Configurație calculator pentru Editare Video

Publicat pe 20 feb. 2020 - 8:10 de Mîrzac Iulian

Un prieten m-a rugat să-i fac o recomandare de configurație pentru editare video cu care să poată procesa lejer materiale video 4K, 6K în Premiere Pro. Bugetul stabilit a fost de aproximativ 10.000 lei așa că am trecut la căutat componente.

O configurație bine făcută te poate scăpa de multe frustrări pe viitor atunci când vei primi materiale video mari care altfel ar fi trebuit comprimate înainte de editare pe o configurație slabă.

Configurație calculator Intel pentru Editare Video 4K, 6K

ComponentăNume
ProcesorIntel Coffee Lake, Core i9 9900KS 4.0GHz box
CoolerNoctua NH-U12S
Placă de bazăASUS PRIME Z390-A
RAMCorsair Vengeance LPX Black 64GB DDR4 3000MHz CL16 Quad Channel Kit
HDDSeagate BarraCuda 2TB SATA-III 7200RPM 256MB
SSDSamsung 970 EVO Plus 1TB PCI Express x4 M.2 2280
Placă videoGIGABYTE GeForce RTX 2070 WINDFORCE 2X 8GB GDDR6 256-bit
CarcasăCooler Master MasterBox E500 w/o ODD
SursăSeasonic Focus GX, 80+ Gold, 650W

Care sunt componentele cele mai importante pentru o configurație pentru editare video? Răspunsul scurt: ”Toate!” Dar vei afla pe rând la ce folosește fiecare dintre ele, și unde au cel mai mare impact în procesul de editare video.

Procesor

Un calculator construit pentru editare video are nevoie în primul rând de putere brută de procesare. Deși la prima vedere poți edita fișiere 4K și pe o configurație medie de acum câțiva ani, atunci când începi să folosești tranziții, schimbări de viteză, efecte vizuale, grafice și texte începi să realizezi că ai nevoie de ceva mult mai puternic.

Așadar procesorul este una dintre componentele importante pentru puterea brută de care vei avea nevoie în decodarea, rularea, editarea și apoi procesarea materialului video în Adobe Premiere Pro.

Va trebui să alegi procesoare de generație cât mai nouă, cu cât mai multe nuclee și frecvențe cât mai mari. Eu am ales un Intel Core i9 9900KS dar poți merge și pe un Core i7 dacă vrei să mergi pe un buget mai restrâns.

Placă de bază

De multe ori pusă deoparte, această componentă este scheletul pe care toate componentele sunt așezate și care permite interconectarea lor la standardele pentru care au fost construite.

Nu este o componentă la care trebuie scăzut bugetul foarte mult. Placa de bază trebuie să asigure numărul și tipul de sloturi necesare componentelor, apoi să se potrivească procesorului ales. În alegerea plăcii de bază va trebui să te gândești și dacă pe viitor când vei mai adăuga o componentă se va potrivi pe aceasta sau dacă îi permite să funcționeze la viteză maximă.

Am căutat o placă de bază care include chipsetul Z390-A.

RAM

Memoria RAM este cea care va stoca materialul video pentru a fi pregătit pentru afișare pe ecran. Practic dacă te apuci și editezi un material video în Premiere Pro, după ce ai creat prima secvență și ai dat play materialele video sunt gradual încărcate în memoria RAM.

Recomandarea de capacitate a memoriei RAM pentru materiale video 4K ar fi de minimum 32 GB și de 64 GB dacă vrei să fii relaxat că nu vei rămâne fără memorie rapid. Crește capacitatea dacă te pregătești să editezi mulți gigabiți de materiale video 4K, 6K sau cine știe, poate 8K în format RAW.

Dacă bugetul reprezintă o problemă pentru tine atunci poți merge pe un Kit RAM cu viteze mai mici. La memoria RAM cel mai important este să ai capacitate mare, viteza fiind pe loc secund.

Stocare

În configurația construită de mine am adăugat o memorie de stocare SSD NVMe pe slot M.2 PCIe 3.0 X4 + un HDD oarecum obișnuit de 2TB.

Rolul memoriei de stocare are un rol crucial în procesul de editare video deoarece tradițional vorbind HDD-ul este cea mai înceată componentă dintr-un calculator, iar mediul de stocare va fi folosit pentru încărcarea materialelor video în memoria RAM pentru acces rapid.

Producătorii hardware au lucrat ani la rând pentru a aduce mediile de stocare la viteza de lucru a plăcii de bază, a procesorului și a placii video cu care lucrează împreună ca un tot unitar.

O memorie SSD NVMe va fi de aproximativ 5 ori mai rapidă ca un SSD bun pe interfață SATA. Pentru a pune lucrurile în perspectivă un SSD pe interfață SATA este mai rapid de 4 ori ca un HDD (vechiul mediu de stocare pe platane). Mai mult! Un SSD NVMe se apropie de viteza memoriei RAM :).

În concluzie configurația optimă ar fi de a avea o memorie SSD NVMe ultra-rapidă pentru încărcarea materialelor video și editarea video, iar pentru stocare pe termen lung materialul procesat să fie transferat pe HDD.

Dacă o memorie SSD M2 este prea scumpă pentru tine atunci fie mergi pe capacitate mai mică, fie pe un SSD pe interfață SATA.

Placă video

Această componentă își va lăsa amprenta în două dintre următoarele etape. Odată în partea de randare de efecte speciale și de elemente grafice precum texte sau elemente adăugate în post producție (poate un overlay, poate un material deja randat precum (sclipici, foc, fum pentru un montaj mai de efect).

Apoi mai este folosită pentru procesarea materialului video final. Softuri precum Premiere Pro folosesc arhitectura CUDA a procesorului grafic de la NVIDIA pentru a randa materialul video.

Eu am ales o placă video puternică: GPU GeForce RTX 2070, dar asta și pentru că mă aștept să fie folosită și pe softul After Effects unde chiar este nevoie de mai mult decât o placă video medie pentru efecte video și este una dintre cele mai echilibrate din punct de vedere calitate / preț.

Carcasă

Departe de a fi doar piesă de mobilier carcasa este și ea importantă pentru a finaliza proiectul configurației pentru editare video. Trebuie să se potrivească cu placa de bază, să asigure un flux de aer bun pentru aerisirea componentelor care pot produce multă căldură atunci când sunt folosite la maximum.

Pe lângă a asigura suficient loc componentelor și un flux de aer bun să iei în considerare și cât de silențioase sunt coolerele ei, cât de ușor ai acces la componente și unde sunt așezate butoanele și porturile suplimentare (dacă oferă).

Sursă

Fără o alimentare corectă un computer puternic este inutil. Fie nu va porni deloc, fie va porni, dar la o creștere de încărcare va ceda.

Minimul pentru o configurație cu placă video puternică este o sursă certificată 80+ Gold, 550W, dar dacă mergi pe ideea că adaugi multe componente pe viitor, atunci crește la 650W sau mai mult. Preferabil să fie modulară pentru a atașa doar cablurile necesare la instalarea componentelor în carcasă.

Dacă te-ar interesa și varianta AMD a configurației pentru Editare Video atunci lasă un comentariu și voi face un update la articol!

Fotografie: unsplash-logoMark Cruz
Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: