
Prin programul Orange Smartphone Tester am avut pe mână la propriu și la figurat smartwatch-ul Samsung Galaxy Watch 3 odată venit cu smartphone-ul de top Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G.
A reușit să creeze Samsung un smartwatch care se ridică la nivelul Apple Watch? Rămâne să afli asta mai departe din articol.
Specificații Samsung Galaxy Watch 3
- Ecran: Super AMOLED (1.4”) cu cadran de de 45 mm diametru + protecție Corning Gorilla Glass DX + muchie rotativă pentru selectări
- OS: Tizen OS 5.5
- Procesor: Exynos 9110 Dual core 1.15GHz
- RAM: 1GB
- Memorie internă: 8GB
- Senzori: Accelerometru, Direcție, Barometru, Măsurare Puls, Senzor de Lumină
- Conectivitate: 4G (LTE), GPS, Bluetooth 5.0, WiFi
- Rezistență la condiții extreme certificată IP68 + rezistă la presiune maximă de 5 Atmosfere cu scufundare de până la 50m (nu se recomandă în apă sărată)
- Acumulator: de 340mAh
- Dimensiuni: 46.2 x 45 x 11.1 mm
- Greutate: 53.8 grame (pentru versiunea aceasta din oțel)
- Specificații complete aici
Design
Samsung Galaxy Watch 3 vine cu un design nu foarte diferit de prima versiune Galaxy Watch. Dacă vă uitați pe Internet veți vedea că nu există o versiune 2 al acestui smartwatch. A fost lansat doar modelul Active Watch 2 care l-am avut la test, și care are specificații și funcții aproape în totalitate identice.
Avantajul lui Galaxy Watch versus Active Watch (până acum) este că prin design șansele de a zgâria sau sparge ecranul ceasului sunt mult mai mici datorită marginii ridicate care are funcție dublă. De protecție a ecranului și pe post de buton rotativ cu care poți naviga între ecranele principale și pe post de selector printre opțiunile afișate.
Vine cu o curea din piele care până acum a rezistat cu brio și nu pare să se uzeze repede. Testul real ține cel puțin un an însă. Cureaua vine atașată de ceas și după despachetare poți să-l pui direct pe mână și să-l activezi. Se pot înlocui rapid cu alte curele datorită sistemului simplu de detașare.
Spatele ceasului este puțin bombat pentru a fi cât mai aproape de piele atunci când îl porți. Mi se pare că este destul de confortabil de purtat pe termen lung, ideea e să nu-l strângi foarte tare, dar nici să nu-l lași foarte liber pentru ca senzorii să poată citi pulsul și alte informații.
Cât este de practic?
Smartwatch-ul rămâne un dispozitiv greu de utilizat pe care poți face lucruri relativ complexe: să te joci, să navighezi pe internet, sau să scrii mesaje. Ideea este ca acele funcții complexe să fie adaptate la smartwatch pentru a putea fi utilizate cât mai ușor.
Dacă vrei să faci lucrurile pentru care ceasul a fost foarte bine adaptat: înregistrare activitate sportivă, apelare, verificare vreme, verificare puls, calendar, lucrurile vor fi destul de simple și directe, cu informații limitate pe alocuri, detaliile fiind vizibile în smartphone.
Greutățile apar la navigare pe pagini web, instalat aplicații din magazin, scris mesaje, executat comenzi vocale Bixby. Nu întotdeauna lucrurile merg lin.
Include tastare în limba română deci pentru a scrie mesaje ar fi util, pentru comenzi Bixby însă trebuie să te rezumi tot la limba engleză. Scrierea de text se poate face fie printr-o tastatura T9, fie prin desenarea literelor pe ecran. Pentru spațiu tragi o linie orizontală. Destul de intuitiv mi s-a părut.
Înregistrarea activităților sportive se poate activa fie manual fie automat. Deci dacă uiți să activezi înregistrarea și ceasul detectează un puls mai mare, eventual mișcare mai multă cu ajutorul senzorilor atunci se va aprinde și te va anunța că a detectat ciclism, alergat, înot sau ce sport faci tu acolo.
Pentru cele enumerate de mine înregistrarea automată a fost făcută destul de precis. S-a întâmplat o singură dată să nu detecteze că sunt pe bicicletă. Cine știe ce a fost, poate mergeam prea relaxat :).
