Aseară Apple a susținut evenimentul public pentru dezvoltatorii ecosistemului Apple la Worldwide Developers Conference 2017 (pe scurt WWDC 17). Urmează și prezentări care nu sunt transmise live pentru diferite tehnologii noi cu care veți putea lucra de acum încolo ca dezvoltatori.
Update-urile anunțate aseară nu au fost doar în materie de software – cel mai important fiind update-ul la iOS 11 care va fi disponibil în variantă beta – ci și hardware fiind comunicate și versiuni noi de iPad, MacBook Pro și iMac, dar și un nou produs Apple. Un competitor Google Home sau Amazon Echo numit Home Pod.
HomePod
Încep cu cel mai nou produs din linia de produse Apple. HomePod cum spuneam și mai sus va fi un competitor Google Home, Amazon Alexa și al altor producători care fac asistenți virtuali pentru acasă.
Diferența dintre alte produse similare este că Apple nu a pus accent în prezentare pe partea de inteligență artificială care o stăpânește suficient de bine pentru a oferi informații celor din casă ci pe partea de experiență auditivă.
Întreaga prezentare a fost concentrată pe cât de bine se va auzi muzică datorită multiplelor difuzoare integrate în carcasa HomePod. Sistemul va fi administrat de un chipset A8 care a fost integrat și pe alte produse Apple în trecut fiind mai mult decât suficient pentru un astfel de sistem audio.
HomePod va fi capabil să detecteze forma camerei în care se află pentru a direcționa sunetul așa cum trebuie pentru o experiență audio cât se poate de bună. În interior se află 7 tweetere care direcționează în jos sunetul, iar pentru sunete mai joase un difuzor puternic îndreptat în sus.
Dacă nu vrei neapărat să asculți muzică vei putea să afli foarte ușor informații de pe internet prin Siri, care devine și mai inteligent pe timp ce trece. Apple însă a punctat că produsul va putea oferi foarte multe informații despre muzică, artiști, liste, vei putea cere de la el sub aproape orice forma muzica preferată ori informații despre artiști.
Produsul va costa aproximativ 349 $ și va fi disponibil în Decembrie 2017 în SUA, însă pentru restul țărilor există speranțe doar din 2018 să ajungă pe stoc. Așteptăm să vină ziua lansării și să ne spună Apple mai multe despre acest produs. Va exista cel mai probabil o conexiune cu HomeKit și mai mult decât atât este devreme să știm dacă va suporta servicii externe precum Spotify, Deezer sau alte servicii de audio streaming (bănuiesc că nu).
iOS 11
Poate cel mai așteptat anunț a fost cel al noului sistem de operare mobile iOS 11. Update-ul de anul acesta vine cu o multitudine de îmbunătățiri, cele mai multe fiind anunțate pentru iPad.
Utilizatorii își vor putea trimite sume de bani între ei prin Apple Pay. Siri devine mai natural și mai inteligent. iOS 11 vine și cu suport pentru decodarea clipurilor encodate cu HVEC sau H.265 care va reduce dimensiunea fișierelor video de două ori mai mult comparativ cu H.264 cel mai folosit în prezent pe produsele care înregistrează materiale video.
Modul “Do Not Disturb While Driving” – va fi o funcție prin care telefonul te va întreba dacă vrei să activezi blocarea apelurilor atunci când detectează că pleci la drum. Dacă vei fi conectat la Bluetooth sau prin efectul doppler la conexiunile WiFi din împrejurimi își va da seama dacă mergi cu mașina.
Funcția va bloca notificările și dacă vei fi contactat de cineva acea persoană va primi mesaj automat că vei reveni când ești disponibil.
Control Center a primit un update astfel încât întreg meniul a fost organizat astfel încât să intre pe o pagină pe iPhone șiii … au introdus scurtătură pentru pornirea/oprirea datelor mobile … buh-dum-tss. AppStore primește și el îmbunătățiri la interfața de utilizare. Interfața ei grafică va fi sub formă de card-uri așa cum obișnuiește Google prin diferitele lor produse software.
Inteligența Artificială este importantă din ce în ce mai mult. Facebook, Microsoft și Google fac pași importanți în direcția aceasta și Apple anunță de data aceasta că vor pune la dispoziție o serie de API-uri careți vor permite să le utilizezi în propriile aplicații pentru a obține aplicații mai inteligente. Detecția feței, a obiectelor din jur sunt doar două dintr-o serie de capabilități pe care le vei putea integra în viitoarele tale aplicații iOS.
Există o aplicație nouă Files care-ți va oferi acces la fișierele stocate în sistem. S-ar putea asta să ajute cel mai mult în productivitate și folosirea de documente.
