Notă Review
-
Design
-
Ecran
-
Performanță
-
Sunet
-
Camere Foto
-
Calitate / Preț
A mai trecut un an de la lansarea versiunii anterioare din seria Galaxy S, iar acum noul model S21 Ultra 5G a ajuns cu bunăvoința Orange România la mine pentru un nou review. Smartphone-ul vine cu câteva modificări evidente de design, dar și putere de procesare mai bună și îmbunătățiri software și ale camerei foto care nu au trecut neobservate și care fac experiența de utilizare mai bună.
Știu că îți place să lucrezi de oriunde, să mai joci un joc din când în când sau chiar să te uiți la un film Netflix de pe un smartphone cu ecran mare. Indiferent de activitatea ta preferată sau pasiunilor tale, Orange vine în ajutorul tău cu o serie de reduceri comunicate sub numele #îmiplace.
În Orange webshop nu găsești doar telefoane, ci și gadget-uri pentru un stil de viață mai activ sau gadget-uri pentru divertisment, educație sau smart home.
Dacă și ție îți place libertatea de a face orice îți dorești pe smartphone intră pe #îmiplacelibertatea zona dedicată reducerilor la smartphone-uri și abonamente direct în magazinul online Orange care include și acest smartphone despre care îți voi povesti în cele ce urmează. Să trecem direct la subiect!
Specificații Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (SM-G998B/DS)
- OS: Android 11 cu One UI 3.1
- Ecran: 6.8” Dynamic AMOLED 2X, 3200 x 1440 pixeli, HDR10+, 120Hz, 1500 nits, protecție Gorilla Glass Victus
- Chipset: Exynos 2100 (5nm)
- Procesor: Octa-core (1×2.9 GHz Cortex-X1 & 3×2.80 GHz Cortex-A78 & 4×2.2 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G78 MP14
- RAM: 12 GB (sunt modele și cu 16GB)
- Stocare: 256GB (sunt cu 128GB și 512GB) (nu se poate extinde memoria)
- Camere spate:
- Ultra Wide: 12.0 MP, f/2.2
- Wide: 108 MP, f/1.8, 24mm, Laser AF, OIS
- Zoom 3X: 10 MP, 70mm, f/2.4, 3X zoom optic, OIS
- Zoom 10X: 10 MP, 240mm, f/4.9, 10X zoom optic, 100X zoom hibrid
- Filmare la maximum 8K @ 24fps, Slow Motion: 960fps
- Camere față:
- Foto maximum 40.0 MP și f/2.2
- Filmare la rezoluție maximă 4K @ 60fps
- Conectivitate: 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.2, A-GPS, NFC, USB-C 3.2
- Dual-Sim (2 slot-uri nano SIM)
- Cititor de amprentă sub ecran mai mare
- Acumulator: 5.000 mAh cu funcție Fast Charge 25W
- Dimensiuni: 165.1 x 75.6 x 8.9 mm
- Greutate: 227 g
- Specificații complete aici
Unboxing Galaxy S21 Ultra 5G
Conținutul cutiei este așa cum poate știi deja fără căști sau încărcător. Pe mine nu mă deranjează lipsa încărcătorului pentru că oricum toate încărcătoarele merg pe USB și mai ușurează la partea logistică și la fiecare lansare de smartphone vor putea fi livrate mai multe telefoane deodată per transport. Și cred și în problema de mediu pentru că încă de acum peste 5 ani se discuta la nivel European despre problema încărcătoarelor care umpleau gropile de gunoi.
Lipsa căștilor însă nu ar avea motivare pentru eficiență logistică, consider că acestea ar fi putut fi cu adevărat utile pentru că se și strică relativ repede pentru că sunt fragile.
Dar indiferent ce părere are fiecare acum cam atât este în cutie: 1 cablu USB-C to USB-C și telefonul, evident hârtiile și cheița de deblocare slot SIM.
Design
Diferențele majore pentru această nouă versiune a celebrului telefon de la Samsung se află pe spate în special și pe muchia de jos unde a fost poziționat slotul pentru nano SIM care apropo, nu are loc și pentru extindere prin microSD. Sunt doar două sloturi nano SIM. Eu nu am nevoie de mai mult de 128 GB spațiu pe un smartphone, poate ca să fiu sigur m-aș îndrepta către 256GB pentru că materialele video devin din ce în ce mai mari.
