Apple nu ne lasă fără update-uri la un interval de cel puțin șase luni așadar că ieri seara a transmis live din sediul OZN (defapt era înregistrare) tot ce a pregătit mai bun după lansările de toamnă cu Mac Mini, MacBook Air și Pro cu M1 și iPhone 12.
Au fost confirmate zvonurile ultimei perioade care povesteau despre: AirTag, iMac-urile colorate și de versiuni noi de iPad Pro.
Dar haideți să vedeți mai în detaliu ce au anunțat în cadrul evenimentului, pentru că unele noutăți sunt chiar interesante. Per total Apple completează și updatează ecosistemul deja bine închegat de produse și servicii.
iMac M1
În sfârșit redesign-ul mult aștepta la iMac care vine într-o serie numeroasă de culori (7) și care vine cu un design care continuă stilul introdus pe iPad Pro în 2020. Fiecare accesoriu pentru iMac (Magic Keyboard, Mouse, Trackpad) va avea și el o culoare care să se potrivească cu versiunea ta de iMac.
Ce este neobișnuit la design acum este grosimea computerului care datorită SoC-ului M1 îl face aproape ca o tabletă imensă iPad pe un stativ. Defapt cam aceasta a fost și ideea. :P Acum computerul este plat în spate, pentru că nu mai este necesar un sistem mare de răcire în spate și alte componente mari care făceau computerul bombat în spate.
24 inch și în sfârșit cu bezel-uri mai înguste! Ecranul vine cu standard P3, și luminozitate 500 nits, true tone (probabil unii îl vor dezactiva).
Au anunțat îmbunătățiri la camera Web care folosește și ea ca și pe MacBook Air mai multe metode de procesare cu ajutorul procesorului neuronal care îmbunătățește calitatea imaginii, dar este de 1080p.
Partea audio a primit și ea un upgrade. Dolby Atmos. Poftim? Se pare că Apple n-a vrut să mai lase partea Audio ok ci și-a dorit ceva next level. Pare că așezarea difuzoarelor este similară cu felul în care erau dispuse pe televizorul Panasonic TX-65HZ2000E.
Dacă pe MacBook calitatea audio a fost îmbunătățită atât de mult mă aștept ca și pe iMac sunetul să fie de bună calitate. Pe lângă difuzoare și înregistrarea vocii acum este de mai bună calitate („studio quality”) având 3 microfoane care oferă anularea zgomotului de fundal și alte tehnologii utile pentru videoconferințe și alte activități.
Doar 4 porturi USB-C dintre care 2 sunt Thunderbolt 3 și un port audio jack pe partea stângă.
Atenție însă! Ca și pe MacBook există o variantă mai simplă cu 2 porturi și GPU cu 7 nuclee și varianta cu 4 porturi Thunderbolt care are 8 nuclee GPU, în rest configurațiile nu pot fi prea mult modificate. 8 / 16 GB RAM (memorie unificată).
Computerul are un alimentator electric ciudat (dar practic) care include și un conector LAN (RJ-45). Practic conectezi cablul internet la alimentator iar
Prețurile de pornire sunt 1299$ (7 nuclee GPU cu 2 porturi Thunderbolt3 ) / 1499$ (8 nuclee cu 2x porturi Thunderbolt 3 si 2x USB-C 10Gbps si Gigabit Lan) pentru noile iMac-uri.
iPad Pro
Au pus procesorul M1 și în iPad Pro. Pe când în Apple Watch? :)) Au făcut o demonstrație a unor aplicații care profită de puterea imensă de procesare: simulări 3D, Realitate Augmentată, aplicații sportive, efecte speciale și bineînțeles obișnuitele aplicații de editare foto / video care vor putea funcționa aproape cu viteza de lucru cu care ești obișnuit pe un MacBook Air / Pro / Mac Mini cu procesorul M1.
Același design. Ecran Liquid Retina XDR (doar versiunea de 12.9inch) care folosește tehnologia miniLED cu performanță de luminare 1000 nits (maximum 1600 nits).
Are port Thunderbolt 3 și suport USB4 :D deci vei putea conecta ecrane 6K, stocare rapidă și orice dispozitive care cer transfer de date rapid. Au adăugat și conectivitate 5G. Memoria RAM pe iPad Pro va fi de ai ghicit: 16GB precum pe celelalte sisteme cu SoC-ul M1.
Camera nouă de 12 MP ultra-wide are o funcționalitate nouă: Center Stage care centrează materialul video pe orice persoană care intră în cadru. Îți lasă senzația că folosește o cameră video pe un trepied mecanic. Efectul este foarte fain însă.
Disponibile din luna Mai:
- 11 inch de la 799$
- 12.9 inch de la 1099$
AirTags
Este un mic dispozitiv electronic care comunică printr-o conexiune wireless cu orice smartphone sau tabletă Apple din apropiere pentru a transmite securizat locația lui pe hartă (doar către proprietar). Este mai greu de explicat cum de rămâne securizată locația, dar tehnologia pare foarte promițătoare.
Autonomia dispozitivului ar trebui să fie de aproximativ 1 an, bateria va putea fi înlocuită de către utilizator. AirTag are rezistență la apă IP67.
Poate emite un sonor când ești în apropierea lui și pentru telefoanele iPhone 11 / 12 se poate activa funcția de căutare precisă care se folosește de procesorul avansat de mișcare U1 pentru a arăta în timp real în ce direcție trebuie să mergi pentru a găsi dispozitivul.
Va porni de la 29$ bucata – decent dacă îți poți recupera obiectele pierdute. Sau 99$ pentru un pachet de 4 bucăți.
Defapt această lansare nu este neapărat cea mai importantă ci faptul că aplicația Find My prin care vezi unde sunt dispozitivele pe hartă va suporta și dispozitive create de alți producători (odată cu iOS 14.5 însă care se va lansa în curând).
Apple TV 4K
Telecomandă nouă cu un design inspirat în continuare din iPod cu trackpad-ul circular și mai multe butoane fizice, inclusiv unul pentru Siri.
Procesor A12 Bionic, HDR la rată de refresh mai mare (60 fps).
Calibrare Apple TV cu ajutorul iPhone. Apropii telefonul de ecranul televizorului pe care Apple TV funcționează și va putea calibra imaginea afișată pentru o fidelitate mai bună a culorilor.
179$ și 32GB este prețul de pornire.
Dacă vrei să vezi înregistrarea completă:
Spune-mi ce te-a impresionat mai mult în cadrul evenimentului? Pe mine AirTags mă interesează cel mai mult acum! Poate și iPad Pro, dar aș avea nevoie de el.