Avem pe maini noul smartphone Sony din familia Xperia: Hayabusa sau dupa numele de cod Lt29i, modelul de varf la ora actuala. Pe Internet pe prima pagina dupa cautarea „review xperia hayabusa” nu mi s-a parut sa vad vreun review, doar stiri de lansare sau linkuri marcate ca review care duc pe articole informative (aici ma refer strict la Romania cu toate ca nici in engleza nu par a fi, deci e posibil sa avem o premiera aici.
Telefonul a fost lansat pe 29 August intr-un eveniment organizat de Sony inainte de evenimentul IFA Berlin 2012. Voua cum va suna Hayabusa pentru ca pe mine m-a dus instant cu gandul la motocicleta Suzuki Hayabusa destul de populara chiar daca nu esti fan motociclete (cazul meu). La prima vedere telefonul clar este mai rapid decat ultimele telefoane pe care le-am avut pe mana, are un timp de raspuns vizibil fulgerator. Legat de timpul de raspuns: e comparabil cu iPhone in primele momente de utilizare, au ales bine numele Hayabusa.
Sa vedem ce s-a intamplat dupa ce l-am butonat si rasbutonat saptamana asta:
Unboxing
Cutia lui Sony Xperia TX Hayabusa este de forma patrata si chiar foarte mica as spune. Au incaput in cutie pe langa „motocicleta Hayabusa” si acumulatorul, incarcatorul, cablul microUSB, cartile cu instructiuni si conditii de utilizare si castile SONY in-ear (intraauriculare) cu alte doua marimi pentru urechi mai mici/mari. Presimt ca o sa ridic iar in slavi castile lor in articolul asta, dar sunt bune ce sa le faci…
Design
Telefonul are chiar un design interesant in comparatie cu toate telefoanele pe care le-am mai avut la test sau vazut pe Internet. Ma refer strict la spate: nu este plat, are marginile rotunjite, dar pe latime spatele are o curbura, adica este mai subtire la mijloc si mai inalt in capete, nu o diferenta mare insa care se simte si mai ales se vede daca-l asezi pe masa. Chestia asta afecteaza in primul rand ergonomia, este mai confortabil, mai usor de tinut, dar iti si lasa impresia in minte ca este mai subtire decat ar fi in capete spre exemplu. Diferentele sunt milimetrice dar conteaza. O chestie poate negativa aici, stand pe masa cu spatele, nu are stabilitate si vibreaza stanga dreapta, asa ca daca apesi pe ecran in timp ce sta pe masa nu o sa fie prea usor sa tastezi.
Fata telefonului deja a devenit un standard la telefoanele Sony Xperia din ultima perioada, complet lipsita de butoane, doar cele trei standard pentru Android Ice Cream Sandwich fiind prezente pe ecran. Ecranul are protectie anti zgariere si dupa cum apare in specificatii se pare ca nu poate fi spart cum se intampla cu multe ecrane de sticla, din pacate nu stiu detalii despre material si nu am putut testa. In partea de sus se observa senzorul de lumina in stanga, camera foto frontala in coltul din dreapta.
Colturile telefonului nu sunt nici foarte rotunjite nici unghiuri drepte iarasi asta este un element standard la ultimile telefoane Sony Xperia imi place mai mult abordarea asta decat cum sunt modelele Samsung foarte rotunjite. Daca laturile si fata sunt drepte muchiile dinspre capacul din spate sunt mai tesite. Vedeti imaginile ca sa vedeti exact cum sunt liniile telefonului curbate pe lungime.
Capacul din spate al lui Hayabusa este dintr-un material mat doar fin la atingere nu si cauciucat, care sta foarte aproape de interiorul telefonului (carcasa, acumulator). Telefonul are difuzorul pe spate jos langa sigla Sony Ericsson (verde), iar in partea de sus asezate toate celelalte elemente: sus de tot camera foto de 13 Megapixeli, mai jos blitul LED, in continuare mai jos marcata zona de contact pentru NFC si chiar mai jos microfonul pentru inregistrare in timpul filmarii. Sub capac devine „interesant” cardul microSD si microSIM nu pot fi introduse/scoase fara sa scoateti acumulatorul.
Lateralele lui Sony Xperia Hayabusa sunt destul de libere, pe partea stanga butonul On/Off se afla sus de tot. In mana stanga statea foarte bine pentru ca apasam cu degetul mare cand era nevoie sa deblochez, cu toate ca sunt dreptaci, puteti vedea in clipul de unboxing vine perfect degetul mare pe buton, e un telefon pe marimea mea.