Apoi spatele lui Galaxy S21 Ultra 5G este de culoare negru mat care arată superb. Sunt pro telefoane cu finisaj mat pentru simplul fapt că nu evidențiază amprentele și praful de pe telefon. Pe lângă asta designul se mai remarcă prin modulul camerelor care acum este și mai pronunțat cu deschideri mai mari ale obiectivelor fiecărei camere, dar care nu sunt și funcționale ci mai degrabă pentru design. Este foarte plăcut și se îndreaptă și mai mult către design-ul inspirat de obiective profesioniste de aparate foto.
Dacă ne uităm și la muchiile ecranului observăm că nu mai sunt atât de curbate precum erau în versiunile anterioare. Pare că vor să renunțe ușor ușor la această caracteristică.
Camera frontală este înacelași loc, în mijlocul muchiei de sus. Cititorul de amprente se află sub ecran în aceeași poziție. Deci designul nu a fost modificat foarte mult, iar acolo unde au fost introduse modificări au fost binevenite.
Mi-a plăcut foarte mult cum arată, este și o idee mai mic decât S20 Ultra 5G. Singurul inconvenient legat de design ar fi faptul ca telefonul joacă fiind culcat pe masă, dar dacă folosești o husă de telefon această problemă dispare pentru că spatele devine complet plat. Până la urmă așa este gândit pentru că mulți utilizatori preferă să folosească o husă pe smartphone.
Performanțe
S21 Ultra 5G cu configurația lui puternică alături de rata mare de refresh și o conexiune 5G sau WiFi rapidă îl fac să răspundă instant la comenzi. La prețul la care se vinde mă așteptam să fie foarte rapid în continuare. Nu am întâlnit aplicații sau jocuri care să aibă probleme să fie rulate sau să pornească lent. Ba chiar am impresia că update-ul de soft recent a îmbunătățit și mai mult timpul de răspuns în interfață.
Cum arată cifrele în Geekbench? Mai jos sunt screenshot-urile în urma testului. 1016 puncte pe single-core și 3211 puncte pe multi-core. Peste OnePlus 8 cu Snapdragon 865. Importantă este performanța din utilizarea reală nu din testele sintetice însă.
Cititorul de amprente a fost îmbunătățit. Nu știu dacă datorită suprafeței mai mari sau îmbunătățirilor senzorului sau de tip software, dar acum citirea amprentei este impecabilă. Cred că o singură dată mi-a respins amprenta și am încercat imediat încă odată. Important este să știi unde este locul cititorului de amprentă. Poți chiar debloca telefonul apăsând pe senzor în timp ce ecranul este închis.
5G
Sunt sigur că știi deja că Orange are deja acoperire completă 5G în București și te poți bucura de un timp de răspuns și viteze de transfer mai mari comparativ cu conexiunile 4G. Revoluția tehnologică a început! Nu rămâne decât să îți cumperi un S21 Ultra 5G și intri și tu în era vitezei și conținutului multimedia descărcat instant sau apelurilor video de calitate.
Vitezele de transfer vor crește de la un an la altul pe măsură ce rețeaua 5G se dezvoltă până când cel mai probabil nu vom mai avea nevoie de conexiuni prin cablu în oraș. Trăim în viitor dacă nu ți-ai dat seama deja.
Software
Interfața grafică custom OneUI 3.1 rămâne în mare parte aceeași pe care o știți. Cu multe funcții pe care unii utilizatori smartphone și le doresc, iar alții vor să scape de ele (bine că pot fi dezactivate o bună parte). Samsung a ales să permită utilizatorului dacă folosește Google Discover sau aplicația de știri Samsung Free. Până la acest update nu puteai schimba furnizorul de știri. Mă bucură foarte mult update-ul deoarece eu prefer o interfață cât mai simplificată, fără să fie aglomerată de funcții / butoane pe care nu le folosesc în 99.95 % din timpul de utilizare. Prefer și furnizorul de știri de la Google.
Personalizarea modului în care notificările apar pe ecran reprezintă un alt punct important prin care OneUI 3.1 încearcă și reușește să se facă remarcat. Îmi place mult și designul setărilor pentru sunet care acum este unul mai curat.
Poate cea mai importantă bucată de software din ce pune Samsung pe S21 Ultra 5G rămâne în continuare Samsung DeX. Pentru cei care nu știu: DeX este softul care îți permite să transformi telefonul într-un computer portabil. Singura problemă ar fi să ai un adaptor, un ecran, tastatură și mouse. De restul se ocupă DeX. Este tot sistemul de operare Android dar funcționează și pe ecrane mari, cu un cursor ca și pe Windows și poți folosi aplicații optimizate DeX care rulează full-screen și cu mouse mai bine decât o face o aplicație dedicată telefonului.
