Si a sosit ! Prima tableta pe care o testez cu sistem de operare Windows 8 si nu orice fel de Windows 8 pentru ca sistemul e creat pe un procesor x86 Intel Atom Z2760 dual-core la 1.8 Ghz deci ruleaza aplicatii native Windows 8 ca un PC obisnuit. VivoTab Smart este practic varianta mai ieftina a tabletei Microsoft Surface, specificatiile ei sunt totusi mai slabe. Inca de cum am pornit-o mi-a placut ce a facut Microsoft cu sistemul de operare Windows 8 Pro si ASUS cu constructia tabletei, de la interfata METRO, la optimizarea aplicatiilor PC pentru touchscreen, bineinteles am gasit si neajunsuri asadar va invit sa cititi in continuare ce impresii au rezultat in urma utilizarii ei.
Unboxing
V-am oferit despachetarea tabletei imediat ce am primit-o, nimic neobisnuit: cutie destul de mica si compacta, sub tableta se afla cutia cu instructiuni de utilizare si alte documente, iar ca accesorii tableta vine doar cu incarcatorul, al carui cablu poate fi utilizat si pentru incarcare la calculator prin USB.
Design
Tableta VivoTab Smart se remarca printr-un design mai compact si greutate mai mica decat Microsoft Surface cu Windows 8 Professional, cantareste 580g fata de 910g la Surface si are si o grosime mai mica 9.7mm fata de 13mm la Surface, dar iarasi a contat aici si configuratia care e mai slaba. Din experienta as spune ca mai putin de 500g ar trebui sa aiba o tableta sa nu obosesti la o utilizare indelungata.
Tableta are un ecran wide de forma celor pe care le gasesti pe netbook-uri si cei 10.1″ sunt numai buni pentru o tableta daca ma intrebati pe mine. Nu incomodeaza la transport ca si atunci cand ai un laptop, nu te chinui nici sa citesti o pagina web neoptimizata pentru dispozitive mobile.
Fata lui VivoTab Smart este cat se poate de simpla, are marginea ecranului (bezel) destul de groasa cat sa stai relaxat ca nu atingi ecranul fara sa vrei. In comparatie cu multe alte tablete VivoTab Smart este construita sa fie tinuta in pozitie landscape (pe orizontala) pentru ca butonul Windows care te trimite acasa in interfata Metro este pozitionat pe latura mai lunga. De asemenea brandul ASUS scris pe latura lunga de sus si camera foto pentru videoconferinte este pozitionata pe latura lunga de sus. Camera nu este asezata pe centrul laturii cel mai probabil pentru a nu fi nevoit sa inclini tableta foarte mult spre tine cand vorbesti pe Skype.
Spatele lui VivoTab Smart arata in felul urmator: in centru sigla ASUS. In centru sus se afla camera foto principala de 8Mp alaturi de care a fost integrat blit-ul LED, in coltul din dreapta sus se afla zona de apropiere in cazul in care doriti conectarea/comunicarea cu un alt device care foloseste NFC. In partea dreapta-jos aproape de margine se afla difuzoarele. Spatele este acoperit dintr-un material plastic catifelat, mat si fin la atingere care cu greu lasa amprente.
VivoTab Smart are pe laterala de sus butonul de On/Off (inchidere fortata ca la PC) si intrare/iesire din standby, si un microfon in partea dreapta. Pe laterala dreapta avem pozitionat portul audio 3.5mm pentru casti, butoanele de volum si aparent un alt microfon. Laterala stanga are partea importanta de conectica: sus portul microHDMI (al carui protectie se desface putin cam greu), urmeaza mai jos slotul microSD (care daca il deschizi ca mine iti sare in frunte), si la baza laturii ultimul port un microUSB.
Cover-ul (care se cumpara separat) are un design interesant care te duce imediat cu gandul la origami pentru ca din forma plata care acopera ecranul tabletei se poate impaturi astfel incat sa stea ca un suport care tine tableta in picioare. Coverul se ataseaza de latura de jos a tabletei apropiind-o de balamaua magnetica, moment in care se prinde instant. Exteriorul cover-ului este dintr-un material plastic care da senzatia de cauciucat insa care nu adera la alte suprafete, iar interiorul cu un material fin care sa curete ecranul cat sta acoperit.
Tastatura (achizitionata separat) este extraordinar de subtire, acumulatorul nici nu-ti poti imagina unde a incaput, probabil e asezat in zona de sprijin a palmelor ori este asezat pe toata suprafata tastaturii pe spate. Se conecteaza prin Bluetooth si daca nu o utilizezi intra in standby, iar daca la un moment dat trebuie sa o utilizezi incepi doar sa scrii iar dupa un mic lag de aproximativ 1/2 secunde apar literele ce ai apucat sa le tastezi apoi incep sa apara instant asa cum ar trebui. Daca va temeti ca se consuma acumulatorul in standby aflati ca toata saptamana cat am avut tastatura impreuna cu tableta la test nu am incarcat-o deloc (probabil am primit-o 100% incarcata).
