Televizoarele smart LG au pornit în 2014 cu un mare atu: au devenit mult mai simple de utilizat. WebOS a adus ceea ce alte televizoare smart nu au avut pana acum. Un meniu simplu de utilizat, intuitiv alături de funcții interesante și o telecomanda inteligentă ca Magic Remote fără de care un televizor smart LG nu ajungea un produs finit atât de bun. Fiind „marcat” încă de la prezentarea din luna aprilie din România a noii linii de televizoare WebOS am decis că este cazul să testez și un astfel de produs, așă că am început demersurile, iar la test am obținut modelul din titlu: 47LB731V. Este un model cu ecran LED IPS cu rezoluție FullHD de 47″ sau 112cm în unitatea noastră de măsură și are funcție 3D.
Nu am mai făcut un unboxing, am trecut direct la acțiune cu el, însă pentru acest model găsiți doi ochelari pentru funcția 3D să puteți vedea filme 3D câte doriți, și telecomanda Magic Remote în plus față de telecomanda standard. Haideți să vă uimesc cu ce poate face acest televizor smart (vă tai elanul dacă aveați de gând să faceți, deja celebrii, cartofi prăjiți cu el, nu … încă nu poate, dar ne apropiem de acel moment :P ).
Design
LG 47LB731V l-aș considera la cei 112 cm ca televizorul cu dimensiunile perfecte. Unu la mână pentru că sufrageriile (livingurile) nu au dimensiuni foarte mari și un televizor și mai mare nu prea s-ar potrivi într-o cameră care nu permite distanța de măcar 4m între ecran și privitor și doi la mână pentru că prețul crește și mai mult. Marginea ecranului este de aproximativ 1cm grosime pentru laterale și sus cu excepția părții de jos care este o bandă mai groasă sub care se află și două difuzoare.
Nu am să vă las în suspans și am să vă spun direct aici că există și o boxă pentru sunete joase deci integrat există un „sistem” 2.1 de putere destul de mare dacă mă întrebați.
De jur împrejurul ramei acestui televizor este o bandă metalică, iar piciorul este și el construit tot din aluminiu fiind foarte solid la manipulare, nu o să-l auzi scârțâind când îl muți de colo-colo.
Ce elemente de conectică veți găsi ? După cum vedeți în imagine nu lipsește nimic din zona de conectare Blu-ray, sistem audio, satelit, antena, și alte aparate care redau sunet sau imagini. Singura chestie care pe mine mă deranjează este că sunt în spate toate porturile astea, ce-i drept nici nu au cum să le pună pe toate într-o parte, în schimb mai sunt și porturile USB și HDMI care le poți vedea mai jos cum sunt poziționate spre laterală.
Dacă vă este lene să le numărați ei bine sunt 3x HDMI și 3xUSB, la care poți conecta cam orice dorești legat de imagine, respectiv pentru stocare stick, HDD, dar și tastatura USB sau mouse USB fie că este cu fir sau fără. (Am pus A4 Tech KB-5A și Microsoft Wireless Mouse 3500). Există și un slot PCMCIA pentru o extindere a funcțiilor televizorului și mai mare.
Nu știu dacă ați mai utilizat un televizor smart LG, însă au și ele butoane pentru control fără telecomandă, iar în cazul acesta exact sub sigla LG există un joystick care dacă-l apeși se deschide televizorul, iar pentru controlul programelor și volumului se împinge față / spate sau stânga dreapta. Finisaje superbe apropo, priviți doar imaginea de mai jos.
Per total design-ul mi-a plăcut din următoarele motive: Are un corp foarte bine construit, adică s-a folosit mult metal, pe rama televizorului și suportul televizorului este tot din metal, iar tot capacul din spate este, ați ghicit, tot metal. Îmi inspiră calitate și bun gust când îl privesc.
Performanțe
Calitatea imaginii lui LG 47LB731V este mega-impresionantă, priviți pentru puțin imaginile de mai sus. Menționez din nou că folosește un panel LED IPS, diagonala 112cm (47″) și rezoluție FullHD. Am rulat mai multe materiale video, FullHD și 4K pe el care arătau incredibil de bine și dacă priviți cu atenție imaginile de sus și jos veți înțelege la ce mă refer. În toate unghiurile se comportă foarte bine, sunt slabe variații de culori / umbre (dacă priviți imaginile de mai jos), iar ce vedeți în imaginea de sus, este cum se vede din față.
Vedeți cum se vede logo-ul ? Este ca si cum aș fi generat o imagine în Photoshop cu logo-ul LG și l-aș fi pus aici. Ca să vă asigurați că nu vă mint, mergeți jos la album și verificați că imaginea aceea a fost făcută cu un aparat foto.
Funcția 3D pe mine m-a impresionat, la fel și pe colegii de apartament (pachetul include 2 perechi de ochelari btw). Pentru că funcționează cu ochelari polarizați în principiu: nu apare un efect de fluctuație a imaginii cum apare pe ochelarii activi și mai important este că nu scade luminozitatea ecranului. Mie personal mi-au plăcut și pentru că nu sunt mari și butucănoși. Ochelarii sunt foarte ușori, zici că sunt ochelari obișnuiți, asta îmi place la cei polarizați, pentru că nu includ părți electronice.
O problemă cu ochelarii 3D pasivi este că rezoluția imaginii care este afectată, insă mie nu mi s-a părut că strică imaginea, totuși detaliile foarte fine se pot pierde. A doua problemă ce poate apărea este că nu poți privi ecranul din unghiuri mari pentru că se strică efectul, ești puțin limitat pentru că trebuie să privești ecranul din față. Asta este valabil mai mult grupuri în care anumite persoane vor trebui să privească din unghiuri largi.
Magic Remote este poate cel mai util accesoriu adus unui televizor smart vreodată nu doar pentru LG. De ce ar trebui să alegi un televizor cu telecomandă Magic Remote în schimbul unui televizor smart de la Samsung spre exemplu ? Pentru ca Magic Remote este mult mai precis și mai rapid în execuția unei comenzi decât dacă ar trebui de fiecare dată să ridici mâna în aer, să te duci cu mâna pe butoanele necesare, aici trebuie doar să miști prin aer telecomanda asemenea unui mouse 3D.
Funcționează și dacă nu o îndrepți către televizor, și folosește două baterii AA (R6) Este foarte bine finisat, are un sistem foarte precis al mișcării în sensul că te duci cu pointer-ul foarte rapid unde dorești pe ecran, dar și amortizează tremuratul mâinilor foarte bine chiar dacă sunt mai puternice (la bătrâni spre exemplu – am încercat să simulez un tremurat puternic), și are mult mai puține butoane față de telecomanda standard (inclusă de altfel în pachet).
Aplicația LG WebOS TV Remote disponibilă pentru iOS dar și pentru Android, se conectează prin WiFi la TV și este extraordinar de utilă dacă nu doriți să folosiți tastatura virtuală de pe televizor, sau nu aveți o tastatură pentru calculator.
Comenzile vocale se pot declanșa de pe Magic Remote. Cred că este una din marile avantaje pe care le are LG aici. Spun asta pentru că aceste comenzi vocale le vei da la un microfon de pe telecomandă, deci automat precizia va fi mai mare decât dacă este să mergi pe un televizor smart cu microfon integrat în carcasa.
Comenzile vocale permit și introducerea de text: atunci când cauți un termen pe Internet, o melodie, orice trebuie tastat și ce nu v-am spus este că funcționează foarte bine pentru Limba Română. Recunoașterea vocală am folosit-o în aplicația pentru YouTube, în browser si alte aplicații cu succes.
WebOS – sistemul de operare folosit de acest televizor smart a fost adus pe aceste noi produse în ideea în care cea mai mare parte din cei 160 milioane de oameni cu televizor smart nu știu / nu folosesc alte funcții decât cea de televizor și în ideea de a aduce simplitatea, intuitivitatea și un design superb pe ecranele acestora.
Trecerea de la NetCast la WebOS este un pas mare făcut de LG pentru că acum compania va avea avantajul timpului de răspuns. În același timp s-au păstrat aplicațiile vechi în LG Store. Interfața grafică este gândită foarte simplă.
Când ceri să intri în meniu de dedesubt apare acel meniu colorat, care reprezintă în mare parte aplicațiile tale favorite. În stânga dacă apeși se vor derula ultimele aplicații accesate, iar dacă apeși pe marginea dreaptă a meniului vei vedea toate aplicațiile tale instalate, plus alte aplicații ale televizorului (browser, meniul de setări, aplicația de împărtășire a fișierelor multimedia de pe alte medii, etc.
Aplicațiile pot fi dezinstalate de aici, sau aranjate după bunul plac. În timp ce deschizi acest meniu filmul sau transmisia live nu se întrerupe, în acest fel nu ratezi nimic.
Funcția de live TV de pe LG 47LB731V mi s-a părut mai simplă de utilizat decât chiar și pe unele televizoare fără sistem de operare. Aici am intrat în setări și în secțiunea dedicată Live TV, am apăsat automatic scan. Din acel moment a început să caute pe semnal digital și analog, apoi 5 minute mai târziu am început să explorez canalele. Nu am intrat în 2 sau 3 submeniuri…
Aplicații – LG 47LB731V vine cu mai multe aplicații preinstalate: Cinemagia, YouTube, Voyo, Deezer, Filmbox Live, HBO GO și mai poți instala multe altele. Din această listă majoritatea funcționeaza și fără plată, dar ai nevoie de un cont la serviciul lor.
Cea mai utilă aplicație a fost de departe YouTube din mai multe motive: puteam rula videoclipuri filmate 3D nativ singura problemă era să le găsesc. M-am logat în aplicație și puteam vizualiza direct ultimele videoclipuri încărcate de canalele la care eram înscris. Puteam să fac browse pe diferite categorii de videoclipuri.
HBO GO, Deezer si Voyo ar fi principalele aplicații care ar putea fi folosite oarecum gratuit, dar pe mine mă bucură că puteam plăti o sumă modică pentru a vizualiza un film de calitate (nu ultimul Transformers :p, însă filme bune). Pentru ca televizorul era conectat al routerul din casă și cum lenea este destul de mare mai ales când ai un asemenea televizor
Time Machine II – este una din funcțiile mele preferate. Poți seta televizorul să înregistreze o emisiune preferată / un meci de fotbal pe unul din mediile tale de stocare pe care le atașezi televizorului. Înregistrează chiar dacă este închis, trebuie doar programat.
Dual Play – funcția pe care nu am apucat să o testez pe acest model (și din lipsă de consolă de jocuri, și din lipsa ochelarilor compatibili (cei doi ochelari pentu 3D nu sunt buni), insă de care vreau să menționez este cea mai bună invenție legată de gaming pe TV. Cei doi care poarta ochelarii văd fiecare doar personajul / mașina proprie nu și a oponentului său, față de cum vă jucați acum unde ecranul se împarte în două, strică pur și simplu jocul.
Sunetul televizorului este asigurat de un sistem 2.1 integrat cu putere de emisie boxe 12W + subwoofer 12W. Include și decodoare Dolby Digital și DTS, iar la spate puteți conecta vrute și nevrute pentru o sonorizare mai bună, dar vă spun sincer nu te mai auzi om cu om dacă-l dai la maximum. Calitatea lor m-a surprins, dacă nu cauți sisteme surround avansate 5.1, 7.1 atunci bazează-te pe sunetul integrat pentru că nu dezamăgește.
Conexiunea la Internet se poate face prin Wireless sau LAN, nu mai ai nevoie de accesorii în plus pentru a face lucrul acesta, doar intri în setări și te conectezi, apoi imediat poți merge apoi în browser și să navighezi. Ce mai poți face dacă achiziționezi și camera foto, poți realiza apeluri prin intermediul Skype.
Consumul de energie este foarte mult redus în anumite cazuri, datorită multiplelor setări de economisire a energiei electrice: dacă spre exemplu ecranul nu mai afișează nimic (se termină filmul și rămâne ecranul negru) atunci televizorul va opri luminarea ecranului, sau un alt caz des întâlnit este: atunci când ascultați muzică și ecranul nu mai este necesar și acesta se poate închide automat. Desigur funcțiile de economisire pot fi activate / dezactivate după bunul plac. Consumul în timpul funcționării la setări standard este de 42W.
Nu-mi place
- panoul cu porturi este în continuare în spate înghesuit, fapt ce face dificil atașarea unui stick, hdd extern, etc. (poate ar trebui doar astea mai des accesibile mutate pe lateral)
- magazin de aplicații cam sărăcăcios ca număr de aplicații
Îmi place
- ecranul IPS își face treaba foarte bine și afișează imaginile cu un contrast foarte bun, culori frumoase și cu o culoare neagră de invidiat (vedeți imaginile pe Flickr pentru rezoluție maximă)
- calitate 3D foarte bună datorită ochelarilor polarizați
- sunet decent – dacă aveai de gând să cumperi tot ceva 2.1 abandonează ideea
- corp solid, picior și rama toate din metal
- timp de răspuns foarte bun
- telecomanda Magic Remote
- este un televizor care oferă o soluție completă (3D, DualPlay, comenzi vocale, rulare filme direct de pe medii de stocare externe, refresh rate 200Hz, Miracast, WiFi Direct, etc.)
- poate fi controlat de pe aplicații de iOS/Android (foarte la îndemână)
- este foarte ușor de manipulat (chiar de o persoană) la cei 13.7 Kg ai săi
Concluzie
Dacă aș fi în căutarea unui televizor smart cu siguranță m-aș îndrepta către unul cu WebOS, iar pentru o diagonala de 112cm LG 47LB731V cu siguranță ar fi o variantă. Este pur și simplu un centru multimedia complet și ușor de utilizat. În 5 minute maximum am învățat unde găsesc majoritatea setărilor și interfața grafică. Pornește rapid (4 sec), iar schimbarea posturilor, pornirea aplicațiilor nu durează mai mult de 1-2 secunde.
Viteza de lucru este unul din avantajele pe care le are acest model. Afișarea imaginilor 3D este de calitate cu ajutorul ochelarilor polarizați, se poate conecta la o sumedenie de dispozitive cu care comunica ori cu care să transmită date, conectarea la un smartphone sau la dispozitive de stocare.
Singurul minus în acest moment este magazinul de aplicații (LG Store) care este mai puțin bogat în aplicații față de cum mă așteptam, însă trebuie să le acordăm o șansă pentru că este la început WebOS, iar compania se pare că pregătește noi aplicații interesante alături de programatorii care au decis să dezvolte aplicații pentru WebOS.
10 comentarii
Pingback: Black Friday 2014 - La ce să vă așteptați ? | ITnewz
Pingback: Black Friday 2014 - Cele mai bune oferte selectate! LIVE!
Nice blog. :)
Salut Sergiu,
Nu cred ca are camera video, poate exista optional una atasabila.
Modelu este 42lb650v
Buna Ziua,
Televizorul ce model este, televizorul trebuie sa aiba camera foto ma gandesc.
Iar daca sunteti sigur ca televizorul are camera, poate trebuie ridicata manual.
Spor
Buna ziua , am luat decurand tv lg dau sa deschid aplicatia de recunoastere a miscarilor dar mai departe nu imi da voie sa dau pornit , trebuie sa mai fac vreo setare ?
Pingback: Black Friday 2014 - Cele mai bune oferte selectate! LIVE! | ITnewz
Pingback: Black Friday 2014 – La ce să vă așteptați ? | ITnewz
Buna ziua,
V-ati gandit ca routerul este prea vechi ? Eu asa cred, si chiar m-as bucura sa aud mai multe detalii tehnice. Ce router este si ce model al televizorului ?
Daca totusi este o problema tehnica a televizorului mai mult ca sigur ca se va repara fara probleme atat timp cat inca sunteti in perioada de garantie.
Pointerul stiu ca dispare atunci cand nu faci miscari ample pentru a nu se misca la fiecare tremurat al mainii.
Astept raspuns.