Laptopurile mid-range primesc upgrade cu AMD Carizzo

Publicat pe 16 iun. 2015 - 8:41 de Mîrzac Iulian

AMD CarizzoAMD lansează într-un final mult așteptatul upgrade la APU-urile sale care ajung acum la generația a 6-a. Sunt destinate laptopurilor care vor avea prețuri de 2.000 – 3.000 lei și vor oferi un echilibru între performanță și eficiență energetică foarte bun. Numită „Carizzo” seria va  folosi nuclee „Excavator”și procesorul grafic AMD Radeon va suporta decodare H.265/HEVC și va oferi putere grafică mai bună decât te-ai aștepta de la un chipset video integrat. Dar cu asta AMD ne-a obișnuit de mulți ani, să pună accent pe gaming și encodare video pe APU-urile lor.

Care sunt cele mai importante lucruri despre Carizzo:

  • autonomie mai mare cu 35% comparativ cu APU-urile AMD din generația a 5-a
  • suporta DirectX 12 și API-urile Vulcan și Mantle pentru o grafică mai bună în anumite jocuri care folosesc aceste funcții
  • cu până la 3.5 ori mai mare viteză de encodare față de generația a 5-a de APU-uri AMD
  • H.265/HEVC asigură un suport mai bun pentru materialele 4K
  • majoritatea APU-urilor AMD Carizzo au consum de 15W, cele de top din această serie având consum de 35W (A10, FX)

Așteptările pentru 2015 sunt de creștere a vânzărilor pe segmentul mid-range, compania estimează un procent de 38% pentru acestea. Dacă Intel a cam intrat puternic și în zona low-end oferind procesoare bune și pe tablete, și pe laptopurile ieftine, AMD speră să reușească să vândă mai mult soluții pentru laptopurile cu performanțe medii.

Cu ce s-a diferențiat AMD față de Intel în ultima perioadă? Sistemul HSA (Heterogeneous System Architecture) completează necesarul de putere de calcul pe care nucleul de procesare aritmetică îl are cu putere de procesare din partea procesorului grafic.

Altfel spus pentru encodare sau alte tipuri de taskuri sistemul cu 4 nuclee care include un GPU cu 8 nuclee poate funcționa ca unul cu 12 nuclee, (evident acesta nu se va comporta ca un sistem de 3 ori mai performant însă cu siguranță va conta acest mare avantaj pe care producătorul îl asigură.

Demo gaming comparativ cu echivalentul de la Intel

Demo putere de procesare în diferite aplicații Windows

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: