Am primit de la Prestigio una din ultimele lor lansari. Este vorba de o tableta interesanta cu procesor quad-core de 7.85 care noua ne-a lasat o impresie foarte buna in ultima saptamana cat am tinut-o la test. Este o tableta care aduce foarte mult a iPad Mini, nu numai ca are spatele din aluminiu insa are si forma asemanatoare. Tabletele ieftine ating o calitate din ce in ce mai buna si Multipad 4 Quantum este printre cele mai bune tablete sub 800 lei.
Cititi in cele ce urmeaza despre punctele sale forte si cele slabe.
Unboxing
Multipad 4 Quantum are o cutie specifica Prestigio colorata rosu si negru cu multe badge-uri cu principalele functii/caracteristici. Inauntru gasesti pe langa tableta si cablul micro USB si o husa pentru tableta destul de ok, incarcatorul cu adaptor pentru stecher de SUA, UK, si Europa si un adaptor microUSB – USB mama.
Design
Multipad 4 Quantum 7.85 ofera un design asemanator cu iPad Mini prin spatele carcasei din aluminiu cu aceeasi forma cu colturi curbate. Nu are dimensiuni mari 203.5 x 139 x 8.9 mm insa mi se pare putin mai greoaie pentru alte tablete de aceeasi dimensiune. iPad Mini spre exemplu are cu aproximativ 100g mai putin decat acest Multipad. Marginea tabletei este cam subtire (1cm), iar tinuta in picioare cu o mana poti sa atingi din greseala ecranul si se pot declansa comenzi / pornirea aplicatiilor. Ideal era ca sistemul de operare sa filtreze comenzile primite in acest fel. Daca o luam altfel formatul 4:3 este numai bun pentru tabletele de aceasta dimensiune.
Pe fata Multipad 4 Quantum nu ofera decat camera foto VGA in partea de sus, lipsesc butoane capacitive / fizice pentru ca se folosesc butoanele integrate in Android. Din pacate ecranul nu mi se pare ca exceleaza la invelisul exterior care lasa amprente si mai mult de atat parca adera destul de mult la utilizare. Portul micro USB se afla la baza tabletei, iar pe laterala dreapta poti gasi butoanele de: pornire / oprire, si volum.
Pe laterala de sus gasiti restul de porturi aglomerate (specifice tabletelor Prestigio): audio 3.5 mm, microfonul pentru videoconferinta / comenzi vocale, portul micro HDMI si slotul pentru carduri de memorie de maximum 32GB. Spatele tabletei este cea mai buna parte de design a lui Multipad 4 Quantum. Foloseste o vopsea gri inchis mata, spatele nu lasa nici cea mai mica urma de amprenta ori de deget nici daca te chinui. Camera principala de 2 MP se afla in coltul din stanga sus de pe spate in timp ce la baza tabletei Prestigio a considerat ca este cel mai bun loc pentru asezarea difuzoarelor.
Designul este ok chiar daca nu are finisaje premium pe care le intalnim la alte branduri insa nu asta conteaza intr-un final ci cum functioneaza, iar asta veti vedea in continuare.
Performanta
Imi amintesc cum erau primele tablete lansate pe piata in 2010-2011 de la branduri mari Samsung, Lenovo, Motorola, etc. care abia daca puteau fi utilizate cu sistemul de operare Android 2.1. Pana in toamna lui 2011 incepeau sa apara primele tablete Android mai bine optimizate, iar in 2012 am putea spune ca au venit pe piata si primele tablete care aveau un pret destul de scazut un soft mai bine optimizat si hardware de cateva ori mai puternic decat cele din 2010-2011.
In acelasi timp erau scoase sute de modele chinezesti identice ca design insa cu mici modificari la sistemul de operare si branduite diferit dar care aveau cam multe buguri indiferent ca era 400 lei sau 800 lei. Astazi pot spune ca preturile au scazut destul de mult incat sa-ti permiti o tableta buna sub 1.000 de lei.
Multipad 4 Quantum 7.85 are un procesor Cortex A9 cu patru nuclee si ruleaza la 1.6 GHz, memoria RAM este de 1GB, memoria interna de stocare este de 8GB si poate fi expandata cu inca 32 GB cu un card micro SD care se poate introduce rapid pe latura superioara.
In Quadrant a obtinut 5216 de puncte si dupa cum apare in grafic depaseste HTC One X in performante. Putem vedea in graficul de mai jos si unde se situa o tableta de top Galaxy Tab 10.1 in 2011 si care avea un pret destul de piperat (peste 2.000 lei) obtinea in medie 2500 de puncte aproximativ. Acum cu tableta asta de 700 de lei vei obtine performanta dubla.
Pentru o pozitionare mai buna am testat cu AnTuTu si ne arata o performanta apropiata cu Google Nexus 4 si Galaxy S3 (Galaxy S3 este inca 1.600 lei) deci obtineti o performanta destul de mare pentru o tableta ieftina.
Android-ul modificat Prestigio include aplicatiile: Prestigio Ebook Reader cu care vei citi carti digitale, Installer Prestigio unde vei gasi o selectie de aplicatii facuta de companie cu cele mai utilizate aplicatii plus SugarSync unde poti obtine 5GB spatiu de stocare in Cloud si cateva jocuri. Tableta suporta update-uri prin reteaua Wireless asa ca veti putea avea oricand acces la ultimele update-uri pe care Prestigio le va lansa pentru utilizatorii tabletei.
Ce-mi place mie este tastatura spatiata parca dupa tastatura de pe iPad si la care au adaugat in plus tastele numerice in partea de sus a acesteia. Cifrele numerice sunt des utilizate si decat sa oscilezi intre tastatura cu litere si tastatura cu numere si caractere speciale modificarea facuta de Prestigio este binevenita.
Ecranul nu este punctul forte al sau, este de 1024 x 768 pixeli ceea ce nu prea mai bucura pe nimeni acum, deja 1280 este o rezolutie minima, iar suprafata protectoare adera foarte usor la murdarie, si se sterge destul de greu cu orice tip de material incercat (microfibra, bumbac, material sintetic). Totusi fiind IPS are lumina mai buna fata de ce stiu ca aveau inainte pe TFT LCD, iar unghiurile de vizualizare nu mai conteaza acum, calitatea se pastreaza in proportie foarte mare si din alte unghiuri de vizualizare.
Si camera foto principala de 2Mp si cea frontala de 0.3 Mp este cam slaba, este pusa ca sa fie, dar in caz ca nu ai cum sa te vezi altfel cu persoana cu care vorbesti atunci si acestea sunt binevenite. Daca ma intrebati pe mine nu ar trebui privita ca pe un minus camera foto slaba la o tableta si mai ales cand e vorba despre o tableta mai ieftina.
Multipad 4 Quantum 7.85 reuseste sa scoata un timp respectabil de 4h30min de functionare continua timp in care am rulat filme Youtube HD 80% din timp, restul din timp am rulat X-Plane (joc complex cu simulare 3D) si era sa uit sa mentionez, in timpul acesta era conectata la WiFi iar luminozitatea ecranului la 80%. In browsing veti obtine si 8h daca setati ecranul la lumina mai slaba.
Nu-mi place
- ecran cam aderent care se si murdareste usor
- rezolutie cam mica
Imi place
- carcasa metalica
- raport calitate/pret bun
- poti atasa cablu mini HDMI, stick de memorie sau alte dispozitive USB (cu ajutorul adaptorului)
- autonomie buna
Concluzie
Printre putinele tablete de sub 800 lei care merita 100% banii pe care-i investesti in ea. Dimensiunile reduse si configuratia relativ buna care iti permite sa rulezi majoritatea aplicatiilor si jocurilor din Google Play ii asigura un loc importat in topul tabletelor cu raport calitate/pret foarte bun. Sigur aici nu va fi detronat Nexus 7 2012 care chiar daca va obtine un punctaj mai mic in AnTuTu (~13000 ofera un pachet de calitate mai buna alaturi si de sistemul de operare Android nemodificat. Nexus 7 la un pret de 828 lei poate fi o varianta pentru o achizitie ieftina insa daca ai buget limitat de aproximativ 700 lei Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85 s-ar putea sa fie alegerea mai buna, si tableta ta va avea si carcasa metalica.