Nu acelasi lucru pot sa spun ca poti face si cu mana dreapta trebuie sa deblochezi cu aratatorul, putin aiurea dar merge (te obisnuiesti rapid), si acum butoanele de volum de pe laterala dreapta le apesi usor cu degetul mare. Pe laterala dreapta sus de tot se afla portul de incarcare/date/si afisare pe TV – MHL. Acel port la care se poate conecta un cablu micro USB sau unul HDMI. Tot pe laterala dreapta dar jos de tot se afla butonul dedicat pentru aparatul foto. Pe laterala sus se afla doar portul audio 3.5mm.
Designul provine de la modelul mai vechi Xperia Arc/S tot cu spate curbat si cu linii fluide, mi-a placut foarte mult.
Performanta
Am fost intotdeauna un adevarat fan al telefoanelor Sony Ericsson inca de la inceputul lor, am avut si doua modele de-a lungul timpului si astazi am inca un model care m-a impresionat. Nu a fost un telefon de top si totusi Xperia Hayabusa este un telefon foarte rapid, cu timp de raspuns extraordinar dupa cum ne-a obisnuit Sony.
Specificatii Sony Xperia Lt29i Hayabusa:
- Ecran: LED LCD de 4.55inch cu rezolutie 720 x 1280 pixeli (~323 ppi) 16Milioane de culori, rezistent la spargere
- Procesor: dual-core Qualcomm MSM8260A Snapdragon de 1.5 Ghz
- Memorie interna: 16GB;
- RAM: 1GB
- GPU: Adreno 225
- Sistem de operare: Android OS 4.0.4 Ice Cream Sandwich (Pe viitor upgradabil la 4.1 Jelly Bean)
- Camera principala : 13 MP cu autofocus si blit LED; Filmare 1080p FullHD 30fps
- Camera secundara: 1MP; Filmare 720p HD 30fps
- Slot MicroSD pentru carduri de maximum 32GB, port microUSB (MHL v2) cu suport OTG
- A-GPS cu suport GLONASS, Bluetooth 3.1 cu AD2P, 3G HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps, WiFi, DLNA
- Sensor :Accelerometer, gyro, proximity, compass
- Acumulator: Li-Ion 2220 mAh
- Dimensiuni: 131 x 68.6 x 8.6 mm si Greutate: 127g
Ecranul lui Hayabusa poate intra in categoria celor fruntase cu toate ca nu e Super AMOLED / Plus sau eu stiu ce alte tipuri de ecrane cu lumina si contrast puternic acest LCD LED HD 720×1280 pixeli reuseste sa ma convinga ca merita banii la care se comercializeaza in prezent. De ce ? Pai contrastul in general in navigare, in jocuri in filmele pe care am apucat sa le vad online era destul de puternic, apoi lumina a rezistat cu brio chiar pe „ultimele raze solare” care le-am prins la pranz acum cateva zile. Toate cele dinainte si cu ajutorul engine-ului BRAVIA (tehnologie Sony).
Pe partea de sunet pentru ca este un Sony si integreaza tehnologia proprietara xLOUD calitatea acestuia este foarte buna. Poti asculta muzica ore in sir la volum ridicat de placere (chiar daca nu se recomanda pentru ca afecteaza auzul pe termen lung). Cu ocazia asta am introdus si Google Music in telefon sa vad cum merge streamingul audio. Este un sistem bun pentru ca sincronizezi muzica de pe PC in telefon si invers iar streamingul este de calitate, insa aplicatia prin care functioneaza ar trebui imbunatatita.
Conectica din ce observ este cred completa cu putine si neinteresante exceptii: poti folosi portul MHD pentru transfer date On the Go sau din PC, incarcare telefon, are WiFi si poti face Hotspot pentru a folosi internetul 3G de pe telefon pe Laptop, poti afisa imagini foto/video prin DLNA, exista si Bluetooth 3.1 dar sa nu uitam si de NFC care abia asteapta dispozitive si terminale pentru a se conecta la ele in Romania insa slaba miscarea. GPS-ul este asistat si se poate conecta si la GLONASS (reteaua ruseasca de sateliti pentru localizare pe Glob). Viteza maxima de conectare 3G este HSDPA 42 Mbps, paginile se incarcau destul de repede pe reteaua Vodafone.
Camera foto a lui Sony Xperia Lt29i Hayabusa de 13 MP cu autofocus si blit LED; Filmare 1080p FullHD 30fps mi se pare a fi printre cele de top, am reusit fotografii destul de bune zic eu. Chiar cea facuta intr-un pub unde nu se vedea decat lumina de la bar plus o slaba lumina pe fundal a iesit foarte clara si cu putin zgomot de imagine ca si la un aparat compact mai ieftin (imaginile la dimensiunea originala, in albumul de jos disponibil pe Flickr).
