Telefoanele Nexus au fost lansate acum 2 zile. Avem un upgrade la Nexus 5 (Nexus 5X) și unul la Nexus 6 (Nexus 6P). Seria de telefoane Nexus este poate cea mai iubită și dorită de către utilizatorii de smartphone-uri Android. Avantajele sunt sigur că le știți, principalul fiind suportul Google pentru sistemul de operare, care constă în upgrade-uri frecvente și consistente de software. Acum se lansează Android 6.0 Marshmallow, iar proprietarii de Nexus 5 vor primi update la noua versiune a sistemului de operare.
1. Nu oferă slot microSD
Dacă vei fi utilizatorul modelului de 16GB Nexus 5X (varianta mai ieftină) sunt sigur că îți vei dori să utilizezi un microSD pentru muzică, fotografii, și orice poate fi stocat separat și nu trebuie să încarce memoria telefonului. Nici Nexus 5 și Nexus 6 nu au oferit suport microSD însă m-aș fi așteptat ca totuși pentru varianta ieftină să introducă suport microSD.
Dacă utilizezi în prezent un telefon cu microSD probabil că nu vei fi foarte încântat să treci pe un astfel de telefon.
2. Nu suportă încărcare Wireless
Încărcarea wireless este poate una dintre cele mai dorite funcții în ultimii ani de când unele telefoane de top au început să ofere această modalitate de încărcare a acumulatorului telefonului. Dacă nu ați mai văzut, telefoanele se vor așeza pe o suprafață conectată la rețeaua electrică din casă, iar încărcarea se va realiza prin inducție electromagnetică.
Compania oferă o soluție totuși pentru a nu rămâne total dezamăgiți de această lipsă. Telefonul vine cu port USB-C care este capabil să încarce mult mai rapid acumulatorul, este reversibil (poți introduce cablul pe o parte sau alta), și oferă viteze de transfer mai bune. Lipsa funcției de încărcare wireless este și o decizie de costuri de producție prea mari.
3. Lipsește stabilizarea optică de imagine
Cred că toată lumea se aștepta și la stabilizare optică de imagine din partea telefoanelor, cel puțin din partea lui Nexus 6P care este și mare și telefonul de top care va intra în competiție cu alte telefoane care oferă stabilizare optică de imagine pentru camera foto. S-ar putea ca fanii smartphone-urilor cu cameră foto performantă să nu fie prea încântați de acest aspect.
4. Carcasă mai groasă în zona camerei
Nimeni nu cred că preferă o cameră îngroșată mai ales dacă ne gândim că lipsește și stabilizatorul optic de imagine. Problema lui Nexus 6P este că nu este îngroșat doar în dreptul lentilelor, ci pe o bună parte din partea de sus a spatelui telefonului. Google laudă foarte mult camera foto și spune că pe lumină slabă va oferi imagini superbe, dar asta va rămâne să decidă utilizatorii și publicațiile de tehnologie.
După cum vedeți sunt câteva funcții importante care lipsesc, iar telefoanele nu vor fi foarte ieftine în România, însă dacă poți trece peste cele de mai sus sunt sigur că experiența de utilizare va fi superbă. Abia aștept să pun mâna pe ambele.