O altă mutare neasșteptată: veți putea folosi capacitatea senzorului NFC integrat în iPhone pentru că de acum Apple permite accesul la această componentă hardware importantă fie pentru conectarea cu anumite dispozitive electronice fie pentru plăți contactless, etc. Mai rămâne dezvoltatorii să implementeze noi funcții în aplicațiile lor.
Interfața grafică iOS 11 de pe iPad devine foarte asemănătoare cu macOS și asta pentru că se tinde spre tablete care fac lucruri mai complexe ca pe laptop. Până acum tabletele au fost niște telefoane smart cu ecrane mai mari, deja cam de 2 ani avem o atenție foarte mare înspre tablete convertibile și sisteme de operare pentru tablete foarte similare cu cele de laptop. Asta în timp ce vânzările la tablete au scăzut mult (chiar Apple a anunțat că oprește producția de tablete iPad Mini) pentru că o tabletă o iei la distanță mare de timp, dacă o mai iei pe următoarea și nu apare altă jucărie mai interesantă.
Așadar sistemul de operare va avea o zonă de docking la baza ecranului de unde vei putea fie porni aplicații, fie trage aplicații în partea dreaptă a ecranului pentru multi-tasking, și vei putea prin drag and drop să muți fișiere dintr-o aplicație în alta așa cum faci și în macOS sau alt sistem de operare avansat, doar că vei folosi degetul în loc de mouse.
Metal 2 și ARKit
ARKit este un nou SDK care o să vă ajute să creați aplicații care folosesc tehnologie Augmented Reality mai ușor. Metal 2 – este componenta software care permite dezvoltatorilor de jocuri și de aplicații care folosesc procesorul grafic să integreze grafică de înaltă calitate comparabilă în unele cazuri cu cele de pe consolele de jocuri. Metal 2 va aduce noi îmbunătățiri care vor permite crearea de jocuri și mai detaliate și realiste din punct de vedere grafic pentru mac OS, iOS și tvOS.
Siri
Vocea asistentului virtual Siri a fost încă odată îmbunătățită astfel încât să pară mai naturală. Oferă 3 forme fonetice pentru un cuvânt astfel încât la fiecare audiție să sune diferit. Ne vom învăța și cu acel nivel de calitate audio însă măcar va părea mai naturală.
Pe lângă faptul că vocea va fi mai naturală a fost introdusă o funcționalitate prin care poți traduce ceva pe loc din engleză în franceză, germană, italiană, chineză și spaniolă. După traducere se va auzi o voce naturală și pentru pronunția în limba respectivă.
Inteligența artificială va fi integrată și mai bine în sistemul de operare și vei primi mai multe recomandări în funcție de obiceiurile tale de utilizare pe telefon însă sincronizate pe toate dispozitivele tale mobile Apple: Watch, iPad, TV și HomePod.
iMac Pro
iMac Pro vine ca primul update după 3 ani de așteptare, însă la fel ca și la alte produse anunțate acum nu vor ajunge pe stoc până în Decembrie 2017. Este cel mai puternic computer produs de Apple conform specificațiilor prezentate ieri la eveniment și totul este încapsulat în acel obiect care pare a fi un simplu ”monitor”.
Ecranul este de 27” și vine cu un panel 5K Retina cu putere grafică de procesare măsurată la 22 Teraflops în timp ce procesorul sau procesoarele conțin 18 nuclee Intel Xeon (vorbim de modelul de top). iMac Pro va integra un SSD de 4TB și memorie RAM de maximum 128 GB. Va oferi 3 porturi Thunderbolt, dar și noul standard Ethernet 10Gb.
Modelul cel mai de jos va avea un preț de pornire de 4.999 $ în SUA, deci veți putea cumpăra ori o mașină ori un astfel de PC performant mai ales dacă veți alege modelul de top.
iPad Pro cu ecran 10.5 inch
La eveniment a fost prezentată și noul iPad Pro de 10.5 inch, urmașul versiunii de 9.7 inch. Va oferi un ecran cu rata de refresh de 120 Hz care ar permite desenarea în timp real cu ajutorul Apple Pencil. Au făcut la prezentare o demonstrație interesantă cu o aplicație de editare foto și de la distanță pare un produs care răspunde și mai bine la comenzi decât pe iPad-urile actuale.
Altele: Amazon Prime vine pe tvOS (aleluia), Interfața grafică WatchOS este din nou îmbunătățită, cu noi fețe, animații noi și alte finisaje de UX, macOS primește noi îmbunătățiri software ce țin de design și de funcționalități.
Dacă vreți și o variantă video a comunicărilor noi din partea Apple, MacRumors a făcut un scurt videoclip care marchează toate noutățile.
Ce v-a plăcut cel mai mult dintre cele lansate ieri ?
Un comentariu
Pingback: Apple lansează HomePod 2! - ITnewz