Alte doua imagini facute la lumina slaba ne arata iarasi detalii destul de bune: parul, modelul de pe camasa se disting (vezi imaginea pe Flickr in albumul foto de jos ).
Inca o imagine seara, de data asta pe o scena de teatru unde reflectoarele stau pe actori: imaginea este neclara insa este facuta cu zoom digital. Se poate vedea cum sunt multe zone prea luminate si unele prea intunecate.
Acum urmeaza doua fotografii Macro care m-au uimit in detalii si zgomot de imagine aproape inexistent. Lumina este cea din camera, este un bec obisnuit. Aici isi arata valoarea senzorul CMOS si lentilele.
Utilizarea unui Sony cu Android mi se pare la ora actuala poate cea mai reusita experienta Android. Apelarea se face usor dar mi-a placut claritatea cu care eu dar si persoana cu care discutam ma auzea: clar si raspicat. Are integrare buna cu retelele de socializare, iar aplicatiile proprietare pentru fotografii Album si pentru videoclipuri Filme dar si cea pentru ascultarea muzicii WALKMAN te ajuta sa vezi poze, sa vizualizezi clipuri si sa asculti muzica in cel mai simplu, rapid si intuitiv mod posibil. In Album mi-a placut modul dinamic in care se aseaza animat fotografiile cand faci zoom in / zoom out cu ajutorul a doua degete. Fotografiile se aseaza rapid in functie de formatul portrait/landscape.
Acumulatorul lui Xperia Hayabusa a rezistat ca si cel al altor smartphone-uri testate de mine in ultima perioada. Pe scurt: daca te joci niste jocuri 3D cum am facut eu intr-un drum spre Birlad de am jucat Mass Effect Infiltrator nu tine mai mult de 2h poate maximum 3h cu ecranul diminuat mai mult decat l-am setat eu. Priviti consumul in graficul de mai jos si mai jos ce a consumat mai mult. In acest caz ecranul bineinteles, dar mai jos 16% unul din jocurile 3D jucate cel mai mult.
Acum sa trecem si la lucruri mai normale am desfasurat si un test intr-una din zile in care telefonul l-am folosit mai moderat, insa nu l-am lasat in pace mai mult de 30 de minute din ce imi amintesc. L-am folosit pentru tot ce aveam nevoie intr-o zi obisnuita si asta include: accesarea Internetului destul de frecvent: WiFi in mare parte din zi dar si cam maximum 1h de folosire 3G cumulat, insa in toate acele 7-8h in care se vede ca a stat pornit in mare parte au rulat videoclipuri HD de pe Youtube (pozitia 2 Mediaserver). Deci s-a descurcat bine zic eu cu ecranul cu lumina la mximum.
Per total daca este utilizat putin fara Internet mobil 3G rezista 2 zile fara incarcare.
Nu-mi place
- cand foloseam tastatura qwerty nu mi s-a parut indeajuns de precis touchscreen-ul cu toate ca este un ecran cu rezolutie mare, probabil matricea ecranului capacitiv nu este indeajuns de densa;
- am reusit sa-l descarc complet si nu a mai putut fi readus la viata decat cu incarcatorul originial (nu prin USB PC/laptop)
- camera prea pe margine; intri cu mana in cadru involuntar
Imi place
- ecranul luminos, contrast puternic (BRAVIA)
- 4.6″ are dimensiuni numai bune pentru mainile medii/mari
- casti in-ear de calitate buna
- timp de raspuns foarte bun
- soft proprietar foarte util si simplu de utilizat
- este usor in comparatie cu alte smartphoneuri de top
Concluzie
Daca esti in cautare de un telefon multimedia cu un design interesant: mai usor decat restul, mai delicat insa rezistent (dupa cum se lauda producatorul chiar rezistent la craparea ecranului), ecran superb cu suprafata mare (merge perfect persoanelor cu mainile putin mari, dar nu pe cele mici), usurinta de a fi utilizat chiar si de catre incepatori ai smartphone-urilor, sunet bun si pe care merg bine jocurile 3D atunci Xperia Hayabusa s-ar putea sa-ti placa enorm de mult. Daca esti o persoana care tine foarte mult la autonomia mare de peste 3 zile atunci nu ti se potriveste.
2 comentarii
buna,am cumparat si eu sony xperia tipo si am descarcat niste jocuri sa le pun pe el,dar nu stiu deloc cum sa intru pe micro sd sa le instalez,adica nu gasesc micro sd,imi arata ce memorie are micro sd,ms
Ai nevoie de un File Manager cu care sa poti face asta. Cauta in Play Store.