Revin intarziat cu acest post, insa daca este sa privim partea buna a lucrurilor acum am experimentat mai mult cu acest sub-notebook de 11” Lenovo S205, iar informatiile vor fi mai precise si mai complete. Lenovo Ideapad S205 este printre primele laptopuri lansate cu procesoarele AMD E-350 care integreaza tehnologia AMD Fusion. Pentru a va oferi o imagine rapida despre laptop, va pot spune ca este un laptop usor si mic, dar care ofera o experienta placuta in comparatie cu un netbook de 10 inci, nu mai esti limitat nici din punct de vedere al performantelor mici nici al marimii, iar tastele departate iti da senzatia de tastatura de laptop de 13 inci.
Design
Lenovo Ideapad S205 are un design pe care-l veti regasi la toata seria Ideapad existand mici exceptii. Spatele display-ului este lucios cu o imagine cu patrate maro cu sigla Lenovo stanga sus. Fiind lucios lasa amprente pe el si orice fir de praf sau impuritate se poate observa imediat, deci va trebui ingrijit continuu. Ecranul LCD LED de 11.6 inci are suprafata lucioasa, aproape inutil afara intr-o zi cu soare puternic, are o deschidere maxima de aproximativ 120 grade, si foloseste niste balamale care sunt micute in comparatie cu ce am mai vazut insa sunt tari si ofera stabilitate.
Deasupra ecranului se afla camera web de 0.3 Megapixeli si un led care se aprinde cand este in functiune, iar de o parte si de alta sunt doua microfoane pentru inregistrare stereo. Camera web nu dezamageste este ok, am mai reglat lumina pentru o imagine perfecta.
Tastatura lui Lenovo S205 este de tip chiclet adica are butoanele mai spatiate iar zona dintre butoane este acoperita de plastic care nu permite murdariei sa intre sub butoane asa usor. Se simte foarte spatioasa si aerisita in comparatie cu ce am mai butonat la netbookuri. Un dezavantaj pentru unii este faptul ca tastatura nu are numeric pad, neimportant pentru mine mai ales pentru ca este un laptop mic si ma asteptam. Si nici numeric pad care sa poata fi folosit cu butonul Fn.
Touchpadul te socheaza pentru ca este aproape la fel de mic precum al unui netbook, si apoi te uimeste cu precizia sa si sa nu mai spun ca acopera aproape toata suprafata ecranului dintr-o miscare pe diagonala. Exista si un mic led langa touchpad care te avertizeaza cand acesta este dezactivat.
Constructia lui nu este ca si la majoritatea laptopurilor mari (de 13”-15”) si ma refer aici ca nu exista portite de acces la hard-disk, memorii RAM si altele precum modulul de retea wireless. In schimb trebuie desfacuta toata carcasa pentru a reusi sa schimbi componentele la care se poate face upgrade. Am desfacut 12 suruburi, dintre care 6 de sub carcasa, 3 sub acumulator si 3 sub tastatura, pentru a-mi schimba memoria RAM.
Lenovo S205 cantareste 1.48 Kg si acumulatorul ridica putin mai sus carcasa decat atunci cand nu este atasat laptopului oferind o racire mai eficienta pe suprafete denivelate.
Elementele de conectica la Lenovo S205 sunt asezate in proportie mare pe laterala dreapta. In spate si fata nu avem nimic exceptand in fata ledurile pentru On/Off, nivelul bateriei, wireless si harddisk. Pe laterala stanga este portul pentru alimentare, portul VGA, un port USB, ventilatia coolerului si slotul card readerului.
Pozitionarea a cator mai multe elemente pe laterala dreapta se datoreaza ori spatiului limitat oferit de laptop, ori pentru ca a fost gandit pentru dreptaci. Asadar avem portul LAN, un port Kensington lock, 2 porturi USB 2.0 (deci in total 3 porturi USB 2.0), un port HDMI, butonul de Wireless, Bluetooth-ul, si in final porturile audio de intrare si iesire.
Butonul portocaliu pe care il veti observa in partea dreapta sus este din cate am inteles pentru recovery. Adica in cazul in care aveati pe o partitie ascunsa in laptop cu un Windows OEM, va puteati repara sistemul direct de acolo fara sa folositi unitati DVD sau stickuri bootabile. Am intrat in el dar nu functiona nici una din optiuni de recovery, back-up si nu mai stiu ce avea acolo.
Performante
Laptopul este comercializat cu o memorie de 1GB DDR3 1066 Mhz care pentru operatiuni precum browsing, filme, muzica si chat ar fi ok, eu am optat insa pentru un kit Corsair 2x2GB DDR3 1333Mhz sa poata sa incarce multe pagini web si sa pot sa am multe programe deschise in acelasi timp.
Sa discutam un pic si despre APU-ul AMD E-350 al lui Lenovo S205. Este in primul rand un dual-core tactat la 1.6 Ghz si care include un nucleu grafic ATI Radeon 6310 care poate lua pana la 512MB RAM din memoria sistemului . Din tot ce am facut pana acum nu au fost probleme, ba chiar m-a surprins placut tinand in carca chiar si aproximativ 30 de pagini web in browser lansate direct din bookmark-uri in Firefox 5.
Dezarhivarea si codarea video in orice caz nu este rapida (nu s-ar compara cu un Core i3 sau procesorul mai ieftin de la Intel de pe piata, P6100). Este cam de 1.5 ori mai incet la acest tip de operatiuni. Eu mai am nevoie sa fac recompresie la filmarile ce le pun in articole si totusi fiind clipurile de cateva minute nu e deranjant. O poza JPEG de 4Mb facuta cu camera mea compacta Panasonic o incarca in mai putin de o secunda.
Am incercat si un Dirt 2, Portal 2 si Fifa 11 si merg binisor la detalii low-medium in functie de setare (30Cps-40Cps) si la o rezolutie de 1024×768 pixeli. Lenovo S205 a trecut cu brio de partea multimedia.
Are niste difuzoare micute si discrete, sunetul care il scoate nu este ca si la un laptop mare insa poate sa acopere un televizor la care se uita altcineva in aceeasi camera se apropie de calitatea difuzoarelor unui laptop de 15″.
Autonomia lui Lenovo S205 va vine sa credeti sau nu este exact cat scrie producatorul si anume maximum 5 ore. Mai exact in timpul utilizarii cu un modem 3G USB de la RCS-RDS si un nano receiver de la un mouse wireless Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 laptopul a rezistat in Windows Home Premium pe 64 de biti 4 ore si 20 de minute utilizand profilul balanced si ecranul dat doua trepte mai jos. Din punctul meu de vedere a rezistat foarte bine daca iau in calcul ca am utilizat mult internetul si m-am uitat la videoclipuri pe Youtube, iar timpul maxim de 5 ore poate fi atins probabil eliminand dintre consumatorii de mai sus.
Este prima oara cand un producator de laptopuri ma surprinde cu programe chiar utile acestuia. Cea mai utila este cea de eficientizare al consumului bateriei si pentru mentinerea performantei acesteia. Pot fi instalate de pe site-ul de suport Lenovo.
Alte specificatii:
- HDD 250 Gb 5400Rpm cu protectie la socuri
- Bluetooth si Wi-Fi b/g/n
- ATI Mobility Radeon HD 6310 memorie maxima 512 MB
- Card reader 6 in 1
Concluzia
Lenovo S205 este un laptop ieftin care integreaza tehnologie noua si care m-a surprins in mod placut cu cat l-am utilizat mai mult. Este destinat persoanelor care vor portabilitate si care totusi vor insa sa il utilizeze si pentru entertainment, pentru un film HD si chiar jocuri noi. Vad ca s-au luat si resigilatele la eMAG a mai ramas unul.
Imi place ca merg chestiile multimedia, filme chiar Full HD, chiar si jocuri de ultima generatie la detalii low, booteaza in mai putin de 1 minut, tastatura se simte foarte spatioasa, ba chiar este mai spatioasa sau la fel de spatioasa ca cea de pe laptopul meu de 15 inci dinainte, acumulatorul laptopului tine destul de mult, pana la 5h daca esti mai economicos.
Nu-mi place ca unele filme Full HD pentru care nu este optimizat sacadeaza usor (recomand KMPlayer care vad ca randeaza cel mai rapid), nu are USB 3.0, ecranul de tip glare reflecta cam mult lumina.
Se gaseste la:
evoMAG – 1.249 Lei
eMAG – 1.299 Lei
Imagini
[nggallery id=64]
9 comentarii
Pingback: Lenovo S205 - test in Crysis 2 - ITnewz
Pingback: Tu ce faci ? Apelezi la un Service pentru laptop sau la cunostinte ? | ITnewz
Pingback: AMD pregateste procesorul E-450 pentru laptopuri
Pingback: Lenovo S205 – test in Crysis 2
Pingback: Tu ce faci ? Apelezi la un Service pentru laptop sau la cunostinte ?
Pingback: Lenovo IdeaPad 206 ca urmas al lui S205 | ITnewz
Salut, o singura intrebare am si eu in legatura cu Lenovo’ul acesta pe care il cunosti tot mai bine. Procesorul Amd nu are tendinta de a se supraincalzi, in special in cazul rularii de filme HD, jocuri, etc ? Merci anticipat!
Se incalzeste ca orice alt laptop/netbook. Atinge temperaturi acceptabile. Adica carcasa va deveni calduta.
Inainte de 2006 stiu ca erau multe laptopuri cu probleme de racire, probabil nu aveau gandit prea bine sistemele de racire.
Ideea e ca laptopurile nu se tin in pat, ca aduna praf, par. se poate ajunge la blocarea aerisirii si se curata sistemul de racire odata pe an.
Pingback: Asus 1215B primeste upgrade la procesor