Un prieten m-a rugat să-i fac o recomandare de configurație pentru editare video cu care să poată procesa lejer materiale video 4K, 6K în Premiere Pro. Bugetul stabilit a fost de aproximativ 10.000 lei așa că am trecut la căutat componente.
O configurație bine făcută te poate scăpa de multe frustrări pe viitor atunci când vei primi materiale video mari care altfel ar fi trebuit comprimate înainte de editare pe o configurație slabă.
Configurație calculator Intel pentru Editare Video 4K, 6K
Care sunt componentele cele mai importante pentru o configurație pentru editare video? Răspunsul scurt: ”Toate!” Dar vei afla pe rând la ce folosește fiecare dintre ele, și unde au cel mai mare impact în procesul de editare video.
Procesor
Un calculator construit pentru editare video are nevoie în primul rând de putere brută de procesare. Deși la prima vedere poți edita fișiere 4K și pe o configurație medie de acum câțiva ani, atunci când începi să folosești tranziții, schimbări de viteză, efecte vizuale, grafice și texte începi să realizezi că ai nevoie de ceva mult mai puternic.
Așadar procesorul este una dintre componentele importante pentru puterea brută de care vei avea nevoie în decodarea, rularea, editarea și apoi procesarea materialului video în Adobe Premiere Pro.
Va trebui să alegi procesoare de generație cât mai nouă, cu cât mai multe nuclee și frecvențe cât mai mari. Eu am ales un Intel Core i9 9900KS dar poți merge și pe un Core i7 dacă vrei să mergi pe un buget mai restrâns.
Placă de bază
De multe ori pusă deoparte, această componentă este scheletul pe care toate componentele sunt așezate și care permite interconectarea lor la standardele pentru care au fost construite.
Nu este o componentă la care trebuie scăzut bugetul foarte mult. Placa de bază trebuie să asigure numărul și tipul de sloturi necesare componentelor, apoi să se potrivească procesorului ales. În alegerea plăcii de bază va trebui să te gândești și dacă pe viitor când vei mai adăuga o componentă se va potrivi pe aceasta sau dacă îi permite să funcționeze la viteză maximă.
Am căutat o placă de bază care include chipsetul Z390-A.
RAM
Memoria RAM este cea care va stoca materialul video pentru a fi pregătit pentru afișare pe ecran. Practic dacă te apuci și editezi un material video în Premiere Pro, după ce ai creat prima secvență și ai dat play materialele video sunt gradual încărcate în memoria RAM.
Recomandarea de capacitate a memoriei RAM pentru materiale video 4K ar fi de minimum 32 GB și de 64 GB dacă vrei să fii relaxat că nu vei rămâne fără memorie rapid. Crește capacitatea dacă te pregătești să editezi mulți gigabiți de materiale video 4K, 6K sau cine știe, poate 8K în format RAW.
Dacă bugetul reprezintă o problemă pentru tine atunci poți merge pe un Kit RAM cu viteze mai mici. La memoria RAM cel mai important este să ai capacitate mare, viteza fiind pe loc secund.
Stocare
În configurația construită de mine am adăugat o memorie de stocare SSD NVMe pe slot M.2 PCIe 3.0 X4 + un HDD oarecum obișnuit de 2TB.
Rolul memoriei de stocare are un rol crucial în procesul de editare video deoarece tradițional vorbind HDD-ul este cea mai înceată componentă dintr-un calculator, iar mediul de stocare va fi folosit pentru încărcarea materialelor video în memoria RAM pentru acces rapid.
Producătorii hardware au lucrat ani la rând pentru a aduce mediile de stocare la viteza de lucru a plăcii de bază, a procesorului și a placii video cu care lucrează împreună ca un tot unitar.
O memorie SSD NVMe va fi de aproximativ 5 ori mai rapidă ca un SSD bun pe interfață SATA. Pentru a pune lucrurile în perspectivă un SSD pe interfață SATA este mai rapid de 4 ori ca un HDD (vechiul mediu de stocare pe platane). Mai mult! Un SSD NVMe se apropie de viteza memoriei RAM :).
În concluzie configurația optimă ar fi de a avea o memorie SSD NVMe ultra-rapidă pentru încărcarea materialelor video și editarea video, iar pentru stocare pe termen lung materialul procesat să fie transferat pe HDD.
Dacă o memorie SSD M2 este prea scumpă pentru tine atunci fie mergi pe capacitate mai mică, fie pe un SSD pe interfață SATA.
Placă video
Această componentă își va lăsa amprenta în două dintre următoarele etape. Odată în partea de randare de efecte speciale și de elemente grafice precum texte sau elemente adăugate în post producție (poate un overlay, poate un material deja randat precum (sclipici, foc, fum pentru un montaj mai de efect).
Apoi mai este folosită pentru procesarea materialului video final. Softuri precum Premiere Pro folosesc arhitectura CUDA a procesorului grafic de la NVIDIA pentru a randa materialul video.
Eu am ales o placă video puternică: GPU GeForce RTX 2070, dar asta și pentru că mă aștept să fie folosită și pe softul After Effects unde chiar este nevoie de mai mult decât o placă video medie pentru efecte video și este una dintre cele mai echilibrate din punct de vedere calitate / preț.
Carcasă
Departe de a fi doar piesă de mobilier carcasa este și ea importantă pentru a finaliza proiectul configurației pentru editare video. Trebuie să se potrivească cu placa de bază, să asigure un flux de aer bun pentru aerisirea componentelor care pot produce multă căldură atunci când sunt folosite la maximum.