Dacă ești familiarizat cu interfața grafică de pe Samsung Health atunci vei recunoaște rapid ecranele. Primul este general, apoi urmează două legate de Somn, doua legate de stres (acolo poți vedea când m-am întors din concediu ce s-a întâmplat :) ), și ritmul cardiac pe ultimele zile.
Pentru Somn poți afla cât de similar este somnul între zile, ce calitate a somnului (dacă ești mai des într-un stadiu de somn ușor / adânc, sau în stadiul REM). Sunt informații nu foarte complexe și prezentate într-un mod prietenos, ba chiar explicate în detalii dacă cauți în aplicație.
Este precis în toate aceste înregistrări? Mie mi se pare că da. Am și un alt smartwatch de la Huawei și pare că bătăile inimii le citește aproximativ la fel cu mici diferențe (+/- 1 bpm). După trezirea de dimineață statistica de pe ceas seamănă cu cât de odihnit mă simt, așadar poate că nu e precizie de instrument medical de spital, dar este suficient de precis pentru utilizatorul obișnuit.
În a patra imagine de mai sus vei putea vedea și felul în care poți administra rapid widget-urile. Practic sunt fețele prin care treci rotind muchia ceas-ului sau făcând stânga / dreapta pe ecran. Acolo îți vei introduce cele mai rapide moduri prin care să citești informații despre activități, sau să suni / scrii mesaje, ori să afli informații despre vreme.
Ce funcții noi aduce Galaxy Watch 3?
Sunt în mare parte aceleași funcții ca și pe versiunile anterioare, dar vine de exemplu cu o funcție nouă pentru cazul în care leșini. Va putea detecta asta și va trimite automat locația GPS către o persoană apropiată.
Sau cazul doi ar fi în caz de urgență să poți apăsa de 3 ori pe butonul de jos și să aibă același comportament. Vă las pe voi să stabiliți cât de utilă este funcția.
Pe lângă Funcțiile propriu-zise din smartwatch, Samsung a venit cu o serie de modificări / îmbunătățiri în aplicația Samsung Health: Ai un modul de analiză avansată pentru alergare și partea de analiză a somnului a fost și ea schimbată față de anul trecut.
Practic după alergare vei putea ști dacă alergatul este constant, pașii sunt simetrici, și alți indicatori care te-ar putea interesa pentru a alerga mai eficient.
Samsung a plusat și cu conținut video nou dedicat pentru cei care vor să facă antrenamente mai serioase. Practic vei avea un fel de antrenor personal, deși vocea robotică a antrenorului digital amintește de vocea lui Siri în 2010. Conținutul video este gratuit.
Ce aplicații populare sunt pe Galaxy Watch 3?
- Flipboard – pentru știri internaționale pe ce teme dorești;
- HereWeGo – pentru navigație;
- Spotify – pentru muzică, dar cer abonament premium;
- Strava, Under Armour Record și Endomodo – ca și anul trecut aplicațiile fitness printre cele mai populare;
- Uber – pentru a chema o mașină unde ești;
- Voice recorder – pentru notițe vocale sau alte lucruri de acest gen;
- Două jocuri foarte light: Flying Bird și Sea Wolf (trimiți torpile în vapoare).
Și cam atât? Din păcate așa văd. Sau poate magazinul Galaxy Store nu scoate în evidență cele mai bune aplicații folosite de useri, dar mă îndoiesc că este o problemă de popularizare a aplicațiilor. Sunt aceleași aplicații ca și anul trecut. Se pare că dezvoltatorii mari de aplicații nu prea sunt interesați de Samsung Watch și Tizen OS. Mai încercăm anul viitor.

Administrarea aplicațiilor se poate face și din smartwatch și din smartphone. Pe Smartphone ai în aplicația Galaxy Wearable cam toate opțiunile de personalizare pe care le găsești și în smartwatch deci lucrurile se pot efectua mult mai ușor și mai facil de pe un ecran mare.
Poți organiza aplicațiile, instala / dezinstala aplicații mult mai rapid de aici.
Apelarea
Apelarea cu ajutorul ceasului este una dintre cele mai utile funcții, dar în special dacă ai și niște căști bluetooth pe care să le poți conecta la ceas, altfel este mai dificil să porți o conversație în public pentru că este ca și cum ai vorbi la telefon pe speaker și ar auzi oamenii ce vorbești plus că nu vei avea o conversație de cea mai bună calitate.
