A stat mai mult de 1 an articolul acesta în draft până să-l public, pentru că mă gândea m că poate mai scad prețurile puțin. Nu am avut mare noroc, au mai scăzut prețurile foarte puțin, iar vânzările nu au crescut foarte mult ținând cont de performanțele cu care se laudă tehnologia, cel mai probabil și pentru că SSD-urile nu sunt recomandate pentru orice aplicație.
Am un SSD din Kingston din 2012 de 120GB pe SATA3 care a costat 240 lei la o oferta cred ca acum 3 ani, nu este un SSD foarte rapid, dar are raport performanțe / preț bun. Este puțin peste SSD-urile cele mai ieftine, pe care nu prea le-aș recomanda nimănui, pentru că pot ceda rapid, ori au performațe ca ale HDD-urilor ieftine.
După instalarea acestui SSD nu mi-a venit să cred ce diferență este între vechiul și noul sistem upgradat. Bootare sub 8 secunde, deschiderea Photoshop CC în 3 secunde, sau aplicații de video editare ori de design 3D care se deschideau unele și în 30 de secunde acum în 3-5 secunde sunt gata de lucru. Ratele de transfer sunt de principiu de 3 ori mai mari pe SSD-urile ieftine comparabil cu un HDD ieftin 7200 rpm.
Ce trebuie să rețineți este că un SSD scump de peste 500 lei este o cu totul altă discuție. Vitezele ating la 300 MB/s sau chiar mai mult pentru citire în funcție de SSD, eficiența este mai mare, și riscul să moară SSD-ul este mai scăzut.
De ce un SSD are un impact atât de mare asupra performanțelor?
Pentru că HDD-ul este cea mai înceată componentă dintr-un sistem. Este normal să apară acest spor de viteză când memoria RAM așteaptă datele din harddisk, apoi ajung la cache-ul procesorului și de acolo trimise la nuclee pentru procesare (traseul este mai complex, dar așa arată pe scurt). De obicei restul componentelor așteaptă după HDD. HDD-urile au acele platane deasupra cărora se mișcă capurile de citire, se pierde timp pe mișcarea capurilor de citire
Odată ce treci pe un SSD, timpul de răspuns al memoriei de stocare a datelor scade de la 10ms la 0.2ms (milisecunde – 1 secundă are 1000 ms) sau mai puțin dacă este vorba de un SSD de peste 400 lei.
Pe un laptop vechi, ori un sistem vechi care vrei să-l upgradezi rapid îți poate aduce un spor de performanță de aproximativ 30%, și mă refer aici la timpul de răspuns, viteza de transfer, care afectează viteza generală de lucru cu acesta. Vei putea boota sistemul de operare în 5-8 secunde, depinde și de restul componentelor cum se va simți upgrade-ul, dar toate persoanele din anturaj care și-au făcut upgrade de la HDD la SSD pentru Windows și Aplicații (care de regulă se țin separat pe C:), au fost entuziasmați de viteza mai mare.
În concluzie ai sau nu ai nevoie de un SSD ?
În principiu aș spune da orice ar fi, dar cum spuneam nu se potrivesc chiar în orice situație. În funcție de cazurile de mai jos m-am gândit că vă este mai ușor să luați o decizie de achiziție. Evident că nu în toate cazurile se pot aplica regulile de mai jos, dar în cele mai multe cazuri se vor potrivi.
Da, dacă:
- vrei să bootezi sistemul de operare mai repede (8 secunde) și să rulezi aplicațiile mai repede (2-5 secunde Photoshop mai nou în funcție și de procesor și ram);
- sa copiezi fișiere instant și chiar să transferi către HDD-ul secundar cu viteză mai mare decât în mod normal;
- ai internet de mare viteză (RDS 500 Mbps – 1Gbps);
- vrei un upgrade (relativ ieftin) pentru sistemul tău;
- folosești un laptop și este predispus la șocuri (care îți pot strica HDD-ul care are piese în mișcare). SSD-ul nu are piese în mișcare.
Nu, dacă:
- stochezi fișiere mari;
- crezi că nu îți vor fi suficienți 120GB / 240GB pentru Windows și Aplicații pentru C: (asta dacă vrei să nu cheltuiești mulți bani);
- nu accesezi de pe el acele date un timp îndelungat (peste o lună);
- mai folosești Windows XP sau Windows Vista;
- te aștepți să țină mai mult decât un HDD;
- ai tendința să umpli C: până la refuz.