Pe lângă a asigura suficient loc componentelor și un flux de aer bun să iei în considerare și cât de silențioase sunt coolerele ei, cât de ușor ai acces la componente și unde sunt așezate butoanele și porturile suplimentare (dacă oferă).
Sursă
Fără o alimentare corectă un computer puternic este inutil. Fie nu va porni deloc, fie va porni, dar la o creștere de încărcare va ceda.
Minimul pentru o configurație cu placă video puternică este o sursă certificată 80+ Gold, 550W, dar dacă mergi pe ideea că adaugi multe componente pe viitor, atunci crește la 650W sau mai mult. Preferabil să fie modulară pentru a atașa doar cablurile necesare la instalarea componentelor în carcasă.
Dacă te-ar interesa și varianta AMD a configurației pentru Editare Video atunci lasă un comentariu și voi face un update la articol!
Fotografie: Mark Cruz
8 comentarii
Bună ziua Dl Iulian ….navigand pe net in căutare de info am dat peste dvs și țin să dobandesc cateva informații daca sunteți amabil……doresc să achiziționez un pc pentru editare video……lucrez in premiere si after effects cat și în photoshop lightroom ,Corel draw etc…….am un buget de max 6500 ron la dispoziție fara monitor si sincer nu mă pot decide……imi doresc ceva sa imi pot desfașura activitatea fără bătăi de cap în ceea ce privește buna funcționare a echipamentelor…….Mulțumesc !
Salut Eugen. Ce tip de materiale video editezi: din ce camera video provin? ce tip de fisiere si ce rezolutie si bitrate?
Un buget de 6500 RON pentru After Effects s-ar putea sa fie cam mic dar din nou depinde ce vrei sa faci in aceste aplicatii pentru ca indiferent ce vrei sa faci va trebui sa optimizezi materialele video pentru a nu incarca inutil la procesare.
Pingback: Sony Alpha 1 | ITnewz
as putea edita video cu o unitate de buget ca de 3500 de lei ?
Salut, in principiu poti edita si pe cele mai slabe computere, dar trebuie sa folosesti fisiere Proxy (clone cu rezolutie mai mica decat cele originale). La fel si pe computere de 3500 lei. Daca faci editare banala (taieri clipuri, lipiri, tranzitii usoare, fara grafica) atunci va functiona pe un PC de 3500 lei chiar si cu materiale video 4K. Daca vrei sa adaugi grafica, 2D, 3D si efecte atunci PC-ul trebuie sa fie la 7 – 8.000 lei si sa poata duce si in viitor editari video mai complexe.
SSD Samsung 970 EVO Plus 250GB va fi utilizat doar pentru Windows, softul de editare & alte programe, respectiv pentru randarea materialului video (acest material video editat va fi transferat pentru depozitare pe HDD 2TB SATA-III sau pe stickuri USB). Cam asa am gandit acest aspect ! Multumesc foarte mult pentru raspuns !!!
Salut Valeriu,
Am verificat configurația propusă de tine si este foarte buna pentru un calculator pentru editare video 4K!
Compatibilitate exista intre componente. Ai ales bine o placa de baza cu USB-C, porturile rapide vor fi importante pentru viitor.
1. Eu as investi mult si in capacitate mai mare aici: SSD Samsung 970 EVO Plus 250GB PCI Express x4 M.2 2280
De ce ? Pentru ca materialele video 4K ocupa mult. Depinde de proiectele tale video, dar 250 GB s-ar putea sa fie putin pentru OS, soft de editare, apoi sa mai si tii proiectele actuale, (media cache ce mai genereaza softul), apoi in timp: mai ocupa alte softuri noi, si update-urile de windows, este putin cam restrans si totusi e piesa care ofera cea mai mare viteza in procesul de productie video.
2. Sau varianta B, Lasi configuratia asa pentru ca in viitor daca e nevoie mare, vei putea cumpara unul de capacitate mare, iar acesta de 250 GB sa devina locul dedicat proiectului activ. Ai 2 sloturi M2.
Daca apar neclaritati sau te gandesti la alte modificari, sunt aici !
Buna, sunt interesat de configuratia unui calculator desktop destinat editarii video 4K (de baza, nu ceva sofisticat). Incurajat de profesionalismul dvs., va trimit o configuratie „economica” ( aprox. 6500 lei, fara monitor) pentru care as dori o sugestie competenta in ceea ce priveste compatibilitatea & stabilitatea sistemului (softurile folosite: Pinnacle 22 Ultimate, Adobe Premiere).
Placa de Baza MSI Z390-A PRO
Procesor Intel Coffee Lake, Core i7 9700F 3.0GHz (socket 1151 v2)
Memorie RAM Corsair Vengeance LPX Black 32GB DDR4 2666MHz CL16 Dual Channel Kit (2x16Gb)
Placa Video Palit RTX 2060 Super DUAL 8GB GDDR6 256bit
Hard Disk Seagate BarraCuda 2TB SATA-III 7200RPM 256MB
SSD Samsung 970 EVO Plus 250GB PCI Express x4 M.2 2280
Sursa Corsair CX Series CX650M, 80+ Bronze, 650W
Carcasa Cooler Master MasterBox MB510L Red, Window
Cooler procesor Noctua NH-U12S
Astept raspuns, numai bine !!!