Dacă este să vorbești de undeva din interior, atunci nu văd nicio problemă. Persoana cu care vorbești te aude foarte bine, tu la fel.

Autonomie
Ceasul poate obține o autonomie de 1 -3 zile în funcție de cum îl utilizezi și ce funcții activezi. Dacă ești o persoană activă și faci efort zilnic pe care vrei să-l măsori și folosești și GPS-ul atunci te încadrezi la 1 zi.
Dacă nu ești foarte activ și mai oprești dintre funcții când nu le utilizezi poți ajunge la 3 zile. Dar dacă-l folosești puțin înseamnă că l-ai cumpărat degeaba sau mai mult ca accesoriu vestimentar decât pentru funcțiile sale. În acest caz poți extinde și mai mult autonomia cu funcția Low Power în care se măsoară doar pașii, se afișează ora și poți citi notificări.
Încărcarea durează aproximativ 2h. Cam greu, pentru că seara este cel mai bun moment pentru a-l încărca și dacă vrei și să îți măsori calitatea somnului atunci trebuie să fii foarte atent cu programul de încărcare.
Nu-mi place
- mai întâmpini lag în special dacă el deja procesează la ceva;
- aplicațiile de calitate sunt cam puține;
- preț cam piperat;
- funcția EKG încă indisponibilă la noi.
Îmi place
- discul fizic cu care navighezi prin meniu / opțiuni;
- design-ul
- că poate funcționa independent de telefon;
- ai acces la foarte multe fețe cu care poți personaliza ceasul;
- include majoritatea funcțiilor cunoscute pentru persoane active;
- au adăugat
Concluzie
Aproape cu 1.000 lei mai puțin poți obține un Watch Active 2 care este aproape identic în specificații, diferența majoră este în design. Dacă vrei să mergi pe design-ul mai sportiv și tradițional bărbătesc atunci Galaxy Watch 3 este alegerea corectă.
Galaxy Watch Active 2 este un design mai minimalist, unii l-ar caracteriza feminin, eu îl numesc unisex, deci va ține mult de gusturi și de buget alegerea.
Momentan pare să fie cel mai bun smartwatch Android de pe piață, deși competiția este acerbă și Huawei face și el smartwatch-uri bune, la nivel de funcții, dar din punct de vedere software și calitate Samsung rămâne în frunte.
Este util pentru persoanele sportive / active care vor să-și măsoare activitatea și astfel să înțeleagă dacă au progresat sau nu. Funcțiile noi pentru alertare în caz de leșin, sau analiza mai detaliată pentru alergare / somn sunt alte motive pentru car s-ar putea să te atragă mai mult această versiune.
Faptul că poate fi personalizată fața ceasului cu una minimalistă apoi una sport și că le poți schimba rapid și ai la alegere dintre sute de modele este iarăși un mare avantaj pentru că poți asorta ceasul cu aproape orice îmbrăcăminte. Sunt fețe care îți vor afișa mai multe informații precum bătăile inimii, nivelul de stres, numărul de pași, alte fețe doar ceasul și vremea.
3 comentarii
Mulțumesc pentru apreciere. Ai pus punctul pe i. lucrurile menționate de tine sunt importante pentru utilizatorii activi.
Da, bateria rămâne principala problemă a smartwatch-urilor cu funcții avansate, dar se pare că producătorii o țin pe-a lor (cu maximum 1 zi de utilizare activă).
Felicitari pt recenzie, a fost utila si documentata. Am folosit modelul cu conectivitate 4G si ar fi un produs foarte bun daca ar avea o baterie suficienta. Pot sa spun ca din acest motiv este este inutilizabil. O tura de alergare/bicicleta de maximum 2 ore fara conexiunea bluetooth cu telefonul, doar 4G, a consumat 40-50% din baterie. O plimbare de doua ore cu telefonul conectat, adica fara conexiunea 4G care se dezactiveaza automat, urmata de o tura cu bicileta a consumat toata bateria. O noapte in care mi-am monitorizat somnul cu cureaua stransa necorespunzator din greseala, a consumat 75% bat. Am returnat ceasul cu singurul regret legat de aspect si calitatea display-ului. As mai mentiona ca nu are Samsung Pay, iar daca se uda nu functioneaza cum trebuie, (chiar si de la transpiratia excesiva in efort)
Pingback: Review Samsung Galaxy Watch 3 – Geek Zone