Evenimentul anual organizat de Google pentru dezvoltatori a avut loc. Google I/O 2018 a fost plin de lucruri care m-au entuziasmat. Pentru ca voi să nu stați să căutați pe Internet ce tehnologii noi vor aduce pentru dezvoltatori și într-un final și pentru utilizatori am realizat acest articol care le conține doar pe cele mai importante.
Android P disponibil pentru testare
Android P va fi următoarea versiune al cunoscutului sistem de operare. Acum a intrat în faza de testare și va putea chiar să fie descărcat de pe site-ul oficial pentru instalare. Sistemul de operare va putea fi testat și pe alte telefoane decât Pixel (de la Google). Sper să lucreze din ce în ce mai mult cu producătorii hardware tocmai pentru a permite updateul rapid la cât mai multe telefoane mobile imediat după lansarea oficială. Fiind în faza de testare nu este recomandat pentru utilizatori non-tehnici pentru că poate genera erori, inconsistență în utilizare, și poate alte probleme telefonului.
Lista telefoanelor pe care puteți testa Android P beta:
- Google Pixel/XL
- Google Pixel 2/XL
- OnePlus 6
- Essential PH-1
- Xiaomi Mi Mix 2S
- Sony Xperia XZ2
- Nokia 7 Plus
- Oppo R15 Pro
- Vivo X21/UD
1. Gestiune mai bună a resurselor cu Adaptive Battery
Google a tot îmbunătățit de-a lungul anilor managementul resurselor din sistemul de operare. De la eficiența procesării, la eficiența utilizării energiei disponibile pentru telefon. Oreo a adus cele mai mari îmbunătățiri, dar se pare că anul acesta Google împinge și mai mult limitele optimizării și cu ajutorul Adaptive Battery aplicații care nu sunt accesate sau sunt foarte rar accesate vor fi oprite.
Google a obținut o reducere cu 30% al consumului de energie utilizând această nouă funcție. Probabil acum va depinde de fiecare ce aplicații și câte aplicații folosiți. Oricum ar fi este bine-venită orice funcție de acest gen.
2. Gesturi în Android P
Apple se pare ca a adus o schimbare și la Google care acum au introdus controlul telefonului prin diferite gesturi. Sunt opționale în Android P și bineînțeles că ele există de ani buni pe Android prin interfața modificată de producătorii de telefoane. Gesturile noi introduse vor putea scoate lista cu aplicații instalate, reapelare, și aplicații recent deschise.
3. App Actions și Slices
Google introduce noi personalizări în Android pentru că toți avem un comportament diferit. Android îți va sugera pentru diferite aplicații ce poți face în funcție de ce obișnuiești să faci în aplicațiile respective. Pe scurt telefonul va încerca să ghicească ce vrei să faci în continuare și sunt aproape convins că la un moment dat te va cunoaște suficient de bine astfel încât să ghicească suficient de bine.
La Slices este ușor diferit. Vor fi mici butoane cu acțiuni specifice pe care le întreprinzi frecvent în aplicații. Dacă folosești o aplicație de fitness atunci poate cel mai accesat buton va fi de începere al unui antrenament, sau dacă asculți frecvent un playlist în Spotify probabil îți va recomanda acel playlist.
4. Google Assistant și Google Duplex
Google Duplex a fost centrul atenției la eveniment. A fost acel moment în care realizezi că ce se întâmplă în serialul Blackmirror are loc în acest moment. Google Duplex combină mai multe tehnologii și funcții create de Google într-una singură capabilă să efectueze pentru tine acțiuni fără să intervii. În cazul de față este vorba despre o programare la un restaurant, apoi una la coafor.
Asistentul virtual în demonstrația video de mai sus va suna la restaurant și va discuta ca orice persoană cu angajatul și va face o rezervare. Vă invit să-l vizualizați. Proiectul lor este extraordinar de inovator, dar în același timp este și șocant. Vocea este naturală, intonația și timpul de răspuns. Cu siguranță nu aș ști că este un „robot” dacă m-ar apela pe mine.
Acestea fiind spuse nu se știe când și dacă tehnologia va fi disponibilă publicului curând, dar oameni din industrie estimează că mai durează ani buni până să fie disponibilă o funcționalitate de acest gen publicului larg.
5. Comenzi Google Assistant fără întreruperi
Cred că oricine urăște să spună tot timpul Ok Google dacă vor să pună multe întrebări consecutive asistentului virtual așadar Google va ști cum să îți răspundă fără să repeți Ok Google de fiecare dată. Asta însă va însemna să te asculte o scurtă perioadă după ce ai avut ceva de întrebat și ți-a răspuns. Dar pe deasupra va ști dacă vorbești către telefon sau cu o altă persoană.
Asta va transforma în bine experiența Google Home care este un dispozitiv diferit de smartphone care nu-l ții în mână și experiența trebuie să devină mai naturală.
Vor introduce și voci noi pentru Google Assistant.
6. Vei putea comanda de la Starbucks (în viitor și alții) prin Google Assistant
Va trebui doar să-i spui lui Google Assistant ce și cât să comande și va fi trimisă electronic la cafenea.
7. Realitate Augmentată pentru Google Maps
Cred că mulți care sunt entuziaști ai smartphoneurilor și aplicațiilor își amintesc de o aplicație numită LayAR (din 2009 – video 1 – video 2) care prin realitate augmentată îți arăta încotro se află anumite locații din Google Maps. Atunci nu a prins la public pentru că telefoanele erau cam slabe iar softul nu funcționa chiar bine pe acel hardware. Era destul de limitat. Între timp Google speră să atragă atenția utilizatorilor în Google Maps prin aceeași funcție: să navighezi privind prin camera foto la care se mai adaugă și indicațiile către destinație.
–
Au fost multe alte lucruri anunțate însă mai mult pentru dezvoltatori (pentru că deh pentru ei era evenimentul), dar pentru publicul larg cam acestea sunt viitoarele tehnologii pe care le veți putea folosi în viața de zi cu zi.