Un nou feature phone ajunge la noi pentru testare. Pe nume Asha 501 acest model isi pastreaza pretul redus cu care seria Asha s-a facut remarcata, la intrarea pe piata autohtona avand maximum 399 lei. Isi pastreaza culorile vii cu care Nokia s-a diferentiat in ultimii 2 ani si dupa cum vedeti acest model are o culoare neobisnuita pentru telefoane (nu stiu cum se vede pe monitorul vostru dar este un rosu amestecat cu roz), un soi de „fuchsia” dar capacul (singura parte colorata) se poate inlocui foarte usor asemanator cu Nokia 620. Modelul primit la test este un dual sim.
Unboxing
Cutiuta este paralelipipedica ca si la restul telefoanelor Nokia si se desface ca pe un sertar. Sub telefon o sa gasesti: manualul, acumulatorul, incarcatorul cu „mufa subtire” specific telefoanelor vechi Nokia, si niste casti tot „fuchsia” foarte simpatice. Lipseste un cablu micro USB care in mod normal apare la telefoane (mai ales ca are si conector micro USB).
Design
Telefonul este foarte mic, poate prea mic (99.2 x 58 x 12.1 mm) pentru anumite persoane care sunt obisnuite cu smartphone-uri de 4″ si foarte usor 98 g. Telefonul imita smartphone-urile si se remarca printr-un design minimalist si doar cu un buton la baza cu functie Back cu care vei lucra cel mai des. Daca esti intr-o aplicatie si vrei sa iesi apesi back, daca esti intr-un meniu de setari si vrei sa mergi inapoi apesi acelasi buton. Nu e ca la Apple care te va trimite in homescreen odata apasat indiferent de meniu ci te va trimite un pas inapoi.
Nu imi dau seama daca capacul din spate foloseste acelasi material policarbonat ca si la seria Lumia insa pare asemanator si este mat, nu lasa amprente. Laterala dreapta are butoanele de volum si butonul de pornire/oprire / sau oprire /pornire ecran. In rest pe latura de sus mai gasim: portul de incarcare, portul micro USB (functie transfer date card, modem sau doar incarcare), portul pentru casti 3.5mm, si cam asta este. Pe spate ar mai fi camera foto de 3.2 MP si butonul cu care te ajuti sa impingi capacul afara.
Am mai spus si la Lumia 620 ca sunt sceptic privind longevitatea acestui tip de carcasa pentru ca microintrerupatoarele raman vizibile dupa ce scoti carcasa, totodata tinand cont de ce praf se strange de-a lungul timpului prin colturile telefoanelor acesta s-ar putea sa prinda si mai mult praf prin locurile unde microintrerupatoarele sunt descoperite. Pare sa fie si simplu de dezasamblat pentru inlocuirea pieselor (daca ne uitam sub capac din punctul de vedere al celor din service). Pentru inlocuirea celui de-al doilea SIM si al cardului de memorie nu este nevoie sa opresti telefonul sau sa dai la o parte acumulatorul.
Performanta
La Asha 501 nu putem discuta de performanta pentru ca nu are o configuratie demna de un smartphone: ecranul TF de 3″ ofera doar 256k culori, 64MB RAM, memoria interna are 128 MB din care 66 MB disponibili pentru stocare propriu-zisa, include WiFi, camera foto este de 3.2 MP, WiFi, Bluetooth. Se misca bine, si atat am sa spun legat de viteza de lucru. Porneste repejor si se inchide si mai repede.
Software
Odata cu gesturile preluate din Meego OS prezente si pe Nokia N9 de care va spuneam la inceput a fost preluat si designul iconurilor cu colturi rotunjite si chiar arata asemanator cu ce avea Nokia N9 in meniu. Bara de notificare se trage de sus, deblocarea telefonului se poate face cu dubla atingere atunci cand este in standby, iar gesturile de swipe din marginea ecranului nu lipsesc nici ele pentru a trimite aplicatia utilizata in background (atentie nu poate face multitasking decat pentru radio sau alte asemenea tipuri de aplicatii care nu au nevoie de putere de procesare sau sunt statice – Note).
Imi place cum au creat softul, este o imbinare foarte placuta. Fata de MeeGo acum in loc de task manager ai o zona in care primesti si notificarile, vezi si aplicatiile pe care le-ai rulat – este un fel de Timeline la ce ai facut in trecut pe telefon. Modulul de apelare, Alarms, Music, Gallery, Camera, Notes, Calendar, Accounts si multe altele arata in proportie mare cu cel de pe MeeGo.
Din panoul de conectivitate poti activa WiFi, Bluetooth, poti activa internetul mobil (GPRS, EDGE), opri sunetele, sau alege cartela SIM de pe care trimiti mesaje sau apelezi. Super simplu, tragi de bara de sus si apesi butoanele respective. Un alt aspect foarte util pentru un telefon asa inghesuit este ca unele aplicatii (browser, player-ul de muzica, etc.) au optiunile ascunse undeva in partea de jos tot ca un panou de comanda ca cel de sus (sau bara de notificare cum e la Android). Astfel optiunile / meniul aplicatiei nu ocupa spatiu.
Apelarea cu Asha 501 se face la un standard de calitate obisnuit pentru telefoanele ieftine, nu exista noise canceling (al doilea microfon), soneria este destul de puternica nu stiu pe unde ies sunetele, banuiesc ca pe langa butonul din spate, iar volumul din timpul convorbirilor este destul de puternic, nu am intampinat probleme in oras, dar se cunoaste diferenta dintre acesta si un smartphone mai scump. Castile audio pe cat de frumoase pe atat de obisnuite sunt si ca design si calitate sonora.
Navigarea pe Internet este inceata ca pe un smartphone ieftin si totusi Nokia Xpress Browser iti poate transforma telefonul astfel incat sa poti afisa si incarca pagini web fara sa astepti o vesnicie pe GPRS / EDGE pentru ca paginile cerute de tine sunt trecute printr-un server care iti livreaza paginile web mai „usoare” / „compresate”.
Camera foto este destul de interactiva pentru acest telefon. Include o aplicatie cu care o sa poti edita fotografiile ca sa le mai scoti din monotonie. Cei 3MP sunt deajuns pentru niste fotografii facute ziua la calitate relativ buna tinand cont ca este un telefon ieftin.
Autonomia telefonului duce la 4 zile pentru o utilizare normala: 2 apeluri pe zi, accesarea internetului prin WiFi rapid pentru verificarea Twitter, Facebook pentru cateva minute de cateva ori pe zi. Daca ne gandim ca un smartphone ajunge sa reziste 2 zile in cel mai bun caz atunci ma intelegi ce vreau sa spun.
Nu-mi place
- ecranul fiind atat de mic, te poate pune in dificultate atunci cand trebuie sa scrii un mesaj, sau orice altceva cu tastatura care se va inghesui pe acel ecran de 3″ (pentru maini mai mici ar putea fi bun oricum)
- lipseste o conexiune de date 3G care oricine si-ar dori sa aiba
Imi place
- noul sistem de operare cu functii preluate din MeeGo
- autonomie marisoara
- simplitatea utilizarii
- include card microSD de 4GB
- include aplicatii si jocuri preinstalate: Weather, Facebook, Twitter si mai gasesti destule in Nokia Store chiar si una pentru Foursquare
Concluzie
Este telefonul perfect pentru tineri, pentru cei care vor un telefon viu colorat, care sa aiba functii cat mai multe si totusi sa nu plateasca foarte multi bani. Daca inclini catre un smartphone adevarat te sfatuiesc sa pui mai multi bani si sa investesti in ceva bun cu Android sau daca ar urma sa fie primul smartphone un Nokia Lumia 520 cu Windows Phone 8 care ti-ar putea oferi minimum necesar de functii si aplicatii specifice smartphone-urilor.
Noua interfata grafica Asha OS amestecat cu functii si gesturi din MeeGo OS face o combinatie minunata care se potriveste perfect utilizatorilor care nu doresc un telefon complicat.
2 comentarii
Pingback: Nokia World - lansarea primei tablete Nokia si alte telefoane | ITnewz
Un dual sim ieftin de la Nokia.Super