Până anul trecut DeX era utilizabil însă viteza de lucru nu era foarte mare, și pentru utilizator să treacă de pe un smartphone rapid pe un sistem mai încet lasă de dorit.
Camere Foto
Ce a fost îmbunătățit pe Galaxy S21 Ultra 5G la camerele foto? Zoom gradual mai bun datorită integrării zoom-ului optic între 1X – 3X și pe camera de bază. Dacă îmi amintesc bine pe Note 20 Ultra 5G deja era implementat încă din toamnă un sistem mai bun de stabilizare care apoi a fost adus și pe acest model.
Avem de-a face cu camere foto puțin mai rafinate față de anul trecut pe Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Review-ul meu legat de camerele foto ar fi fost puțin mai negativ dacă nu primeam update-ul software de acum câteva zile. A îmbunătățit stabilizarea pe modul Zoom maxim fixând mult mai bine subiectul și focalizarea pe obiecte apropiate în modul Macro.
Calitatea imaginilor este destul de mult îmbunătățită la imaginile zoom, la cele de noapte și la partea de filmare. Voi detalia mai jos.
Zoom
Ce se poate observa în imaginile Zoom făcute cu S21 Ultra 5G este că la maximum obiectele nu mai sunt atât de neclare precum erau pe S20 care păreau a fi desenate mai degrabă decât fotografiate. Sunt pixelate și zoom-ul maxim de 100X oricum este digital începând cu 10X. Dar trebuie observat că există un avans tehnologic notabil.
Toate imaginile cu zoom sunt făcute pe nivelurile de apropiere standard din cameră: 0.6X – 1X – 2X – 4X – 10X – 30X – 100X. Dacă ne uităm la imaginile cu 10X calitatea imaginii este evident îmbunătățită la nivel de claritate. Imaginile cu Luna mi se par cele mai spectaculoase.
Dacă te uiți pe istoricul review-urilor ITnewz. Vei găsi de acum aproximativ 10 ani un articol cu un aparat Zoom bridge Fujifilm HS10 (cum le spuneau atunci la camerele cu zoom mare fără obiective interschimbabile). Ce vei observa este că acel mare aparat era capabil de ce poate acum un smartphone ultra-compact. Imagine cu Luna făcută de Fujifilm HS10. Ba chiar reușește să obțină o imagine mai echilibrată și detalii mai fine ale suprafeței Lunii.
Macro
Am fost surprins să văd cât de aproape focalizează S21 Ultra 5G. Este capabil de imagini macro destul de captivante. Subiecți și lumină puternică să ai că S21 Ultra 5G este o unealtă grozavă pentru fotografia macro, cu niște excepții. Mai sus puteți vedea logo-ul unui producător de boxe și filtrul de aproape.
Mai jos prima imagine este macro, următoarea este ce am fotografiat. A treia imagine este dacă-ți vine sau nu să crezi, un bețișor / țepușă din bambus pentru frigărui. Poți vedea canalele prin care ar fi circulat seva prin plantă.
Imaginea 4 arată textura pufoasă al unui pămătuf de praf. Imaginea 5 este o cârpă de bucătărie care nu credeam că va fi atât de detaliată în fibre înainte să încerc să fotografiez, dar a meritat încercarea.
Fotografie de Noapte
La fotografia de noapte au fost aduse îmbunătățiri notabile la calitatea finală a fotografiilor. Anul trecut imaginile nu erau atât de clare în orice condiții noaptea, acum poți face imagini de noapte din mână mai relaxat fără să fii nevoit să ții telefonul foarte stabil.
Prima imagine cu orașul și cele de jos cu Luna sunt imaginile cele mai dificile pentru un aparat foto. Prima pentru că lumina era mult mai slabă decât se vede în imagine și a fost realizată fără trepied, din mână. Felicitări Samsung pentru rezultat. Apoi cele de jos cu Luna sunt greu de fotografiat pentru că au fost făcute cu aparatul foto Zoom 10X și 30 X, noaptea, tot din mână și rezultatul este ca și cum folosești un aparat foto Zoom semi-profesionist fie un telescop astronomic ieftin cu o cameră foto.
Felicit echipa Samsung pentru reușita acestui update în tehnologia de fotografiere. N-am crezut că un smartphone atât de compact va putea face așa ceva. În curand (1-2 ani) probabil și 30X zoom optic :).