Touchpad-ul nu prea mi-a placut in sensul ca este parca cam imprecis (totusi am incercat sa modific setarile din Windows pentru Mouse si am imbunatatit precizia), iar butoanele au o zona prea mica in care poti apasa fara sa activezi touchpad-ul. Daca in acelasi timp misti cursorul si vrei sa apesi click stanga dar intri pe zona de touchpad nu poti da click-ul si se blocheaza si cursorul. Foarte utila mi s-a parut integrarea pe touchpad a gesturilor de swipe de pe marginile ecranului pentru optiunile de baza, pentru task manager si pentru optiunile aplicatiei.
Performanta
Prima data cand au inceput sa apara informatii despre Windows 8 si cat de repede ar boota nu mi-a venit sa cred (va mai amintiti de videoclipul asta ?), pun pariu ca si voi ati fost uimiti ca ar putea sa booteze in 8 secunde. Ei bine pe acest Intel Atom Z2760 dual core de 1.8 Ghz si cei 2GB RAM booteaza sistemul de operare in mai putin de 7 secunde tu poti baga parola contului si dupa asta poti rula programe.
Tableta functioneaza in aplicatiile native Windows 8 la o viteza care ar putea aduce sistemul de operare in randul tabletelor cu Android si iOS. Acestea pornesc rapid intr-un timp de 1-2 secunde, aplicatiile din Windows Store insa nu au fost chiar atat de sprintene, dar asta banuiesc ca e vina dezvoltatorilor. Au fost probleme daca am vrut sa rulam aplicatii care au nevoie de putere grafica mare. Daca vrei sa rulezi jocuri sau alte aplicatii ce au nevoie de DirectX 10 sau mai mult acestea nu vor functiona. Placa video PowerVR SGX545 pur si simplu nu este compatibila. Photoshop spre exemplu a mers fara probleme, iar cu un mouse sau tableta de desenat totul va fi ca pe desktop.
Ecranul are o rezolutie de 1366×768 pixeli, exact ca a unui netbook/laptop care se vinde la ora actuala pe piata, foloseste un panel IPS care ofera unghi mare de vizibilitate 178 grade si lumina mai puternica, culori mai vii ca alte tipuri de panel-uri. Nimic de comentat in legatura cu lumina, poti utiliza tableta daca esti si afara pe vremea asta mai putin insorita de acum si vezi ecranul perfect, mai greu va fi sa scapi de reflexia ecranului care deranjeaza in special in medii cu lumina puternica, cel mai probabil pe o zi insorita vei avea mari probleme, si in acelasi timp raman si amprente pe ecran care devin chiar deranjante la un moment dat.
Touchscreen-ul raspunde foarte bine la comenzi sensibilitatea lui te ajuta sa nimeresti exact unde vrei atunci cand folosesti interfata Desktop de Windows 8 Pro care in unele momente poate sa te puna in dificultate daca nu folosesti touchpad-ul de pe tastatura sau un mouse conectat prin bluetooth. O chestie care la alte sisteme de operare nu vezi este ca vezi urma locului unde ai apasat ca o dovada a faptului ca nu ai nimerit butonul, sau traiectoria degetului atunci cand desenezi cu un brush.
Sistemul de operare Windows 8 Professional functioneaza exact ca si Android-ul de pe celelalte tablete sau iOS, ai nevoie de un cont. Un cont inregistrat pe serverele Mirosoft pe care vei avea asociat un cont de Skydrive, un cont de e-mail, un cont pe Windows Store, si lista e lunga, dar ideea e ca te poti loga in orice serviciu Microsoft cu acel cont. Nu mi-a trebuit decat sa export contactele din Google Contacts si sa le introduc in contul Microsoft apoi sa sincronizez Facebook-ul cu contactele mele pentru a sti datele de nastere, numerele de contact si chiar sa preia imaginile persoanelor respective de pe Facebook. Oricum pentru un utilizator neinitiat s-ar putea sa fie o problema tranzitia, dar cine nu isi doreste o imbinare perfecta intre PC, Laptop si Tableta eventual telefon daca sunteti Windows maniac.
Nu am mai utilizat Windows 8 decat foarte putin inainte asadar: Imi place interfata Metro e ca si interfata de pe telefoanele cu Windows Phone, s-a apropiat destul de mult de asteptarile mele tableta VivoTab Smart. Primesti in orice aplicatie notificarile de mesaje/update-uri, ai aplicatii preinstalate pentru cele mai importante lucruri precum mesageria instant conectata la Facebook dupa cum v-am spus dinainte, Maps, SkyDrive, Weather unde afli intr-un mod foarte frumos vremea estimata pentru urmatoarea perioada chiar din mai multe surse pentru aceeasi zona.