SSD-uri recomandate
- Buget mic: 200 – 400 RON
120GB – Intel 535 Series, SATA 3, 2.5” – 289 lei
120GB – SanDisk Ultra II, 2.5″, SATA 3 – 289 lei
120GB – Kingston V300 2.5″, SATA 3 – 214 lei(Florin Andrei, ne-a atenționat că V300 folosește de 1 an încoace alt tip de memorie care produce probleme la viteza de transfer. Mulțumim pentru feedback, am tăiat și restul de variante listate)
240GB – Toshiba Q300, 2.5″, SATA 3 – 359 lei
240GB – ADATA Premier SP550, 2.5″, SATA 3 – 349 lei
240GB – Kingston V300 2.5″, SATA 3 – 359 lei - Buget mediu: 400 – 700 RON
250GB – Samsung 850 EVO, 2.5″, SATA 3 – 409 lei
256GB – SanDisk Z400s, 2.5″, SATA 3 – 439 lei
24oGB – Intel 535 Series, 240GB, 2.5”, SATA 3 – 509 lei - Buget mare: peste 700 RON
480GB – Kingston V300, 2.5″, SATA III – 799 lei
480GB – SanDisk Ultra II, 2.5″, 480 GB, SATA III – 799 lei
240GB – Intel Pro 2500 Series, SATA 3, 2.5” – 949 lei
960GB – Toshiba Q300, 2.5″, SATA III – 1.499 lei
*Sunt în ordinea în care le-aș recomanda grupate pe intervale de preț.
P.S. Dacă îți instalezi un SSD într-o unitate desktop, ar trebui să te asiguri că ai suporți metalici de reducție (brackets). Găsești aici sau aici. În unitățile centrale de obicei ai sloturi pentru componente 3.5″, iar SSD-ul vine cu dimensiuni pentru laptop de 2.5″. Unele SSD-uri vin cu aceste accesorii în pachet, dar de regulă vin fără.
4 comentarii
Am un SSD intel primit cadou acum 2 ani de la un prieten care si-a cumparat un asus zenbook care avea de toate. Inainte sa mi-l dea l-a mai folosit cam 2 ani, deci SSD-ul are in total cam 4 ani si merge excelent. Diferenta de performanta este enorma chiar daca laptopul meu are Sata2.
Alte avantaje putin mai vizibile la SSD ar fi greutatea putin mai mica, consum o idee mai redus de energie si deci autonomie mai mare si nu se incalzeste la fel de tare ca un hard.
Iulian, bine punctat. Acestea sunt avantaje care pentru unele persoane contează, mai ales dacă vorbim de sun ultrabook sau laptop subțire unde greutatea, căldura emisă, riscul de șoc, și consumul de curent contează foarte mult.
Ce se observă în experiența fiecărui utilizator este impactul neașteptat de mare pe care SSD-ul îl are când este pus în locul HDD-ului.
Bun articolul și în ton cu ceea ce am simțit și eu când mi-am instalat SSD-ul în unitatea desktop. Ca și tine, am tot un Kingston V300 de 120, eu lâundu-l la o ofertă la 195 RON prin 2014. Diferența între HDD magnetic și SSD este foarte mare, mai ales când vine vorba de timpii de acces. Rata de transfer poate să ajungă comparabilă între un SSD ieftin și un HDD scump, mai ales dacă îți cumperi un HDD de tipul WD Black edition, ai chipset-ul bun pe placa de bază și investești în niște cabluri SATA bune (nu cele mai ieftine, eventual ecranate). But at the end of the day, diferența o să fie tot la viteza de accesare a informației stocate pe SSD vs HDD. Faptul că nu mai așteaptă tot hardware-ul să vină informația necesară procesării de pe stocare o să reprezinte un salt enorm de performanță resimțită de utilizator.
Din experiența personală SSD ar trebui folosit
– pentru sistemul de operare (viteză foarte mare de bootare mai ales Win8 sau Win10)
– pentru aplicațiile uzuale pentru PC (pe un I5 Ivy Bridge cu 8Gb RAM sunt în Firefox/Edge în 9 secunde de la bootare)
aplicațiile office fac start-up în aprox 5-10 secunde
– pentru Download-uri de pe net (kit-uri de instalare, documente, atașamente de e-mail) pentru că sunt downloadate la viteza maximă pe care o suportă infrastructura de internet (placă rețea + cabluri + router + conexiune internet)
– Nu este recomandat pentru torente, care fac multiple citiri/scrieri de viteză în general mică (este o irosire de spațiu și de cicli de IO pe SSD), și nu ajută să faci upload mai repede.
– Nu este recomandat ca să stochezi filme(majoritatea fișierelor AVI, MP4, MKV nu depășesc mai multe de 10 mbyte/s ca bitrate (ceea ce nu e o problemă pentru HDD-uri), însă mi-aș stoca fișierele de muzică/Deezer care sunt multe și mărunte pentru a reduce la aproape 0 timpi de refresh la playlist și la redarea muzicii (nimănui nu îi place să aștepte jumate de secundă până începe efectiv piesa să cânte).
Thanks.
Foarte utila informația.