Portret
Imaginile de mai sus făcute cu camera frontal. Primele două făcute cu funcția standard, apoi a 3-a este realizată cu funcția Portrait. Nu am observat prea mai schimbări pe fotografierea cu camera frontală, dar acum vei putea alege dacă imaginile cu camera frontală să aibă lumina amplificată automat sau nu. Înainte se pare că Samsung a considerat că mai bine le face ușor mai expuse decât ar trebui. Știau ei ceva. Dar mă bucur că poți alege acum, pentru că nu toți vrem să facem pe influencerii pe Internet.
Panorama
Mai sus este o mostră de fotografie panoramică. Echilibrarea luminii pare că are puțin de suferit când incluzi și cerul și umbrele pentru că pare că poate să compenseze diferențele de expunere foarte bine. Cred că este ceva ce poate fi îmbunătățit printr-un update de software, sau utilizarea unei aplicații dedicate fotografierii panoramice.
108 Megapixeli
Fotografierea la o rezoluție atât de imensă chiar și pentru un aparat foto DSLR Full Frame este mare. Odată cu senzorul telefonului nu poate să reproducă cu adevărat o rezoluție atât de mare, apoi că dacă ar fi capabil ar ocupa un spațiu imens de stocare. Deci este mai mult o chestie de marketing, dar cine știe, poate ești fan print-uri de calitate și ai nevoie de așa ceva :).
Filmare
Filmarea 8K este în continuare doar pe hârtie în mare parte. Da, poți scoate această rezoluție la 24fps în continuare, dar mai mult cu camera nemișcată pentru a nu evidenția efectul rolling shutter. Sunt câteva neajunsuri care vor persista probabil încă câteva generații până 8K devine standard.
Acum că am clarificat cu partea 8K smartphone-ul are îmbunătățită claritatea pe filmările Zoom. La fel ca și pe partea Foto: acum există și zoom optic de 3X și între 1X și 10X pentru a avea o tranziție mai lină între cele două camere.
Mai jos am vrut să văd dacă Zoomul pe Full HD vs 4K este mai puternic însă n-am observat diferențe notabile.
La nivel de culori nu este totul perfect. Vei observa și în imagini și în filmări că nu va reuși să echilibreze perfect culorile în orice caz, dar rezultatul oricum este aproape de perfect. De exemplu în materialul de mai sus se observă o tentă roz a blănii câinelui, a scoarței și asfaltului, dar bănuiesc că pentru mulți este insesizabil.
Prima filmare cu Luna este făcută de pe trepied. A doua din mână. Încă mi se pare incredibil că poți apropia atât de mult subiectul și să obții o imagine atât de stabilă.
Clipul de mai sus este un mini demo pentru stabilizare și focalizare pe subiecți la distanță cu 20X. Ținând cont că urmărește o pasăre în zbor și contrastul este și foarte puternic se descurcă minunat în acest test.
În zona de Slow Motion eu nu observ noutăți același 240 fps la 1080p aici. Și pentru Super Slow Motion folosește tot 960fps care defapt este 480 fps cu cadrele interpolate pentru a obține noi cadre astfel încât să meargă până la 960fps. Nu am mai pus niciun demo ținând cont că nu este nicio diferență nici pe focalizare, nici declanșare înregistrare, stabilizare sau limitare înregistrare.
Director’s View este prezent în continuare pe Galaxy S21 Ultra 5G și este un mod de filmare prin care poți face câteva trucuri. Să te înregistrezi picture in picture, fie cu imaginea într-un colț, fie jumătate de ecran, și poți trece de pe filmarea principală (mare) să fie înregistrată cu camera spate (oricare dintre ele) sau frontală.
Acest mod bănuiesc că ar fi cel mai practic pentru cei care se filmează singuri și vor să arate simultan și pe ei și ce văd în fața lor. Poate fi folosit foarte creativ de către youtuberi și nu numai.
Filmare cu camera frontală
Este capabilă să filmeze 4K cu 60fps dar în cameră părea că are efect rolling shutter (jeleu) foarte puternic. După ce am pus materialul pe calculator pare că nu mai este evident efectul, însă se văd vibrații ale imaginii pentru a stabiliza imaginea cât mai bine.
Deși apar aceste mici inconveniente nu sunt deranjante decât în anumite condiții. De exemplu dacă miști camera foarte puternic (te filmezi în timp ce alergi). Pe filmarea 1080p mie mi se pare că stabilizarea este mai bună și de regulă este așa pe rezoluțiile mai mici.
Apelare
Convorbirile telefonice cu ajutorul Samsung Galaxy S21 Ultra 5G se ridică la cel mai înalt standard în acest moment. Obții o voce clară cu anularea zgomotului de fond pentru persoana cu care vorbești. Volumul difuzorului este puternic și acoperă și zgomotul traficului din mijlocul orașului.
