astept sa crape din clipa in clipa, din fericire insa am apucat sa fac un back-up, dar ce ne facem in momentul in care HDD-ul moare subit? Mai jos o sa enumar o lista cu 7 dintre cele mai populare mituri care circula pe net despre recuperarea de date.

1 – Mitul schimbarii platanelor

Probabil unul dintre cele mai populare mituri este aceasta, schimbatul platanelor, mitul suna in felul urmator: daca HDD-ul are un defect mecanic (pocneste, trosneste, scoate tot felul de sunete) acesta situatie se poate remedia prin inlocuirea acestora cu ale unui hard disk in stare de functionare dar identic ca model, serie, etc. cu HDD nostru. Suna usor in teorie, dar iata cum sta treaba in practica.

  • desfacerea HDD-ului in orice alt mediu in afara de CLEAN ROOM CLASS 100 ( ganditi-va la aceasta camera ca la un fel de sala de operatie dintr-un spital, este un mediu steril ) poate duce la pierderea datelor datorita impuritatilor si particulelor de praf din aer.
  • extragerea platanelor HDD-ului cu prese artizanale duce in peste 80 % din cazuri la pierderea datelor, mai grav este daca incercati sa scoateti platanele unul cate unul, acestea sunt sincronizate si daca incercati sa le scoateti in acest mod procentajul de pierdere a datelor este de 100 %.
  • conform statisticilor puse la dispozitie de catre BIT DATA RECOVERY, in proportie de peste 90 % din cazuri mutarea platanelor nu este necesara. Problemele mecanice au de cele mai multe ori la baza, deteriorari de suprafata sau ale capetelor de citire. In aceasta situatie mutarea platanelor nu rezolva nimic.
  • daca platanele sunt extrase intr-un alt mediu decat intr-un mediu specializat sansele de a va recupera datele sunt de 1 %

2 – Mitul schimbarii partii electrice a HDD-ului

Multe persoane dau vina pe partea electrica a HDD-ului in momentul in care acesta inceteaza sa mai functioneze, prin urmare oamenii recurg la inlocuirea partii electrice fara sa fie siguri ca aceasta este cauza problemei 100 %, iar daca inlocuirea nu este facuta corespunzator poate deterioara HDD-ul. Acesta operatie este posibila la HDD-urile mai vechi ( Maxtor, Seagate, etc ) dar modelele mai noi au PCB-uri (printed circuit board) unice exact pentru hard-ul de la care provin, folosirea unui PCB necorespunzator poate duce la deteriorari ale capetelor de citire sau ale firmware-ului.

3 – Si noi facem recuperare de date 

Din ce in ce mai multe firme sau persoane din IT spun ca presteaza pe langa serviciile de specialitate si recuperari de date. „Conectem HDD-ul la un PC, il scanam cu un soft si recuperam datele” cam la asta se rezuma cunostintele in materie de recuparare de date la peste 90 % din cei care pretind ca ofera astfel de servicii. Iar daca faza de mai sus nu functioneaza acestia recurg la schimbatul partii electrice, din nou fara sa stie sigur daca aceasta este cauza problemei.

Daca toate aceste operatii esueaza, probabil ca cei care trebuiau sa va recupereze datele mai mult au stricat decat au reparat, prin incercari repetate de scanare sau cine stie ce operatii minune. Recomandarea noastra este sa alegeti o firma de recuparare de date specializata daca datele dumneavoastra au o valoare materiala sau sentimentala mare.

4 – Garantam recuperarea datelor indiferent de situatie 

De obicei aceasta fraza este folosita doar pentru a atrage clientii, nimeni nu va poate garanta 100 % ca datele dumneavoastra pot fi recuperate. Studiile arata ca doar in 80 – 90 % din cazuri recuperarea datelor este posibila. Socurile produse in timpul functionarii produc de obicei cele mai mari pagube ( zgarierea platanelor ),  in astfel de cazuri exista riscul ca datele sa nu mai poata fi recuperate deloc sau sa fie recuperate partial ( 1- 99 % ). De pe HDD-urile cu deteriorari de suprafata recuperarea totala de date nu se poate realiza.

