Un material video care a circulat pe Facebook recent și care am ezitat inițial să-l pun și pe blog a fost cel de sus. Este făcut de o școală de film din Statele Unite (Rocket Jump) și arată ce unii poate știam, dar mulți nu o știu și anume: că grafica generată de calculator sau în limbajul uzual efectele speciale din filme nu sunt nasoale. Par a fi nasoale doar pentru că observăm doar grafica făcută prost. Da, Avatar are grafică proastă.
Eu lucrând ani la rând în 3D Studio Max, puțin și în After Effects ca hobby acasă știu ce înseamnă să faci să pară real ceva făcut pe calculator și dacă nu ai simț estetic pe lângă cunoștințele pe care le acumulezi despre programul pe care lucrezi ca să obții efectele dorite atunci nu va ieși ceva care îți va fi greu să distingi de realitate.
Așadar vă invit să vedeți ce înseamnă grafica bună realizată pe calculator. Sunt filme în care sunt sigur că nu ați crezut că implică grafică generată pe calculator. Mad Max: Fury Road spre exemplu a fost cel mai lăudat anul acesta pentru că folosește multe efecte, explozii reale. Sau poate The Curious Case of Benjamin Button ți se părea că este lipsit de grafică generată de calculator.
Dacă așa credeai te-ai înșelat.