Cum functioneaza la baza: exista un buton Start la baza ecranului. Cand esti intr-o aplicatie il apesi si te trimite in interfata Metro (pe post de buton Home), il apesi inca odata te trimite in aplicatia de o aveai deschisa. Cand esti intr-o aplicatie si tragi de latura de sus sau de jos apar optiunile disponibile pentru aplicatia respectiva. Daca tragi de latura dreapta primesti optiunile de baza ca la alte sisteme de operare: cautare in aplicatia in care esti momentan, share pentru a impartasi fisierele sau alte informatii din aplicatia deschisa in acel moment, start dupa cum ziceam pe post de Home prezent si aici, Devices si Settings locul unde puteti face orice setare de baza rapid (lumina, sunet, conectare internet / vreun device, notificari, Control Panel). Facand swipe din latura stanga aduci ultima aplicatie deschisa, iar daca nu dai drumul la deget si trimiti aplicatia inapoi in stanga apar toate aplicatiile care ruleaza in background.
Am instalat Microsoft Office 365 sa vad care-i treaba cu el pe tableta si pot sa zic ca e o diferenta mare fata de PC, utilizarea lui se face foarte interactiv cu degetele, se poate da zoom rapid, selecta rapid, si introduce date rapid chiar daca nu ai tastatura fizica. Am facut un mic grafic Excel si am fost multumit de gradul de intuitivitate, daca stii Excel-ul de PC atunci nu o sa ai probleme cu utilizarea lui pe tableta.
Probleme apar atunci cand instalezi aplicatii desktop care sistemul le poate rula dar care nu au interfata grafica optimizata pentru o utilizare cu touchscreen-ul si poti sa te chinui putintel sa selectezi ceva.
Sunetul tabletei este numai bun ca si volum si calitate, foloseste tehnologia SonicMaster sunetele inalte fiind poate usor evidentiate mai mult decat mediile si joasele, dar per total veti fi multumiti tinand cont totusi si ca sunt niste mici difuzoare.
Camera foto a lui VivoTab Smart nu am testat-o foarte mult, e bine ca ASUS a creat o aplicatie speciala pentru camera foto pentru ca Microsoft a introdus optiuni de baza doar in aplicatia nativa. Asadar din imaginile pe care le-am incercat cei 8 MP destinati fotografierii sau cei 1080p pentru filmat se vad bine, nu are stabilizare de imagine. Am fost chiar putin surprins pentru ca focalizarea se face rapid atunci cand ai miscat camera, iar imaginile ies destul de clare in primul rand pentru statutul ei de tableta.
Autonomia tabletei este una respectabila, am reusit un timp de 8h 30m pentru rularea unui film Youtube, 720p, cu lumina slaba (setata mai jos de 50%), casti pentru sunet, cum ASUS a specificat ca trebuie setata pentru a rezista cat mai mult tableta. Sunt tablete care rezista si mai mult, dar retineti: aici aveti de-a face cu o tableta cu Windows 8 Proffessional.
Nu-mi place
- memoria interna care de la 64GB poate fi utilizata doar 33GB (daca va consoleaza cu ceva, alte tablete la acest pret au intre 16GB-32 GB memorie interna)
- inca nu sunt destule aplicatii optimizate pentru tableta
- utilizarea in paralel a mai multor aplicatii Desktop provoaca sacadare
Imi place
- sistemul Windows 8 in sine integrat intr-o tableta de 580g si faptul ca poti rula aplicatiile de pe desktop
- greutate mica pentru specificatiile ei si design-ul solid
- ecran de calitate
- notificarile se updateaza chiar si atunci cand tableta e in standby
- nu se incalzeste
- booteaza rapid (7 sec.) in conditiile in care Android si iOS booteaza in aproximativ 30 de secunde – 1 minut
- autonomie buna 8h30m
- poti conecta printr-un adaptor USB-microUSB orice mediu de stocare USB
Concluzie
Este o tableta foarte buna pe care mi-as cumpara-o daca as avea nevoie in primul rand de Windows pe care sa rulez aplicatiile pe care le am deja pe computer, dar sa fie si foarte portabila (580g) si sa reziste acumulatorul cat mai mult. Studentii si anumite persoane din sectorul business, eventual persoanelor care tin multe prezentari, se vor bucura de avantajele acestei tablete, iar porturile microHDMI si microUSB se vor dovedi foarte utile.
Nu prea as recomanda-o in schimb unui utilizator care nu a mai pus mana pe o tableta in schimb, tabletele cu Android si iOS sunt mai simple de utilizat as zice. Iarasi daca esti o persoana care cauta performante mai mari decat DirectX 9 afla ca acesta e limita maxima pe care o poti atinge in materie de jocuri si aplicatii care au nevoie de grafica.
3 comentarii
Pingback: ASUS incearca sa ne faca curiosi si reuseste [Video]
Puteti sa-mi spuneti unde pot fi gasite accesoriile prezentate(standul si tastatura)? Banuiesc ca e vorba de Transleeve Keyboard dar nu le gasesc nicaieri! Multumesc
Salut, momentan nu am gasit nici eu. am vrut sa las linkuri, am sa incerc sa aflu si iti las un comentariu daca am informatii…