Coolpad este un nume de care nu foarte mulți dintre voi ați auzit la noi, cel puțin când vorbim de smartphone-uri. Telefoanele au ajuns de curând (acum câteva luni) în țară, și astăzi a venit ziua publicării primului review la Coolpad Modena, un smartphone din categoria entry-level, sau de buget dacă preferi alt termen.
Au fost câteva surprize pe parcursul testării care a durat o săptămână, să vă povestesc despre fiecare lucru în parte în cele ce urmează.
Unboxing
Compania s-a gândit și la prezentarea produsului. Așa cum vei vedea în videoclipul de mai jos a venit într-o cutie albă, iar înăuntru fiecare componentă era așezată la locul ei în suportul din carton alb, accesoriile fiind în niște cutiuțe (not bad). În pachet găsești pe lângă un cablu mini USB și încărcător o pereche de căști in-ear (intraauriculare).
Design
Nu arată rău! Coolpad Modena are o carcasă cu formă standard (ușor curbată pe spate) cu o formă care duce cu gândul la HTC One M7. Capacul de pe spate este mat, iar întreg produsul se simte extraordinar de solid în mână. Dacă ne gândim că are diagonală de 5.5″ te aștepți să se îndoaie ușor, sau să mai scârțâie din îmbinări însă nu a fost cazul.
Telefonul aderă bine în palmă și este foarte confortabil, însă puțin cam mare pentru mâna mea. Ce este peste 4.7 inch cu greu pot controla cu o singură mână.
Cum poate te aștepți, suprafața ecranului este magnet pentru amprente, așa sunt telefoanele mai ieftine. Pe muchia de sus se află camera foto secundară în partea dreaptă a difuzorului, iar pe muchia de jos cele trei butoane back, home, task manager care nu mi-a plăcut că nu sunt luminate. Dacă este noapte și folosești doar o mână este utilă iluminarea butoanelor capacitive pentru a ști sigur unde trebuie să apeși, eu unul nu ajungeam de fiecare dată pe mijlocul butoanelor.
În rest telefonul este cât se poate de obișnuit. Pe laterala dreaptă butonul on/off, pe stânga cele de volum, pe laterala de sus portul audio, iar pe cea de jos portul micro USB. Telefonul lasă senzația de telefon bine construit.
Coolpad Modena este dual sim și ținând cont de acest lucru sloturile micro SIM sunt accesibile înlăturând capacul de pe spate. O poziție neobișnuită o are slotul microSD așezat la bază imediat lângă difuzor. Bateria cu toate că pare ca oricare alta, este lipita în telefon, nu poate fi înlăturată decât în service.
Spatele curbat al telefonului este confortabil, însă dezavantajul este că nu poți așeza telefonul pe spate pe masă și să tastezi ceva deoarece telefonul va oscila.
Pe spate difuzorul telefonului este poziționat sub logo-ul Coolpad la bază, într-o poziție ușor neinspirată deoarece mai blochezi sunetul cu mâna în anumite ipostaze. Camera foto care iese ușor din carcasă cu o muchie metalică este poziționată în partea de sus a telefonului, iar dedesubtul camerei se află blițul LED. Un alt accesoriu care te duce cu gândul la HTC One M7.
Ca și telefon de 5.5 inch nu mi se pare că este un telefon greoi la 158g, aș putea spune mai degrabă că este echilibrat, iar dimensiunile sale sunt: 153 x 77.5 x 8.6 mm. Subliniez din nou că design-ul mi se pare că pentru prețul telefonului este la un nivel bun: confort bun, este bine construit, culoare mată.
Performanțe
Încă de la începutul testării mi-am setat niște așteptări mici de la acest terminal pornind de la ideea că este un telefon de buget. Până acum v-am spus despre design-ul ok, însă acum intrăm în detalii despre cum l-am simțit în utilizarea de zi cu zi în perioada de test.
Telefonul folosește o configurație care se situează undeva într-un buget de 500-600 RON însă telefonul oferă atuuri precum ecran mare, conexiune 4G și autonomie mare. Qualcomm Snapdragon 410, Quad-core, MSM 8916, 64bit, 1.2GHz este chipset-ul integrat pe Modena.
Testul AnTuTu indică un scor de 22827 puncte care îl poziționează undeva deasupra telefoanelor Xiaomi Mi2 și ASUS PadFone 2, dar sub Samsung Galaxy S4 care obține 25000 de puncte aproximativ în teste sintetice pe AnTuTu.
Exceptând specificațiile și testele sintetice, telefonul merge ușor greoi cu sacadări în animații, dar îți faci treaba cu el. Telefoanele entry au probleme de regulă după o perioadă mai mare de utilizare după ce se încarcă cu multe mesaje, contacte, ai navigat mult, ai multe aplicații instalate moment în care trebuie să-l mai cureți. Coolpad Modena cred că putea fi mai bine optimizat la acest capitol. (P.S. la primire am făcut update la ultima variantă de software de la producător).