Telefonul este capabil să înregistreze și un eSIM la nevoie și cum Orange oferă acest serviciu într-un final vei putea folosi 3 numere de telefon pe acest smartphone (2 nano SIM-uri + 1x eSIM)! Nu cred că te-ai gândit la asta, dar dacă ești persoana care are mai multe numere de telefon este bine de știut că poate să facă și asta.
La asta se mai adaugă și serviciul Number Share care îți este util dacă ai un smartwatch. Cum te ajută Number Share? Poți folosi smartwatch-ul astfel încât să poți prelua apeluri dacă spre exemplu te duci la alergat și nu vrei să iei telefonul cu tine.
Poți vedea review-urile anterioare când am testat Samsung Galaxy Active Watch 2 sau Galaxy Watch 3 dacă vrei să vezi mai detaliat despre ce este vorba.
Autonomie
Autonomia telefonului este de lăudat. Reușește după cum poți vedea și în screenshot ca după 9h de video streaming pe YouTube să rămână cu 54% din baterie. Lumina ecranului dată pe automat, iar conexiunile standard: wifi, mobil, localizare erau pornite, în timp ce rata de refresh era pe 120 Hz, dar după cum poate știi pe materiale video sau alte acțiuni unde rata înaltă de refresh nu contează este variabilă.
A revenit la încărcarea pe maximum 25W de la 45W. În realitate S20 Ultra 5G am înțeles că nu s-ar fi putut niciodată încărca la 45W pentru că încărcătoarele nu puteau genera constant o putere atât de mare. Decizia de a limita încărcarea la 25W a fost bună și din punct de vedere al siguranței pentru că bateriile mai iau foc când sunt forțate.
Nu-mi place
- au eliminat slotul microSD;
- prețul cam piperat cum ne-au obișnuit în ultima perioadă producătorii;
- grijă cu filmatul timp îndelungat la rezoluții înalte vara. Frige după 5-10 minute de filmare 4K și pe vremea aceasta de Primăvară.
Îmi place
- ecranul – best în class care va încânta întotdeauna ochiul, deși așa cum ne-a obișnuit, cu culori supra-saturate;
- designul. deși în mare parte clasic, cu camere cam butucănoase îmi place finisajul mat al carcasei;
- zoom optic de 10X din ce în ce mai bun cu stabilizare și mai bună ca anul trecut;
- cititor de amprentă sub ecran, mai mare și mai rapid, care ajută în perioada pandemiei la deblocarea smartphone-ului;
- viteza de lucru este fenomenală;
- are suport pentru S Pen pentru cei care sunt interesați de experiența Note pe acest model.
Concluzie
Samsung a finisat și mai mult acest model parcă cumva după cerințele utilizatorilor, cel puțin la mine a bifat mai multe lucruri care nu-mi plăceau pe modelul anterior. Dacă ești în căutarea unui super smartphone Android cu o super cameră foto / video cu zoom puternic, autonomie bună, super ecran și cu un sistem de operare plin de funcții care îți permit să personalizezi telefonul atunci nu prea ai alte opțiuni la fel de bune în acest moment. Galaxy S21 Ultra 5G bifează multe dintre cele mai importante funcții ale unui smartphone de top în 2021.
În acest moment este cel mai bun smartphone de la Samsung și atât timp cât nu îți place mai mult seria Note nu ai de ce să aștepți un alt smartphone de la Samsung. Ba chiar acest model suportă S-Pen de la Note, dacă chiar îți place aș un accesoriu. Ori dacă îți dorești ceva disponibil pentru un buget mai mic, mergi pe o variantă S21 non Ultra ori ar mai urma lansarea versiunii FE în următoarele luni.
Toate acele super caracteristici și îmbunătățiri tehnologice costă (în acest moment – 6.300 lei fără contract pentru versiunea 256GB). Dar dacă îți place să ai tot timpul cel mai rapid smartphone și cea mai nouă tehnologie plătești și această sumă de bani.
Vezi ultimul preț!
Află și despre campania Orange #imiplace prin care poți obține o reducere la acest smartphone sau alte modele direct din webshop Orange. Găsești disponibile cele mai bune oferte și poți alege dintr-o gamă largă de produse și servicii Orange la care poți apela în siguranță, fără deplasări într-un magazin fizic.
Un comentariu
Pingback: Review Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – Noul lider de la sud coreeni! - Geek Zone