IBM va oferi pentru educație și cercetare acces la un computer cuantic printr-un serviciu de cloud public. Este un moment istoric pentru că de acum încolo cercetătorii vor putea afla ce putere are cu adevărat un astfel de computer care lucrează diferit față de un computer obișnuit.
Un computer digital tradițional procesează informația cu ajutorul biților prin valori 0 și 1 în timp ce un computer cuantic folosește qubiți care pot fi 0 sau 1 sau oricare superpoziție cuantică a acestora.
Veritasium explică mai bine ce este un computer cuantic
Așteptări foarte mari de la computerele cuantice sunt pentru decriptarea datelor și pentru baze de date (din câte știu eu pentru că puterea acestor computere nu este cunoscută cu adevărat de către cercetători).
Practic un computer cuantic ar putea reduce decriptarea datelor de la o luna sau mai multe luni (în funcție de task) în cazul utilizării computerelor digitale la numai câteva secunde ori minute pentru aceleași task-uri. Computerul quantic va avea nevoie de mult mai puțini pași pentru a ajunge la același rezultat.
Ce trebuie reținut este că un computer cuantic nu va fi un înlocuitor (cel puțin nu acum) pentru computerul digital pentru că la operațiuni simple precum rularea de materiale multimedia computerul cuantic va fi la fel de rapid ca unul digital. Computerul cuantic va fi destinat aplicațiilor științifice momentan.
Computerele quantice sunt bune în lucrul cu miliarde de variabile în același timp. Asta le face bune și pentru aplicații pentru inteligență artificială, găsirea de noi medicamente, crearea unor bariere mai puternice de siguranță digitală.
Astfel de computere trebuiesc răcite foarte bine pentru a-și atinge maximul de performanță, practic trebuie să fie la fel de rece ca în spațiu.
Este o competiție între IBM și Google în dezvoltarea acestor computere cuantice și IBM a furat startul, dar asta nu înseamnă că Google nu are în pregătire un astfel de computer.
Nimeni nu știe cu adevărat ce probleme ar putea fi rezolvate și în ce aplicații ar putea fi folosit, însă cu siguranță va avea un mare impact în evoluția umanității.