5 – Incalzirea sau inghetarea fortata a HDD-ului

Asta pare sa fie o minciuna gogonata, chiar si daca nu ati avea cunostinte deloc despre IT, daca cineva v-ar spune sa bagati o componenta a PC-ului oricare ar fi ea in congelator sau cuptor mai mult ca sigur ca nu o veti face. Mitul spune ca daca bagati HDD-ul la congelator sau il supraincalziti pentru o perioada de timp ve-ti putea recupera datele de pe el.

HDD-ul este construit in mare parte din componente metalice care s-ar putea contracta sau dilata daca sunt racite fortat sau supraincalzite. Se poate produce condens sau se pot produce deteriorari de suprafata care in functie de gravitate face recuperarea datelor in totalitate imposibila si s-a cam terminat smecheria. Supraincalzirea este unul dintre cei mai mari dusmani al componentelor unui PC. Daca credeti ca HDD-ul  ruleaza la o temperatura mai mare decat este cazul puteti apela la ventilatoare special concepute pentru acesta. Chiar sunt curios daca una din aceste doua metode a functionat la cineva.

6 – Mi-am encriptat HDD-ul si acum sunt in deplina siguranta, doar eu am acces la date 

Trebuie sa retineti un lucru foarte important, de pe un HDD encriptat sansele de recuperare a datelor scad cu minim    50 %. La acest mit este valabila situatia in care multi dintre noi ne-am aflat, am incercat sa ascundem bine un lucru, sa nu-l gaseasca nimeni, si l-am ascuns atat de bine incat nici noi nu-l mai gasim. Encriptarea este o sabie cu doua taisuri, normal ca fiecare vrea sa isi protejeze datele cat mai bine si unii dintre noi recurg la encriptare. Dar dupa cum am spus, mai sus un mic soc este suficient pentru a deteriora zona de decriptare, sau un virus poate sterge MBR-ul ( Master Boot Record ) zona in care de cele mai multe ori se afla informatiile necesare pentru decriptarea datelor.

7 – Prefer sa ma incred in mainile unui prieten sau firme IT cu care colaborez decat intr-un centru specializat pe recuperare deoarece tin la confidentialitatea datelor mele

Aici situatia este tocmai invers, cand semnati un acord cu o firma specializata in recuperarea de date acel acord include si o clauza de confidentialitate, puteti lua masuri legale impotriva firmei daca constatati ca aceasta clauza a fost incalcata. In schimb prietenii nu pot garanta confidentialitatea si nici voi nu o sa puteti sa luati vreo masura impotriva lor. Cel mai bine este sa apelati la un centru specializat de recuperare date, daca datele dumneavoastra sunt importante, apelati la aceste centre inainte de a da HDD-ul pe mana unor oameni „buni la toate” care pot face mai mult rau decat bine si reduce sansele de recuperare a datelor intr-un procentaj mai mare. NU uitati sa faceti back-up periodic.

Puteti apela cu incredere  la firma BIT DATA RECOVERY, cea mai specializata in acest domeniu din Romania, aceasta va ofera si diagnosticare gratuita in maxim 24 de ore indiferent de natura sau cauza deteriorarii HDD-ului. Mai multe detalii despre companie, tarife, etc puteti gasi accesand site-ul companiei. Tu cum stai cu HDD-ul ? A avut vreodata probleme si ati fost nevoit sa recuperati datele ? Sau deja ati trecut pe SSD ?

Despre Autor

Sunt editor ITnewz.ro inca de la inceput, postez in general stiri, sunt fan telefoane mobile si am inceput de curand sa fac si recenzii la telefoane de buget.

Postează un comentariu: