Cum afli Coordonatele GPS și Altitudinea în Airplane Mode pe iPhone?

Publicat pe 24 mart. 2016 - 8:39 de Mîrzac Iulian

Compass iPhone

Am zburat recent la Milano și mai filmam pe geam un nor, Alpii sau avioanele care treceau în depărtare. La un moment dat, spre aterizare, am deschis și aplicația Compass preinstalată pe iPhone pentru a vedea ce îmi arată busola (spre ce punct cardinal ne îndreptăm) și pentru a vedea și ce arată în funcția de nivelă (boloboc), care o accesezi făcând swype stânga din modul busolă, pentru a vedea ce indică la aterizare senzorii.

Fiind în Airplane Mode setat telefonul așa cum se cere în avion din diferite motive de siguranță nu mă așteptam să cunoască coordonatele GPS așa că nu am dat atenție zonei de jos unde sunt afișate în mod normal aceste informații. Trecând din modul busolă în modul nivelă am observat totuși că datele diferă la fiecare reafișare. Practic făceam swype între busolă și nivelă pentru a obține datele oarecum în timp real.

Faceți și voi experimentul acesta și o să vedeți că funcționează, cu condiția să știți înainte dacă iPhone-ul are barometru pentru că GPS au toate (doar dacă nu aveți primul iPhone).

Barometru iPhone-uri

Mă așteptam ca fiind altfel presiunea în avion decât în exteriorul avionului să fie altitudinea afișată eronat însă atunci la aterizare părea să respecte altitudinea (comparând ce vedeam afară cu ce afișa pe ecran).

Teoretic aceste date nu ar trebui să fie disponibile în Airplane mode, nu am găsit nimic oficial pe Internet, doar forumuri străine unde lumea se ceartă ba că GPS-ul este oprit, ba că funcționează în Airplane Mode. Acum eu sunt convins după experiența asta că telefonul obține coordonatele GPS chiar și în Airplane Mode.

Nu am avut instalată o aplicație care să înregistreze pe unde merg, pentru că probabil puteam înregistra tot traseul avionului inclusiv altitudinea și viteza.

Al doilea indiciu că funcționează comunicarea GPS și în Airplane Mode este că după ce am făcut fotografii din avion telefonul a obținut și locația fotografiei, așa cum am ales când am setat telefonul inițial (să înregistreze și locația fotografiei). După cum vedeți unele fotografii au fost făcute deasupra Hunedoarei, apoi deasupra Ungariei undeva lângă Balotaszallas.

Imagini cu locatie

Sper că vă este utilă informația, iar dacă sunt completări de făcut ori aveți alte sfaturi legate de subiect scrieți în comentarii.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

3 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. Catalin 20/09/2017 at 23:32 - Reply

  Bineinteles ca GPS-ul functioneaza in Airplane Mode. Telefonul doar receptioneaza semnalul Gps (receptor gps), nu emite catre satelitii gps, deci nu sunt unde electromagnetice care sa interfereze cu aparatura avionului.

 2. Mîrzac Iulian 23/09/2016 at 22:07 - Reply

  Culmea e ca la Apple nu am găsit nimic de genul, iar pe un forum de pe Apple.com se cearta lumea ca ba functioneaza, ba nu functioneaza. Dar aici este dovada.

  Ba chiar daca ai o aplicatie care iti inregistreaza traseul poti face chiar o inregistrare 3D cu urcarea in altitudine, viteza, apoi aterizarea ;).
  Apoi o poti vizualiza fie pe Google Earth fie pe alta aplicatie.

 3. Claudiu 23/09/2016 at 21:27 - Reply

  Ia coordonatele GPS sigur-sigur în airplane mode. Ceva mai greu la început. De fiecare dată îmi fac un fel de preload la harta pe unde vom zbura, ca să știu cam unde sunt. Mă rog, de regulă când nu ai moving map pe spătarul scaunului din față.

Postează un comentariu: