Din nou avem un produs la review primii din România. HTC Desire 10 Lifestyle este telefonul de față. A fost lansat oficial la nivel mondial în urmă cu aproximativ 3 săptămâni, am primit un sample după aproximativ 2 săptămâni. Este un smartphone mid-level care vine ca înlocuitor pentru HTC Desire 825 lansat anul acesta în luna februarie.
A fost un telefon interesant de testat ultima săptămână. Sunt vechi utilizator de HTC și mi-a plăcut dintotdeauna interfața grafică Android modificată HTC Sense. Este destinat tinerilor fiind disponibil în mai multe culori la preț mediu, iese în față cu un sunet de calitate, un design atractiv și suport micro SD de maximum 2TB.
Specificații HTC Desire 10 Lifestyle
Nano SIM, LTE Cat4 150/50 Mbps
Android 6.0 Marshmallow
Chipset: Qualcomm Snapdragon 400, Quad-core 1.4GHz Cortex-A7, GPU: Adreno 305
Ecran: IPS LCD, 5.5 inch (69.1% raportul dintre ecran și întreg telefonul), 720 x 1280 px
Memorie internă: 16GB (versiunea din articol) / 32 GB (expandabilă cu microSD de maximum 2 TB)
RAM: 2GB (versiunea din articol) / 3GB
Cameră foto principală: 13 MP, f/2.2, 28mm, autofocus, Filmare 1080p@30fps
Cameră foto secundară: 5 MP, f/2.8, 34mm, Filmare 1080p
Audio: Sunet Dolby, 24-bit/192kHz
Wi-Fi: 802.11 b/g/n
Bluetooth: 4.1, A2DP, LE
GPS: A-GPS și GLONASS
Acumulator: Li-Ion 2700 mAh
Dimensiuni: 156.9 x 76.9 x 7.7 mm
Greutate: 155g
Design
Smartphone-ul are un design obișnuit, dar încă interesant. Folosește un design asemănător cu modelul anterior menționat mai sus HTC Desire 825. Nu prea îmi place faptul că au folosit acea muchie care imită cromul, prezentă chiar și pe muchia camerei foto principală. Este un finisaj prea des utilizat pe telefoanele ieftine și astfel cred că influențează și părerea utilizatorilor despre telefoanele noi care folosesc astfel de finisaje. Dacă trecem peste această prejudecată telefonul arată bine.
Designul spuneam că este similar cu al lui Desire 825. Forma carcasei este similară, difuzorul de sus are tot trei fante iar camera secundară este tot în partea stângă. Pe spate carcasa unibody este tăiată de două secțiuni cum știți că au multe telefoane HTC.
Camera foto iese în afara carcasei și chiar mă întreb dacă chiar era nevoie să iasă atât de mult în afară pentru că lentilele se vad ca sunt doar cât jumătate din sticla care imită un obiectiv foto. Îmi place deci cum arată, dar nu îmi place că nu are o funcție foto interesantă, iar camera foto încăpea bine mersi și fără să ridici obiectivul în afara carcasei.
Butoanele de volum și cel de pornire/oprire sunt pe partea dreaptă, iar pe partea stângă se află o protecție din plastic care ascunde sloturile nano SIM și cel pentru micro SD.
La bază se află portul micro USB (nu am înțeles niciodată de ce unii producători [în special brandurile chinezești] așează portul așa fel încât conectorul USB să intre cu pinii de prindere în sus) și difuzorul în centrul laturii. Portul audio 3.5mm se află pe latura de sus. Eu sunt obișnuit cu portul audio la bază pentru că bag telefonul în buzunar cu capul în jos, ca să nu mai rotești ecranul atunci când îl scoți din buzunar.
S-a simțit ca un smartphone solid, care oferă aderență creată în primul rând de suprafața mată. Nu s-a simțit foarte greu la cei 155g ai săi. Dacă vă influențează cu ceva decizia de achiziție să știți că oferă și un suport pentru agățătoare dacă obișnuiți să purtați telefonul la gât sau cumva legat de un șnur de acela.
