Zun XO, vârful de gama al celor de la Vonino, este al doilea smartphone pe care l-am testat și pot spune din start că am rămas impresionat atât din punctul de vedere al design-ului, performanțelor cât și al raportului calitate/preț.
DESIGN ȘI DOTĂRI
Din momentul în care îl scoți din cutie, parcă nu îți vine să crezi că ai de-a face cu un terminal de sub 200 de euro. Construcția este una foarte bună: marginile și butoanele din metal, colțurile rotunjite și finisajul mat te fac să simți că ai în mână un telefon premium. Aș îndrăzni să spun că aduce un pic a iPhone 6 datorită ecranului cu muchii rotunjite și a marginilor, ceea ce nu e un lucru rău deloc.
Aceeași construcție metalică o au și căștile cu care vine în pachet și le dau un feeling calitativ. Ce nu mi-a plăcut în cazul lor este faptul că grilajul de protecție a difuzorului se desprinde foarte ușor atunci când scoți dopurile de silicon pentru a le curăța.
Telefonul este subțire și la 129 de grame este foarte ușor, însă nu atât de ușor încât să ai senzația că nu ții aproape nimic în mână. Aici cei de la Vonino au atins un balans bun. Dimensiunea de 5 inch a ecranului și proporțiile telefonului, în general, mi se par optime și îi dă o ergonomie foarte bună. Țin să menționez că și Zun XO vine cu o folie deja aplicată, ceea ce e întotdeauna un plus.
Singurul lucru care te face să îți dai seama că nu ai de-a face totuși cu un telefon de 500 de euro (din punct de vedere al finisajului) e prezența unei lumini reziduale, venită de la iluminarea ecranului, pe o porțiune a butoanelor capacitive atunci când ele nu sunt iluminate. Poate o să ziceți că sunt prea chițibușar însă acestea sunt genul de detalii pe care nu o să le întâlniți la telefoanele de top și care fac, printre altele, diferența de preț.
În partea din față a telefonului se găsesc butoanele capacitive, camera frontală de 5 MP împreună cu led-ul de notificări, senzorul de proximitate și cel ambiental. Pe lateral stânga, butoanele de volum iar dreapta cel de on/off. Lateral sus găsim portul de încărcare și jack-ul audio iar opus microfonul. Țin să precizez ca butoanele sunt, asemeni ramei, metalice. În spate, central sus, se află camera de 13 MP și flash-ul.
În concluzie, sunt plăcut surprins și după cum am mai spus la început, impresionat. Cei de la Vonino uimesc prin construcție și design în gama aceasta de preț și îi lasă un pic în spate pe alți competitori.
PERFORMANȚE
Cu un procesor Octa-Core MediaTek de 1.3 GHz și 2 GB RAM, Zun XO „zboară” prin Android 5.1 în utilizarea de zi cu zi. Nu am găsit o combinație de aplicații în multitasking care să îl facă să îngenuncheze. Totul e fluid iar timpii de încărcare, în mai toate aplicațiile, sunt foarte mici. Instalările aplicațiilor, indiferent de mărime, sunt aproape instantanee. Nu este joc care să nu îi fi făcut față iar încălzirea e în limite normale, ceea ce mă surprinde la procesoarele MediaTek.
Ecranul de 5 inch IPS HD 2.5D este superb. Consumul de media e o adevărată plăcere și trebuie să recunosc că nu prea îmi venea să îl dau jos din mână. Sensibilitatea e bună, culorile sunt vii iar luminozitatea este decentă. Senzorul de lumină nu își face treaba prea bine însă e mai acceptabil decât cel al lui Jax Q și nu este total lipsit de utilitate.
Butoanele capacitive iluminate sunt cât trebuie de sensibile și nu am avut probleme pe perioada testului.
Calitatea sunetului în timpul convorbirilor este bună, atunci când vrea. Un bug, al softului probabil, făcea ca deseori, în timpul conversației, calitatea convorbirii să fluctueze, atât pentru mine cât și pentru cei de la capătul celalalt. Am semnalat problema iar cei de la Vonino m-au asigurat că este un caz izolat.
