A venit momentul pentru un review la Xiaomi Redmi 9 lansat recent în luna Iunie a acestui an și vine ca înlocuitor pentru Redmi 8 lansat în Octombrie 2019.
Smartphone-ul nu a primit schimbări majore dar totuși suficiente cât să devină un upgrade interesant chiar și pentru cei care au acum un Redmi 8.
În primul rând are un ecran putin mai mare și cu rezoluție mai mare. Apoi au trecut de pe procesoare Qualcomm la procesoare Mediatek pe acest model. Sistemul de camere a fost upgradat de la o cameră wide plus cea de adâncime la 3 camere foto + una de adâncime.
Citește mai departe articolul și află dacă este un smartphone care ți se potrivește!
Specificații Xiaomi Redmi 9
- OS: Android 10
- Interfață MIUI 11.0.1
- Dual-SIM cu sloturi dedicate
- Ecran: IPS LCD, 6.53 inch, cu rezoluție 1080 x 2340 px și protecție Gorilla Glass 3
- CPU: Mediatek Helio G80 (12 nm)
- GPU: Mali-G52 MC2
- RAM: Diferă în funcție de memoria Internă:
- 32GB 3GB RAM
- 64GB 4GB RAM (acest model l-am avut eu la test)
- 128GB 6GB RAM
- Camere Principale: Cu posibilitate de filmare 1080p cu 30 fps
- Wide: 13 MP, f/2.2, 28mm, 1/3.1″, PDAF
- Ultra-Wide: 8 MP, f/2.2, 118˚, 1/4.0″
- Macro: 5 MP, f/2.4
- Adâncime: 2 MP, f/2.4
- Cameră Frontală: Wide: 8 MP, f/2.0, cu filmare la rezoluție 1080p cu 30 fps
- Conectivitate:
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
- Bluetooth 5.0
- NFC
- A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
- Audio 3.5 mm
- USB-C
- Infrared
- Cititor amprentă
- Acumulator 5020 mAh
- Încărcător rapid de 18W
- Specificații complete aici
Design
Redmi 9 vine cu un design familiar pentru smartphone-urile momentului și similar Redmi 8, cu un ecran care ajunge aproape de muchia telefonului, cu o grosime nu foarte mare a carcasei, iar camerele dispuse liniar într-un stil mai vechi fiind poziționate central-sus pe spatele telefonului.
Chiar dacă smartphone-ul nu vine cu cine știe ce design este funcțional, iar spatele telefonului este acoperit de un model cu linii concentrice care înconjoară sistemul de camere foto. Acele linii ajuta la o priză bună cu telefonul astfel încât să nu-ți pună probleme dimensiunea lui de 6.53 inch.
Ecranul vine cu o folie preaplicată atât de subțire încât nu am observat-o la început. Deci vei putea sta relaxat pentru eventuale zgârieturi superficiale sau medii.
În pachet primești și o husă pentru protecție și mai mare, dar cu un design monoton.
Camera frontală este înconjurată de muchia ecranului care vine cu o linie curbă și o ocolește, iar deasupra acesteia găsești fanta difuzorului pentru apeluri, care este foarte discretă. Pe tine te mai deranjează că pătrunde camera foto în perimetrul ecranului?
Ai toate cele 3 butoane de volum +/- și pornire pe muchia dreaptă în timp ce pe muchia stângă vei găsi slotul pentru microSD și cele doua nano SIM-uri care pot fi introduse simultan în telefon. Poziția lor mi se pare cea mai comodă. Nu-mi mai plac butoanele sus sau pe stânga.
Ce mai găsești pe muchii sunt următoarele: muchia de sus are un transmițător infraroșu și un microfon pentru anularea zgomotului. Pe muchia de jos găsești un port audio 3.5 mm (Yeey!), microfonul pentru apeluri, portul USB-C și difuzorul pentru multimedia.
Din păcate poziția difuzorului atunci când ții telefonul în modul panoramic nu este utilă pentru că îl blochezi ușor și fiind singurul difuzor al telefonului nu mai auzi nimic.
Diferențele de design față de Redmi 8 nu sunt foarte mari, este mai mare, puțin mai greu, și în general se aseamănă foarte mult cu predecesorul fiind aduse îmbunătățiri hardware mai mult.
Performanțe
Surprinzător pentru mine Redmi 9 nu a avut multe momente de încetinire sau blocaje în utilizarea de zi cu zi care cuprinde și aplicații de social media și navigare web, dar și utilizarea aplicațiilor de navigare.
Dacă pornești multe aplicații și le lași în managerul de procese atunci s-ar putea să mai întâmpini și încetiniri, însă eu ce am experimentat a fost foarte ușor. Ce este enervant însă și valabil pe majoritatea telefoanelor cu Android este animația lentă când treci din modul portret în panoramic cu telefonul, sau faptul că nu vrea câteodată să treacă în modul panoramic.
În Geekbench Redmi 9 obține cifre rezonabile Multi Core 1299 puncte și Single Core 359 puncte. Dacă compari cu Redmi Note 9 Pro: Multi Core 1677 puncte, iar Single Core 569 de puncte s-ar putea să îți placă ce poate acest telefon cu câteva sute de lei mai ieftin.
Sistem de Operare
Android 10 și MIUI 11 sunt softurile cu care telefonul rulează și nu sunt un mare fan al interfeței de la Xiaomi, dar este funcțională și oferă o multitudine de setări care te ajută să folosești telefonul mai bine.