Performanțe
Mă uitam pe istoricul smartphone-urilor HTC din această gamă. HTC Desire 820 apoi Desire 825 și în final acest Desire 10 Lifestyle au folosit: Snapdragon 615 cu GPU Adreno 405 s-a folosit la primul și al doilea model, ca apoi să meargă pe Snapdragon 400 cu GPU Adreno 305 pe Desire 10 Lifestyle care l-am testat acum.
Au utilizat un chipset mai slab și au crescut memoria RAM de la 2GB la 3GB (sunt două versiuni. cea pe care o testez cu 2GB și încă o variantă cu 3GB) în cei 2 ani de când a fost lansat Desire 820. Nu știu cât de bine este. Memoria RAM este foarte importantă, dar și procesorul de calcul și cel grafic este esențial. Vă spuneam în articolul care anunța lansarea noilor smartphone-uri că procesorul este încadrat de producător (Qualcomm) la wearables. Adică procesorul este recomandat pentru accesoriile smart.
Acum trecând peste ce specificații mi se arată și ce spune producătorul telefonul se mișcă rezonabil de bine. Pentru un smartphone mid-level spre low este ok. Nu am simțit nevoia de viteză mai mare de încărcare mai ales că atunci când testez telefonul instalez aplicațiile pe care le folosesc în mod normal și îl transform în telefonul meu personal cât timp îl testez.
Haideți să vă arăt ce mi-a arătat AnTuTu după test. Am obținut un scor de 30398 care plasează telefonul pe locul 30.
Puteți vedea tot în imaginile din AnTuTu specificațiile importante și alte informații. Spre exemplu puteți vedea că 7.28 GB este spațiul liber după instalarea aplicațiilor de bază pe care le folosesc. Eu nu aș fi mulțumit cu atât spațiu, încă mă chinui cu un iPhone 6 cu 16GB în 2016, dar pentru un smartphone din această categorie este oarecum ok.
Ecranul este cât de cât potrivit ca dimensiune 5.5 inch și rezoluție 1280 x 720p însă nu reușește să mențină un nivel suficient de mare de luminozitate pentru a rezista și la exterior când este cer senin. Soarele a fost mult prea puternic pentru el. Am încercat să dau lumina la maxim însă tot greoi puteam vedea ecranul.
Soft-ul pe care rulează Desire 10 Lifestyle este Android 6.0.1 cu interfața grafică proprietară HTC Sense 6.0. Am mai avut telefoane HTC pe mână, chiar și unul personal și mi-a plăcut întotdeauna ce au făcut cu HTC Sense. Nu sunt prea agresivi cu aplicațiile preinstalate fie că vorbi de-ale lor sau ale altor branduri, asta este unul din lucrurile care-mi plac. Iar interfața are un aspect foarte plăcu. Nici foarte încărcat prin design, iconurile aerisite, și-au lăsat amprenta asupra sistemului de operare într-un mod nu foarte intruziv.
Puteți personaliza foarte ușor interfața grafică. HTC Sense 6.0 are acea aplicație care îți oferă cele mai noi știri în funcție de tematicile pe care le alegi. Dacă vă uitați în imaginile 2 și 3 puteți vedea că poate fi eliminată dacă nu vă place și vreți un desktop cât mai curat. În imaginea a patra puteți vedea câteva dintre personalizările pe care le puteți aduce la deblocarea telefonului. Prin diferite gesturi puteți lansa aplicații, deschide sau aprinde ecranul, etc.
Din punctul meu de vedere în interfața grafică de bază a telefonului domină bunul gust. Iar meniul de setări are adăugate în plus pe lângă meniul standard din Android și alte câteva meniuri dedicate HTC ori anumitor funcții speciale cum ar fi HTC BoomSound unde poți adăuga efecte audio dacă simți nevoia.
Nu prea am mai văzut o astfel de funcție însă m-am bucurat să o întâlnesc în sfârșit pe un telefon. Puteai activa sau dezactiva luminile de pe butoanele de navigare. Eu mai am problema că nu nimeresc din prima butoanele, mai ales noaptea și mi se pare utilă cel puțin până te obișnuiești.