Difuzorul din spate e ok ca și claritate și volum, cu siguranță nu printre cele mai bune însă îndeajuns de mulțumitor.
Zun XO este dotat cu 16 GB memorie, mai mult decât te-ai putea aștepta în această categorie de preț. Deși a atras unele critici că nu se pot instala aplicațiile pe card, la capacitatea aceasta mi se pare totuși o non problemă. Da, mi-aș fi dorit să am opțiunea asta însă nu pot depuncta lucrul acesta ținând cont de preț și de faptul că nu vine cu aplicații de tip bloat.
CAMERA
Camera este un alt aspect al telefonului care mi-a depășit așteptările. Camera principală de 13 MP scoate poze mai mult decât decente în lumina zilei și tind să spun că se descurcă acceptabil chiar și în lumină slabă. Senzorul nu e prea agresiv cu reducerea zgomotului iar detaliile se păstrează foarte bine. Culorile sunt vii și destul de apropiate de realitate. Datorita configurației, totul e rapid și asta mi-a plăcut foarte mult. Într-o secundă ești gata să fotografiezi iar focus-ul e foarte rapid, chiar și pe timp de noapte. Live view-ul pe ecran este de asemenea fluid.
Camera secundara de 5 MP este și ea peste așteptări iar în cazul lui Zun XO selfie-urile vor ieși reușite.
Imagini full size ne compresate găsiți în galeria Flickr de la finalul articolului.
AUTONOMIE
Având în vedere că l-am butonat mai tot timpul, Zun XO se ține bine având în vedere configurația. Am reușit să scot aproape o zi întreagă de utilizare excesivă. Sunt sigur că pe o utilizare medie va reuși să ducă o zi și jumătate. Nu am ce să îi reproșez la acest capitol.
SPECIFICAȚII Vonino Zun XO
- Sistem de operare: Android 5.1 Lollipop
- Tip: 4G Smartphone
- Rețele mobile: 4G LTE-FDD – 800/1800/2600 MHz, 3G HDSPA(21.4 mbps), HSUPA,WCDMA 2100/900, 2G EDGE(384-473kbps), GPRS(171.1kbps), GSM 850/900/1800/1900MHz
- Procesor sistem: Octa-Core MediaTek MT6753, Cortex A53 1.3 GHz
- Procesor video: ARM Mali-T720
- Memorie RAM: 2GB
- Stocare: 16GB; Suportă TF card pana la 128GB
- Camera: Camera-față: 5MP, Camera-spate: 13MP AF
- Display: IPS Capacitiv 5.0 inch, HD/WXGA 1280 x 720, Curve TP 2.5D
- Conectare si porturi: WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0LE, GPS cu suport AGPS, 3.5mm jack audio, micro-USB, DC 5V,1A
- Baterie: Li-ion 3.7V, 2150 mAh,pana la 200h în așteptare; pana la 4h în conversație
- Dimensiuni: 70.5 x 143 x 7.9mm
- Greutate: 129g
CONCLUZIE
Zun XO este un telefon care o să te surprindă. Vonino te lasă să pășești în lumea smartphone-urilor premium, atât ca design cât și ca performanțe, la un preț de 599.99 lei (19.01.2016). La prețul acesta, smartphone-ul e un best deal, mai ales că vine și cu o husă cadou și sunt sigur că va fi cel mai popular în vânzări.
2 comentarii
Chiar te tine 1 zi bacteria in utilizare excesiva?Ori glumesti ori am eu bateria defecta.La o utilizare excesiva ma tine max 5-6 ore iar pe tine o zi? :)))
Vad ca are si frecventa 2600 MHz, inseamna ca o sa mearga si netul 4G de la Rds pe el? La 600 lei este imposibil sa gasesti ceva mai bun. Din ce vad pozele pe timp de zi ies ca si la aparatul meu foto de 14 MP.