O funcție de clean-up pentru fișiere cache-uite și alte prostii cu care se umple telefonul în timpul utilizării, astfel încât să nu ți se umple memoria telefonului cu lucruri care nu sunt utile.
Există funcții de economisire a bateriei mai avansate decât ar fi oferit Android în mod normal pe care le-am apreciat foarte mult. De exemplu îmi place funcția de oprire / pornire în intervalul în care dorm.
Camere Foto
Îți spun încă de la început concluzia mea pentru camerele foto de pe Redmi 9. Merită doar camera foto principală luată în considerare. Noile camere foto (ultra-wide și macro) adăugate astfel încât să fie similar cu un smartphone de top sunt mai mult de formă, nu reușești să obții fotografii prea bune / filmări. La un preț atât de mic tot mă mir că au reușit să le adauge oricum.
Intrând în detaliu, camera foto wide (cea de bază) este cea cu care oricum facem cele mai multe fotografii și filmări prin urmare este și cea mai capabilă dintre toate. La fel cum se întâmplă și cu smartphone-urile de top.
Ce vei observa este că imaginea este cea mai clară, nivelul de detalii este cel mai bun dintre camerele disponibile și culorile sunt mai bine reproduse.
Privește cum sunt fotografiile noaptea. La fel ca și ziua vei vedea că pe margini imaginile sunt mai neclare (în special pe camera ultra-wide unde contează foarte mult să ai și lentile bune pentru a obține rezultate bune)
Fotografiere pe timp de zi
Ziua Redmi 9 evident că se descurcă mai bine. Poate obține fotografii ok pentru prețul la care se vinde acest smartphone și pentru fotografii pentru Instagram și Facebook.
În continuare cu ceva probleme pe reglarea balansului de alb, cu aberații cromatice și detalii difuze pe margini, dar cu camera Wide poți face fotografii utile.
La finalul galeriei foto de mai jos sunt și două fotografii macro realizate cu camera dedicată. Aș zice ca sunt printre cele mai reușite imagini făcute cu acest smartphone. Odată pentru că lumina este bună, apoi și pentru că o cameră care apropie din punct de vedere optic distorsionează mai puțin imaginea.
După cum vezi dacă are suficientă lumină poate genera și imagini mai bune, deși în continuare poți depista neajunsurile lentilelor măcar ai ce posta pe Instagram și Facebook :).
Camera selfie pornește automat pe modul de înfrumusețare și îți dă puțin cu „fard”, dar și aici să nu te aștepți la prea multe detalii.
Pe partea de filmare Redmi 9 în afară că nu are o stabilizare decentă, lucrurile stau similar ca și la fotografiere. Deși pentru prețul mic al telefonului nu ar trebui să am prea multe pretenții: culorile sunt puțin dereglate.
Surpriză sau nu Redmi 9 știe să facă și slow motion cu 120 fps, dar la transfer în PC am observat că materialul trebuie editat, eventual exportat direct din telefon cu editarea făcută. Rezoluția slăbuță, dar totuși poți obține ceva interesant dacă ești creativ.
Sunet
Difuzorul mono integrat la baza telefonului reușește să ofere doar un sunet mediocru. Nu mă așteptam să mă impresioneze oricum fiind un telefon de 700 lei.
Volumul este suficient de puternic pentru a auzi o melodie, a te uita la un film, dar nu te aștepta la un sunet de claritate prea bună sau care să ofere sunete medii și joase prea pronunțate.
Autonomie
Redmi 9 reușește să atingă o performanță suficient de bună pentru un astfel de telefon. Are ecran mare, poate folosi doua sim-uri și totuși după 9h de Youtube a reușit să consume doar 50% din baterie.
Se încarcă cam greu cu charger-ul de 10W inclus în cutie 3h pentru 100%, deși ar fi capabil de încărcare mai rapidă cu unul de putere 18W (maximum suportat de telefon).
Nu-mi place
- camerele foto ultra-wide și macro din păcate mai slabe decât cea principală;
- sunet slăbuț, dar era de așteptat cumva;
- încărcare cam lentă;
- luminozitatea ecranului puțin sub așteptări.
Îmi place
- preț foarte bun;
- upgrade destul de consistent față de Redmi 8;
- ecran cu rezoluție înaltă;
- camera principală poate face fotografii foarte bune pentru gama sa;
- autonomie de 1 – 1.5 zile, dar cu opțiuni de economisire baterie foarte bune care îți permit să-l utilizezi chiar și 3 zile;
- cititor de amprente foarte rapid.
Concluzie
Redmi 9 se dovedește din nou a fi o variantă foarte accesibilă cu un raport calitate / preț foarte bun comparativ cu ce mai există pe piață. Momentan se găsește modelul meu cu 700 lei și nu mai găsesc un model mai bun la prețul acesta.
Este un pachet aproape complet care îți aduce 3 camere diferite pe spate (este adevărat ca doar cea principală este mai bună), cititor de amprente, NFC, un ecran mare cu rezoluție 1080 x 2340 px (mai rar întâlnită pe telefoane ieftine) și nu în ultimul rând Android 10.
Atenție la achiziție în funcție de spațiul de stocare intern telefonul poate avea 3 GB, 4 GB sau 6 GB RAM. Eu am testat modelul cu 64 GB memorie internă și 4 GB RAM.
Atât timp cât nu ceri prea multe de la el fiind un smartphone din gama celor ieftine îți va plăcea cu siguranță mai ales dacă ești fanul ecranelor mari și telefoanelor cu autonomie bună.