De ce ar trebui să faci upgrade la obiectiv-ul foto și nu la camera foto?

Publicat pe 8 mart. 2017 - 8:39 de Mîrzac Iulian

Am să-ți dau 5 motive să cumperi un nou obiectiv nou în locul unei camere foto.

Ultimele două luni am trecut printr-un proces de selecție pentru a face cea mai bună achiziție în materie de echipamente foto-video. Căutam fie o cameră foto-video nouă fie un obiectiv sau două noi.

Ideea a fost în primul rând să reușesc să fac timelapse-uri mai bune noaptea cu cerul înstelat, obsesie de care nu pot să scap :). Abia aștept să se facă mai cald. Deci trebuia un obiectiv cu unghi larg și diafragmă mai largă de f/3.5 cea pe care o aveam pe obiectivul kit. Și a doua idee era să am și un obiectiv cu puțin zoom.

Eu folosesc Sony NEX-3N adică modelul entry-level dinainte de A5000. NEX-3N este se pare mai eficient pentru timelapse-uri noaptea  decât A5000 și A5100 pentru că Sony a eliminat o parte din funcțiile de care aveai nevoie pentru așa ceva și au și o autonomie mai mică.

Aceste camere sunt mirrorless și folosesc obiective pe montura Sony E-mount. Obiectivele alese la final au fost:

Articolul este bineînțeles îndreptat utilizatorilor începători care au utilizat camera foto până acum cu obiectivul kit cu care a fost cumpărat.

Asta e o întrebare care sunt sigur că și-o pun mulți utilizatori care vor mai mult de la camera lor după ce au utilizat-o 1-2 ani.

  1. Calitatea fotografiilor se va îmbunătăți în primul rând datorită obiectivului foto și nu neapărat al camerei foto. Evident în anumite cazuri camera foto te va ajuta prin autonomie, funcționalitate, soft mai bun, însă atât timp cât ai o cameră foto cu senzor APS-C recomandat este un obiectiv nou versus o cameră foto nouă; Sunt recomandate obiectivele prime adică cele cu focală fixă (obiective la care nu poți da zoom). Acestea au în general claritatea cea mai bună pentru că sunt perfect calibrate din punct de vedere optic. Nu trebuie să fii expert să observi diferențele între un obiectiv kit și unul prime.
  2. Valoarea obiectivului foto nu prea scade în timp, mai ales dacă îl întreții bine. Cea a camerei foto însă va scădea foarte rapid. Deci obiectivul foto este o investiție bună;
  3. Vei utiliza obiectivul cel puțin 15 ani. Depinde de ce planuri are brandul utilizat de tine. Sony E-mount pare să fie printre puținele monturi mirrorless care rezistă pe piață, pe Nikon am observat că nu prea sunt obiective pentru mirrorless, poate au considerat că este de ajuns adaptorul pentru obiectivele pentru DSLR. Sunt din ce în ce mai multe obiective produse pentru această montură. Tocmai ce au anunțat noi obiective Sigma și Sony.
  4. Dacă vrei unghi foarte larg sau să apropii foarte mult doar un obiectivul nou te poate ajuta;
  5. Fotografiile mai bune noaptea sunt posibile doar cu ajutorul unui obiectiv foto cu deschidere largă nu datorită unei camere foto mai bune. Iarăși poate fi discutabil pentru că poate o cameră nouă integrează ceva tehnologii care pot ajuta prin soft să obții fotografii mai bune noaptea, însă obiectivul contribuie 95% pentru fotografii mai bune noaptea sau pe lumină slabă.

Pe scurt de multe ori upgrade-ul la un nou aparat foto este de cele mai multe ori o decizie proastă dacă îți dorești fotografii sau filmări mai bune. Adică mai clare, mai luminoase, sau să obții noi perspective. Evident dacă pentru tine rezoluția video este foarte importantă ai nevoie de o cameră nouă.

Mai jos am făcut o comparație cu imagini făcute întâmplător cu același loc din oraș. 

Obiectivul Kit

Zoom optic maximum

Obiectivul Sigma 60mm f/2.8

Mai multe imagini realizate cu Sigma 60mm f/2.8

Veți observa trecând printre ele cum unele detalii precum părul, blana, penele se văd cu un extraordinar detaliu.

DSC03321

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: