Ca si LED , si OLED este o placa solida formata dintr-un semiconductor care este intre 100 …. 500 nanometri ( aproximativ de 200 ori mai mic decat firul de par). Este format din: Substrate (plastic transparent, sticla,folie) -Suportul OLED-ului , Anodul (transparent)-Anodul elimina din electroni cand curentul trece prin el astfel realizandu-se lumina , Straturile organice – Aceste straturi dau de fapt denumirea dispozitivului si sunt din materiale organice sau polimeri.
Pe scurt:
Este mult mai flexibil si mai mic (decat LCD-ul) , mai luminos ne avand nevoie de acea lumina de fundal fara de care deja „clasicele” LCD-uri erau dependente iar asta reduce cu mult necesarul de energie electrica , pot fi produse de dimensiuni mai mari decat LCD-urile si are un unghi de vedere de 170 grade.
Insa dupa atatea „lucruri” bune pe care le aduce are si neajunsuri: Perioada de viata foarte scurta a celulelor albastre (aprox. 14 000 ore) spre deosebire de le rosii si verzi (aprox. 46 000 pana la 230 000 ore) , apa le deterioreaza foarte usor si bineinteles costurile de productie sunt foarte ridicate pentru moment.
In prezent exista cateva firme care utilizeaza aceasta tehnologie si din acestea amintim SonyThe Sony 11-inch XEL-1 OLED TV) si Kodak (Kodak LS633 EasyShare with OLED display).