Camera lui HTC Desire 10 Lifestyle m-a dezamăgit puțin. Nu am reușit să fac imagini bune rapid pe automat fără să stau să aleg un mod special, sau să modific setări precum expunerea sau unde să focalizeze. Cel mai bun exemplu pentru descrierea acestui lucru sunt imaginile de mai jos. Am vrut să fac o simplă imagine pe vreme înnorată, deci mă așteptam să nu aibă dificultăți. De regulă imaginile pe vreme înnorată sunt cele mai ușoare pentru aparatele foto pentru că nu sunt zone supra-expuse cu zone sub-expuse.
Înainte de imaginile de mai sus am vrut să fac alte fotografii de test însă în condiții puțin mai grele pentru cameră. Subiect alb pe lumină oarecum puternică.
A patra încercare a fost cu noroc. Am încercat să văd în setări dacă cumva era o setare care ar fi putut dezechilibra modul în care face expunerea, dar nu am găsit.
În interior s-a descurcat mai bine însă. În aceste condiții își făcea treaba singură fără să mă complice cu setări manuale, însă unde trebuia să ai grijă mai mare să nu miști mâinile.
Am mai făcut câteva fotografii la exterior și sunt momente când imaginile ies foarte bine. Detaliile în fotografii sunt suficiente, expunerea bună, nu văd aberații cromatice, ori colțuri deformate cum se mai întâmplă pe telefoanele mobile.
Așa filmează HTC Desire 10 Lifestyle. Nici aici nu impresionează. Greu cu focalizarea, detaliile sunt insuficiente. Din punctul meu de vedere merita o cameră puțin mai bună telefonul. În special dacă mă uit la cum filmează.
Sunetul integrat pe HTC Desire 10 Lifestyle se ridică la nivelul telefoanelor de top. Dacă folosești deja niște căști la peste 100 lei atunci vei putea să te bucuri de un sunet de înaltă calitate. Telefonul cere căști mult mai performante pentru a atinge nivelul maxim de calitate audio. Mi-a plăcut că se auzeau înaltele, mediile și joasele fără ca unele dintre ele să fie evidențiate.
În ultima vreme am avut ocazia să testez rapid sunetul pe o serie de căști over-ear de la mai multe branduri renumite. Nu m-au determinat să le cumpăr în locul celor in-ear de la Skullcandy. Este greu să găsești căști care se aud bine fără să dai o spinare de bani pe ele.
Autonomia telefonului este standard, adică rezistă o zi la utilizare normală. Poate că dacă mai oprești din GPS, date mobile ajungi la o zi jumătate. Am vorbit la el, am stat pe net din când în când, iar GPS-ul a fost activ alături de conexiunea mobilă de date, deci a fost utilizat la nivel mediu. Decideți voi dacă este suficient pentru voi 1-2 zile de autonomie în funcție de cât de intens îl folosiți.
Avantajul este că HTC a inclus și o funcție Extreme Power Saver care te poate ajuta în situații critice în care rămâi cu foarte puțină baterie și vrei să economisești cât mai multă energie pentru a efectua apeluri, trimite mesaje ori pentru alte funcții de bază.
Nu-mi place
- putea fi utilizat un chipset mai rapid
- puteau să introducă deja USB-C
- camera principală putea fi mai bună (au mai și făcut-o mare și iese în afara carcasei)
Îmi place
- semnal audio de calitate (contează căștile)
- carcasa este de calitate
- îmi place interfața lor grafică HTC Sense 6.0
- nu prea au bloatware
Concluzie
Este un telefon bun de luat în considerare când ai un buget de 1200 – 1400 lei de consumat pe un telefon nici prea ieftin, dar nici care costă o avere pentru că are câteva avantaje distincte: are sunet de calitate comparativ cu multe alte telefoane din această zonă de preț care nu se concentrează pe sunet, primești memorie internă de 16GB și memorie RAM de 2 GB destulă pentru aproape orice fel de aplicație Android.
Este clar un telefon recomandat tinerilor cu buget mai redus care vor: memorie RAM suficientă, sunet bun, internet rapid, și un ecran mărișor. Îți permite să-l personalizezi ușor, este aproape lipsit de aplicații nedorite și nu în ultimul rând platforma Snapdragon 400 nu a dezamăgit în timpul utilizării.
Disponibilitate
Telefonul încă nu este pe stoc la magazinele online din România. Din câte știu trebuia să apară. Varianta cu 2GB ar trebui să fie în jurul a 1200 lei dar așteptăm ofertele reale.