Software
Sistemul de operare preinstalat pe Coolpad Modena este Android 5.1.1. Ce este special – și mie personal îmi place – este interfața grafică simplificată. Este un trend pe telefoanele făcute în China ca Android-ul să fie un fel de Android combinat cu iOS. Adică ce fac ei mai concret: au eliminat meniul din care accesezi toate aplicațiile instalate și acum le vezi doar pe ecranul principal (desktop).
Acolo erau grupate aplicațiile pe litere, iar la unele telefoane vedeai poate cele mai recente accesate. Zona se numește App Drawer la bază, iar pentru unii era peste mână să ai două zone în care ai putea accesa și gestiona aplicațiile instalate. Practic pe acest telefon vezi direct din ecranele principale aplicațiile instalate. Pe un telefon mai vechi ai fi văzut doar aplicațiile pe care le-ai fi pus special acolo.
Aplicațiile le poți grupa evident pe foldere și le poți organiza cum dorești în mai multe ecrane secundare ca și până acum, și vei putea adăuga Widget-uri.
Utilizatorii de Android se cam împart în două când vine vorba de a avea disponibil un App Drawer sau să ai doar ecranele principale ca zonă de gestionare a aplicațiilor. Eu sunt de părere că nu ai nevoie de două zone, te poate încurca în anumite momente când vrei să găsești o aplicație, plus că este o economie de resurse (RAM) pentru că nu mai încarci încă un modul pentru App Drawer.
Spațiu de stocare
Spațiul de stocare al telefonului este de 8GB. Evident fără Android. După pornire și după ce am instalat aplicațiile mele de bază (fără jocuri sau aplicații mari care nu prea le folosesc) am rămas cu 2.56 GB spațiu liber. Destul de puțin pentru „aceste vremuri grele” când Facebook ocupă 1GB după o perioadă de timp, Messenger și el 400MB, și alte aplicații pe care le folosiți și voi pentru că fiecare are aplicațiile lui preferate. Nici Snapchat ăla pe care îl folosesc liceenii nu e foarte mic, deci gândește-te bine dacă un telefon de 8GB este suficient înainte să-l cumperi.
Ecranul
Nu este ceva de lăudat, defapt pentru un telefon de 5.5″ chiar nu este recomandată o rezoluție atât de mică de 960×540 pixeli. Folosește un panel IPS și nu era o problema de unghiuri ci cu suprafața protectoare care ținea grăsimea pielii pe ecran și făcea imaginea mai pixelată decât în realitate.
Nu mă înțelegeți greșit, nu aveam așteptări foarte mari de la un telefon entry însă măcar rezoluția putea fi mai mare ca să profite de spațiul imens pe care îl are. Avantajul unei rezoluții mici al telefonului trebuia să fie timpul mic de răspuns, dar după cum vă povesteam nu este cazul.
Apelare
Cu acest telefon nu a fost cea mai plăcută experiență. Funcția de bază a unui smartphone mă așteptam să meargă impecabil. Am avut un LG G2 Mini, care deja e „vechi” și care avea și el semnalul ok poate ușor slab. Cu Modena problemele au fost și mai mari. În apartament nu puteam să mă plimb și să țin telefonul în orice poziție la ureche semn ca nu mai recepționa bine și trebuia să stau locului dacă vorbeam la telefon.
La birou la fel, dacă ieșeam pe hol aveam probleme de semnal și imediat ce nu mai avea semnal comuta pe o conexiune mai slabă (3G cred), pe care vocea interlocutorului suna foarte prost. Avea capacitatea de a emite sunetele tare și clar, trebuia doar să ai releul operatorului de telefonie aproape. Deci bănuiala mea este că antena nu este foarte puternică.
Internetul 4G care după producător este încadrat la Cat 4 (downlink 150 Mpbs) nu a putut fi comparat ca viteză în aceleași condiții ca și pe LG G2 Mini. Pur și simplu nu se ridica la nivelul așteptărilor mele (mici de altfel). Mai concret, în metrou cu greu reușeam să încarc pagini web, chiar și la suprafață așteptând metroul nu mergea așa cum știu că se încarcă alte telefoane cu acceași configurație și 4G Cat 4.
Camera foto
Nu a fost pe gustul meu. Interfața aplicației de fotografiere este simplificată ăsta e un lucru bun, însă merge destul de greu, pornește într-un timp rezonabil, iar calitatea fotografiilor este cam proastă.
De ce camera este slabă? Pentru că nu reușește să compenseze lumina pe întreaga imagine atunci când fotografiezi peisajul împotriva soarelui, recunosc că este un task dificil însă pe telefoane similare ca buget am văzut rezultate mult mai bune nu doar la lumină ci și la claritatea imaginii, următorul punct slab.
De claritate nu putem să vorbim de bine. Ce nu a fost făcut pe soare puternic a ieși cam nasol.
Nu mi-a plăcut că are 2 opțiuni mari și late pentru rezoluția imaginii: 2MP și 8MP. De ce așa un mare salt?
Imaginile de jos sunt redimensionate la 1024 px, la finalul articolului puteți vedea imagini la rezoluția originală și cum filmează Coolpad Modena.
Autonomie
Coolpad Modena a surprins cel mai mult prin autonomie. Primul motiv pentru care aș recomanda telefonul ar fi pentru autonomia de peste 2 zile pe care o poate oferi utilizatorului utilizând un singur SIM. Smartphone-ul sunt sigur că este capabil și mai mult dacă economisești și mai multă energie însă eu am utilizat telefonul ca oricare altul.
Cum a fost utilizat concret pe perioada testării?
- a fost setat pe automat lumina ecranului dar cu bara trasă la maximum, WiFi și 4G tot timpul pornit, acasă și la birou era pe WiFi pe drum se conecta la 4G. Localizarea tot timpul pornită.
- în trafic dimineața și seara citesc știrile pe telefon, apoi Facebook și Twitter dacă mai am timp
- câteva apeluri pe zi
- nu mă joc însă deschid pagini web și rulez videoclipuri, ori folosesc diferite aplicații
Specificații Coolpad Modena
OS: | Android 5.1 (Lollipop) |
SIM: | Dual SIM (Micro SIM, dual standby) |
Comunicare: | 4G LTE FDD Band 20(800), 8(900), 3(1800), 7(2600), Downlink 150Mbps (LTE Cat.4), Uplink 50Mps (LTE Cat.4), 3G WCDMA: 900/2100, Downlink 42Mbps, Uplink 11Mps (DC-HSPA+), 2G GSM: 900/1800/1900 |
Ecran: | 5.5 inch qHD (960×540), IPS |
Chipset: | Qualcomm Snapdragon 410, Quad-core, MSM 8916, 64bit, 1.2GHz |
Memorie: | 8GB memorie internă, 1GB RAM, Micro SD (până la 32GB) |
Camera: | Principală: 8 MP, cu auto focus, rezoluție video 1080p, f/2.2, lentilă wide 28 mm. Secundară: 2 MP, cu senzor BSI (iluminat din spate), f/2.4 și înregistrare video 720p |
Conectivitate: | Bluetooth 4.0 + LE, Wi-Fi (802.11 g/n), aGPS + GLONASS, micro-USB 2.0, Wi-Fi hotspot / Tethering, FM radio |
Senzori: | Lumină ambientală, de apropiere, accelerometru |
Acumulator: | 2500 mAh Timp de vorbire: până la 10 ore pe conexiuni 2G / 8 ore pe conexiuni 3G. Timp standby: până la 330 ore pe 2G / 270 ore pe 3G |
Dimensiuni: | 153 x 77.5 x 8.6 mm |
Greutate: | 158 g |
Nu-mi place
- recepția semnalului slabă
- putea fi optimizat mai bine. merge puțin cam sacadat pentru configurația și rezoluția ecranului
- rezoluție prea mică pentru 5.5 inch (960×540 px)
- camera foto cam slabă
Îmi place
- interfața Android simplificată (nice and clean)
- că oferă totuși conexiune 4G (in ciuda semnalului cam slab)
- design plăcut și construcție solidă
- rezistă 2 zile și puțin cu un singur sim la utilizare normală
Concluzie
Pentru un telefon de buget Coolpad Modena poate fi o alegere bună atunci când tot ce contează pentru tine sunt următoarele: prețul mic, ecran mare 5.5, autonomie mare și conexiune de date 4G. Cel mai mare avantaj al telefonului este autonomia. Nu am mai întâlnit o autonomie atât de mare de la review-ul lui Yota Phone 2 până acum, iar acela avea ecran cu cerneală electronică pe spate.
Conexiunea 4G cu toate că nu mi s-a părut foarte bună eu sper într-o rezolvare printr-un update de soft. Deci nerecomandat pentru cei care veți folosi telefonul în afara orașelor unde se poate ca semnalul să nu fie bun și să aveți probleme de comunicare. Cu toate acestea are și momentele lui bune când are transfer de date mai mare.
Este un telefon pentru tinerii fără mari pretenții care vor ecran mare pentru navigare, videoclipuri, jocuri, sau pur și simplu persoanelor care vor un telefon acceptabil ca și performanțe și cu preț mic.